Web Sitesi Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir işletme sahibi web sitesi yaptırmadan önce web sitesini ne amaçla kullanmayı planladığını belirlemeli ve bu doğrultuda hareket etmelidir. Yani bir işletme yaptıracağı bu web sitesiyle işletmenin tanıtımını mı yapmayı planlamakta, günümüzün şartlarına uygun olarak firmasını dijital dünyaya entegre edip bir prestij mi kazanmak niyetinde yoksa bir e-ticaret (online satış) platformu oluşturarak ürünlerini internet üzerinden satıp gelir mi elde etmek istiyor.

*** Önemli bir konuda şirket sahiplerine bilgi vermenin faydalı olacağı kanaatindeyim. Türk Ticaret Kanununun 14 Şubat 2011 tarihli 27846 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan kanun ile tüm şirketlerin web sitesi olması zorunluluğu getirilmiştir.

Web sitesinin ne amaç ile kullanılacağı belirlendikten sonra alan adınız (domain) belirlenmeli. Alan adınızı işletmenizin internetteki tabelası gibi düşünebilirsiniz. Bir örnek vermek gerekirse gazetemizin adı Bölge Gündem Gazetesi internet alan adımız ise bolgegundem.com.tr şeklinde. Bu örneğimizde bolgegundem alan adımızı .com.tr ise bu alan adı sahibinin Türkiye’de faaliyet gösteren resmi bir işletme olduğunu ifade eder.

Alan adınızı belirledikten sonra web siteniz içerisinde bulunacak olan görseller, videolar gibi web sitenizin tüm içeriklerinin barındırılacağı bir hosting hizmeti ihtiyacınız olacaktır. Hosting hizmeti dosyaların barındırılacağı alanı ifade etmekle birlikte web sitenizin yayını, güvenliği, mail hesapları oluşturulması gibi birçok hizmeti de bünyesinde sunar.

Belirttiğimiz bu hizmetlerin (domain – hosting) temini ve takibini kendiniz yapabileceğiniz gibi tasarımcınızdan da bu süreçlerin temin ve takibini talep edebilirsiniz.

Bu hizmetleri güvenilir kurumdan temin etmeniz web sitenizin sağlıklı bir şekilde yayında kalarak gerek maddi gerekse arama motorları sıralamalarında sıkıntılar yaşama risklerinizi minimum düzeye çekecektir. Bu konuyu biraz açmakta fayda var merdiven altı olarak tabir edebileceğimiz bir kurumdan alacağınız hosting hizmeti sitenizin sık sık yayından düşmesi gibi bir durum ile karşı karşıya kalmanıza sebebiyet verebilir. Bir e-ticaret sitesi olduğunuz düşünülürse web sitenizin yayında olmaması size maddi kayıplar yaşatabilir. Kurumsal bir web sitesinde ise arama motorlarının sayfalarınızı indexleme ( arşivleme ) işlemleri için gönderdiği yazılımlar sitenizi yerinde bulamadığı takdirde sıralamalarda ciddi kayıplar yaşanmasına neden olabilir.

Web sitenizin tasarımı sürecinde günümüz web teknolojilerine uygun bir tasarımın yapılması, kullanıcı dostu bir arayüze sahip olması (ziyaretçilerinizin siteyi rahat kullanabileceği, aradığına kolayca ulaşabileceği gibi ) gerek kullanıcılar cephesinde gerekse arama motorları cephesinde ( Google, Yandex, Bing, Yahoo vb. ) dikkat edilen önemli kriterlerden biridir.

Bu işlemlerin ardından artık kaba bir tabirle dükkanınızın dekorasyonu ve ürünlerinizin dükkana yerleştirilmesi süreci başlar. Bu süreç web sitenizin isteğiniz doğrultusunda tasarımı ve gerek görsel gerekse metin içeriklerinin girilmesi olarak ifade edilir. İçeriklerin web sitesine girişi sırasında unutmamanız gereken en önemli nokta yapmış olduğunuz işi, sunmuş olduğunuz hizmeti, sattığınız ürün özelliklerini bu işi yapan olarak en iyi sizin bildiğinizdir. Bunu neden mi söylüyoruz. İçerik girişlerinin tasarımcınız tarafından girilmesini istiyorsanız bu içerikler konusunda kendisine yardımcı olmanız web sitenizin ziyaretçilere çok daha iyi bilgi ve hizmet vermesini sağlayacaktır.Sağdan – soldan, kopyala – yapıştırmantığıyla sitenize dahil edilecek olan içerikler arama motorları cephesinde sitenizin bir çöplük olarak değerlendirilmesi sonucunu doğurabileceği gibi olası telif hakları konularıyla da karşı karşıya kalmanıza sebebiyet verebilir.

Artık web siteniz dijital dünyada yayına girmeye hazır. Ancak sitenin yayına girmesi her şeyin bittiği anlamına gelmiyor elbette. Web sitenizin yayında kaldığı zamanlarda gerek site ile alakalı yaşanabilecek olası problemlerde, gerekse eğer sizin adınıza domain ve hosting konularının takibini tasarımcınız yürütüyor ise size teknik destek sunacak bir kurum ile çalışmanız sizin açınızdan çok daha sağlıklı olacaktır. Zira tüm sektörlerde olduğu gibi hizmet teslimi sonrasında teknik destek süreci de büyük önem arz etmektedir.

SEO Nedir? Konulu yazı dizimizin ikinci yazısında web sitelerinin tasarımı sürecinde dikkat edilmesi gereken konuları ele almaya çalıştık. Çünkü SEO ( Arama Motoru Optimizasyonu ) konusu tasarım süreci ile başlayan bir durumdur.

Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

Mahir DOĞAN
www.mahirdogan.kim
[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN
2 Yorum