Yerli otomobilin fiyatı ne olacak? Tasarımını kim yaptı? Nerede üretildi?

Yerli otomobilin fiyatı ne olacak? Tasarımını kim yaptı? Nerede üretildi? Özellikleri nelerdir? soruları internet ortamında çokça araştırılıyor. Bizlerde sizler için yerli otomobilin nerede üretildiğini, fiyatını, özelliklerini ve tasarımını kimin yaptığı derledik. Daha fazlası ve detayları haberimizde...

Yerli otomobilin fiyatı ne olacak? Tasarımını kim yaptı? Nerede üretildi?

Yerli otomobilin fiyatı ne olacak? Tasarımını kim yaptı? Nerede üretildi? Özellikleri nelerdir? soruları internet ortamında çokça araştırılıyor.  Daha fazlası ve detayları haberimizde...

TOGG CEO'su Gürcan Karakuş yerli otomobilin fiyatın ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Karakuş,"Aracın fiyatıyla ilgili şu an bir rakam vermek mümkün değil. Fakat piyasa ile rekabetçi bir fiyatı olacağını söyleyebiliriz. Bu da en azından şimdilik fikir verecektir." dedi.

Türkiye'nin yerli otomobili Gebze'de bulunan Bilişim Vadisinde tanıtılmıştı. Vatandaşlar ve kamuoyu tarafından büyük beğeni toplayan otomobilin ilk test sürüşünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi.

CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorular bulunan Türkiye Otomobil Girişim Grubu CEO'su Gürcan Karakuş,otomobilin fiyatı hakkında açıklamalarda bulundu.

FİYATI NE OLACAK?

Karakaş,"Fiyat vermek ticari anlamda doğru değil. İki sene sonrası için mümkün de değil. Bir rekabetçi otomobil olmak zorunda. Böyle bir otomobil pazar payı almak isteseydi kimden pay alırdı deyip ona göre bir konumlandırma yapardık. İhraç pazarları bizden böyle bir otomobil beklemiyordu. Bu sürpriz bir otomobil oldu. Çin'den eski çalışma arkadaşlarımdan mesaj geldi: Ne yapıyorsunuz oralarda?" ifadelerini kullandı.

TASARIMI KİM YAPTI?

Dünyanın en iyi tasarımcılarından biri olan Murat Günak, sadece tasarım konusunda değil, her alanda bize önemli katkılarda bulundu. Tasarım da en önemli şey üretilebilir olmalı. Aracın fikri mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye'ye ait. Aradığımız arkadaşları, nitelikli insanları bulduk. Bizim için CV ikinci derecede önemli. Ekip seçiminde kişilik ve bakış açısı çok önemli. 

NEREDE ÜRETİLDİ?

Biz bunları Pininfarina ile beraber İtalya'da ürettik. Yeni kurulan bir şirketiz. Böyle bir imkanımız yok. Bundan sonra ihtiyacımız olmayacaktır. Fabrika üretimi ile prototip üretimi hakkında fark var. 2 tonun biraz altında bir ağırlığa sahip. İçindeki fonksiyonlar prototip aşamasında. Belki 150 tane daha araç üreteceğiz. Yaz-kış testleri, çarpışma testleri birçok test olacaktır.

ÖN SİPARİŞ VERİLEBİLECEK Mİ?

Türkiye'nin otomobilini geliştirdik. Ön sipariş konusu hep sorulur. Zamanı geldiğinde siparişler alınacak. Ön sipariş için biraz erken. Biz piyasaya çıkmaya yaklaşalım, sonra ön siparişleri alırız.

GÜÇLÜ HAVYANA BENZETTİK

Aracı güçlü bir hayvana benzettik. Pars ve kurt, güçlü bir kedi tasarımı yaptık. Sürücüler aynadan baktığında güçlü bir tasarım görecek. Bizden bir çizgi, palabıyık gibi...

Kadın mühendislerin de çok büyük bir payı var. Yüzde 25 şu an aramızdaki kadın çalışan sayısı. Ama hedefimiz yüzde 33. Kadın tasarımcılar ve mühendisler her konuda büyük katkıda bulundular.

YERLİ OTOMOBİLİN ÖZELLİKLERİ

Yerli otomobilin fiyatı ne olacak? TOGG CEO'su Karakaş'tan açıklama

YENİ AKILLI YAŞAM ALANI

Öte yandan TOGG'dan yapılan açıklamaya göre, TOGG'un kuruluşundan bugüne geçen 18 ayda aldığı mesafeyi ve Türkiye’de teknolojik dönüşüme nasıl öncülük edeceği paylaşılacak.

Resmi kuruluşu 28 Haziran 2018'de gerçekleşen ve kuruluşundan 18 ay sonra 3 boyutlu ilk modelini ve bir konsept aracını gün ışığına çıkaran TOGG, Türk Otomotiv endüstrisinin kalbi olan Marmara Bölgesi’nde kurulacak fabrikasının temelini 2020 yılında atacak. 2030 yılına kadar ise fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen kendisine ait bir ortak e-platform üzerine 5 farklı model üretecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2023 hedefleri içinde stratejik öneme sahip projelerden biri olarak değerlendirilen Türkiye’nin Otomobili, hedeflenen teknolojik dönüşümün öncülerinden biri olacak.

HOLOGRAFİK ASİSTAN

Türkiye’nin otomobili, sadece elektrikli, bağlantılı ve akıllı olmasıyla değil, sahip olacağı yenilikçi ve yıkıcı teknolojiler ile de kullanıcılarının otomobil deneyimini farklı bir boyuta taşımayı hedefliyor.Bu doğrultuda, 2023 yılından itibaren dünyada ilk kez Türkiye’nin otomobilinde kullanılmaya başlanacak olan “Holografik Asistan” teknolojisi için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu yenilikçi asistan, sıradan bir sanal gösterge panelinin çok ötesinde bir kullanıcı deneyimi yaşatmak amacı ile ileri göz takip algoritmaları ve holografik üç boyutlu görüntüleme teknolojilerinden faydalanacak. “Holografik Asistan” teknolojisi günümüzde otomobil içerisinde kullanılmakta olan 2 boyutlu ekran teknolojilerinin yerine ilk kez üç boyutlu görüntüleme ve artırılmış gerçekliği getirerek araç içi deneyimini sil baştan şekillendirecek.

Bu teknoloji sayesinde sürücü gözünü yoldan ayırmadan aracın gösterge ekranında verilen bilgileri görmekle kalmayacak, aynı zamanda yol ve çevre hakkında ihtiyacı olabilecek diğer tüm bilgilere ulaşabilecek. Artırılmış gerçeklik ve 3 boyut ile zenginleştirilmiş görüntü sayesinde navigasyon ve diğer sürücü destek sistemlerini daha kolay bir şekilde kullanarak güvenli, konforlu ve interaktif bir sürüş imkanı bulacak. TOGG bu yıkıcı teknolojinin otomotiv sektöründeki ilk uygulayıcısı olarak kullanıcılarına bu benzersiz sürüş deneyimini sunan ilk mobilite şirketi olmayı hedefliyor.

TAMAMEN YENİ DOĞUŞTAN ELEKTRİKLİ MODÜLER ARAÇ PLATFORMU

TOGG otomobil gamının tüm modellerine altyapı oluşturacak tamamen yeni ve doğuştan elektrikli araç platformunu özgün, modüler ve üstün olmak üzere 3 ana başlık ile tanımlıyor. TOGG bu başlıkların içeriğini "Otomotiv sektöründe daha önce ortaya çıkarılmış hiçbir platform ile ilişkisi olmayan, tamamıyla TOGG mühendisleri tarafından geliştirilen ve tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 TOGG’a ait olan, yüksek teknolojiye sahip doğuştan elektrikli ve bağlantılı platform... Azami verimlilik, konfor, dayanıklılık ve güvenlik gerekliliklerini bir arada sağlayabilen; farklı genişlik ve uzunluklara olanak veren modüler mimari... Sınıfının en uzun aks mesafesini sunarak otomobil içindeki yaşam alanının genişlik, ferahlık ve konforunu en üst düzeye taşıyan altyapı..." şeklinde sıralıyor.

EVLERDE, OFİSLERDE VE YOL ÜZERİNDEKİ İSTASYONLARDA ŞARJ EDİLEBİLECEK

Düşük toplam sahip olma maliyeti; sessiz, keyifli ve sıfır emisyonla temiz bir sürüş, elektrikli otomobillerin içten yanmalı otomobillere göre sağladığı en temel avantajlar olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin Otomobili, yollara çıkacağı 2022 yılına kadar TOGG’un öncülüğünde yayılımını sağlayacak geniş kapsamlı şarj altyapısı sayesinde evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj edilebilecek. Bağlantılı ve akıllı bir otomobil olmanın sunacağı teknolojik imkanlar ile kullanıcılar otomobillerinin şarjını kolaylıkla planlayıp yönetebilecek. 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡