Türkiye'nin koronavirüs tedbirine Çin'den tepki!

Çin'in Vuhan kentinden yayılmaya başlayan koronavirüs dünya üzerinde tedirginlik yaratırken, uluslar salgından etkilenmemek için önlemler almaya devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye de, Çin'den hayvansal ürün ithal etmeyi durdurma kararı almıştı. Türkiye'nin bu hamlesine Çin'den tepki geldi ve "Şiddetle karşı çıkmaktayız." ifadesi kullanıldı.

Türkiye'nin koronavirüs tedbirine Çin'den tepki!

Çin'in Vuhan kentinden yayılan koronavirüsten etkilenmemek için önlemler almaya devam eden Türkiye, bu kapsamda Çin'den hayvansal ürün ithal etmeyi durdurmuştu. Geçtiğimiz günlerde karar ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Çin'den her türlü canlı-cansız hayvan, hayvansal ürünler ve yan ürünlerinin ithalatını geçici bir süreyle durdurulması kararı alındı." ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'nin bu kararına Çin'in ne tepki vereceği merak edilirken, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği konu ile ilgili olarak ilk açıklamaya yaptı. Yapılan açıklamada, "Bu kararı büyük şaşkınlıkla karşılıyoruz. Ciddi endişe duymakta ve şiddetle karşı çıkmaktayız. Dünya Sağlık Örgütü açık bir şekilde Çin'e karşı ticaret sınırlamalarını getirmesini desteklemediğini, hatta buna karşı çıktığını kesin ifadelerle belirtmişti. Şu anda koronavirüsün söz konusu ürünlerle yayılabileceğini destekleyen herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Söz konusu sınırlama hayata geçirilirse Çin ve Türkiye arasındaki normal ticaret düzenine zarar verecektir." ifadelerine yer verildi.

"İKİLİ İLİŞKİLERİMİZİN İYİ GİDİŞATINI KORUMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Açıklamanın devamında, "Salgın patlak verdikten sonra, Türk tarafı hep Çin'in mücadelesine destek vermiştir. Taraflarımız müştereken salgının üstesinden gelmek için güzel bir şekilde iş birliği yürütmektedir. Üstelik Türk tarafının söz konusu sınırlamaları alması, daha önceki kendi tutumu ile de çelişmektedir. Türk tarafını objektif ve makul bir şekilde salgına yaklaşmaya, bilimsel ve uygun bir şekilde riski değerlendirmeye, Uluslararası Sağlık Tüzüğü'nün ilgili kuralları ve DSÖ'nün profesyonel ve otoriter tavsiyesine uyumlu olarak, aşırı yanlış tepkiden kaçınmaya, somut adımlar atarak aynı gemide salgına karşı mücadele vermeye ve ikili ilişkilerimizin iyi gidişatını korumaya çağırıyoruz." denildi.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡