Türkiye'de Meydana Gelen Son Depremler | Neden Sık Deprem Oluyor

Son günlerde sıkça yaşanan depremler dünyayı korkuya boğdu. Dün akşam saatlerinde Irak'ta meydana gelen deprem Türkiye'de sınırına yakın yerlerde hisedilirken, deprem bölgesinden gelen haberler vatandaşları korkuttu. Peki sıra Türkiye'de mi? İşte detaylar

Türkiye'de Meydana Gelen Son Depremler | Neden Sık Deprem Oluyor

Irak-İran sınırında gerçekleşen ve iki ülkeyle birlikte Türkiye, Suriye, Suudi arabistan, İsrail, Kuveyt, Lübnan ve Ürdün'de de hissedilen 7.3 büyüklüğündeki depremde, can kaybı artıyor. İran ve Irak'ta hayatını kaybedenlerin sayısı 328'i aşarken, deprem en fazla can kaybına İran'ın Kirmanşah kentinde yol açtı. Serpol Zehap'ta çok sayıda bina yerle bir oldu, kentin tek hastanesi yıkıldı. Geniş bir alanda binlerce yaralı var. Şiddetli sarsıntının merkez üssü, İran sınırı yakınlarında Süleymaniye ile halepçe'nin kesiştiği nokta.

ırakta deprem son durum

11.30: İran resmi medyası, can kaybının 350'yi aştığını son dakika koduyla duyurdu. Yaralı sayısı en az 2 bin 500.

11.15: Akşam saatlerinde gerçekleşen büyük depremden bu yana büyüklükleri 5.3, 4.9, 4.5, 4.3 olan çok sayıda artçı sarsıntı gerçekleşti. 4.4 büyüklüğündeki son artçı sarsıntı yerel saatle 11.29'da meydana geldi.

Hamaney seferberlik ilan etti

10.30: Batı kentlerinde büyük hasar olan İran'da dini lider Ayetullah Hamaney ulusal seferberlik ilan etti. Hamaney, ordu birlikleri ve devlet görevlilerinden depremzedelere yardım etmek için seferber olmalarını emretti.

10.05: İran ve Irak'ta birçok kentte elektrikler kesik, soğuk havada geceyi parklar ve sokaklarda geçiren insanlar şoka uğramış durumda. İran Kızılay'ı, en az 70 bin insanın acil yardıma ihtiyacı olduğunu açıkladı.

İran'da bugüne kadar olan en ağır depremlerden biri, 2003 yılında gerçekleşti. Merkez üssü tarihi Bam kenti olan 6.6 büyüklüğündeki sarsıntıda 31 insan yaşamını yitirmişti.

01.00 : Irak'ta ölü sayısı dokuz oldu. Yerel kaynaklar, yaklaşık 200 yaralının hastanelere taşındığını bildiriyor.

ırakta deprem son durum

Çığlıklar yükseliyor

09.55 : Uluslararası haber ajansları Reuters ve AP'nin depremde en çok hasar gören yerlerden biri olan Serpulzihab'tan geçtiği kareler, dehşet verici. Yıkılan binaların yanı sıra yakınlarını kaybedenlerin feryatları fotoğraflara yansıyor.

09.35 : Türk arama kurtarma ekibi, askeri kargo uçağıyla Ankara'dan Irak'ın Süleymaniye kentine hareket etti. AFAD'ın koordine ettiği ekipte doktorlar da bulunuyor.

09.00 : Reuters haber ajansı, sarsıntının İsrail'de de hissedildiğini bildiriyor. Yerel medyaya dayandırılan haberde, deprem ülkenin birçok noktasını salladı.

Başbakan Yıldırım: İlk yardım konvoyu yola çıktı

ırakta deprem son durum

08.45 : Başbakan Binali  Yıldırım, bu sabah açıklama yaptı:

"Türkiye'nin bütün varlığıyla depremzede kardeşlerinin yanında olduğunu bilmelerini istiyoruz. Deprem acısını yaşayan kardeş Irak halkının ihtiyaç duyacağı tıbbi ve gıda yardımı başta olmak üzere bütün talepleri için Türkiye harekete geçmiş, ilk yardım konvoyunu yola  çıkarmıştır. Allah'tan dileğimiz daha fazla can kayıplarının yaşanmamasıdır. Bu büyük acıyı yaşayan kardeş Irak halkına ve yönetimine ve Kuzey Irak yönetimine derin üzüntülerimizi ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."

Yıkılan binaların altında insanlar var

08.00 : İran'ın Irak sınırında yer alan eyaleti Kermanşah'tan kara haberler geliyor. Eyalete bağlı kentler Kasrı Şirin, Serpulzihab ve Selas Babacani'de 210'dan fazla insan can verdi. Yaralı sayısının binleri bulacağı tahmin ediliyor.

İran devlet televizyonu, yıkılan binaların altında çok sayıda insan bulunduğunu bildiriyor. Gerçek tablonun ilerleyen saatlerde ortaya çıkması bekleniyor. Yetkililer, can kaybının artmasından ciddi şekilde endişe duyuyor.

Kermanşah eyaletinde üç günlük yas ilan edildi.

07.30 : Sınırın Irak tarafında ise deprem en çok Süleymaniye'nin köylerinde hasara yol açtı.

Yerel medya, Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde birçok binanın yıkıldığını aktarıyor, ilçeden yardım talepleri geliyor.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, Erbil'de bir alışveriş merkezinde depreme yakalananların can havliyle dışarıya kaçtığı görülüyor.

Türkiye yardıma koştu, ilk ulaşan Kızılay oldu

07.20 : Kızılay ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem haberi duyulur duyulmaz harekete geçti. Kızılay'ın arama kurtarma ekibi, Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesine ulaşan ilk yardım ekibi oldu.
Twitter hesabında bir videoya yer veren Kızılay, "Ekiplerimiz Irak'ta yaşanan depremin ardından ihtiyaç malzemelerini, depremzedelere ulaştırılmak üzere nakliye araçlarına yüklemeye devam ediyor" mesajını paylaştı.

Kızılay'ın Elazığ'daki depolarından 3 bin çadır, 10'ar bin battaniye, yatak ve mobil mutfak malzemesi TIR'larla yola çıktı.

Kızılay yetkilileri, çalışmaların aralıksız devam edeceği bilgisini verdi.

07.10 : Türkiye'de sarsıntının hissedildiği iller Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Van ve muş.

07.05 : Deprem Suudi Arabistan ve Kuveyt'te de hissedildi. Suudi Arabistan Jeolojik Araştırma Kurumu, Twitter hesabından ülkenin kuzeydoğu ile doğusundaki bazı bölgelerde depremin hissedildiğini duyurdu. Ülkede herhangi bir hasar yok.

Kuveyt'te ise sarsıntıyla birlikte insanlar paniğe kapılıp sokaklara fırladı. Bazı bölgelerde halk geceyi sokakta geçirdi.

07.00 : Ortadoğu'yu sarsan büyük depremdeki gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktaracağız.

PEKİ SIRA TÜRKİYE'DE Mİ?

Türkiye'de meydana gelen son depremleri görmek için tıklayın

Deprem uzmanı olan Celal Şengör, haberin gelmesiyle hemen kağıt ile kalemi eline aldı. Bölgedeki fay hatlarını çizen Şengör, bölgedeki depremlerin analizini yaptı.

Celal Şengör Açıkladı İstanbul'da Deprem Olacak

İSTANBUL VE ERZİNCAN'IN DOĞUSU...

Aynı fay hattı üzerinde gerçekleşen depremleri tek tek sayan Celal Şengör, bundan sonraki süreç için Erzincan'ın doğusunu ve İstanbul'u işaret etti.

7,6'LIK DEPREM BEKLENİYOR

Irak'ta meydana gelen depremin 7,3 şiddetinde olduğunu belirten Prof. Şengör, İstanbul'da beklenen depremin ise 7,6 şiddetinde olabileceğini ifade etti.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡