Son dakika: Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde deprem! İşte depremde ölenlerin sayısı ve son durum

Son dakika: Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde AFAD ve Kandilli Rasathanesi verilerine göre 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremdeki can kaybı ve yaralı sayısı belli oldu. AFAD'ın son açıklamasına göre depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 6 bin 234'e yükseldi, 374 bin 11 kişi yaralandı, 5 bin 775 bina yıkıldı.

Türkiye, deprem gerçeğini bir kez daha acı şekilde yaşadı. AFAD'ın açıklamasına göre bugün Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de yerin 7 km altında 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Son dakika: Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde deprem! İşte depremde ölenlerin sayısı ve son durum

Maraş dışında Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'da can kaybına neden olan deprem, birçok ilde hissedildi.

Bu depremin ardından Elbistan merkezli saat 13.24’te 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Son dakika: Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde deprem! İşte depremde ölenlerin sayısı ve son durum

FUAT OKTAY SON DURUMU AÇIKLADI

Yaşanan depremdeki son duruma ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıklamada bulundu. Oktay'ın AFAD Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

2 depremde 145 artçı deprem yaşadık. 3'ü 6'dan daha fazla büyüklüğe sahip. Çalışmalarımız sık aralıklarla paylaşıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız AFAD'a geldiler. Şu anda Külliye'de afet yönetiminin başındadır.

Maraş'ta 234 kaybımız var. 1700 yaralımız var. 310 yıkılan binamız var. Hatay'da 520 kaybımız, 700 yaralımız var. Osmaniye'de 205 hayatını kaybeden, 1003 yaralımız var. Adıyaman'da 20 kayıp, 200 yaralımız, Diyarbakır'da 46 vefat, 557 yaralımız var. Urfa'da 30 kaybımız, 1071 yaralımız mevcut. Antep'te 309 kaybımız, 1497 yaralımız. Kilis'te 13 kaybımız, Adana'da 58 kaybımız, 720 yaralımız mevcut. Malatya'da 106 kaybımız 1941 yaralımız var. Elazığ'da 6 yıkılan binamız. 1541 hayatını kaybeden vatandaşımız var, 9733 kişi yaralandı. 3471 bina yıkıldı.

Son dakika: Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde deprem! İşte depremde ölenlerin sayısı ve son durum

15 BİNE YAKIN PERSONEL SAHADA

Sahada toplam 9698 arama kurtarma personeli bulunmakta. 14 bin 720 personelle sahadayız. Biz de arama kurtarma ve her türlü yardımlarla ilgili çalışmalarımızı yürütürken yeni afetlere sebebiyet vermemeyle ilgili hassas davranıyoruz.

Son dakika: Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde deprem! İşte depremde ölenlerin sayısı ve son durum

OKULLAR 13 ŞUBAT'A KADAR TATİL EDİLDİ

Okullarımız 13 Şubat'a kadar tatil edildi. Gerek yurt, pansiyon, kapalı spor salanlarında barınma amaçlı değerlendirilecek.

Son dakika: Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde deprem! İşte depremde ölenlerin sayısı ve son durum

"YÖK EĞİTİME ARA VERMİŞ DURUMDA"

12 ili kapsayan üniversitelerimizde YÖK eğitime ara vermiş durumda. Doğrudan etkilenen 10 ilde kalan enkaz olmayan, görevli bulunmayanların o illerden dışarı çıkmalarını arzu ediyoruz. Diğer illerimize geçtiklerinde şehrin girişinde gerekli bürolar kurularak yönlendirme yapılacaktır. Gerek çadır, ısıtıcı, yatakla alakalı mevcut illerimizde lojistik depolarında olanlar vardı, diğer illerinden de sevk ediyoruz. Ulaşmayan varsa yolda olduğunu vatandaşlarımızın bilmesini arzu ederim. Sahra mutfakları, aş evleri ikram araçlarıyla illerimizde beslenme merkezleri kurulmuş durumda."

Son dakika: Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde deprem! İşte depremde ölenlerin sayısı ve son durum

BAKAN KOCA ACI GELİŞMELERİ DUYURDU

Sağlık Bakanı Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde şu ana kadar 1651 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 11 bin 119 kişinin yaralandığını bildirdi.

CAN KAYBI YÜKSELDİ

AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, depremde can kaybının 1762’ye yaralı sayısının 12 bin 68’e yıkılan bina sayısının ise 5 bin 606’ya yükseldiğini söyledi.

CAN KAYBI 2 BİNİ AŞTI

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 2 bin 316 kişi hayatını kaybetti, 13 bin 293 kişi yaralandı. Enkazdan 7 bin 340 kişinin sağ çıkarıldığını bildirdi.

VEFAT SAYISI 3 BİNE YAKLAŞTI

AFAD Başkanı Yunus Sezer merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde büyük bir yıkıma neden olan depreme ilişkin, son durumu paylaştı. 243 tane artçı deprem meydana geldiğini ifade eden Sezer, “Bölgede bakanlarımızın koordinasyonunda 30 valimiz ve 47 kaymakamımız her il ve ilçede görev yapmaktadır. Bölgede 16 bin 400 arama kurtarma ve destek personelimiz çalışma yapmaktadır. Hava koridoruyla sürekli afet bölgelerine bu personellerimiz hava alanlarından taşınmakta hem kara hem de hava yoluyla. Maalesef hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısında artışlar var. Can kaybı sayısı an itibarıyla 2 bin 921’ya yükseldi. Yaralı vatandaşımızın sayısı 15 bin 834” diye konuştu.

Şu ana kadar 65 ülkeden yardım ve destek talebi geldiğini belirten Sezer, “16 bin 400 personelimiz ile yabancı ülkelerden gelen personellerle beraber şu anda afet bölgelerinde yoğun bir çalışma var. Diğer taraftan da kış şartlarından dolayı çadır hem de barınma ihtiyaçları için diğer barınma malzemelerini de bir şekilde sağlayarak afet bölgesine gönderiyoruz. Şu ana kadar 65 bin kadar çadır ve çadır içi malzeme afet bölgesine gönderilmiş durumda. Havanın müsaade ettiği ölçüde hava koridorunu da daha aktif bir şekilde kullanarak tüm arama kurtarma personellerimizi de oraya göndermeyi düşünüyoruz. 300 binin üzerinde battaniye ve diğer ısıtıcı türü malzemelerimiz gönderilmiş durumda. Şu an kadar Gençlik ve Spor Bakanlığımıza ve Milli Eğitim Bakanlığımıza ait yatakhanelerde vatandaşlarımız misafir edilmektedir. İkram araçları ve mobil mutfaklarımızla birlikte tüm sivil toplum kuruluşlarımız afet bölgesinde. Ülkemizin bütün imkanlarını afet bölgesine Adana’dan Gaziantep’ten Malatya’ya kadar havaalanlarımız kullanılarak buradaki personel sayılarımızı takviye ettiğimizi ve sahada arama kurtarma faaliyetlerini devam ettirdiğimizi belirtmek istiyorum. Yıkılan bina sayımız ihbarlar sonucunda ortay konulan sayı bu. Bunları bire bir teyit ediyoruz. Cumhurbaşkanı Yardımcımızın en son teyit ettiği oranda yıkılan bina sayımız var” ifadelerini kullandı.

CAN KAYBI 3 BİNİ AŞTI

AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, saat 09.37 itibarıyla yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 381'e yükseldiğini, yaralı sayısının 20 bin 426'ya yükseldiğini bildirdi. Tatar, yıkıldığı ihbar edilen bina sayısının 11 bin 302 olduğunu belirtti.

Tatar şunları kaydetti:

"Depremin etki alanı 110 bin kilometrekare. Şu ana kadar 285 artçı deprem meydana geldi. Yaşam"ını yitiren kişi sayısı 3 bin 381, 20 bin 426 yaralı var. Teyitlenmiş yıkılan bina sayısı 5 bin 775."

FUAT OKTAY AÇIKLAMA YAPTI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremde can kaybının 3 bin 419'ya, yaralı sayısının ise 20 bin 534'ye yükseldiğini bildirdi.

Oktay, "Şu ana kadar 312 artçımız mevcut. Bunların 6 ve üzeri olan 3 depremimiz var. 24 deprem de 5 ve 6 arasında"

Şu ana kadar 312 artçımız mevcut. Bunların 6 ve üzeri olan 3 depremimiz var. 24 deprem de 5 ve 6 arasında. Toplamda 3 bin 419 kaybımız var. Teyit edildi. Yaralılarımız 20 bin 534. Enkazdan kurtarılanlar 8 bini geçmiş durumda. Yıkık bina sayımız 5 bin 775.

Arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Hava şartlarıyla mücadele ediyoruz. Bu sabahtan itibaren hava araçlarını daha rahat kullanmaya başladık.

İLK İL PERSONEL SAYISI

Şu an itibariyle 12 bin 181 arama kurtarma personelimiz mevcuttur. Bunlardan 4 bin 60'ı Kahramanmaraş'ta, 2 bin 465'i Hatay'da, bin 314 Gaziantep'te, bin 721 Adıyaman'da, 687 Osmaniye'de, 119 Adana, 562 Diyarbakır, Şanlıurfa 100, Kilis 41 ve Malatya bin 112.

Özellikle Kilis, Şanlıurfa ve Diyarbakır'daki arama kurtarma çalışmaları oldukça başarılı şekilde yürütüldü.

Toplam 4 bin 785 sağlık personelimiz görev yapmakta. Toplam sahada fiilen çalışan personel sayısı 24 bin 443'tür.

Vinç ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili sahada ciddi yol alındı. Sahaya sevk edilen 500'ü geçti. 6 A400m, 6 C130, 19 CN235, 4 KC135 tanker uçakları ve 26 helikopter sahada. Yoğun şekilde Adana Havalimanı lojistik üs haline geldi.

Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'a çok hızlı şekilde bu iç başta olmak üzere hava araçlarını sevk ediyoruz.

14 ülkeden 3 bin 294 arama kurtarma personelinin geldiğini görüyoruz. 70 ülke talepte bulundu. Adana'dan ilgili yerlere sevk aşamasındalar.

Hastanelerimizdeki hasar boyutunda bir değişme yok. Dışarıdan ve içeriden gelen sahra hastaneleri mevcut. Hızlı bir şekilde kurulum yapıyoruz. Hasarlı olan hastanelerin bulunduğu yerlerde yoğun olarak diğer illere hasta sevkiyatı yapıyoruz.

Özellikle dün akşam ve gece boyu yaşanan tipiden dolayı yolların afet bölgesi dışında yoğun şekilde kapanıyor olmasından kaynaklı bugün itibarıyla hava yolu aracılığıyla ihtiyaçların afet bölgesine intikalini öncelemiş durumdayız.

Milli Eğitim Bakanlığında 301 bin 512 kişi ve üniversiteler çerçevesinde 79 bin kişi, toplamda da 380 bin 500 afetzede barındırılıyor. Beslenme imkanları da sunulmakta.

Osmaniye-Gaziantep yolu üzerinde Nurdağı mevkiinde tek yönlü bir geçiş imkanı sağlandı. Özellikle görevli araçlar için açılmış durumda. Malatya-Kahramanmaraş arasında bir sıkıntı vardı. Orada da alternatif güzergah kullanılmaktadır.

HATAY, KAHRAMANMARAŞ VE ADIYAMAN'A HER TÜRLÜ ARACIN GİRİŞİ DURDURULDU

Ulaşım son derece önemli ve kritik. Ulaşımın zamanında sağlanıyor olabilmesi, afetle mücadele eden araçların ve ekiplerin sahada çalışmalarını hızlı bir şekilde yerine getirebilmesi için yolları açık tutmamız son derece önemli. Bölgede işi olmayanları bu yolları kullanmamaları ve bölgeye gitmemeleri yönünde özellikle ikaz etmek istiyoruz.

Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da 48 saat itibariyle görevli araçların, afetle ilgili bölgeye sevkiyat yapan araçların dışındaki diğer her türlü aracın girmesini durdurmuş durumdayız.

AFAD CAN KAYBI SAYISINI AÇIKLADI

AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 4 bin 544 kişinin hayatını kaybettiğini, 26 bin 721 kişinin yaralandığını, yıkılan bina sayısının 5 bin 775 olduğunu bildirdi.

BAKAN KOCA, CAN KAYBINI AÇIKLADI

Bakan Koca depremdeki son durumu açıkladı. Sağlık Bakanı Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 5 bin 434 kişinin hayatını kaybettiğini, 31 bin 777 kişinin yaralandığını duyurdu.

FUAT OKTAY AÇIKLAMA YAPTI: CAN KAYBI 5 BİN 894 OLDU

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Genel Merkezi'nde, merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan olmak üzere 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde yaşanan depreme ilişkin son durumu paylaştı. Şu ana kadar enkaz altında 5 bin 894 kişinin hayatını kaybettiğini, 34 bin 810 kişinin ise yaralandığını belirten Oktay, “Son vatandaşımıza kadar arama kurtarma çalışmalarımız devam edecek. Toplamda 16 bin 139 arama kurtarma ekibimiz fiilen sahada. Arama kurtarma ekiplerini havadan sevk etmeye devam ediyoruz. Hava operasyonlarına bugün hava şartları hamdolsun müsaade etti. İş makinaları olarak 4 bin 794 iş makinemiz sahada. 3 bin 251 Yurtdışından gelen ekipler vardı. 2 bin 400 civarında ilave arama kurtarma ekibi ekipmanları ile gelecek. Toplamda 60 bin 218 kişi fiilen sahada çalışıyor. Türkiye’den bin 500’e yakın ilave arama kurtarma ekibini sahaya sevk ediyor olacağız. İş makinelerini ifade etmiştim. Vinç makinalarına sahada ihtiyaç var idi. Şu anda sahada 750 vinç çalışıyor. Buna ilave olarak 4 bin 794 iş makinası sahada” şeklinde konuştu.

36 helikopterle çalışmaların devam ettiğini ifade eden Oktay, “Tüm havalimanlarını kullanmaya başladık. Özellikle Adana Havalimanımız lojistik konusunda işimizi büyük ölçüde hızlandırdı. Farklı bölgelerden uçaklarda bölgeye indik. Gece görüşü olan 17 kadar helikopterimiz sahada çalışmayı sürdürüyor. Yurtlarda ve Gençlik Merkezlerinde 401 bin 880 kişi barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor. Bunun dışında 10 ilimizin dışında bir milyon 100 binlik barınma alanları oluşturulmuş durumda. Çadır kentlerimiz afet bölgelerinde kuruluyor. An itibariyle 1 milyona yakın battaniye sahada veya sahaya yetişmek üzere. Bu sayıyı çok hızlı bir şekilde 2 milyona ulaştırmaya çalışıyoruz. Toplam 100 bin çadır sahaya geldi veya gelmek üzere. Çadır ve battaniyeleri taşıyan tırlar tipiden dolayı kapalı olan yollar vardı. Yollar neredeyse tamamen açılmış durumda. Konteyner kent kurma çalışmalarına başladık. Enerji grubumuzda 30’un üstündeki trafo merkezindeki çalışmalarda 6 tanesi kaldığını söylemiştik bunlardan 3’ünün bakımı tamamlandı. Geriye sadece 3’ü kaldı” dedi.

Akaryakıt konusunda Nurdağı’nda hafif bir ulaşım sorunu olduğunu bildiren Oktay, “Haberleşme konusunda elektrik konunda gelişmelerle birlikte bir gelişme var. Bin 400 civarında jeneratör sahaya ulaşmış durumda. Doğalgaz ana hatlarımızda 6 kırılma vardı. Bugün bu sayı 9’a çıkmış durumda. Yarın akşam itibariyle yeni bir sürprizle karşılaşmazsak eğer çalışmaları tamamlayıp kontrollü bir şekilde afet bölgesine doğalgazı veriyor olacağız. Yol açıldığı için sorunumuz kalmadı. 151 tanker yollarda idi. İlave ek olarak 650 seyyar tankerde yine bölgeye ulaştı ve ulaşıyor. Seyyar tankeriz özelliği ise akaryakıt istasyonuna vermek zorunda değilsiniz tankerden alabiliyorsunuz. 10 ilimizin 4’ünde rahatlamış durumdayız. Kilis, Şanlıurfa, Adana ve Diyarbakır’da rahatlamış durumdayız. Tüm kapasiteyi geriye kalan 6 ilimize yoğunlaştırıyoruz. Neredeyse afet bölgesine giden kapalı yolumuz kalmadı” ifadelerini kullandı.

BAKAN YANIK:ÇOCUKLARIN KİMLİK TESPİTİNİ YAPTIKTAN SONRA AİLELERİNE TESLİM EDECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın ardından açıklamada bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Afet Müdahale Planı kapsamında bakanlığımızın iki temel sorumluluğu var. Birincisi, Psikososyal destek hizmeti, diğeri de ani yardımlar. Psikososyal destek ekiplerimiz sahadalar. Ani yardımlar kapsamında ise, lojistik merkezlerimizi harekete geçirerek ani yardımları afet bölgelerine ilettik. Yatılı kuruluşlarımızda kalan yaşlı vatandaşlarımızla ilgili gerekli çalışmayı yaptık. Bakanlık olarak deprem bölgelerinde gözetimimizde olan refakatsiz çocukların sorumluluğu şu anda bizde. Bunun dışında enkaz altından çıkarılıp hastanelerde tedavileri tamamlanan çocukları da Sağlık Bakanlığı’yla yaptığımız çalışma neticesinde bakanlığımız personeli dışında herhangi bir üçüncü şahsa teslimi söz konusu değil. Çocukların kimlik tespitini yaptıktan sonra ailelerine teslim edeceğiz” diye konuştu.

YÜREĞİMİZ YANIYOR: CAN KAYBIMIZ HER AN ARTIYOR

AFAD'ın son açıklamasına göre depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 6 bin 234'e yükseldi, 374 bin 11 kişi yaralandı, 5 bin 775 bina yıkıldı.

İlgili Haberler
0
0
0
1
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN
Son Haberler
Korkunç kaza kamerada! Üst geçidi kullanmayan genç bedelini ağır ödedi!
Korkunç kaza kamerada! Üst geçidi kullanmayan genç bedelini ağır ödedi!
Yalova’da devrilen kule vincindeki operatörün cansız bedenine ulaşıldı!
Yalova’da devrilen kule vincindeki operatörün cansız bedenine ulaşıldı!
İstanbul'da kaçakçılık operasyonu! Koruma altındaki yaban hayvanlarına ait 396 parça tahnit ele geçirildi!
İstanbul'da kaçakçılık operasyonu! Koruma altındaki yaban hayvanlarına ait 396 parça tahnit ele geçirildi!
Depolarını bu tarihe kadar, fullemeyen kalmasın! Benzin ve motorine 2'ci zam kapıda!
Depolarını bu tarihe kadar, fullemeyen kalmasın! Benzin ve motorine 2'ci zam kapıda!
Çok Okunanlar
19 Mart 2024 Salı günlük burç yorumları! Aşk, para sağlık, İşte tüm burç yorumları
19 Mart 2024 Salı günlük burç yorumları! Aşk, para sağlık, İşte tüm burç yorumları
Emekliye güzel haber var! Maaşa ek 5 bin TL verilecek
Emekliye güzel haber var! Maaşa ek 5 bin TL verilecek
Depolarını bu tarihe kadar, fullemeyen kalmasın! Benzin ve motorine 2'ci zam kapıda!
Depolarını bu tarihe kadar, fullemeyen kalmasın! Benzin ve motorine 2'ci zam kapıda!
Meteoroloji açıkladı! Sıcaklıklar artıyor mu? Hangi illerde yağmur var? Salı günü hava nasıl?
Meteoroloji açıkladı! Sıcaklıklar artıyor mu? Hangi illerde yağmur var? Salı günü hava nasıl?
Yorumlananlar
14 Mart 2024 Perşembe burç yorumları! Bu gün sizi neler bekliyor? Aslan, Koç, Boğa, Yay, Akrep, Yengeç...
14 Mart 2024 Perşembe burç yorumları! Bu gün sizi neler bekliyor? Aslan, Koç, Boğa, Yay, Akrep, Yengeç...
Emekliye yeni müjde! 13 Mart tarihine kadar başvurana 8670 TL verilecek
Emekliye yeni müjde! 13 Mart tarihine kadar başvurana 8670 TL verilecek