Prof. Dr. Tevfik Özlü: Virüse kaptırdığımız hayatımızı geri alıyoruz

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü,"Virüse kaptırdığımız hayatımızı geri alıyoruz. Tekrar evlerimize hapis olmamamız için maske, mesafe ve hijyen’den ödün veremeyiz. Virüsle beraber yaşarken herkes için, her zaman, her yerde ve her koşulda bu üç tedbir vazgeçilmez." dedi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Virüse kaptırdığımız hayatımızı geri alıyoruz

Türkiye'de normalleşme takvimi çerçevesinde 1 Haziran itibariyle şehirler arası seyaht yasağı kalkacak, kafe,restoran ve pastanelerle birlikte birçok işletme de yeniden faaliyete geçecek. Bu doğrultuda insan hareketliliğinin artması beklenirken Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü, vatandaşlara birtakım uyarılarda bulundu.

Sosyal medya hesabı Twitter üzerinden açıklama yapan Özlü,"Virüse kaptırdığımız hayatımızı geri alıyoruz. Tekrar evlerimize hapis olmamamız için maske, mesafe ve hijyen’den ödün veremeyiz. Virüsle beraber yaşarken herkes için, her zaman, her yerde ve her koşulda bu üç tedbir vazgeçilmez.

Bu tedbirler basit, herkes yapabilir. Hem kendimizi, hem de başkalarını tehlikeye atmamak için mutlaka uyalım, uymayanları nazikçe uyaralım. Tedbirsizliğimizin bedelini halen evlerinde kalmaya devam edecek olan 65 yaş üstü ve 18 yaş altı yurttaşlarımız daha fazla çekmesin." diye konuştu.

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Virüse kaptırdığımız hayatımızı geri alıyoruz

 "VİRÜSLE BİRLİKTE YAŞAMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

"Virüs bizi terk etmedi, bir yerlere gitmedi "  diyen Özlü," Ancak biz virüse karşı daha güçlü bir konuma geldik. Onu tanıyoruz, onunla nasıl başa çıkabileceğimizi biliyoruz. Virüs yokmuş gibi yapamayız. Virüse rağmen, virüsle birlikte yaşamayı sürdüreceğiz.

Virüse fırsat tanımadan, dikkatli ve kontrollü bir hayat sürdüreceğiz. Bir taziyede 128; bir bayram ziyaretinde 18 kişiye virüs bulaşıyor. Virüs tedbirsizliği, dikkatsizliği affetmiyor. Bir kişinin hatasıyla onlarca kişi hastalanıyor, yüzlerce kişi karantinaya alınıyor."

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Virüse kaptırdığımız hayatımızı geri alıyoruz

"MASKE,MESAFE VE HİYJEN UZUN SÜRE BİR SÜRE BİZİMLE OLACAK"

Özlü, sözlerini şu sözlerle noktaladı:

"Maske, mesafe ve hijyen bundan sonraki yaşamımızda daha uzun bir süre hep bizimle olacak. Bunları geçici birer tedbir gibi görmeyip; alışkanlık haline getirmeli, yaşam biçimine dönüştürmeliyiz. Dünya değişti. 31 Aralık 2019’da yatıp, 1 Ocak 2020 çok farklı bir dünyaya uyandık."

KISITLAMALARI DEĞERLENDİRDİ

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bir televizyon kanalında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından son açıklanan koronavirüs vakalarıyla ilgili rakamları ve 1 Haziran'da kalkacak olan kısıtlamaları değerlendirdi.

Özlü, hasta yoğunluğunda yaşanan azalmaya bakıldığı zaman şu anki koronavirüsün salgının başlarında piyasada dolaşan koronavirüsten daha az hasta etme etkisi olduğunu söyledi. Özlü, "Ama bu bizde gevşemeye yol açmamalı. Elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

1 Haziran'da kalkacak olan kısıtlamaları ve başlayacak olan normalleşme süreci için vatandaşları uyaran Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'nün açıklamaları şu şekilde:

"Bu bize şunu gösteriyor. Virüs duruyor. Bir yere gitmiş değil. Ortalık süt liman değil. Tehlike geçmiş değil. Virüs bekliyor. Virüs fırsat kolluyor. Bizi hastalandırmak için, öldürmek için fırsat kolluyor. Yokmuş gibi farz edemeyiz. 'Tehlike bitti, her şey normale döndü' diyemeyiz. Elbette sosyal hayat tekrar başladı. Ama bunu yaparken virüse fırsat vermeyecek bir şekilde, kontrollü bir şekilde bunu yapmak zorundayız.

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Virüse kaptırdığımız hayatımızı geri alıyoruz

"VİRÜSÜN VAR OLDUĞUNU UNUTMAYALIM"

1 Haziran'dan itibaren insanların büyük ölçüde normal hayatlarına başlayacaklarını dile getiren Özlü, "Ne olur bunu yaparken virüsün var olduğunu unutmayalım. Tedbirlerimizi almalıyız. Maske, sosyal mesafe ve temizlik. Mümkün olduğu kadar kapalı ve kalabalık alanlara girmeyeceğiz. Virüsün hastalık yapma gücü. Biz buna virülans diyoruz. Şu an dolaşan virüsün, daha önceden piyasada dolaşan virüse göre hastalık yapma oranı belki azalmış olabilir. Bununla ilgili yapılmış çalışma yok. Ama bazı mutasyonların geçirdiğine dair çalışmalar var. Hastanelerdeki hasta yoğunluğuna baktığınız zaman hasta yoğunluğunun azaldığını, hastaların daha hafif seyirle bize başvurduklarını görüyoruz. Bütün bunlar virüsün hastalık yapma potansiyelinin azaldığını bize düşündürüyor. Bir mutasyonda olabilir. Ama mutasyon olmasa bile bu konuda alınan tedbirlerin işe yaradığını ve tedavilerin daha güçlü, müdahalelerin işe yaradığını gösteriyor. O açıdan artık bu virüs önceki virüse göre daha az hastalık yapıcı gücüne sahip. Ama bu bizde gevşemeye yol açmamalı. Elimizden geleni yapmalıyız." diye konuştu.

TÜRKİYE'DE SON DURUM

Bakanlığın internet sitesinde yer alan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, dün 33 bin 559 test yapıldı, 1182 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.

Son 24 saatte 30 hasta vefat etti, 1576 hasta iyileşti. Toplam test sayısı 1 milyon 928 bin 209, vaka sayısı 160 bin 979, vefat sayısı 4 bin 461 olarak kayıtlara geçti. Toplam yoğun bakımdaki hasta sayısı 683, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 339, iyileşen hasta sayısı 124 bin 369 oldu.

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Virüse kaptırdığımız hayatımızı geri alıyoruz

"VAKA SAYISI ÖNGÖRÜLEBİLİR DÜZEYDE"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından, son verilere ilişkin, "Test sayısı düne göre 1,6 oranında arttı. Yeni vaka sayısı öngörülebilir seviyede. İyileşen hasta sayımızsa dünden 290 fazla. Gelecek günler, maske ve sosyal mesafe kuralının her ikisine birlikte uymamıza bağlı. Kontrollü Sosyal Hayatla riskten kaçınalım." paylaşımında bulundu.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡