Vergi yapılandırma nasıl yapılır? | Borç yapılandırma işlemi

Geçtiğimiz günlerde mecliste onaylanmasının ardından bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Borcu Yapılandırma Kanunu kapsamında işlemlere başlandı. MTV, ÖTV, KDV, KYK, gibi birçok borcu kapsayan ve 18 ay taksit imkanı sunan Vergi yapılandırma nasıl yapılır? İşte Borç yapılandırma işlemi detayları...

Vergi yapılandırma nasıl yapılır? | Borç yapılandırma işlemi

Vergi Yapılandırma Kanunu, mecliste kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girdi. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları ile Hazine alacakları gibi birçok borcu kapsayan Vergi Yapılandırma Kanunu ile birlikte, vatandaşlar borçlarını 18 aya kadar taksitlendirebilecek. Peki Vergi yapılandırma nasıl yapılır? İşte Borç yapılandırma işlemi detayları...

VERGİ YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR? | BORÇ YAPILANDIRMA İŞLEMİ

Mecliste çalışmaları uzun süredir devam eden Borç yapılandırma kanunu kapsamında, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları ile Hazine alacakları gibi birçok borç yapılandırılabilecek. 

Vergi yapılandırma nasıl yapılır? | Borç yapılandırma işlemi

7256 sayılı kanun kapsamında borçlarında yapılandırma sürecine girebilecek olan vatandaşlar, bu işlemler için internet vergi dairesini kullanacak. Buraya giriş yapabilmek için üye olma ya da E-Devlet şifresini kullanma hakkına sahip olan vatandaşlar, karşılarına çıkacak olan ekrandan işlemlerini gerçekleştirecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı salgın nedeniyle başvuruların internet üzerinden yapılmasını önerdi.

Vergi yapılandırma nasıl yapılır? | Borç yapılandırma işlemi

BAŞVURU EKRANINA ERİŞMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Başvurunuzu gerçekleştirebilmek için, ekranda yer alan yer alan sol menüdeki ödeme ve borç işlemleri ekranına giriş yapılması gerekecek. Burada 7256 sayılı kanun kapsamında ödeme işlemleri menüsüne giriş yapacak olan vatandaşlar, başvurularım ekranına tıklayarak ödeme planlarını seçtikten sonra işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Vergi yapılandırma nasıl yapılır? | Borç yapılandırma işlemi

500 milyar liralık borcun yapılandırılacağı milyonlarca kişi tarafından beklenen vergi ve prim yapılandırması resmen yürürlüğe girdi. Bugünden itibaren internet üzerinden ya da vergi dairelerine gidilerek borçlar yapılandırılacak. Vergi, prim borçları, köprü ve trafik cezaları yeniden yapılandırılacak. Borçların 18 taksitle ödenmesinin önünü açan düzenleme resmen devreye girdi.

YAPILANDIRMA KAPSAMINDA OLAN BORÇLAR 

Vergi yapılandırması, gelir, kurumlar, katma değer vergisi, özel tüketim, motorlu taşıtlar, gümrük vergileri, emlak, çevre temizlik vergileriyle ceza ve gecikme faizlerini de kapsayacak. Faiz ödeme şartlarına göre yapılandırmaya eklenecek. Öğrenim kredisi borçları, kamunun kira alacakları ile TOBB-TESK-Barolar Birliği aidatları da yapılandırılabilecek. Böylece esnaf üye olduğu odalara borçlarını kolaylıkla ödeyebilecek.

Vergi yapılandırma nasıl yapılır? | Borç yapılandırma işlemi

Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler de yapılandırma kapsamında olacak. Düzenlemeyle, 500 milyar liralık bir kamu alacağı yapılandırılmış olacak. 18 taksitte ödenecek olan yapılandırma 36 aya süreye yayılacak. Ödemeler 2 ayda bir gerçekleştirilecek.

Yasa temel olarak vergi dairelerine yani Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Sosyal Güvenlik Kurumu’na, gümrük müdürlüklerine, belediyelere, özel idarelere, YİKOB’lara olan borçların yapılandırılmasına ilişkin hükümleri içeriyor.

Vergi yapılandırma nasıl yapılır? | Borç yapılandırma işlemi

  • Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV ile sosyal güvenlik primi, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yeniden yapılandırılabilecek.
  • Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler yapılandırılacak.
  • TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin üyelerinden olan aidat alacakları, KOSGEB’in kredi alacakları, Sanayi Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapı kooperatiflerine verilen krediler de kapsama giriyor.
  • Özel idarelerin, belediyelerin ve belediyelerin sahip olduğu şirketlerin, yüzde 50’sinden fazlasına sahip olduğu şirketlerin irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kira alacakları ve hasılat payları, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının özel idareler, belediyeler ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standartları Enstitüsü’nün sundukları hizmet nedeniyle doğan alacakları da yapılandırılıyor. Mücbir sebep nedeniyle ertelenen borçlar ise kapsamda olmayacak.

Vergi yapılandırma nasıl yapılır? | Borç yapılandırma işlemi

BAŞVURU TARİHİ

31 Ağustos 2020 sonrası borçlar kapsam dışı olacak. İhtilaflı alacaklar da kapsama girmiyor. Yapılandırma için yıl sonuna kadar başvuru yapılabilecek.

Başvurular vergi dairelerinden şahsen ve e-devlet üzerinden 31 Aralık tarihine kadar alınacak.

ÖDEME TARİHİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve gümrüklere yapılacak ödemeler 2021 Ocak ayında, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak ödemeler de şubat ayında başlayacak.

Vergi yapılandırma nasıl yapılır? | Borç yapılandırma işlemi

KAPSAM DIŞI OLAN CEZALAR

Adli para cezaları, düzenleyici denetleyici kurullar tarafından verilen idari para cezaları, COVID-19’la mücadele kapsamında Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde verilen para cezaları ve yasak yerlerde tütün kullanımı nedeniyle verilen para cezaları kanunun kapsamı dışında tutulacak.

_____Taksitlerin bir kısmının ödenmemesi halinde, ödenen tutar yapılandırma kapsamında kalacak. Kalan borç ise ilgili mevzuata göre takip ve tahsil edilecek.

Vergi yapılandırma nasıl yapılır? | Borç yapılandırma işlemi

_____Taksitlerin aksaması halinde, kanundan yararlanmak için ilk 2 taksitin süresinde ödenmesi gerekiyor. İlk iki taksitten sonra ise, bir takvim yılında 2 taksit süresinde ödenmezse bir şans daha verilecek. Bu ödenmeyen 2 taksit, son taksiti izleyen ayda gecikme zammıyla birlikte ödenirse kanundan yararlanmaya devam edilebilecek.

İlgili Haberler
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡