TSE bez maske standartları nelerdir?

TSE bez maske standartları nelerdir? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı bez maskelere ilişkin standardlar, Türk Standardları Enstitüsü'nün internet sitesinde yayımlandı. Peki TSE bez maske standartları nelerdir? İşte detaylar.

TSE bez maske standartları nelerdir?

TSE bez maske standartları nelerdir? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı bez maskeler ile ilgili standardlar, TSE'nin web sitesinde paylaşıldı. Peki TSE bez maske standartları nelerdir? Ayrıntılar haberimizde...

TSE BEZ MASKE STANDARTLARI NELERDİR?

TSE yıkanabilir bez maskeler için standartları belirleyerek web sitesinde paylaştı.

Türkiye, normalleşme sürecinde vatandaşların günlük maske ihtiyacının karşılanması adına önemli bir adım attı. Böylece Türkiye, dünyada bu alanda standartları oluşturan üçüncü ülke oldu.

Standartta, virüse karşı korumada, kullanılan hijyenik bez maskelerin sahip olması gereken özellikler belirlendi. Belirlenen standartlarda, maskenin özellikleri, üretimi, tasarımı, temizleme, yıkama, kurutma ve bağlantı durumlarının nasıl olması gerektiği ilk kez ortaya konuldu. Söz konusu standartlar, TSE'nin internet sitesine yüklenerek erişime açıldı.

TSE bez maske standartları nelerdir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Şimdi bez maske ile ilgili yeni bir adım atıyoruz. Yıkanabilir bez maske standartları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız, TSE, TÜBİTAK ve üreticilerle iş birliği ile birlikte belirlendi. Bunlar için de bir üst fiyat tespit edilerek satışına izin verilecek. Ayrıca bu ürünlerin ciddi bir ihracat potansiyeli vardır" ifadesini kullandı

Standardın, TSE'nin internet sitesinde yayımlanmasının ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise "Tasarımından üretimine, filtrasyon ekinliğinden kullanım sonrası imhasına kadar, tüm aşamalarını belirlediğimiz 'Bez Maske Standartları' yayımlandı. TSE'nin hazırladığı standartlara uygun bez maskeler, günlük yaşamımızdaki kullan-at maskelerin alternatifi olacak" ifadesini kullandı.

ÜRETİM STANDARTLARI

Henüz semptom geliştirmemiş veya belirtisiz kalan enfekte kişilerden solunum damlacıklarının atılımını en aza indirerek virüsün yayılmasını azaltmak için kullanılan maskeler, standarda göre, küçük, orta ve büyük boy olmak üzere üç şekilde sınıflandırıldı.

Standartta, maskenin hangi kumaşlardan üretilmesi gerektiği de yer aldı. Buna göre, maske kumaşları sentetik veya doğal liflerden geliştirilecek, dokuma, örme, triko ya da dokusuz tekstil yöntemiyle üretilebilecek.

Maskenin sahip olması gereken özellikler ise şöyle sıralandı:

"Bileşenlerinde yırtılma, bağlantı noktalarının ayrılma bulunmamalı, nefes alabilir olmalı, uygun şekilde takılabilir ve rahat giyilebilir şekilde tasarlanmalı. Tüm bileşenlerin temizliği ve dezenfeksiyonu evde yapılması kolay olmalı, risk taşımayan malzemeler ile üretilmiş olmalı, tahriş veya olumsuz sağlık etkileri bulunmayan kumaşlardan imal edilmeli, kullanılan kumaş dayanıklı olmalı ve ürünün kullanım ömrü süresince bütünlüğünü korumalı. Kullanıcıyla temas edebilecek kısımlarında kullanıcıyı yaralayabilecek keskin kenarları bulunmamalı."

TASARIM

Hazırlanan standartla maskenin tasarımı da belirlendi. Buna göre yüz maskesinin özelliklerini şunlar oluşturdu:

"Kullanıcının burun, ağız ve çenesi üzerine sıkı bir şekilde takılabilmeli ve maskenin yan tarafları yüze tam oturmalı. Ayrıca maskeler, buğu önleyici özelliği olan veya olmayan yüz koruması veya burun köprüsü gibi ilave özelliklerin yanı sıra farklı şekillerde ve yapılarda tasarlanmalı."

Standartla bez maskelerin performansı üç gösterge üzerinden ölçüldü. Göstergeler, "filtrasyon verimliliği", "solununabilirlik" ve "mikrobiyal yük" olarak belirlendi. Bez maske standardında verimlilik oranı, en az yüzde 90 ve üzeri olarak açıklandı.

TEMİZLEME, KURUTMA, ETİKET İLE AMBALAJLAMA

TSE'nin hazırladığı standartla maskenin minimum kaç kez yıkanması gerektiği belirlendi. Buna göre, kolayca takılıp çıkarılabilecek şekilde tasarlanan maskeler, takılma sırasında aşırı sıkma ve rahatsızlığı önlemek için yerinde tutacak kadar güçlü olması gerekiyor.

Öte yandan standarda göre maskenin performansını koruyacak şekilde en az 5 yıkama ve kurutma döngüsüne dayanabilmesi de gerekiyor.

Etiket, ambalajlama ve satış standardına göre bez maskeler, mekanik hasar ve bulaşmayı koruyacak şekilde ambalajlanacak, bu şekilde piyasaya sürülmesi istenen maskelerin işaretleri de şeffaf, görünür ve okunur olacak.

Öte yandan maskeyi takmak ve çıkarmak için de standart belirtildi. Standartta, maskelerin takılması ve çıkartılmasında dikkat edilmesi gereken hususlar, şu şekilde belirlendi:

"Maskeyi takarken ve çıkarırken bulaşmayı önlemek için önce koruyucu eldivenler çıkarılmalı, eller sabun ve suyla yıkanmalı veya dezenfektan ile ovalanmalı. Ardından da maskenin önüne dokunmadan maske çıkarılmalı. Kullanılmaz hale gelen maskeler prosedüre göre; lastik bir torba ile donatılmış bir kapta atılmalı."

 

TSE bez maske standartları nelerdir?

Kabine Toplantısı sonrası alınan kararları açıklayan Erdoğan, 4 gün sokağa çıkma yasağı geldiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, tele konferans yöntemi ile corona virüsü salgını ve ekonomik tedbirlerle ilgili konuları ele aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 16-17-18-19 Mayıs'ta sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı. Erdoğan, 18 Mayıs ile 19 Mayıs arasında marketler ve online platformların açık olacağını belirtti. Adana, Diyarbakır, Mardin, Trabzon, Ordu, Denizli, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Tekirdağ illerine de giriş-çıkış kısıtlamasının kaldırıldığı ifade edildi.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:
Artık yarısını geride bıraktığımız Ramazan-ı Şerifimizi bir kez daha gönülden tebrik ediyorum. Rabbimden Ramazan ayının bereketini, rahmetini üzerimizden eksik etmemesini diliyorum.

Önümüzdeki günlerde gizlenen leyle-i kadrinizi bir kez daha tebrik ediyorum. Elleri öpülesi tüm annelerimizin anneler gününü bir kez daha tebrik ediyorum. Hayatta pek çok şeyin ikamesi olabilir ama annenin ikamesi asla mümkün değildir.

Gönüllerini hoş tutmalıyız. Onlar hayatta iken gönüllerini almalarını, bizlerden razı olmalarını sağlamalıyız. Özellikle koronavirüs salgınlarında Batı ülkelerindeki en büyük dramlar maalesef bakım evlerinde yaşanmıştır.

Kamu görevlileriyle, gönüllülerden oluşan 146 bin mensup kardeşimizin her birine teşekkür ediyorum. Ayrıca AK Parti, MHP, CHP ve diğer partilerden bin 119 belediye, vefa sosyal destek grubunu desteklediler. Onlara da teşekkür ediyorum.

Biz Bize Yeteriz Türkiyem kampanyasına destek 2 milyar lirayı bulmuştur. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla devam ederken, bize Allah’ın emanet ettiği her canlı için gereken tedbiri alıyoruz.

Hayvanları otlatmak için yaylalara çıkanların, arıcılıkla uğraşanların, mevsimlik tarım işçilerinin faaliyetlerini kolaylaştırdık. Sağlık, gıda ve güvenlik başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçları karşılayarak insanımıza yardım etmeyi sürdüreceğiz.

10 Mart tarihi üzerinden 2 ay geçti. Bu küresel salgına karşı 83 milyon hep birlikte verdiğimiz mücadeleyi başarıyla devam ettiriyoruz. Yeni vaka, ölüm ve yoğun bakım sayımız giderek azalıyor.

Buna mukabil, iyileşen hasta sayımız ve test sayımız katlanarak artıyor. Kurallara riayet eden vatandaşlarımız için herkese şükranlarımızı sunuyorum.

Hayatı normale döndürmeye yönelik imkanları sağlamaya başladık. Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de, hayatımızı belirli kurallara riayet ederek devam ettirmek zorunda olduğumuz bir döneme girdik.

Türkiye’nin aralarında olduğu bazı ülkeler, salgını kontrol altına alırken bazılarında yeni başlıyor, bazılarında ise sürüyor. Bu tablo, uzunca bir süre maske kullanımı, mesafeyi koruma ve temizliğe uymak gibi yeni düzene göre hayatımızı sürdürmemiz gerektiğine işaret ediyor.

Normalleşmeye dönüşü kesinlikle 10 Mart öncesine dönüş gibi algılamamamız gerekiyor. Ülkemizde bugüne kadar 412 yerleşim yerini karantina altına almak zorunda kaldık. 112’sinde hala karantina devam ediyor.

Gerçekten zaruri bir iş olmadan dışarı çıkanlar, sokakta, araçlarda, gereksiz kalabalık oluşturanlar kendi elleriyle virüsü besliyorlar.

Bizi koruyacak tedbirlere göre hayatımızı devam ettirmek zorundayız. Bu gerçeği ne kadar kabul edersek, mücadelemizi o denli etkili yürütürüz.

Maskesiz olarak asla dışarı adım atmayacağız. Fiziki mesafeyi mutlaka koruyacağız. Kalabalık yerlerden olabildiği kadar uzak durup, hayatımızı sadeleştireceğiz. Ellerimizi sık sık yıkayacağız. Dışarıdan eve döndüğümüzde daha kapsamlı bir temizlik yapıp hayatımızı devam ettireceğiz.

Tamamen eski günlere geri dönmüyoruz, sadece salgın şartlarında hayatımızı biraz daha kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Aldığımız tedbirleri, gerektiğinde genişletecek gerektiğinde sınırlandıracak şekilde yürüteceğiz. Cumhurbaşkanlığımız ve bakanlığımız bünyesinde yürüttüğümüz çalışmaları gözden geçiriyor, aksaklıkları gideriyoruz.

Çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitimini zarar görmeden tamamlamalarını istiyoruz. Salgın sonrası yeniden şekillendirecek yeni sistemde ülkemizi daha avantajlı bir konuma getirmek istiyoruz.

Sosyal Koruma Kalkanını daha da güçlendireceğiz. Sağlıkla ilgili hassasiyetimizden asla taviz vermeden, güçlendirmeye devam etmekte kararlıyız. Dün Gayrettepe-İstanbul metro hattının tünel ışığını görme törenini gerçekleştirdik. Eylül 2021’e kadar tamamını hizmete açmayı planlıyoruz.

Bayrama kadar hizmete açmayı planladığımız Sancaktepe Hastanemiz ile diğer hastanelerimizin inşaatını inceledik. Başakşehir Şehir Hastanemizin açılışını Sayın Japonya Başbakanı Abe ile birlikte gerçekleştireceğiz. 21 Mayıs’ta telekonferans şeklinde hizmete açacağız.

Tamamen Türkiye’ye mahsus bir model olan ve Genel Sağlık Sigortası sisteminin önemini bu süreçte çok daha iyi gördük.

Salgın döneminde en çok ihtiyaç duyulan tedavi yöntemlerini ve ilaçlarıyla, 11’i kanser olmak üzere 43 ilacı da ödeme kapsamına alarak vatandaşımızın sağlığını her şeyin üzerinde tuttuğumuzu gösterdik.

Sosyal Güvenlik Reformlarının neticesidir bu tablo. 11-17 Mayıs Sosyal Güvenlik Kurumu haftası dolayısıyla, çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.

Türkiye’nin salgın yönetmedeki başarısı, herkesin ilgisini çekmiş durumdadır. Bu olumlu tablo, ülkemizi sağlık hizmetlerinde dünyanın önde gelen markalarından biri olmasına katkı sağlayacaktır.

Normalleşme programı kapsamında Sağlık Bakanlığımız her sektörde bu adımların, hangi aşamalara göre ve ne şekilde atılacağına ilişkin rehberler hazırladı. Kurumlar ve işletmeler bu rehbere göre adım atacaklardır.

Dün 65 yaş üstü vatandaşlarımıza 4 saatlik sokağa çıkma kısıtlamasını kaldırdık. Çarşamba günü yine aynı saatler arasında 0-14 yaş arası, Cuma günü 15-20 yaş grubu aynı imkanlardan aynı saatte yararlanacaklardır. Herhangi bir olumsuz durum olmadığı takdirde, bu uygulamayı sürdürmeyi planlıyoruz.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

16-17-18 ve 19 Mayıs günlerinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. 16 ve 18’i arası, marketler ve online platformlar açık olacaktır.

Yaşlılarımız 17 Mayıs Pazar günü yine sokağa çıkabileceklerdir.

Geçtiğimiz hafta 7 ilimizdeki giriş çıkış sınırlandırmasını sonlandırmıştık. Bu haftaki toplantılarda, 9 ilimiz için daha şehirler arası giriş çıkış sınırlandırmasını sona erdirdik.

Adana, Diyarbakır, Mardin, Trabzon, Ordu, Denizli, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Tekirdağ illerimizde kısıtlamayı kaldırdık.

Herhangi bir olumsuzluk durumunda sınırlandırmaları yeniden artırmamak için bu hatırlatmaları yapıyoruz. Noterlerde nöbetçilik uygulamasını kaldırarak, normal çalışma dönemine geri döndürüyoruz.

Şimdi bez maske ile ilgili yeni bir adım atıyoruz. Bunlar için bir üst fiyat tespit edilerek satışına izin verilecek.

Emeklilerimizin bu ay ki ödemelerini 15 Mayıs’tan itibaren hesaplarına yatırarak bayrama kadar tamamlayacağız. Mayıs ayı işsizlik sigortası ödemelerini de öne çektik.

İlk 2 fazda, 4,4 milyon vatandaşımıza biner lira nakit desteği verdik. Özellikle salgın desteği nedeniyle işsiz kalan vatandaşlarımız için 3. faz nakit desteğinde ödemeler başladı. Bu kapsamda ödeme yapılan kişi sayısı 900 bini buldu.

19 Mayıs gecesi, sokağa çıkma kısıtlamasının sona ermesiyle birlikte alınan izinlerle vatandaşlarımız şehir dışına çıkabileceklerdir.

Hasatla birlikte yaş çay alımları başlayacaktır.

Ilısu Barajı’nın 6 tribününden ilkinin 19 Mayıs’ta hizmete alacağımıza ilişkin müjdeyi de kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.

Emeklilerimizin maaş ödemelerini 15 maaştan itibaren yatırarak bayrama kadar bitireceğiz. Mayıs ayı işsizlik sigorta ödemelerini de öne çektik. 4.4 milyon vatandaşımıza biner lira nakit desteği verdik. İşsiz kalan vatandaşlarımıza yönelik 3. faz nakit desteği programında ödemeler başladı. Sayı 900 bini buldu.

2020 için yaş çay alım fiyatı 3 lira 27 kuruş olarak belirlenmiştir Bu rakam 13 kuruşluk destekleme ile kilogramda 3 lira 40 kuruşa tekabül etmektedir.

İÇ VE DIŞ POLİTİKA AÇIKLAMALARI

Geride bıraktığımız 4 yıla bıraktığımız sürede, Cumhur İttifakı her türlü yalan, iftira ve tahrik girişimlerine karşı dimdik ayakta kalmıştır. MHP’li kardeşlerime ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ittifaka destek veren tüm kesime şükranlarımı sunuyorum.

Cumhur İttifakı’nı daha da güçlendirmeye kararlıyız. Türkiye’nin maruz kaldığı tüm saldırılara rağmen, bu kutlu yürüyüş devam edecektir.

Akdeniz’deki, Kıbrıs’taki, Ege’deki haklarımızı sonuna kadar korumaya devam ettireceğiz. Yurt dışındaki finans kuruluşlarını kullanarak ekonomimizi çökerteceklerini sananları hüsrana uğratmaya devam edeceğiz.

Türkiye 7 yıldır en kritik istiklal ve istikbal mücadelesini sürdürürken, ellerini ovuşturarak sıranın kendisine gelmesini bekleyenlere aradıkları fırsatı vermeyeceğiz.

Türkiye’nin terörle mücadelede başarısız olduğunu, ekonomisinin çöktüğünü görmek isteyenlere o duyguları yaşatmayacağız. Bizim hesaplaşma yerimiz sandıktır.

2023 seçimlerinde milli iradenin arkasından dolanmaya çalışanlar bir kez daha milletimizden gerektiği cevabı alacaklardır. Allah’ın yardımı ve milletimizin desteğiyle Türkiye’yi en gelişmiş 10 ülke içine getirmekte kararlıyız.

Corona virüsü salgını sonrası küresel sistemde Türkiye hak ettiği yeri alacaktır. Bunun için yapmamız gereken kardeşliğimize, birliğimize sıkı sıkıya sarılmaktır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Tarım Kredi Marketleri’nde haftalık indirim başladı: Fiyatları gören marketin yolunu tuttu…
Tarım Kredi Marketleri’nde haftalık indirim başladı: Fiyatları gören marketin yolunu tuttu…
İkinci el oto piyasasında adeta yaprak kıpırdamıyor: Galeri dükkanları, sinek avlıyor…
İkinci el oto piyasasında adeta yaprak kıpırdamıyor: Galeri dükkanları, sinek avlıyor…
Bakan Bayraktar tarih vererek duyurdu! Karadeniz'de Petrol müjdesi: 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Bakan Bayraktar tarih vererek duyurdu! Karadeniz'de Petrol müjdesi: 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Altını kimse tutamıyor: Rekor üstüne rekor kırarken, yatırımcı yeni alım için doğru sinyali bekliyor…
Altını kimse tutamıyor: Rekor üstüne rekor kırarken, yatırımcı yeni alım için doğru sinyali bekliyor…
Çok Okunanlar
Tarım Kredi Marketleri’nde haftalık indirim başladı: Fiyatları gören marketin yolunu tuttu…
Tarım Kredi Marketleri’nde haftalık indirim başladı: Fiyatları gören marketin yolunu tuttu…
Bakan Bayraktar tarih vererek duyurdu! Karadeniz'de Petrol müjdesi: 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Bakan Bayraktar tarih vererek duyurdu! Karadeniz'de Petrol müjdesi: 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Tokat depreminde hasar tepsitleri açıklandı: 5 bina yıkıldı, 15 bina ağır hasar aldı
Tokat depreminde hasar tepsitleri açıklandı: 5 bina yıkıldı, 15 bina ağır hasar aldı
Meteoroloji uyardı! Sağnak yağmur geliyor! Hangi illerimizde yağmur var? Cuma günü hava nasıl olacak? Bugün hava nasıl?
Meteoroloji uyardı! Sağnak yağmur geliyor! Hangi illerimizde yağmur var? Cuma günü hava nasıl olacak? Bugün hava nasıl?
Yorumlananlar
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…