TMSF'den flaş karar! Mevduata sigorta limitini yükseltiyor

TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, mevduata sigorta limitinin 50 bin lira yükseltildiğini açıkladı. Gülal; "Mevduata sigorta limitinin 100 bin TL'den 150 bin TL'ye çıkarılması için çalışma başlattık" dedi.

TMSF'den flaş karar! Mevduata sigorta limitini yükseltiyor

TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, mevduata sigorta limitinin 50 bin lira yükseltildiğini açıkladı. Gülal yaptığı açıklamada;  "Mevduata sigorta limitinin 100 bin TL'den 150 bin TL'ye çıkarılması için çalışma başlattık" dedi. İşte Tasarruf Mevduatı ve Katılım Fonu  hakkında tüm merak edilen sorular cevaplarıyla birlikte haberimizde...


Tasarruf Mevduatı ve Katılım Fonu sigortası nedir?

Tasarruf mevduatı ve katılım fonu sigortası, mevduat ve katılım fonu toplamaya yetkili mevduat ve katılım bankalarının (kredi kuruluşlarının) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından faaliyet izinlerinin kaldırılması durumunda, mevduat ve katılım fonu hak sahiplerinin maruz kalacağı kayıpların devlet veya bu amaçla kurulmuş bir kurum tarafından kısmen ya da tamamen ödenmesinin garanti edilmesidir. Türkiye'de mevduatın ve katılım fonlarının sigortalanması yetki ve görevi kamu tüzel kişiliğini haiz Tasarruf Mevduatı SigortaFonu'na (TMSF / Fon) aittir.


Türkiye'de hangi bankalar mevduat ve katılım fonu sigorta sistemine dahildir? 

Türkiye'de faaliyet gösteren, mevduat ve katılım fonu kabulüne yetkili yerli ve yabancı tüm kredi kuruluşları ile merkezi yurt dışında bulunan kredi kuruluşlarının Türkiye'deki şubelerinde bulunan mevduat ve katılım fonları sigorta sistemine dahildir.


Tasarruf mevduatı ve katılım fonuna ilişkin sigorta primleri kim tarafından ödenir? 

Tasarruf mevduatı ve katılım fonuna ilişkin sigorta primleri ilgili kredi kuruluşu tarafından TMSF'ye ödenir.


Türkiye'de tüm mevduatlar ve katılım fonları sigorta kapsamında mıdır? 

Türkiye'de faaliyet gösteren bir kredi kuruluşunun yurt içi şubelerinde gerçek kişiler adına açılmış olan ve münhasıran çek keşide edilmesi dışında ticari işlemlere konu olmayan Türk Lirası, döviz ve kıymetli maden cinsinden;

Tasarruf mevduatı hesaplarının anaparaları ile bu hesaplara ilişkin faiz reeskontları toplamının,
Katılma hesapları birim hesap değerleri ve özel cari hesapların, 
100 bin TL'ye (yüz bin TL) kadar olan kısmı sigorta kapsamındadır. (TMSF, 100 bin TL'yi 150 bin TL'ye çıkarmak için çalışma başlattı)


Yurt dışında yaşayan kişilerin mevduatları veya katılım fonları sigorta kapsamında mıdır?

Yurt dışında yaşayan yerli ya da yabancı gerçek kişilere ait yurt içi şubelerde bulunan tasarruf mevduatı hesaplarının anaparaları ile bu hesaplara ilişkin faiz reeskontları toplamı, katılma hesapları birim hesap değerleri ve özel cari hesapları 100 bin TL’ye kadar sigorta kapsamındadır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡