Türk mühendisler geliştirdi! 'Deprem Fatihi' ilk izolatör test edildi

Depremin etkisinin yüzde 99 daha hafif hissedilmesini sağlayan ilk izolatör 'Deprem Fatihi' Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk mühendisler denetiminde test edildi.Patent sahibi Adnan Doğan depremin etkisinin yüzde 99 daha hafif hissedildiğini ve çay bardağının bile devrilmediğini vurguladı.

Türk mühendisler geliştirdi! 'Deprem Fatihi' ilk izolatör test edildi

Türk mühendisler tarafından geliştirirlen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve patent sahibi Adnan Doğan tarafından üretilen dünyadaki ilk izolatör  test edildi. Yüzde 100 yerli malzemeler ile üretildiğinin ve 'Deprem Fatihi' olarak nitelendirilen  depremin etkisinin yüzde 99 daha hafif hissedilmesini sağlayan dünyadaki ilk izolatör yer kabuğundaki sismik hareketler ve izolatör hakkında konuşan Doğan; " Yapının ağırlığı oranında yapıya yatay dinamik kuvvet olarak yansır. Depremde yapı merkezkaç kuvvetine maruz kalarak elipsial bir hareket yapar.Yıldız çizer gibi keskin çizgilerle geri dönüş yapar. Bu da yapının burkularak yıkılmasına sebep olur" diye belirtti.Türk mühendisler geliştirdi! 'Deprem Fatihi' ilk izolatör test edildi

 

 

 

7.5'LİK DEPREM TESTİNDE ÇAY BARDAĞI BİLE DEVRİLMEDİ

 

"Deprem Fatihi"nin deprem kuvvetlerinin yapıya tesirini %99 sönümleyen bir cihaz olduğunu açıklayan Doğan, "Herhangi bir depremde yapıya 100 kilogramlık bir kuvvet vuruyorsa, bunu 1 KG'ın altına indirmektedir. Son yaptığımız 7.5 büyüklüğündeki deprem deneyinde, üç katlı yapıda çay bardağı bile devrilmemiştir. Deprem Fatih'i yapıyı depremden koruduğu gibi yapının bastığı zemini de korumaktadır. Yapıdaki merkezkaç kuvvetini ve salınımı Engellediği için temel altındaki zeminde de emniyet gerilmesi yığılmasını önlemektedir. Yapıda herhangi bir açı ile esneme olmadığı için yapı çerçevesini kıracak ikinci derece momenti de engellemektedir. 18 yıllık bir çalışmanın ürünü olan "Deprem Fatihi" İTÜ ARI TEKNOKENT'in özel kabul ettiği bir projedir" dedi.

eski-genelkurmay-baskani-ilker-basbug-ifade-verdi.jpg

 

ESKi İZOLATÖRLEDEN FARKI

Nükleer santralleri depremden koruduğunu belirten Doğan, 'Deprem Fatihi'nin diğer izolatörlerden farkının ise şöyle açıkladı:

"Yapı kat yüksekliği ve sönümleme oranları sınırlı olan eski nesil sürtünmeli izolatörler, zamanının çok kıymetli çalışmalarıdır. İnşaat mühendislik projelerinin çözümlerinde çok değerli katkıları olmuştur. Bu izolatörler sürtünme esasına göre çalışırken, deprem fatihi sürtünmesiz çalışır" diye vurguladı.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡