Şok diyetler, kalbin en büyük düşmanı

Diyet çılgınlığı son günlerde küçük büyük herkesi etkisi altına almış durumda. Günlük kalori alımının plansız olarak kalorinin düşürülmesi, vücudumuzda gerek su, gerek çeşitli mineral eksikliklerine sebebiyet veren ve halk arasında şok diyet olarak bilinen bu diyetlerin kalbimiz ve birçok hayati organ sistemimize zarar verdiği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ancak şok olarak nitelendirdiğimiz bu diyetler, tansiyon dengesizliklerine ve vücudun elektrolit (sodyum, potasyum) dengesinin bozulmasına neden olarak kalp ritim problemlerine yol açabilir. Çok sıkı, çok kısa sürede, sık sık yapılan şok diyetler nedeniyle sürekli küçülen ve büyüyen mikro dokular bir süre sonra tahrip olur. Buna damarlarda dâhildir. Ve damar tahribatına bağlı olarak kalp hastalıkları görülme riski artar. Ritim bozukluğunun Nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, göz kararması gibi belirtileri görülebilir. Uzun süre açlık, kan basıncı ve kan şekeri düzensizliklerine neden olup kalp krizine yol açabilir.

Bu şok diyetlerin kalp üzerindeki etkisi diyet sonlandıktan sonra ortaya çıkar. Şok kilo vermenin ardından şok kilo alımı kalp krizi riskini arttırdığı çeşitli bilimsel kaynaklarda yer almaktadır.

Şok diyet yapıp kilo verdiğinizi düşünürken karaciğerdeki glikojen depoları azalır. Tekrar normal beslenmenize döndüğünüzde karaciğer ekstra efor sarf ederek bu depoları yenileme çalışır. Sık sık şok diyet yapıyorsanız karaciğeriniz bu duruma daha fazla dayanamayabilir ve karaciğer yağlanması oluşabilir Ve Şok diyet sonrası diyete başlamadan önceki yağ oranından daha fazla yağa sahip olabilirsiniz. Çünkü şok diyet sırasında kaybedilen yağ oranı oldukça düşüktür. Ve genel olarak kas kütlesi azalır.

Şok diyetle kilo verip sonra tekrar geri almak kandaki glikozu hücrelere ulaştırmakla görevli insülin hormonun işini zorlaştırır. Bu tekrarlayan bir duruma dönüşürse insülin direnci baş gösterir. İnsülin direnci ise tip 2 diyabetin başlıca nedenidir. Hızlı kilo vermeye çalışırken şeker hastası olabilirsiniz.

Kontrollü kilo kaybı ve4 dengeli beslenmek önemli, Bütün bu olumsuz etkilerden korunmak için şok diyetler tercih edilmemeli, uzun vadede ve kontrollü olarak düzenli kilo kayıpları ve yaşam tarzı değişikliği hedeflenmelidir. Diyet programı, bir beslenme ve diyet uzmanı ile birlikte düzenlenmeli, uygun bir egzersiz programı desteği ile kilo kaybı kalıcı olması sağlamalıdır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN