Sputnik V aşısı nedir? | Sputnik v aşısı mrna mı? | Sputnik V aşısı ne zaman kullanılacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, canlı yayında Sputnik V aşısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Peki Sputnik V aşısı nedir? | Sputnik v aşısı mrna mı? | Sputnik V aşısı ne zaman kullanılacak? İşte detaylar...

Sputnik V aşısı nedir? | Sputnik v aşısı mrna mı? | Sputnik V aşısı ne zaman kullanılacak?

Antalya'dan canlı yayında açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Kocaü Sputnik V aşısına ilişkin önemli detayları paylaştı. Peki Sputnik V aşısı nedir? | Sputnik v aşısı mrna mı? | Sputnik V aşısı ne zaman kullanılacak? İşte detaylar...

SPUTNİK V AŞISI NEDİR?

Dünya genelinde korkunç can kayıplarına neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı geliştirilen aşı için ilk haber Ağustos ayında Rusya'dan gelmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, yeni tip koronavirüs salgınına karşı geliştirdikleri aşının tescil edildiğini açıklamasından sonra  15 Ağustos Cumartesi günü  'Sputnik V' adı verilen aşının üretimine başlandığı duyurulmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ağustos ayında yaptığı bir açıklamada, Sputnik V aşısının kızına yapıldığını açıklamıştı. Kızının ateşinin ilk gün 38 dereceye çıktığını, sonra 37 dereceye düştüğünü belirten Putin şu ifadeleri kullanmıştı:

"Aşının oldukça işe yaradığını ve güçlü bir bağışıklık yarattığını biliyorum. Tekrar ediyorum, aşı gerekli tüm kontrolleri geçti"

Sputnik V aşısı nedir? | Türkiye'ye ne zaman gelecek? | Sputnik V aşı fiyatı ne kadar?

SPUTNİK V AŞISI MRNA MI?

Sputnik V aşısı mRNA değildir. Rusya'nın geliştirdiği Sputnik V koronavirüs aşısı viral vektör bir aşıdır.

Viral vektör aşı:

Viral vektör aşıları ağırlıklı olarak virüslerin zayıflatılarak hastalığa yol açma kabiliyeti ortadan kaldırılarak bağışıklık kazanılmasını sağlıyor. Vücuda giren virüs hastalığa neden olmasa da bağışıklık sistemini tetikleyerek antikor üretilmesini sağlıyor. Aşılarda kullanılan en eski metotlardan biri olan bu teknik çiçek aşısında kullanıldı ve etkinliği hala en yüksek aşılardan biri olma özelliğini sürdürüyor.

Viral vektör aşılarının en büyük avantajı vücuda çok spesifik antijenler enjekte edilebildiği için vücudun verdiği tepkide hedefe çok yakın oluyor ve çoğu zaman tek doz aşı uzun süreli bağışıklık için yeterli olabiliyor. Bu aşıların dezavantajı ise halihazırdaki bağışıklık sisteminin bu vektörleri tanıyabilmesi. Yani vücudun antijene değil de doğrudan vektöre tepki vermesiyle sonuçlanabiliyor. Bu da aşının etkinliğini düşürebiliyor.

SPUTNİK V AŞISI NE ZAMAN KULLANILACAK?

28 Nisan Çarşamba günü Saat 16.30'daki toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, saat 18.00'de YouTube platformu üzerinden açıklamada bulunmuş Sputnik V aşısı ile ilgili detayları paylaşmıştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'Soutnik V' aşısı ile ilgili yaptığı açıklamada "Ülkemizde 2 aşı kullanıma girdi. 3. olarak ise Sputnik aşısının acil kullanım onayı için son aşamaya gelindi ve aşı tedariki için bir anlaşma da yapıldı. Türkiye Sputnik aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat mayısta gerçekleşecektir. Teknoloji transferi de yapılacaktır. " ifadelerini kullanmıştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Nisan Cuma günü yaptığı açıklamada ise Sputnik V aşısına ilişkin gelişmeleri duyurdu.

Bakan Koca, Rusya tarafından geliştirilen Sputnik V koronavirüs aşısının en kısa sürede kullanılmaya başlayacağını belirtti. Bakan Koca, aşının ilk sevkiyatının bu ay gerçekleşeceğini ve 6 ay içerisinde 50 milyon doz gelmesini beklediklerini ifade etti.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡