SON DAKİKA! Bakan Pekcan açıkladı! İşte kuyumculuk ile ilgili yeni düzenlemeler

Son dakika... Bakan Pekcan, "Yeni dönemde kuyum ticareti, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılacak. Kuyum işletmeleri 2021 sonuna kadar yetki belgesi alacak. Belge için işletmede en az 1 kişinin ustalık belgesi sahibi olması gerekecek" dedi.

Son dakika... Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Kuyum Ticareti hakkında yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ticaret Bakanı Pekcan yazılı açıklama ile düzenlemeleri duyurdu. Söz konusu düzenlemenin, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile iş birliği içinde sektör temsilcilerinin yanı sıra ilgili tarafların görüş ve katkıları alınarak hazırlandığına işaret eden Pekcan, "Düzenlemeyle kuyumculuk faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılmasını, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlıyoruz." ifadelerinde bulundu.

Düzenleme ile birlikte Pekcan, kuyumculuk sektörünün daha adil bir sektör haline gelmesini amaçladıklarını bildirdi. Bakan Pekcan, faaliyette olan kuyum işletmelerinin 31 Aralık 2021'e kadar durumlarını Yönetmeliğe uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerektiğini belirtti.  Bakan Pekcan, yetki belgesinin Ticaret Bakanlığı il müdürlüğü tarafından Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden verileceğini ifade etti.

SON DAKİKA Bakan Pekcan açıkladı İşte kuyumculuk ile ilgili yeni düzenlemeler

"USTALIK BELGESİ OLMA ŞARTI ARANACAK"

Yetki belgesi verilmesi için meslek odasına kayıtlı olma, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti ve vergi dairesine vadesi geçmiş borcu bulunmama, meslek odası ve vergi kayıtlarındaki iştigal konuları arasında kuyum ticareti faaliyeti olması gibi şartların bulunduğunu bildiren Pekcan, "Bunun yanı sıra yetki belgesi için ustalık belgesi sahibi olma şartı aranacak. Bu şart, kuyumcu ya da kuyum işletmesinde tam zamanlı çalışan en az bir personel tarafından yerine getirilebilecek." diye kaydetti.

 

Düzenlemeler ile amaçlarını ifade eden Pekcan, "Kuyum ticaretinin güvenli bir ortamda yapılmasını, bu meslekte nitelikli insan kaynağı yaratılmasını ve işletmelerde hizmet kalitesi ile tüketici memnuniyetinin arttırılmasını amaçlıyoruz." dedi.

Yönetmelikle kuyum işletmesinin kuyum ticaretinin yanı sıra faaliyette bulunabileceği alanların belirlendiğine dikkati çeken Pekcan, opal, akik, kuvars gibi yarı kıymetli taşlar ile bu taşlardan yapılan tespih gibi süs eşyasının perakende satış, bakım ve onarımı ile perakende saat satış, bakım ve onarımının bu faaliyetlere dahil olduğunun altını çizdi.

SON DAKİKA Bakan Pekcan açıkladı İşte kuyumculuk ile ilgili yeni düzenlemeler

DEMO/İMİTASYON ÜRÜNLER SATILMAYACAK

Kuyum niteliği taşımayan demo/imitasyon ürünlerin satışının yapılmayacağı Pekcan tarafından ifade edildi. Yeni düzenlemeyle birlikte her türlü kuyum reklamında yetki belgesi numarasına ve yetki belgesindeki işletme adı veya unvanına yer verileceği, kuyum işletmesinin yanıltıcı bilgi veremeyeceği, haksız ve hukuka aykırı davranış ve ticari uygulamalarda bulunamayacağı ve kişileri yasa dışı uygulamalara teşvik edemeyeceği konularının kurala bağlandığını söyleyen Pekcan, bu ilke ve kurallara karşı hareket edilmesi durumunda işletmelere idari yaptırım uygulanacağını belirtti.

Pekcan'ın verdiği bilgiler arasında şu satırlar yer aldı: 

"Kuyum ticaretinin takip ve kontrolünün sağlanması amacıyla Bakanlık tarafından Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi oluşturulacak. Yetki belgesi verilmesi, yenilenmesi ve iptal edilmesi işlemleri bu sistem üzerinden gerçekleştirilecek. Sistem sayesinde kuyum ticaretinin mevzuata uygun olarak yürütülmesi ve bu ticarete ilişkin güncel ve doğru bilginin temin edilmesi, işlemlerin kısa süre içinde ve güvenilir bir biçimde yapılabilmesi sağlanacak.”

Yönetmelik kurallarına aykırı hareket edilirse Bakanlık tarafından verilen vakit içerisinde hata giderilmezse veya aynı takvim yılı içinde tekrarlanırsa yetki belgesinin iptal edileceği duyuruldu. Bu durumda Bakan Pekcan,  yetki belgesinin iptalinden itibaren iki yıl süreyle bu belgenin verilmeyeceğini kaydetti. 

(AA)

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡