Siyam ikizi nedir? Siyam ikiz ne demek?

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde yaşayan siyam ikizleri Ayşe ve Sema Tanrıkulu, ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girmenin heyecanını yaşadı. Bu olaydan sonra Siyam ikizleri ne demek? Ne anlama geliyor? sorusu merak edilmeye başladı. Peki Siyam ikizleri ne demek?

Siyam ikizi nedir? Siyam ikiz ne demek?

Siyam ikizleri ne demek? Ne anlama geliyor?  YKS sınavına giren siyam ikizleri olan Ayşe ve Sema en çok araştırılan konulardan birisi oldu. Peki Siyam ikizleri ne demek? Ne anlama geliyor? detaylar haberimizde..,

SİYAM İKİZLER NE DEMEK? (YAPIŞIK İKİZLER)

Yapışık ikizler tek amnion keseli (monoamniyotik) ve tek kordonlu (monokoriyonik) tek yumurta ikizleri olup, döllenmiş yumurtanın organ gelişimi (organogenesis) başladıktan sonra bölünmesine bağlı olarak tam bir ayrılma olamaması sonucunda gelişen ikizlerdir.

Bölünme evresine göre bebekler değişik bölgelerden ve değişik derecelerde birbirlerine yapışıktırlar. Hatta bazen bir organı paylaşarak gelişmektedirler. Tek yumurta ikizi olduklarından cinsiyetleri her zaman aynıdır.

İstatistiksel Rakamlar

Yapışık ikizlere 40.000 doğumda bir rastlanır.  Ancak canlı doğumlara bakıldığında her 200.000 canlı doğumdan biri bu şekildedir.  Çünkü çoğu kısmı gebelik sürecinde tespit edilerek tahliye edilir veya kendiliğinden rahim içinde ölümle sonuçlanabilmektedir.

Kızlarda erkeklere göre 3 misli daha fazla görülür. Etki eden faktörler arasında genetik ve çevresel faktörler suçlanmaktadır, ancak kanıtlanmış kesin bir neden bulunamamıştır.

Bugüne kadar bildirilen yapışık üçüz ya da dördüz vakası yoktur.

TARİHTE BİLİNEN İLK YAPIŞIK İKİZLER

Tarihte bilinen ilk yapışık ikizler, 1100’da İngiltere’de doğdu. Ama vücutları birbirine bağlı doğan ikizlere, “siyam” ismini veren en ünlü yapışık ikizler, bundan 700 sene sonra Siyam’da dünyaya gelecekti.

Chang ve Eng Bunker kardeşler, 203 sene önce bugün, 11 Mayıs 1811’de o zamanlar Siyam olarak anılan Tayland’da gözlerini dünyaya açtı. Chang ve Eng, birbirine karınlarından yapışıktı. Yaşadıkları bu fizyolojik durum, ilerleyen senelerde onları öyle meşhur etti ki tıp literatürüne “siyam ikizleri” tabirini kazandırdılar. Onlardan sonra bu tip vakalar “siyam ikizleri” olarak adlandırıldı.

Siyam ikizleri ne demek? Ne anlama geliyor?

İkizler, 1829’da İngiliz bir tüccarın Tayland’da kendilerini keşfetmesiyle gösterilere çıkmaya başladı. 1839 yılında ise ABD’nin Kuzey Karolina eyaletine yerleştiler ve şov dünyasından kazandıkları parayla büyük bir çiftlik aldılar. 1843’te Adelaide Yates ve Sarah Anne Yates adında iki kız kardeşle evlenen ikizlerin toplam 21 çocuğu oldu. Evliliklerinde dört kişilik bir yatağı paylaşan eşleri, daha sonra farklı evlere taşındılar. İkizler ise bu sorunu üç gün Adelaide’in, üç gün de Sarah Anne’in evinde kalarak aştı.

1874’te Chang kalp krizi geçirerek uykusunda hayatını kaybetti. Kardeşi Eng uyandığında Chang’i ölü buldu. Eşini ve çocuklarını çağıran Eng için doktor çağrıldı. Doktor, ikizleri ayırma operasyonu gerçekleştirse de çok geç kalınmıştı. Eng de üç saat sonra yaşamını yitirdi.

1865 civarında çekilmiş fotoğrafta, solda meşhur Siyam İkizleri’den Eng Bunker ile 15 yaşındaki oğlu Patrick Henry ve sağda Chang Bunker ile 8 yaşındaki oğlu Albert.

TÜRKİYE'DE SİYAM İKİZLERİ

Siyam ikizleri ne demek? Ne anlama geliyor?

Siyam ikizleri ne demek? Ne anlama geliyor?

Siyam ikizleri ne demek? Ne anlama geliyor?

0
0
0
1
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡