Ünlü şarkıcı Mustafa Sandal veryansın etti: "Haksızlık bu!"

Ünlü şarkıcı Mustafa Sandal, Instagram hesabında yaptığı paylaşım ile SMA hastası çocuklara yardım kampanyasına dikkat çekti.

Ünlü şarkıcı Mustafa Sandal veryansın etti: "Haksızlık bu!"

Mustafa Sandal, Instagram hesabının hikaye kısmında yaptığı paylaşım ile SMA hastası çocuklara yardım kampanyasına dikkat çekti.

SMA hastaları çocuklar için çağrıda bulunan ünlü şarkıcı paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"HAKSIZLIK BU!

Günde birçok SMA Bağış paylaşım ricası geliyor, bazılarını yapıyor, bazılarını es geçebiliyor, sonra da suçluluk duyuyoruz. Sanki o hastalığın sebebiymişiz ya da o çocuklar bizim yüzümüzden ölecekmiş gibi manevi ızdırap duyuyoruz...

Bu adil değil, devletin bize, sosyal medyaya bırakmadan bu konuyu halletmesi gerekir. Suriyelilere bulunan para SMA'lılara neden bulunmaz?"

KORONAVİRÜS AŞISI YAPTIRACAK MI?

Yaptığı paylaşımlar ve söylediği sözlerle adından sık sık söz ettiren ünlü şarkıcı hafta içi sosyal medya hesabında yaptığı canlı yayında koronavirüs aşısı konusuna da değinmiş, Almanya’da virüs için aşı geliştiren bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşi Dr. Özlem Türeci’ye teşekkür etmişti. Mustafa Sandal, zamanı geldiğinde aşı olup olmamak konusunda tedirginlik yaşadığını ifade etmişti.

Türk bilim insanlarına “Tamam Pfizer’ın aşısı falan hocalarımızı tebrik ediyorum karı koca dünyaya önemli katkıları oldu sağ olsunlar, onların Türk olmalarından gurur da duyuyorum” diyen ünlü şarkıcı, dünyada bazı ilaç firmalarının bazı aşıları aceleye getirdiğini ifade etmişti.

Sandal, “Aynı zamanda birkaç ilaç firması aşılarını ya sürmek üzere ya da sürüyorlar, bunların birçoğu da mecburiyetten maalesef böyle zaman olmadığı için, böyle bir aciliyet olduğu için acele edilerek piyasaya çıktığını da düşünüyorum" demişti.

Ünlü şarkıcı konuya ilişkin "Bende aşı olmakla ilgili tedirginlik var mı? Ben de var. Ben de hayatımda grip aşısı olmadım. Ben yurdumun aşısını bekleyeceğim. Türkiye’de bu topraklarda üretilmiş, bu vatanın insanları için üretilmiş aşıyı beklemeyi tercih ediyorum” ifadelerini kullanmıştı

Ünlü şarkıcı Mustafa Sandal veryansın etti: Haksızlık bu!

SMA HASTALIĞI HAKKINDA

Spinal motor nöronlarının yani omurilikte bulunan motor sinir hücrelerinin kaybına yol açarak proksimal yani vücut merkezine yakın kasların tutulumuyla, vücutta iki taraflı olarak güçsüzlüğe yol açan, kaslarda ilerleyici bir güçsüzlüğe ve atrofiye yani kas kaybına yol açan genetik geçişli bir hastalıktır. Bacaklardaki güçsüzlük kollardan daha belirgindir. SMA hastalarındaki SMN geni hiç protein üretemediği için vücuttaki motor sinir hücreleri beslenemez ve bunun sonucunda istemli kaslar görevini yapamaz hâle gelir. 4 farklı tipi bulunan SMA halk arasında "gevşek bebek sendromu" olarak da bilinir. Bazı durumlarda yemek yeme ve nefes almayı bile imkansız hale getiren SMA'da görme ve işitme duyuları hastalıktan etkilenmez ve his kaybı olmaz. Kişinin zekâ düzeyi normal ya da normalin üzerindedir. Ülkemizde her 6000 doğumda bir görülen bu hastalık sağlıklı fakat taşıyıcı olan anne babaların çocuklarında görülür. Ebeveynler taşıyıcı olduklarının farkında olmadan sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürürken genlerinde bulunan bu bozukluk çocuğa geçtiğinde SMA ortaya çıkabilir. Taşıyıcı ebeveynlerin çocuklarında SMA görülme oranı %25'tir.

SMA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Spinal Musküler Atrofi'nin belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. En sık görülen belirtisi kas güçsüzlüğü ve atrofisidir. Hastalığın başlama yaşına ve yapabildiği hareketlere göre sınıflandırılan 4 farklı tipi bulunur. Nörolojik muayenede görülen tip-1 hastalarında olan güçsüzlüğün genel ve yayılmış olması iken tip-2 ve tip-3 SMA hastalarında ise güçsüzlük proksimal yani gövdeye yakın kaslarda görülür. Tipik olarak el titremesi ve dil seğirmesi görülebilir. Güçsüzlüğe bağlı olarak bazı hastalarda omurilik eğriliği de denen skolyoz görülebilir. Aynı semptomlar faklı hastalıklarda da görülebilir. Bu yüzden uzman bir nörolog tarafından detaylı olarak hastanın öyküsü dinlenir, şikâyetleri incelenir, EMG yapılır ve hekimin gerekli gördüğü durumlarda hastaya laboratuvar testleri ve radyolojik görüntülemeler uygulanır. EMG ile nörolog, beyin ve omurilikte bulunan elektriksel aktivitenin kol ve bacaklardaki kaslar üzerindeki etkisini ölçümlerken kan testi ile genetik mutasyon olup olmadığı anlaşılır. Genel olarak belirtiler hastalığın tiplerine göre değişse de şöyle sıralanır:

Motor gelişim eksikliğine yol açan zayıf kaslar ve güçsüzlük
Azalmış refleksler
Ellerde titreme
Baş kontrolünü sağlayamama
Beslenme güçlüğü
Cılız ses ve zayıf öksürük
Kramp ve yürüme yeteneği kaybı
Yaşıtlarından geri kalma
Sık düşme
Oturma, ayakta durma ve yürümede zorluk
Dil seğirmesi

SMA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Belirli bir tedavisi olmayan SMA'da sadece bazı bakımlar yapılarak, hastanın yaşam kalitesinin artırılması amaçlanıyor. SMA hastalığında kesin tedavinin bulunması için 2 tür çalışma yapılıyor. Bunlardan biri genetik terapi. Bu terapi ile SMA rahatsızlığının nedenleri ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Diğer tedavi şekli ise hücresel değiştirme terapisi. Bu yol ile ölü hücreler veya ölmeye başlayan hücreler yenileriyle değiştirilmeye çalışılıyor.

SMA Tip 1 hastası olan gençlerde motor nöronlar yenilenmeye daha uygun. Ancak omurilik zedelenmesinden kaynaklanan SMA rahatsızlıklarında hangi hücrelerin değiştirilmesi gerektiği henüz tespit edilebilmiş değil. Ayrıca SMA Tip 1 hastası olan bebeklerde omuriliğe kök hücre enjekte edilmesi fayda sağlayabiliyor. Bunun temel nedeni, küçük çocukların hala gelişim çağında olmaları. Bebeklerde ve çocuklarda kök hücrelerin yaşam şansının çok fazla olması fırsat olarak nitelendiriliyor. Travma ve omurilik zedelenmesinden sonra ortaya çıkan rahatsızlıklar da ise, hücre nakli pek mümkün olmuyor.

İnsan embriyosu kök hücreleri sayesinde, her türlü hücrenin yenilenebilmesi ihtimali, hastalığın tedavisine ışık tutmaktadır. Bu kök hücrelerinin çoğaltılabilmesi mümkündür. Ancak vücut için yeterli sayıda kök hücre üretilmesi uzmanların önünde en büyük engel olarak durmaktadır. Kök hücrelerin kalıtsal hastalıkların tedavisi adına kullanılması, ilk defa Kaliforniya Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen çalışmalarda omurilikte zarar gören hücrelerin yenileriyle değiştirilmesi işlemi amaçlanmıştır. Bu işlemlerde kök hücrelerinin yüzde 95 oranından fazlasının beyin hücrelerine benzetilmesi sağlanabilmiştir. Bu çalışmanın vermiş olduğu pozitif sonuçlar, SMA hastalığının tedavi edilemez hastalıklar listesinden çıkarılması noktasında atılan büyük adımlardan birisidir.

Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan kök hücre çalışmalarında, yüzde 95 oranından yüksek sonuçlar elde edilmesi, büyük bir başarıyı ifade ediyor. Şayet daha önceki çalışmalarda kök hücreler, omurilik hücrelerine sadece yüzde 20 saflıkta benzetilebilmişti. Bu çalışma ile, gerekli fonksiyonlara uymayan hücrelerin omuriliğe enjekte edilmesinin yarar sağlamadığı gözlemlendi. Kök hücrelerin uygulanacak yere enjekte edilmesinde en önemli husus, saflık oranının yüzde 95'ten fazla olmasıdır. Bunu başaran Kaliforniya Üniversitesinin profesörleri, SMA hastalığının da tedavisini bulmuş sayılırlar. Ancak, bu tedavi yönteminin hala insanlar üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Elde edilen sonuçların ışığında kök hücrelerin omurilikte motor nöronların hasarlarının onarılması için kullanılması planlanmaktadır. Hayvanlar üzerinde hücrelerin çalışıp, çalışmayacağı denenmektedir. Elde edilen olumlu sonuçlar, SMA hastaları için umut olmaktadır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Fahiş fiyatla mücadele için harekete geçiliyor! Artık fiyatları onlar belirleyecek
Fahiş fiyatla mücadele için harekete geçiliyor! Artık fiyatları onlar belirleyecek
Danıştay Başkanı belli oldu! Zeki Yiğit yeniden seçilerek başkanlık koltuğuna oturdu
Danıştay Başkanı belli oldu! Zeki Yiğit yeniden seçilerek başkanlık koltuğuna oturdu
Son dakika! Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz Beşiktaş’taki evinde ölü bulundu!
Son dakika! Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz Beşiktaş’taki evinde ölü bulundu!
Türkiye'nin gururu büyüyor! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor
Türkiye'nin gururu büyüyor! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor
Çok Okunanlar
Erdoğan’ın Irak çıkarması uluslararası medyada ses getirdi! İşte tarihi adımla ilgili önemli açıklamalar...
Erdoğan’ın Irak çıkarması uluslararası medyada ses getirdi! İşte tarihi adımla ilgili önemli açıklamalar...
Meteoroloji son tahminlerini açıkladı! Bugün hava nasıl? Bugün yağmur yağacak mı? Çarşamba günü hava nasıl olacak?
Meteoroloji son tahminlerini açıkladı! Bugün hava nasıl? Bugün yağmur yağacak mı? Çarşamba günü hava nasıl olacak?
Son dakika! Adalet Bakanı Tunç'tan DEM'le ilgili önemli açıklama!
Son dakika! Adalet Bakanı Tunç'tan DEM'le ilgili önemli açıklama!
Başkan Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'i Ankara'da ağırlıyor
Başkan Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'i Ankara'da ağırlıyor
Yorumlananlar