Sözleşmeli Personellerle ilgili Teşkilat Kanunlarında Yer Alan Düzenlemeler

Sözleşmeli Personellerle ilgili Teşkilat Kanunlarında kadro unvanları, yasal dayanak, ve uygulama ile ilgili yer alan düzenlemelere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Sözleşmeli Personellerle ilgili Teşkilat Kanunlarında Yer Alan Düzenlemeler

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik kapsamı dışında bulunan ve kendi mevzuatlarında yer alan hükümlere göre sınav/yerleştirme/alım yapan kurumların listesi aşağıda listede verilmiştir. 

KURUM

DAYANAK

UYGULAMA

KADRO UNVANLARI

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

3201 sayılı Emniyet Teşkilatı

Kanunu

Ek Madde 29

Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında kalan kadrolu veya sözleşmeli personelin emniyet teşkilatına seçimi ve atanmaları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yapılan merkezi sınava ilave olarak sözlü sınav ve/veya uygulamalı sınav puanı ile diğer niteliklere göre yapılır. Personelin alımı ve ilk atamaya ilişkin sınav, sınav komisyonları ve aranacak nitelikler ile diğer hususlar İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.

  -Avukat

  -Biyolog

-Antrenör

-Arkeolog

-Çözümleyici

-Programcı

-Mühendis

-Laborant

-Kimyager

-Mimar

-Memur

-Psikolog

-Teknisyen

-Teknisyen Yardımcısı

-Tekniker

-VHKİ

-Sosyal Çalışmacı vb. kadrolar

 

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

 

640 sayılı KHK

Madde 38

Bakanlıkça, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde yer alan Bakanlık kadroları dışındaki kadrolara ve sözleşmeli personel pozisyonlarına ilk defa atanacaklar; ilgili mevzuat uyarınca yapılan merkezî sınavdan yetmiş ve üzeri puan alanlar arasından, sınav komisyonlarınca yapılacak sözlü sınav sonucuna göre belirlenir.

 

-Gümrük Muhafaza Memuru

-Memur

-Muayene Memuru

-İcra Memuru

-Anbar Memuru,

-Avukat

-Veznedar

-Veteriner Hekim

-Mütercim

-Bilgisayar İşletmenliği

-VHKİ vb. kadrolar

 

ADALET BAKANLIĞI

2802 sayılı Hâkimler Ve Savcılar Kanunu

Madde 114

Bu kadrolara ilk defa atanacaklar merkezi sınava girip en az yetmiş puan alanlar arasından, adalet komisyonlarınca sözlü veya gerektiğinde uygulamalı ve sözlü sınav sonucuna göre seçilirler. Emanet memuru, tebligat memuru, infaz ve koruma memuru, zabıt kâtibi ve cezaevi kâtibi kadroları için seçim yapılırken hukuk fakültesi, adalet meslek yüksek okulu, yüksekokulların adalet programı ile adalet ön lisans programı mezunlarına öncelik tanınır.

 

-Emanet Memuru

-Zabıt Katibi

-Tebligat Memuru

-İnfaz Koruma Memuru

-Cezaevi Katibi

kadroları

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2011/2305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

“KİT ve Bağlı Ortaklıklar 2012 yılı Genel Yatırım ve Finansman Programı”

Madde 7

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünde Stajyer Hava Trafik Kontrolörü, Asistan Hava Trafik Kontrolörü ve Stajyer AIM Memuru pozisyonlarına yapılacak atamalarda, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

 

- Stajyer Hava Trafik Kontrolörü

- Asistan Hava Trafik Kontrolörü

- Stajyer AIM Memuru

pozisyonları

MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI

2937 sayılı

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve

Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu

Madde 12

MİT personelinin görev, yetki ve sorumlulukları genel hükümlere ilave olarak nitelikleri, atama ve hizmet süreleri, yer değiştirme esasları ile teşkilata alınma usul ve şartları ve teşkilatla ilişiklerinin kesilmesi gibi hususlar yönetmelikle düzenlenir.

 

 

-MİT'in kadrosuna dahil memurlar

-Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında olup MİT'de görevlendirilenler

-MİT'de çalıştırılan sözleşmeli personeli

MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI,

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI VE

KUVVET KOMUTANLIKLARI / Sivil Memur

Millî Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında İlk Defa Devlet Memurluğuna Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik

Bu kadrolara ilk defa atanacaklar, merkezi sınava (KPSS) girip en az yetmiş puan almış olmaları şartıyla başvuruda bulunurlar. Başvuruları uygun görülerek kabul edilen adaylardan; atama yapılacak kadro sayısının 6 katı kadar aday, KPSS Puan derecelerine göre Mülakat ve/veya uygulamalı sınava tabi tutulur.

-Uzman

-Güvenlik Görevlisi

-Bilgisayar İşletmeni

-Mühendis

-Avukat

-Veteriner

-Tekniker

vb. sivil memurlar

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI / Din Hizmetleri

633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun

Madde 10

Başkanlığın Din Hizmetleri Sınıfına ait kadrolarına Kamu Personeli Seçme Sınavı (B) grubu puan sırasına göre ilk defa açıktan atanacak personel, alım yapılacak her bir unvan için boş kadro sayısının üç katına kadar çağırılacak adaylar arasından Başkanlıkça yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanır. Başkanlık kadrolarına yapılacak atama ve nakil işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

 

-İmam-Hatip

-Vaiz

-Müezzin-Kayyım

-Kur’an Kursu Öğreticisi

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI / Mütercim

661 sayılı KHK md. 4 ile değişik 634 sayılı KHK

Madde 38

Mütercim kadrosuna atanacakların merkezi sınava ilave olarak usul ve esasları yönetmelikle belirlenen yarışma sınavında da başarılı olmaları gerekir.

 

-Mütercim

YARGITAY / Yazı İşleri Büroları

2797 sayılı Yargıtay Kanunu

Madde 53

Bürolarda bir yazı işleri müdürü, yeteri kadar yazı işleri müdür yardımcısı, memur, kâtip, mübaşir ve odacı bulunur.

Açılan kadrolara ilk kez atanacaklar Yönetim Kurulunca yapılacak açık yarışma sınavı ile belli edilir. Naklen atanacaklar için daire başkanı veya amirinin ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yazı işleri büroları için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının inhaları göz önünde tutulur. Yarışma sınavında kazananlar başarı sırasına göre bir çizelge ile tespit olunarak en üst derecede kazananlardan başlamak üzere sıra ile atama yapılır.

 

-Memur

-Katip

-Mübaşir

-Odacı

MERKEZ BANKASI

 

 

 

14/01/1970 tarih ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu madde 32

14/01/1970 tarih ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 32 nci maddesinde Banka personelinin, Bankanın memurları ile Banknot Matbaası işçilerinden terekküp ettiği ve (Banka memuru) deyiminin, Banka hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlere, devamlı vazife görmek üzere atanan kişileri ifade ettiği belirtilmiş ve Banka personeli, bu Kanun ile Banka Meclisince düzenlenecek statü hükümlerine tabi olacağı ifade edilmiştir.

 

-Araştırmacı

-Memur

-Teknisyen

-Sekreter

-Koruma Güvenlik Memuru

-Sayıcı-Operatör

 

TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ

 

 

 

18/11/1960 tarihli ve 132 sayılı Türk Standartları Enstitüsü Kuruluş Kanunu madde 10/A

18/11/1960 tarihli ve 132 sayılı Türk Standartları Enstitüsü Kuruluş Kanununun 10/A maddesinde Enstitünün hizmetlerinin gerektirdiği görevler için istihdam edilen personelin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılacağı belirtilmiştir.

14/7/2002 tarihli ve 24815 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Standardları Enstitüsü Personel Yönetmeliğinin 231 inci maddesinde ise Enstitüde çalışan personelin Kadrolu Personel, Geçici Personel ve Sözleşmeli personel olmak üzere 3 gruba ayrıldığı belirtilmiş ve 32 nci maddesinde herhangi bir görevi için istekli olan kişilerin iş isteme formunu doldurarak TSE'ye başvurmaları gerektiği ve başvuranların Yönetim Kurulunca yapılacak bir yönergeye göre düzenlenecek yeterlilik ya da yarışma sınavlarından geçecekleri belirtilerek, Kadrolu, Geçici ve Sözleşmeli personelin Yönetim Kurulu kararı ile işe alınacağı hüküm altına alınmıştır.

-Mühendis

-Tekniker

-Mütercim

-Memur

-Avukat vb.

 

BELEDİYELER / Zabıta

Belediye Zabıta Yönetmeliği

Madde 14

İlk defa zabıta memurluğu kadrolarına atanacakların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)’na girmeleri ve sınav komisyonunca belirlenecek taban puanı almaları şarttır. Zabıta memurluğu sınavına başvuranlar arasından en yüksek puana sahip adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının üç katı aday belirlenerek sözlü sınava çağrılır. Sözlü sınav mülakat şeklinde yapılır.

Danıştay tarafından zabıta sınavı ile ilgili hükümlerin iptal hususunda verilen kararın ardından 2012/02 merkezi yerleştirme kapsamına alınmıştır.

-Zabıta Memuru

BELEDİYELER / İtfaiye Eri

Belediye İtfaiye Yönetmeliği

Madde 16

İlk defa itfaiye eri kadrolarına atanacakların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)’na girmeleri ve sınav komisyonunca belirlenecek taban puanı almaları şarttır. İtfaiye eri sınavına başvuranlar arasından en yüksek puana sahip adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının üç katı aday belirlenerek sözlü sınava çağrılır. Sözlü sınav mülakat şeklinde yapılır.

21.09.2011 tarihli Danıştay kararı ile itfaiye eri sınavı ile ilgili hükümlerin yürütülmesi durdurulması üzerine 2012/02 merkezi yerleştirme kapsamına alınmıştır.

 

-İtfaiye Eri

 

Orman Genel Müdürlüğü

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik Ek Madde 7

Orman muhafaza memuru kadrolarına, KPSS (B) grubu puan sırası dikkate alınarak, açıktan atama yapılacak kadro sayısının dört katına kadar belirlenecek adaylar arasından, yapılacak sözlü ve uygulamalı sınavlardaki başarı sırasına göre Orman Genel Müdürlüğünce atama yapılır.

Orman Muhafaza Memuru

 

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik Ek Madde 6

Kamu kurum ve kuruluşları, özel mevzuatlarında sınav, başvuru, komisyon teşkili ve sınava ilişkin diğer hususlarda düzenleme yapmak kaydıyla, hazine avukatı ve hukuk müşaviri kadroları ile avukat kadro ve pozisyonlarına, KPSS (B) grubu puan sırası dikkate alınarak, açıktan atama yapılacak kadro veya pozisyon sayısının beş katına kadar belirlenecek adaylar için  yapacakları yazılı ve/veya sözlü sınavlardaki başarı sırasına göre atama yapabilirler.

Hazine Avukatı, Hukuk Müşaviri ve Avukat

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Öğrenince çok şaşıracaksınız! Prof. Dr. Osman Bektaş Tokat depremi sonrası o il için kritik uyarılarda bulundu: ''Ateş çemberi gibi''
Öğrenince çok şaşıracaksınız! Prof. Dr. Osman Bektaş Tokat depremi sonrası o il için kritik uyarılarda bulundu: ''Ateş çemberi gibi''
Taktığı Rolex marka saat ile gündem olan AK Partili milletvekilinden açıklama: ''Helal yoldan edindiğim saatimi takmaya devam edeceğim''
Taktığı Rolex marka saat ile gündem olan AK Partili milletvekilinden açıklama: ''Helal yoldan edindiğim saatimi takmaya devam edeceğim''
Hasan Can Kaya'dan sevenlerine üzücü haber! Acil ameliyata alındı, sağlık durumu ile ilgili son gelişmeler
Hasan Can Kaya'dan sevenlerine üzücü haber! Acil ameliyata alındı, sağlık durumu ile ilgili son gelişmeler
TRT 1'de yayınlanan bir sevdadır dizisi bu akşam neden yok, yayından mı kaldırıldı?
TRT 1'de yayınlanan bir sevdadır dizisi bu akşam neden yok, yayından mı kaldırıldı?
Çok Okunanlar
Sur Belediyesi devir teslim töreninde skandal görüntüler! DEM Partililerden Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ağır hakaretler
Sur Belediyesi devir teslim töreninde skandal görüntüler! DEM Partililerden Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ağır hakaretler
Türkiye'nin gündemini sarsan Dilara G.'nin, gazeteci Uğur Dündar'a açtığı davada flaş gelişme!
Türkiye'nin gündemini sarsan Dilara G.'nin, gazeteci Uğur Dündar'a açtığı davada flaş gelişme!
Nüfus oranında korkutan gelişme! TÜİK 2023 nüfus verilerini açıkladı! Çocuk sayısı en çok artan ve azalan iller hangisi?
Nüfus oranında korkutan gelişme! TÜİK 2023 nüfus verilerini açıkladı! Çocuk sayısı en çok artan ve azalan iller hangisi?
Öğrenince çok şaşıracaksınız! Prof. Dr. Osman Bektaş Tokat depremi sonrası o il için kritik uyarılarda bulundu: ''Ateş çemberi gibi''
Öğrenince çok şaşıracaksınız! Prof. Dr. Osman Bektaş Tokat depremi sonrası o il için kritik uyarılarda bulundu: ''Ateş çemberi gibi''
Yorumlananlar
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…