Sadettin Tantan kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

Sadettin Tantan yıllar sonra ilk kez Adnan Oktar ve kedicikleri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulununca vatandaşlar 'Sadettin Tantan kimdir, aslen nerelidir, kaç yaşındadır?' diye merak ediyor. Biz de sizler için Sadettin Tantan'ın hayatını araştırdık. İ

Sadettin Tantan kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

Sadettin Tantan yıllar sonra ilk kez Adnan Oktar ve kedicikleri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulununca vatandaşlar 'Sadettin Tantan kimdir, aslen nerelidir, kaç yaşındadır?' diye merak ediyor. Biz de sizler için Sadettin Tantan'ın hayatını araştırdık. İşte Sadettin Tantan hakkında merak edilen her şey...

SADETTİN TANTAN KİMDİR, NERELİDİR, KAÇ YAŞINDADIR?

Sadettin Tantan, 1 Ocak 1941 tarihinde Sakarya'nın Sapanca ilçesinde doğdu. Polis Enstitisü ve Eskişehir İktisadi-Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümü'nde öğrenim gördü. Bursa İş İdaresi Enstitüsü'nde de master eğitimi aldı. 1966 yılında da komiser yardımcısı olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı.

Sadettin Tantan kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

Bu dönemde Eskişehir, Bursa, İstanbul, Giresun ve Tekirdağ gibi çeşitli şehirlerde görev aldı. Bunun yanında İstanbul Güreş İhtisas Kulübü Başkanlığı ile Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı da yaptı. 1990 senesinde de Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu İstanbul Bölge Başkanlığı'na tayin edildi. 1994'de de emekliye ayrılarak Anavatan Partisi'ne (ANAP) katıldı. 21. Dönem'de de İstanbul milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. DSP-MHP-ANAP koalisyonunun kurduğu 57. Hükümette de içişleri bakanı olarak vazifelerde bulundu. 2001 yılında da Anavatan Partisi'nden istifa ederek Yurt Partisi'ni kurdu. 25 Ağustos 2002 tarihinde de partinin genel başkanlığına getirildi.

FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLERİ ÇÖZME ÇALIŞMALARI BAŞLATTI

Tantan göreve başladığı andan itibaren özellikle Temmuz 1999'da, faili meçhul olayların dosyalarını, yeniden ele alarak İstihbarat, Terörle Mücadele, Asayiş ve Olay Yeri İnceleme birimlerinden oluşan özel bir ekiple, faili meçhul terör olaylarının aydınlatılması çalışmalarını başlattı.

1980-83 yılları arasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli bir Mali Polis Müdürü iken gerçekleştirdiği operasyonlarla kaçakçılara göz açtırmayan Tantan, Uğur Mumcu'nun da dikkatini çekti.

Yazılarında Tantan'dan övgüyle söz eden Mumcu, onu "dürüst, namuslu polis" diye nitelendirdi ve mafya ile mücadelesinde de "Bu namuslu polise ve arkadaşlarına Allah yardımcı olsun" diye yazdı. Tantan'ın "sağcıdır" diye görevden alınmasına da tepki gösterdi.

Sadettin Tantan kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

UĞUR MUMCU'DAN TANTAN'A ÖVGÜLER

Uğur Mumcu'nun, "daha genç bir polisken" Sadettin Tantan'dan övgüyle söz ettiği yazılarından bazı bölümler şöyle:

ÜÇ ADAM (Cumhuriyet 22 Temmuz 1983)

"Dr. Martella, Sofya'da Bekir Çelenk'in sorgusunu yaptı; böylece Ağca soruşturmasında bir adım daha atılmış oldu. Yakında dava açılacak, hepimiz kanıtları birlikte göreceğiz. Şimdi Çelenk, Türkiye'ye dönmek için can atıyor. Oysa başına bu kadar iş gelmeden de Türkiye'ye dönebilirdi. Üstelik sıkıyönetim yetkililerince `yurda dön çağrıları' ile aranmaktaydı. O günlerde Avrupa'nın çeşitli kentlerinde gece kulüplerinde keyif çatan Çelenk'in vatan özlemi nedense İtalya'daki kaçakçılık soruşturmalarından sonra depreşmeye başladı.

Öyle ya; daha önce arandığını duyar duymaz Londra'da bir uçağa atlar, Yeşilköy'e gelir teslim olurdu. Yurda dönmek isteyene engel olan mı vardı? Çelenk o günlerde Londra'daki Türk yetkililerine `Sadettin Tantan, görevinden ayrılsın, ondan sonra döner teslim olurum' dememiş miydi? Çelenk, dürüstlüğü ile tanınan İstanbul mali müdüründen niçin bu kadar çekiniyordu? Bir endişesi, bir korkusu mu vardı?"

ESKİ ÖLÇÜTLER (Cumhuriyet 5 Ocak 1981)

"İşte örnek; yıllardır İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde demir atan ve Ankara'da uyuşturucu madde ile yakalanan Zahid Avcıbaşıoğlu adındaki Mercedes arabalı güvenlik görevlisi. Avcıbaşıoğlu gibilerine yıllarca kimse dokunamamış ama İstanbul'da yeraltı dünyasına göz açtırmayan Sadettin Tantan, `sağcıdır' diye bir çırpıda görevinden alınmıştı.

Sadettin Tantan kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

Sadettin Tantanlara `sağcıdır', Okan Ünallara `solcudur' diye oluşturulan önyargılar bu iki güvenlik görevlisinin yıllarca devlete yararlı olacakları alanların uzağında tutmuştur ve bunlar gibi kim bilir kaç güvenlik görevlisi. Sadettin Tantanlara `sağcı', Okan Ünallara `solcu' diyerek ne kazandık? Devlet ne kazandı ve ne kazanacak?"

GEÇMİŞE BAKINCA (Cumhuriyet 22 Aralık 1980)

"Bir zamanlar İstanbul'da yeraltı dünyasına göz açtırmayan Sadettin Tantan, geçmiş dönemlerde niçin apar topar görevinden alınıp başka yerlere sürgün edilmişti. Bunun yanıtı çok basittir. Türkiye'de siyasal etkinliği en yoğun olan grupların başında `karaparacılar' dediğimiz, yeraltı dünyası gelir."

HUKUK AÇISINDAN (Cumhuriyet 11 Temmuz 1983)

"Çukurova şirketinin Caterpillar marka kaçak yedek parçalarının saklandığı "Morsu" şirketinin ortaklarından Vedat Moreno kayıplara karışmış. Bu Moreno kardeşler, 1967 yılında basına "porselen yolsuzluğu" adıyla yansıyan bir başka yolsuzluğa daha karışmışlardı. Antalya'da yapılan bir lüks otele 49 vagon porselen yollanmış, bunlara gümrükte el konmuştu.

Bu 49 vagon yükü porselenin 1969 yılında gümrüklerden çekilmesi için araya kimler girmemişti, kimler... Morenolar'ın, Şellefyanlar'ın siyasal çevrelerine şöyle bir bakalım. Evet, bakalım neler çıkacak. İstanbul Mali Polis Şefi Sadettin Tantan, bütün bunları birer birer çıkartıyor. Ne diyelim? Bu namuslu polise ve arkadaşlarına Allah yardımcı olsun."

0
0
0
0
0
1
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡