SON DAKİKA! Ermenistan ordusu Başbakan Paşinyan'ın istifasını istedi

Son dakika haberi... Reuters haber ajansı, Ermenistan ordusunun Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını talep ettiğini duyurdu.

SON DAKİKA! Ermenistan ordusu Başbakan Paşinyan'ın istifasını istedi

Ermenistan'da Dağlık Karabağ'ın kaybedilmesinin yankıları sürerken ordu, Başbakan'ın Paşinyan'ın istifa etmesini istedi.

PAŞİNYAN DESTEKÇİLERİNİ SOKAĞA ÇAĞIRDI

Genelkurmay Başkanının açıklamasını darbe girişimi olarak niteleyen Paşinyan, "Tüm destekçilerimizi Cumhuriyet Meydanı'na davet ediyorum. Canlı yayında halka sesleneceğim" dedi.

GENELKURMAY BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

Öte yandan Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ordunun kendisine yönelik istifa çağrısının ardından Facebook üzerinden canlı yayın yaptı. Destekçilerini sokağa çıkmaya davet eden Paşinyan," Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır." dedi. 

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da yaşadığı hezimete ilişkin sorumluluğu kabul ettiğini dile getiren Paşinyan, "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz." diye konuştu.

Paşinyan, bu açıklamanın ardından Ermenistan Savunma Bakanı ve Genelkurmay başkanı hakkında hapis emri verdi.

MUHALEFET MANUKYAN'I İSTİYOR

Öte yandan muhalefet partileri eski Başbakan  Manukyan'ın hükümete başkanlık etmesi için desteğini sürdürüyor.

ORDUDAN YAPILAN AÇIKLAMA

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin uzun bir süredir itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı ancak saldırıların bir şekilde, sabırla, bugüne sek tolere edilmeye çalışıldığı ifadesi yer aldı.

Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı ve hükümetinin kritik durumlarda yeterli kararlar alamayacağının belirtildiği muhtırada, Azerbaycan ile yaşanan çatışmanın başarısızlık nedeni de mevcut yönetimin dış politikadaki hataları ve yetkililerin verimsiz yönetimine bağlandı.

Bu sebeple ülkenin çöküşün eşiğine geldiği vurgulanırken halkın daima ordunun yanında, orudunun ise aynı şekilde halkın yanında yer aldığı görüşü vurgulandı. Bununla birlikte hükümet ve Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasının talep edildiği açıklamada, bildiriye imza atan komutanların isimleri de paylaşıldı.

PAŞİNYAN VE DESTEKÇİLERİ ERİVAN SOKAKLARINDA

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan'da destekçileriyle buluşarak istifa çağrısında bulunan ordu yetkililerini eleştirdi. 

Başkent Erivan'daki hükümet binası yakınlarında destekçileriyle bir araya gelen Paşinyan, burada yaptığı konuşmada, orduya yönelik eleştirilerde bulunan Paşinyan, "Ordu, halka ve başbakana bağlıdır. Ermenistan’da zor bir durum var ancak çatışmaların yaşanmaması konusunda hemfikir olmalıyız." dedi.

Ermenistan’daki durumu tüm taraflarla konuşmaya hazır olduğunu savunan Paşinyan, "Ermenistan’ın içerisinde düşmanlar yok. Mevcut durum kontrol altında ve ordu tarafından yapılan açıklamaların duygusal bir tepki olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Görevden aldığı ordu yetkililerinin, kendisi için hala "kardeş" olduğunu savunan Paşinyan, "Ben ve ailemin de Ermenistan’ı terk etmek gibi bir planı bulunmuyor." dedi.

Zaman zaman elinde bulunan megafonla destekçilerine seslenerek teşekkür eden Paşinyan ve destekçilerinin yürüyüşü devam ediyor.

BAŞKENTTE SAVAŞ UÇAKLARI

Başkent Erivan'da Ermenistan savaş uçaklarının uçtuğu bilgisini kaydedilirken Ermenistan eski Cumhurbaşkanı Koçaryan, savaşı kaybeden ve toprağı teslim eden yetkililerin gitmesi gerektiğini söyleyerek halkı, orduyu desteklemeye çağırdı.

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı, yaptığı son açıklamada, “Pozisyonumuzu teyit ediyoruz. İstifa çağrısı bir baskı neticesinde yapılmamıştır.” ifadelerine yer verdi. 

PAŞİNYAN DESTEKÇİLERİ ARASINDA KAVGA

Erivan sokaklarını dolduran Nikol Paşinyan'ın destekçileri arasında kavga çıktığı öğrenildi. Ermenistan sokaklarında başlayan gerginlik durulmazken bölgede çok sayıda polis ekibi de bulunuyor.

PAŞİNYAN ASKERE SESLENDİ

Paşinyan meydanlara çıkmasının ardından bu kez de askerlere seslenerek 'işlerini yapmalarını ve Ermenistan'ın sınırlarını savunmalarını' söyledi.

"Benim istifama ancak halkımız karar verir, ordu değil." ifadelerini kullanan Paşinyan, ordunun, halkın seçtiği iktidara itaat etmesi gerektiğini, iç siyasi sürece müdahil olmasının yanlış olduğunu söyledi. 

ALİYEV'DEN ERMENİSTAN'DAKİ DARBE GİRİŞİMİNE İLK TEPKİ

Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki 44 günlük sıcak çatışmadan Azerbaycan'ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'da yaşanan darbe girişimine ilişkin açıklamada bulunarak, "Ermenistan hiçbir zaman bu kadar acınası durumda olmamıştı. Onları bu duruma sokan liderleridir." ifadelerini kullandı.

Ermenistan'da muhalefetin her gün baskı gördüğünü ifade eden Aliyev, buna kimsenin tepki göstermediğini ve kendi ülkesinin kazandığı zaferin yalnızca Ermenistan karşısında kazanılmadığının bir kez daha gözler önüne serildiğini belirterek, "Örgütlü ve güçlü çevreler bize karşı birleşmişti ve topraklarımızı sonsuza kadar işgal altında tutmak istiyordu. Ermenistan sadece bir araçtı. Biz bu sinsi politikayı yerle bir ettik ve adaleti yeniden tesis ettik." şeklinde konuştu. 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡