Yanlış Beslenme Karaciğeri Bitirir

Karaciğer, kan kimyasının düzelmesi ve vücut beslenme dengesinin kurulmasında birincil role sahiptir. Yediğimiz besinler ince barsak da sindirim ve emilimden sonra kan yoluyla doğrudan ulaştığı organdır. Bir biyolojik fabrika olarak çalışır.

Proteinler karaciğerde yapılır. Proteinin yapıtaşı amino asitlerden ayrılan amonyak karaciğerde üreye çevrilerek sıvılarla vücuttan atılır. Yağların sindirim, için gerekli safra karaciğerde oluşur. Yağda eriyen vitaminler, demir, glikojen karaciğerde depolanır. Yine karaciğerde bütün besin öğelerinden enerji oluşur. Alkol karaciğerde enerjiye dönüşerek vücuttan atılır.

Bu kadar çok çalışan organın sağlığını koruması için yeterli ve dengeli beslenmesi zorundadır. Protein alımı yeterli miktarda olmalı! Vücudun enerjisini sağlayan ve kas oluşumunu destekleyen protein sağlıklı bir karaciğer için gereklidir. Ancak fazla protein sağlıklı bir karaciğeri yorabileceğinden diyetisyeniniz tarafından önerilen günlük dozlarda tüketilmesi gerekir. Yağlı et yerine Tavuk, hindi veya balık tüketilmelidir. Yemeklerden doymuş yağ içeriğini azaltmak için zeytinyağı kullanılabilir.

Tuz alımını ( sodyum) kontrol altına alın! Fazla tuz tüketimi vücudun tuttuğu su miktarını arttırdığından dokularda biriken sıvılar ödem oluşumuna yol açabilir.

Yüksek oranda sodyum içeren besinler; fast food ürünleri, şarküteri ürünleri, işlenmiş etler, hazır çorbalar tüketilmemelidir.

A vitamini tüketimi kontrol altına alınmalı!

Aşırı miktarda A vitamini karaciğer hücrelerinde tahribata yol açabilir. Yüksek oranda A vitamini içeren besinler arasında havuç, yağlı süt ve ürünleri, yumurta vb.

Doymuş yağ tüketimine azaltılmalı!

Karaciğer hasarını önlemek için doymuş yağ tüketimini azaltmak gerekmektedir. Kırmızı et, margarin, kızartılmış besinler gibi besinler doymuş yağ içerir

Meyve tüketimi arttırılmalı!

Antioksidan bakımından zengin meyveler karaciğerin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olurken zararlı toksinlere karşı koruma sağlar. Toksinleri temizleme görevi olan karaciğer, meyvelerden gelen antioksidanlarla birlikte çalışır ve karaciğerin üzerindeki yük bu sayede azaltılabilir.Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, erik, çilek, armut, greyfurt iyi antioksidan kaynaklarıdır.

Lif oranı yüksek besinlerin tüketimi arttırılmalı!

Lif içeren besinler yemeklerle alınan fazla yağın vücuttan atılmasına yardımcı olur. Besin lifi aynı zamanda karaciğere destek olarak vücudun temizlenmesi işlemine katkı sağlar. Mercimek, kuru fasulye, mercimek, yulaf ezmesi, tahıllı ürünler gibi besinlerle lif miktarı alınabilir. Eğer karaciğer hastalığınız bulunuyorsa alkolü tamamen bırakmanız gerekir.

Sağlıklı günler..

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN