Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

31 Mart yerel seçimler yaklaşırken YSK mahalli idareler seçimi için hazırladığı takvim doğrultusunda seçim süreci yarın başlıyor. Peki seçim yasakları 2019 ne zaman başlayacak? seçim yasakları nelerdir? 2019 yerel seçim süreci nasıl işleyecek? 2019 seçim sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte cevabı haberimizde...

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

31 Mart yerel seçimler yaklaşırken YSK mahalli idareler seçimi için hazırladığı takvim doğrultusunda seçim süreci yarın başlıyor. Peki seçim yasakları 2019 ne zaman başlayacak? seçim yasakları nelerdir? 2019 yerel seçim süreci nasıl işleyecek? 2019 seçim sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte cevabı haberimizde...

SEÇİM YASAKLARI 2019 NELERDİR? SEÇİM YASAKLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

31 Mart yerel seçim propaganda serbestliği oy verme gününden önceki 10'uncu günün (21 Mart Perşembe) sabahında başlayacak ve oy verme gününden önceki gün (30 Mart Cumartesi) saat 18.00'de sona erecek.

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?


31 MART YEREL SEÇİM YASAKLARI NELERDİR? SEÇİM GÜNÜ NE YAPMAK YASAK? NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Buna göre, oy verme günü olan 31 Mart Pazar günü sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.

SEÇİM GÜNÜ EĞLENCE YERLERİ AÇIK MI?

Oy verme süresince bütün kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?
SEÇİM GÜNÜ DÜĞÜN YAPILIR MI?

Oy verme günü düğünler seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla saat 18.00'den sonra yapılabilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesinde belirtilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak.

YEREL SEÇİM YAYIN YASAĞI NE ZAMAN KALKAR?

Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

31 Mart yerel seçimlerinde YSK'nın belirlediği yasaklar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

.Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

SEÇİM  AŞAMALARI NELERDİR? NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

- 1 Ocak 2019 Salı: Seçimin başlangıç tarihi.

- 2 Ocak 2019 Çarşamba: Seçime katılabilecek siyasi partiler YSK tarafından ilan edilecek.

- 4 Ocak 2019 Cuma: Saat 08.00 itibarıyla muhtarlık bölgesi askı listeleri askıya çıkarılacak ve www.ysk.gov.tr adresinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtları sorgulanabilecek.

- 10 Ocak 2019 Perşembe: Siyasi partilerin, Mahalli İdareler Seçimi için hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK'ye bildirmeleri için son gün.

- 17 Ocak 2019 Perşembe: Muhtarlık bölgesi askı listeleri askıdan indirilecek. Bina bazında seçmen kayıtlarının www.ysk.gov.tr adresinden sorgulanması sona erecek. Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin bir yakını tarafından seyyar sandık kurulu talep formu ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvuruları için son gün.

- 27 Ocak 2019 Pazar: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek.

- 31 Ocak 2019 Perşembe: Seçmen kütükleri kesinleştirilecek ve seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek. Siyasi partiler aday adayı listelerinden büyükşehir belediye başkan seçimi ile ilgili olanlarını il seçim kurullarına, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri seçimi ile ilgili olanlarını ise ön seçim ilçe seçim kurullarına alındı belgesi karşılığında verecek.

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

31 MART SEÇİM ÖNCESİ ŞUBAT AYI

- 1 Şubat 2019 Cuma: 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla belirlenen nüfus sayısına göre il seçim kurullarınca (2018 mali yılı sonuna kadar yeni kurulmuş ilçe ve belediyeler dahil) belediye ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayıları seçim çevrelerine göre tespit edilecek. Tespit edilen üye sayıları il seçim kurullarınca ilgili ilçe seçim kurullarına bildirecek. İl seçim kurullarınca bildirilen belediye ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayıları ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.

- 3 Şubat 2019 Pazar: Hangi siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde ön seçime ya da aday yoklamasına katılacakları, büyükşehir belediye başkanlığı seçimi ile ilgili olarak il seçim kurullarınca, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri seçimleriyle ilgili olarak ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.

- 10 Şubat 2019 Pazar: Ön seçim-aday yoklaması yapılacak.

- 18 Şubat 2019 Pazartesi: İl seçim kurullarınca, ön seçimle belirlenen büyükşehir belediye başkan adaylarına ilişkin listenin tasdikli bir örneği ilgili siyasi parti il başkanlıklarına, ilçe seçim kurullarınca ön seçim sonucu belirlenen belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi üyesi adaylarına ilişkin listenin tasdikli bir örneği de ilgili siyasi parti ilçe başkanlıklarına alındı belgesi karşılığında teslim edilecek.

- 19 Şubat 2019 Salı: Siyasi parti ilçe başkanlıklarının belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini ilçe seçim kurullarına, büyükşehirlerde siyasi parti il başkanlıklarının büyükşehir belediye başkan aday listelerini il seçim kurullarına alındı belgesi karşılığında elektronik ortamda DVD, flash bellek, hard disk vb. ile fiziki ortamda kağıt olarak en geç saat 17.00'ye kadar vermelerinin son günü. Bağımsız olarak adaylıklarını koyacak kişilerin adaylık için saat 17.00'ye kadar başvuruları için son günü.

- 21 Şubat 2019 Perşembe: Siyasi partilerin aday listelerindeki eksiklikleri tamamlamaları için son gün.

- 22 Şubat 2019 Cuma: Saat 08.00'de geçici aday listeleri (bağımsız adaylar dahil) ilçe seçim kurulları, büyükşehir belediye başkan adayları ise il seçim kurulları tarafından mahallinde ilan edilecek ve itiraz süresi başlayacak.

- 28 Şubat 2019 Perşembe: Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

31 MART SEÇİM ÖNCESİ MART AYI

- 1 Mart 2019 Cuma: Seçim kurullarınca yapılan inceleme veya itiraz üzerine kesin olarak verilen kararlar sonucunda ya da istifa nedeniyle siyasi partilerin aday listelerinde eksiklik meydana gelmesi halinde, bu durum ilçe veya il seçim kurullarınca siyasi partilere bildirilecek.

- 2 Mart 2019 Cumartesi: Aday listelerindeki eksikliklerin siyasi partilerce tamamlanarak ilgili seçim kurullarına bildirilmeleri için son gün.

- 3 Mart 2019 Pazar: Kesin aday listeleri (bağımsız adaylar dahil) ilçe seçim kurullarınca, büyükşehir belediye başkanlığı için il seçim kurullarınca ilan edilecek. İl seçim kurullarınca birleşik oy pusulalarının basımına ve basımı tamamlandıkça bir plan dahilinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımına başlanacak.

- 21 Mart 2019 Perşembe: Seçim propagandası ve yasaklarının başlangıcı.

- 24 Mart 2019 Pazar: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

- 29 Mart 2019 Cuma: İl ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde ilçe seçim kurullarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

- 30 Mart 2019 Cumartesi: Seçim propagandasının sonu.

- 31 Mart 2019 Pazar: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek.

Seçim yasakları: 31 Mart 2019 seçim yasakları ne zaman başlıyor?

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

SEÇİM PROPAGANDA YASAKLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla ya da internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek. Seçim süresince genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarının gösterdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak.

Açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan, güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılması da yasaklar arasında bulunuyor. Vatandaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak. Ancak, siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek.

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

SEÇİM ANKETİ YASAKLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Oy verme gününden önceki 10 gün içinde yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde ya da vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtılması yasak olacak.

Bu sürenin dışında yapılacak yayınların, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olması gerekecek. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak. Söz konusu kurallara aykırılığın tespiti halinde Cumhuriyet Başsavcılıklarına, Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu ile Erişim Sağlayıcıları Birliğine bildirimde bulunulacak.

NASIL OY KULLANILIR 31 MART 2019 YEREL SEÇİMLERİ?

31 Mart 2019 yerel seçimlerine geri sayım başladı. Sizler için "Yerel seçimlerde nasıl oy kullanılır?" , " Yerel seçimlerde kaç tane oy pusulası var?", "31 Mart seçimlerinde kimlere oy vereceğiz?" " İşte yerel seçimlerde nasıl oy kullanılır adım adım anlatımı...

31 MART YEREL SEÇİMLERDE NASIL OY KULLANILACAK?

31 Mart Yerel seçimlerde nasıl oy kullanacağını merak eden vatandaşlar için adım adım nasıl oy kullanacağınız haberimizde...

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

KİMLİK BELGENİZİ UNUTMAYIN!

Oy verme günü yanınıza TC. Kimilik Numaralı; TC. Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı v.b. resimli ve resmi nitelikli belgeyi almayı unutmayınız.

OY PUSULALARINI ALIP KABİNE GEÇİNİ

Birleşik oy pusulalarını zarf ve “EVET” mührünü alıp kapalı bölüme geçin.

OYUNUZU KULLANIN VE OY PUSULALARINI AYNI ZARFA KOYUN

Birleşik oy pusulalarında tercih ettiğiniz bölüme mührü basın, birleşik oy pusulalarını zarfa koyarak zarfı kapatın.


ANDIĞA GİDİN

Oy zarfını sandığa atın

İMZANIZI MUTLAKA ATIN

Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

31 MART 2019 YEREL SEÇİMLERDE KAÇ OY KULLANILACAK?

31 Mart Yerel Seçimlerde tek pusula olmayacak. Yerel seçimlerde hangi oyları kullanacağımız belirlendi. İşte 31 Mart 2019 Yerel seçimlerinde kullanacağımız oylar...

BÜYÜKŞEHİR OLAN İLLERDE KULLANILACAK OYLAR

Büyükşehir Belediye Başkanı
Belediye Başkanı
Belediye Meclisi Üyeliği 
Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti


BÜYÜKŞEHİR OLMAYAN İLLERDE KULLANILACAK OYLAR

İl Genel Meclisi Üyeliği 
Belediye Başkanı
Belediye Meclisi Üyeliği 
Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti


KÖYLERDE YEREL SEÇİMDE KULLANILACAK OYLAR

İl Genel Meclisi Üyeliği 
Muhtarlık ve İhtiyar Meclisi

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

YSK kararına göre Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00, diğer illerde saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak.

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık, seçimlerine ait oypusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?


31 MART SEÇİMLERİNDE NEREDE OY KULLANACAĞIM?

Seçmenlerin öncelikle "https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp" adresine giriş yapmaları gerekmektedir. Daha sonra açlan ekranda gerek eski tip nüfus cüzdanı gerekse yeni kimlik kartı ile sorgulama işlemleri gerçekleştirilebiliyor. İlgili bilgilerle "sorgula" butonuna tıklanıldıktan sonra hangi okulda ve sandıkta oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.

YSK SEÇMEN SORGULAMA SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ

Öte yandan, e-Devlet üzerinden de oy kullanacağınız sandık bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Bir başka seçmen sorgulama sistemi ise mobil uygulamalar. YSK seçmen sorgulama işlemleri için mobil uygulamaları da devreye soktu. Android ve İOS için hazırlanan mobil uygulamaları telefonunuza indirerek seçmen kaydınız ile ilgili gelişmeleri ve daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?


E-DEVLET İLE SEÇMEN SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

e-Devlet Kapısı aracılığıyla seçmen sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde;

e-Devlet kapısına https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ aracılığıyla giriş yapın.
Açılan sayfada T.C. Kimlik No ve e-Devlet Şifresi bilgilerinizi girin.
Daha sonra arama satırına "Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama" yazın ve ilk sayfaya tıklayın.
Karşınıza gelen ekranda yurt içi seçmen kütüğü bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca seçim dönemlerinde oy kullanacağınız yer bilgileri Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklandığında bu sayfada görüntülenir.

E DEVLET SEÇMEN SORGULAMA SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

OY VERME BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ SAATLERİ

Aşağıdaki illerde 07.00 - 16.00 arasında oy kullanılacak;

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis

Yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer illerde ise oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 08.00 - 17.00 arasında gerçekleşecek.

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

2019 SEÇİMLERİNDE KAÇ MİLYON KİŞİ OY KULLANACAK?

YSK Başkanı Sadi Güven, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'ne katılacak siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesiyle ilgili Yüksek Seçim Kurulunda kura çekilişi töreninde konuştu. Güven, "Bugün itibarıyla güncel yurt içi seçmen sayısı 57 milyon 78 bin 461, tahmini sandık sayısı 194 bin 715'tir" dedi.

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

31 MART'TA KULLANILACAK OY PUSULASI

Yüksek Seçim Kurulu'nda yerel seçimlere katılacak siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri de kura çekimiyle belirlendi.

Partilerin oy pusulasında sıralaması şu şekilde:

1. Saadet Partisi
2. Bağımsız Türkiye Partisi
3. Türkiye Komünist Partisi
4. Vatan Partisi
5. Büyük Birlik Partisi
6. Hür Dava Partisi
7. Cumhuriyet Halk Partisi
8. Adalet ve Kalkınma Partisi
9. Demokrat Parti
10. Milliyetçi Hareket Partisi
11. İyi Parti
12. Halkların Demokratik Partisi
13. Demokratik Sol Parti

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

OY KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

1-Oy verme günü yanınıza T.C. Kimlik Numaralı; T.C. Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı vb. resimli ve resmi nitelikli belgeyi almayı unutmayın.

2-Birleşik oy pusulalarını, zarf ve "EVET" mührünü alıp kapalı bölüme geçin.

3-Birleşik oy pusulalarında tercih ettiğiniz bölüme mührü basınız. Birleşik oy pusulalarını zarfa koyarak, zarfı kapatın.

4-Oy zarfını sandığa atın.

5-Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

OY KULLANMAMA CEZASI 2019 NEDİR?

31 Mart seçimlerine sayılı bir zaman kala partiler de mevcut Belediyelerini korumak ve bunlara yeni Belediyeler eklemek için çalışmalarını sürdürüyor. YSK Başkanı Sadi Güven, yaptığı açıklamada yurt içinde 57 milyon 78 bin 461 kişinin oy kullanacağını söylerken tahmini sandık sayısını 194 bin 715 olarak açıkladı. Peki, seçimlerde oy kullanmama cezası nedir? 31 Mart seçimlerinde oy kullanmama cezası ne kadar? Merak edilen bütün bilgileri sizler için hazırladık.

SEÇİMLERDE OY KULLANMAMA CEZASI 2019 KAÇ PARA?

Bir vatandaşın, seçme hakkını kullanması zorunludur, YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası YSK tarafından belirlenir.

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

31 MART SEÇİMLERİNDE OY KULLANMAMA CEZASI VAR MI VE NE KADAR?

31 Mart seçimlerine ilişkin oy kullanmama cezası miktarı henüz belli değil. Yani vatandaşların oy kullanmamaları durumunda kaç TL ödeyecekleri netleşmedi.

Miktar belli olduktan sonra 31 Mart seçimlerinde oy kullanmamış bireylerinin tespiti ile beraber kişilere gelen ceza ücreti, Maliye Bakanlığı'nda ödenecektir. Kişi, kendisine gelen ceza tebligatı ile beraber PTT ya da Maliye Bakanlığı gişelerinden cezasını ödeyebilir.

1 KASIM SEÇİMLERİNDE 22 TL ÖDENMİŞTİ

2017 yılı Referandum seçimlerinde YSK tarafından belirlenen 22 TL tutar bir önceki 1 Kasım Pazar 2015 seçimlerinde de 22 TL olarak belirlenmişti.

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

YEREL SEÇİM 2019 GÖREVLİ ÜCRETLERİ NEDİR?

Türkiye, 31 Mart'ta mahalli idarecilerini seçmek için sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Seçimlere kısa bir süre kala, seçimlerde görev alacak kişilerin ne kadar ücret alacağı merak konusu oldu. Öte yandan, seçim görevi sorgulama işleminin nereden yapılacağı da araştırılıyor. Peki, 2019 seçim görevlisi ücretleri ne kadar? YSK seçim görevi sorgulama işlemi nasıl yapılır?
31 Mart Yerel Seçimlerinde görev alacak kişilerin ücretleri netleşiyor. YSK, en düşük ücreti 110 en yüksek ücreti ise 261 TL olarak belirledi. İşte, konuya ilişin ayrıntılar...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 9 Ocak 2019 tarihinde yayımlanan karara göre en yüksek seçim görevlisi ücreti 261 lira olacak. İşte, kategori ve sınıflara göre görevlilerin alacağı sandık görevlisi ücretleri;

A) YÜKSEK SEÇİM KURULU

* Başkan ve Üyeler 261,00 TL

* Siyasi Parti Temsilcileri ve Birinci Derecede Sorumlu Görevliler (Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı) 130,00 TL

* İkinci Derecede Sorumlu Görevliler (Şube Müdürü, BİM Müdürü, BİM Koordinatörü Seçim Uzmanı, Seçim Uzman Yardımcısı, Mali Hizmetler Uzmanı,) 126,00 TL

* Üçüncü Derecede Sorumlu Görevliler (Şef, Çözümleyici, Programcı, İstatistikçi, Mühendis,) 124,00 TL

* Dördüncü Derecede Sorumlu Görevliler (Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni, Memur, Teknisyen, Dağıtıcı Sekreter, Santral Memuru, Bilgisayar İşletmeni, Arşiv Memuru) 121,00 TL

* Şoför, Hizmetliler, Bekçi ve Diğer Personel 115,00 TL

* Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 110,00 TL

B) İL VE İLÇE SEÇİM KURULLARI

* Başkanlar ve İl Seçim Kurulları Üyeleri 130,00 TL

* İlçe Seçim Kurulları Üyeleri 115,00 TL

* Seçmen Kütük Bürosu Müdürleri 126,00 TL

* Seçmen Kütük Bürosu Zabıt Katipleri 121,00 TL

* Seçmen Kütük Bürosu Hizmetlileri 115,00 TL

* Askı Yeri Görevlileri 110,00 TL

* Memurlar (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 110,00 TL

* Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 110,00 TL

* Hizmetliler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 110,00 TL

C) SANDIK KURULLARI

* Başkan 124,00 TL

* Üye 115,00 TL

D) BİNA SORUMLULARI 124,00 TL

Seçim işlerinde çalıştırılacak olanların yaptırılacak işin niteliklerine göre hangi derecede sorumlu görevli oldukları Yüksek Seçim Kurulu Başkanı tarafından belirlenir.

Seçim yasakları 2019 nelerdir? Seçim yasakları ne zaman başlıyor?

SANDIK GÖREVLİSİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Sandık görevlileri, seçime görevli oldukları okullarda katılacağı için, E-Devlet üzerinden seçmen sorgulama ekranını kullanarak nerede görevli olacağı okulu ve sandığı görebilecek.

Eğer E-Devlet şifreniz yoksa aşağıdaki linke tıkladıktan sonra nüfusa kayıtlı olduğu il, sıra no ve TC kimlik numarası girildikten sonra oy kullanılabilecek okul öğrenilebilecek.

SANDIK GÖREVLİSİ YSK ÜZERİNDEN SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

E-Devlet şifreniz varsa TC kimlik numaranızı aşağıdaki metni takip ederek nerede oy kullanabileceğinizi tek tıkla öğrenebilirsiniz

Sandık sorgulama işlemini kolayca yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Sandık bilgisi sorgulama işlemi için kullanmanız gereken hizmetin adı “Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama”dır. Hizmeti bulmak için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir. Tarayıcınızın adres satırına https://www.turkiye.gov.tr/yuksek-secim-kurulu-yurt-ici-secmen-kaydi-sorgulama yazarak ulaşabilirsiniz.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡