Vize Nasıl Alınır?Gerekli Evraklar Nelerdir?

Vize Nasıl Alınır? Vize başvurusunda gerekli evraklar nelerdir? En kolay nasıl vize alırım? Schengen Nedir?

Vize  Nasıl Alınır?Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yeşil (Hususi) Pasaport veya Bordo (Umumi) Pasaport için gitmek istediğiniz ülkenin vize uygulaması varsa “vize başvurusu” yapmanız gerekiyor. Başvuru için yapılması gereken işlemler ülkelere göre az veya çok farklı olabilir ama genel hatlarını itibariyle benzerlikler gösterir.
2017 Yılında Bordo Pasaport almak isteyenler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne başvuru yapacak
Yeni tip Bordo Pasaport’larınızı şimdilik Emniyet müdürlüklerinden alabiliyorsunuz. 28 Ekim 2016 tarihli 676 sayılı KHK ile Bordo Pasaport verme yetkisi Emniyet Müdürlüğü’nden alınmış, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne (NVİ) verilmiştir. KHK yayın tarihinden itibaren 1 yıl içinde (1 Kasım 2017’ye kadar) NVİ’ye devredilecektir.
Yeni tip Bordo Pasaport’un Özellikleri (1 Kasım 2016’dan itibaren dağıtımına başlanan Umumi Pasaport)
1 Kasım 2016’ya kadar kullanılan Bordo Pasaport ile yeni tip Bordo Pasaport arasında tek fark, yeni Bordo Pasaport’un arkasına gizlenmiş bir çip var. Çipin içinde fotoğrafınız, parmak iziniz ve ad soyad doğum tarihi bilgileriniz var. Eski bordo pasaportları kullanmaya devam edeceksiniz 2017 Kasım ayına kadar. Eski Bordo Psaport’unuzdaki vizeler geçerli. Yeni Bordo Pasaport’unuzu alınca geçerli vize sayfalarını bozmadan; eski ve yeni pasaportunuzu taşıyarak vizenizi kullanabiliyorsunuz.
25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Avrupa Birliği ülkeleri vizesi (yani Schengen vizesi) vize başvurusu yapan kişinin konsolosluğa parmak izi vermesini istiyor. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada, Avrupa Birliği ülkeleri vs gibi ülkelere gidecek olanlar 25 Eylül 2014’ten itibaren konsoloslukta parmak izi vermek zorundalar. Schengen bölgesi için vize başvurusu yaparken konsolosluğa verilen parmak izinden sayesinde 5 yıl boyunca yapacağınız Schengen başvurusunda parmak izi vermeniz gerekmiyor.
Pasaport başvurusu yaparken verdiğiniz parmak izi konsolosluk için geçerli değildir, vize başvurusu yapanlar konsoloslukta parmak izi vermek zorundadır.
A- Kontrol: Vize başvurusu için eldeki belgelerinizi ve kendi sicil durumunuzu kontrol ettiniz mi?
1- Gideceğiniz ülkenin vize uygulamasını kontrol etmelisiniz. Günaydın Gezginler Türkiye Cumhuriyeti pasaportu olanlara vize uygulamaları yazısını okumanızı öneririz.
2- Elinizde pasaportunuz yoksa pasaport başvurusu yapmanız gerek. Günaydın Gezginler Pasaport başvurusu yazısını okumanızı öneririz.
3- Pasaportunuz 10 yıldan eski ise vize alamazsınız, pasaportunuzu yenilemeniz gerekli. Günaydın Gezginler Pasaport başvurusu yazısını okumanızı öneririz.
4- Pasaportunuz gittiğiniz ülkeden çıkış tarihinden sonra en az 6 ay daha geçerli olmalıdır, değilse pasaportunuzu yenileyin. Günaydın Gezginler Pasaport başvurusu yazısını okumanızı öneririz.
5- Geçerlilik tarihi biten pasaportların süresi uzatılmıyor, yeniden pasaport çıkartıyorsunuz. Günaydın Gezginler Pasaport başvurusu yazısını okumanızı öneririz.
6- Eski tip pasaportlar (barkod – çip olmayanlar) Nisan 2014’te geçersiz oldu. Yani bu pasaportlarınızla yurtdışına çıkamazsınız, yeni pasaport çıkartmalısınız. Günaydın Gezginler Pasaport başvurusu yazısını okumanızı öneririz.
7- Vize fotoğrafı ile pasaport fotoğrafı ölçüleri birbirinden farklıdır, fotoğraf çektirirken “şu ülke vizesi için fotoğraf çektiriyorum” diyerek belirtin. Ülkeler arasında bile milimetrik olarak fotoğraf farkı var.
8- Elçiliğe vereceğiniz tüm belgelerin fotokopilerini de hazırlayın.
9- Her ülke kendine göre bir prosedürle vize işlemi yapmaktadır. Konsoloslukların istediği dilekçe tipi, belge ve bilgiler farklı olmaktadır. Vize danışmanı ile başvuru yapmanız zaman ve para kaybetmenizi engeller.
10- Hakkınızda açılmış eski bir dava, ödemediğiniz bir maliye – vergi – SSK para cezası veya benzer bir nedenle yurtdışı çıkış engeliniz – yasağınız varsa; vize alabilseniz bile gümrük kapısındaki pasaport kontrolünde bu anlaşılıyor ve çıkış yapamıyorsunuz. Adli sicil, adliye veya bir karakoldan bunu kontrol ettirebilirsiniz.
11- 19 yaşından gün almamış genç kişiler kendi başına, anne – baba (ebeveyn) muvaffakatnamesi (onaylama belgesi) olmadan vize başvurusu yapamaz ve yurtdışına çıkamaz. Bu genç, ebeveynlerden birisi ile yurtdışına çıkıyorsa diğerinin, tek başına çıkıyorsa ikisinin de muvaffakatnamesini almak zorundadır.
B- Randevu: Vize başvurusu için randevu alınması gerekiyor mu?
Bazı ülkeler vize başvurusundan önce randevu alınmasını istiyor, bu durumda elçilik önünde sıra beklemiyorsunuz. Günü saati belli olan zamanda elçiliğe belgelerinizle gidiyorsunuz. Bazı ülkeler randevu ücretli almakta ve ön incelemenizi yapmakta.
C- Belgeler: Vize başvurusu için herkes için gereken ilk 10 belge neler?
Turistik olarak bir ülkeye gidecekseniz bir tura katılıyorsunuz veya kendiniz gezmek için gidiyorsunuz
Tura katılıyorsanız bununla ilgili seyahat acentanız size ilk 4 maddedeki şu belgeleri vermeli:
1- Kayıt formu: Katılacağınız turun programı ve başvuracak kişilerin kimlik bilgileri, turun başlangıcı, süresi, içeriği, fiyatı gibi bilgilerin bulunduğu kayıt formu.
2- Ulaşım belgesi: Uçak rezervasyonu – uçak biletiniz veya gemi – feribot biletiniz veya otobüs – tren biletiniz.
3- Konaklama belgesi: Kalacağınız süreyi ve kalacağınız oteli gösteren, otel onaylı konaklama belgesi.
4- Yurtdışı seyahat sigortası: Avrupa veya tüm Dünya olmasına göre değişen, en az 30.000 Euro teminatlı, gideceğiniz ülkeyi, kalacağınız süreyi kapsayan yurtdışı seyahat sigortası.
Kendi başınıza gidiyorsanız yukarıdaki bu işlemleri yaptırmanız (uçak, otel, sigorta) ve belgeleri hazırlamanız gerekir.
5- Dilekçe: Seyahat edecek kişi tarafından ilgili ülkenin konsolosluğuna hitaben, el yazısı ile nereye, ne zaman, neden gideceğini ve masraflarını kimin karşılayacağını belirten dilekçe yazması gerekir.
6- Biyometrik fotoğraf: 2 adet, arka fonu beyaz, 3,5 x 4,5 cm boyutlarında, son 6 ay içinde çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini gösteren (0 yaş çocuklar için de aynen geçerli) şekilde olmalı. Tam karşıdan çekilmeli, kişinin başı açık, gözlüksüz, saçlar toplanmış, ağız kapalı, yüz donuk ifade ve başınız dik olmalı.
7- Mali durum: Ekonomik durumunuzu gösteren ruhsat, tapu, banka cüzdanı gibi belgelerinizin aslı veya banka onaylı kopyası. Banka – hesap cüzdanınız vize başvuru tarihinden 5 iş günü önce işletilmiş olmalı ve banka hesabınızda en az 1.000 Euro karşılığı TL / döviz cinsinden para bulunmalı. Hesabınızın son 6 aylık hareket durumunu gösterecek şekilde banka cüzdanınız olmalı veya banka hesap dökümünüzün çıktısını alıp bankaya kaşelettirin.
8- Kredi kartınız: Kredi kartınızın veya kartlarınızın son 3 aylık ekstrelerinin / dökümlerinin fotokopileri.
9- İkametgah belgesi: Bazı ülkeler ikametgah – oturduğu yer belgesini istiyor. Muhtardan alıyorsunuz, 10 TL gibi bir ücreti vardır. Hollanda, Almanya, Fransa gibi AB ülkeleri vize başvurularında bu belgeyi istiyor.
10- Nüfus kaydınızın belgesi: İlçe nüfus müdürlüğünden tam vukuatlı aile toplum kaydı dökümü alıyorsunuz. Bu belge ücretsizdir. Hollanda, Almanya, Fransa, Amerika (ABD), İngiltere gibi ülkeler vize başvurularında bu belgeyi istiyor.

Öğrenciler için vize başvurusu evrakları
İlk 10 maddeye ek olarak

11- Umumi Pasaport / Bordo Pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyorsa pasaportlarındaki 1 (barkodlu), 2 – 3 numaralı (fotoğraflı) sayfaların ve önceden aldıkları vizeler varsa vize sayfalarının fotokopilerini çektirmeli.
Hususi Pasaport / Yeşil Pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyorsa pasaportlarındaki 1 (barkodlu), 2 – 3 numaralı (fotoğraflı) sayfaların ve önceden aldıkları vizeler varsa vize sayfalarının fotokopilerini çektirmeli.
12- Öğrenci belgesi: Okuldan alınmış yeni tarihli öğrenci belgesi
13- Geçim belgesi: Öğrencinin sürekli gelir kaynağı varsa, buna ilişkin belgeler
14- Öğrencinin sosyal güvencesi: Öğrencinin varsa sosyal güvence belgeleri
15- Aile – ebeveyn güvencesi: Öğrencinin durumu 13 ve 14. maddeleri karşılayamıyorsa anne ve babaya ait geçim ve sosyal güvence belgelerinin hazırlanması gerekir. Anne ve babanın durumu yukarıdaki hangi iş – meslek durumuna uygunsa ona göre belgeler hazırlanmalı.
Vize ücretinin ödemesini nereye yapacaksınız?
Bazı ülkelere randevu alarak vize başvurusu yapılır. Randevu alarak başvuru yapılan ülkelerin bazıları randevu ücreti istiyor, bazısı istemiyor.
Bazı ülkelerin vize ücreti, başvurudan önce ilgili ülke konsolosluğunun belirlediği banka hesabına TL veya döviz olarak yatırılması gerekiyor. Bazı ülkeler ise vize ücretini başvuru sırasında TL ve döviz olarak almakta.
Bazı ülkeler vize işlemi kontrolü için bir firma ile anlaşmıştır. Başvurular ilgili firmaya yapılır, firma başvuru belgelerinin ön kontrolünü yapar ve eksik – gerekli belgeler konusunda başvuran kişiyi bilgilendirir.
Bazı ülkeler başvuran kişi veya vize danışmanı tarafından doğrudan kendi konsolosluğuna yapılmasını ister. Bazı ülkeler ise vize isteyen kişinin başvuru yapmasını ister. Bunlar her ülkenin kendi konsolosluğuna göre değişmektedir. Hangi ülkenin başvuru için randevu istediği, hangisinin ödemeyi bankaya yatırmanızı istediği gibi bilgileri vize başvurusu yapacağınız ülkenin elçiliğinin internet sitesinde bulabilirsiniz.
Bütün ülkeler vize başvuru ücretini nakit olarak alır, kredi kartı geçerli değildir.

Vize Ne zaman çıkar?

Vizeniz doğru ve eksiksiz yapılması halinde minumum sürede çıkmakla birlikte bu süre ortalama 1 haftadır.

Schengen Nedir?
Avrupa Birliğinde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınırlardaki ("iç sınır’" denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Böylece, oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Bu işbirliği vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır. Schengen’e üye ülkeler şunlardır: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Ayrıca, AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemişlerdir. Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Schengen vizesi hangi ülke için alındıysa ilk seyahat o ülkeye yapılmalıdır. Örneğin İtalya için alınan vize ile önce Almanya'ya gitmek mümkün değildir. Ancak bir kere İtalya'ya gidildi ise sonraki seyahatlerde diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkündür. Seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır. AB Komisyonu Schengen uygulamalarına ilişkin önerilerde bulunmakla sorumludur. Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır ve üye ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.

 

 

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Antalya’da kan donduran cinayet! Bıçaklayarak öldürdüğü karısını, İngiltere’ye gönderdiğini söyledi!
Antalya’da kan donduran cinayet! Bıçaklayarak öldürdüğü karısını, İngiltere’ye gönderdiğini söyledi!
Konya’da 'U' dönüşü yapan tıra çarpan motosiklet sürücüsü feci şekilde can verdi!
Konya’da 'U' dönüşü yapan tıra çarpan motosiklet sürücüsü feci şekilde can verdi!
İzmir'de gasp görüntüleri kameraya yansıdı! Oyuncak tüfek ile otomobildeki adamı gasp ettiler!
İzmir'de gasp görüntüleri kameraya yansıdı! Oyuncak tüfek ile otomobildeki adamı gasp ettiler!
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arasındaki kriz söylentilerine, Bakan Şimşek son noktayı koydu: ''Üretilen dedikodulara itibar etmeyiniz''
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arasındaki kriz söylentilerine, Bakan Şimşek son noktayı koydu: ''Üretilen dedikodulara itibar etmeyiniz''
Çok Okunanlar
16 Nisan 2024 Salı günü hava durumu nasıl olacak? Meteorolojiden sıcaklık açıklaması!
16 Nisan 2024 Salı günü hava durumu nasıl olacak? Meteorolojiden sıcaklık açıklaması!
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Altın fiyatı rekora doymuyor: Yükselişin arkasındaki 3 ana neden belli…
Altın fiyatı rekora doymuyor: Yükselişin arkasındaki 3 ana neden belli…
Son dakika! Bakan Yerlikaya canlı yayında konuştu! Selektör cezaları iptal edildi!
Son dakika! Bakan Yerlikaya canlı yayında konuştu! Selektör cezaları iptal edildi!
Yorumlananlar
CHP listelerinden seçime giren DEM Parti ilk defa İBB meclisinde temsil edilecek
CHP listelerinden seçime giren DEM Parti ilk defa İBB meclisinde temsil edilecek
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…