Türkiye astronot yerine hangi kelimeyi seçecek? TDK Başkanı Gülsevin isim önerilerini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzaya gidecek olan Türk vatandaşlarına verilecek isim için vatandaşlar ve dilbilimcilerden öneri istemişti. Bu kapsamda açıklama yapan TDK Başkanı Başkanı Gürer Gülsevin, kuruma gelen isim önerilerini açıkladı.

Türkiye astronot yerine hangi kelimeyi seçecek? TDK Başkanı Gülsevin isim önerilerini açıkladı

Milli Uzay Programı Tanıtım Toplantısında konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, astronot veya kozmonot kelimesi yerine başka bir ismin kullanılmasını istemiş, vatandaşlara ve dilbilimcilere isim bulma çağrısı yapmıştı. Bunun üzerine siyasiler ve çok sayıda vatandaşlar çeşitli isim önerilerinde bulunurken TDK Başkanı Başkanı Gürer Gülsevin 'astronot' kelimesinin Türkçe karşılığı için gelen isim önerilerini açıkladı.

Vatandaşlardan gelen isim önerileri hakkında bilgi veren Gülsevin, uzay kelimesiyle oluşturulmuş birkaç önerinin olduğunu ifade ederek," Geriye kalanlar daha çok 'gökmen', 'gökalp', 'gökeri' gibi gök kelimesi ile başlayan kelimeler. Demek ki halkın dil zevki o yönde. Gelen öneriler arasında şahıs isimleri de var; Alparslan var, Fatih var. Tarihimizdeki önemli şahsiyetlerin isimleri canlandırılmak isteniyor." dedi.

Türkiye astronot yerine hangi kelimeyi seçecek? TDK Başkanı Gülsevin isim önerilerini açıkladı

BAHÇELİ'NİN İSİM ÖNERİSİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Cacabey önerisi hakkında değerlendirme yapan Gülsevin,"Çok özel bir tespit bu. Selçuklu döneminde, 13. yüzyılda Anadolu'da Kırşehir’de (Caca Bey’in) medresesi var. O medresenin olduğu yerde rasat yapıldığı da tahmin ediliyor. Diğer tarihi isimler gibi 'Cacabey' de çok güzel olabilir. Belki bilim tarihinde çok şey borçlu olduğumuz bu şahsiyetin adını bugün böyle bir şeyle canlandırabiliriz" diye konuştu.

İSİM GÖKTÜRK OLACAK MI?

Vatandaşların en çok önerdiği ismin 'göktürk' olduğunun bilgisini veren Gülsevin, "Bir yandan 'gök' var, bir yandan 'Türk' var. O da halk tarafından yakıştırılıyor. TDK Başkanı olarak fikrimi değil, tespitimi söylüyorum; 'Göktürk' bizim keşif uydumuza verilen isim oldu. Hem bizim keşif uydumuz 'Göktürk' hem de eski adıyla astronot 'göktürk' olur mu? Olmaz da diyemiyorum, olur da diyemiyorum. Bunları önümüzdeki süreç gösterecek" şeklinde konuştu.

İŞTE GELEN İSİM ÖNERİLERİ

TDK Başkanı Gürer Gülsevin, kuruma gelen isim önerilerini şöyle açıkladı:

"Cacabey, göksu, göksü, gökreis, göktürk, gökay, Türkay, Türkonot, evrenot, gökmen, uzay insanı, Alpaslan, Fatih, Akıncı."
 

1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡