YÖK'ten Üniversite Sınavı Kalkıyor Açıklaması Son dakika

Üniversite sınavı kalkıyor mu, LYS YGS Bu sene yok mu, 2018'de üniversite sınavı olacak mı. Tüm detaylar burada.

YÖK'ten Üniversite Sınavı Kalkıyor Açıklaması Son dakika

Üniversite sınavı kalkıyor mu, LYS YGS Bu sene yok mu, 2018'de üniversite sınavı olacak mı. Tüm detaylar burada.

TEOG'un kaldırılması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili de çalışma yapıldığını açıklamıştı. Binlerce öğrenci konuya ilişkin açıklama beklerken bugün YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye girişte sınavsız bir modelin söz konusu olmadığını açıkladı. Saraç sosyal adaleti sağlayan merkezi sınavın bu yıl yine gerçekleştirileceğini belirterek "Yükseköğretimde üzerinde iyi çalışılmayan büyük radikal değişikliklerin bazen yıkıcı tesirleri olabilir. Bundan dolayı giriş sistemini daha yalınlaştıran, daha sade bir sınav sistemine yönelik bir hazırlığımız var." dedi.

ADİL BİR DÜZENEK

Üniversiteye giriş sistemindeki merkezi sınavların fırsat eşitliğini ve adaleti temin ettiğine yönelik daha önceki açıklamalarını hatırlatan Saraç, "Anadolu'nun herhangi bir yerinden gelen imkanları sınırlı bir çocuk, bu merkezi sistemle Türkiye'nin en başarılı üniversitelerine girebiliyor. Demek ki adil bir düzenek." dedi.

Yükseköğretim sisteminin bütünüyle çok dinamik bir sürece sahip olduğunu, bu nedenle üniversite giriş sisteminde de aksayan ya da iyileştirmeye ihtiyaç duyulan taraflar için YÖK'te bir yıl önce bir çalışma başlattıklarını ve zaman zaman Cumhurbaşkanına arz ettiklerini belirten Saraç, şöyle devam etti:

SINAVSIZ MODEL MÜMKÜN DEĞİL

"Üniversiteye girişte sınavsız bir model bugünkü şartlarda söz konusu olamaz. Sosyal adaleti sağlayan merkezi sınav bu yıl yine gerçekleştirilecek. YÖK'teki çalışmamız, sınavsız geçişe yönelik değil, mevcut merkezi yerleştirme ve merkezi sınavın aksayan taraflarını gidermeye, iyileştirmeye dönük ama özellikle yalınlaştırma ve bu sınavların yönetimini daha kolaylaştırmaya yönelik. Sayın Cumhurbaşkanımızın çok haklı olarak dile getirdiği gibi öğrencilerin üzerindeki sınav baskısını azaltmamız gerek."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuya ilişkin açıklamalarına katıldığını vurgulayan Saraç, şunları söyledi:

"Sınav stresi, eğitim öğretimin her kademesinde öğrenci üzerinde bir baskı oluşturuyor. Bu, eğitim öğretime de olumsuz etki ediyor ama bu durum bize şöyle bir görev yüklüyor: Stresi azaltan daha yalın bir sistemle öğrencilerimizin muhatap olmasını sağlayacak bir düzenlemenin Türkiye'ye kazandırılması."

AİLELER TEDİRGİN OLMASIN

Yükseköğretimde üzerinde iyi çalışılmayan büyük radikal değişikliklerin bazen yıkıcı tesirleri olabileceğine dikkati çeken Saraç, şöyle konuştu:

"Bundan dolayı giriş sistemini daha yalınlaştıran, daha sade bir sisteme yönelik bir hazırlığımız var. Fakat öğrencilerimiz ve ailelerimiz kesinlikle tedirgin olmasınlar. Çalışma şekillerini etkileyecek bir değişiklik söz konusu olmayacak. Bunu YÖK Başkanı olarak sarahatle ifade ediyorum. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz, asla tedirgin olmasınlar. Öğrencilerimiz, çalışma şekillerini değiştirmesinler. Lise, ortaokul müfredatına sıkı sıkı sarılsınlar. Derslerine iyi çalışsınlar, iyileştireceğimiz ve yalınlaştıracağımız sistem öğrencilerimizin çalışma stillerini değiştirici nitelikte asla olmayacak. Çünkü bu hususta bir istikrarın söz konusu olması icap ettiğini düşünüyoruz. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığımızın müfredatı, öncelikleri ve kazandırmak istedikleri yetkinlikler her zaman için dikkate almamız gereken hususlardır, tabii ki dikkate alacağız."

EN YAKIN ZAMANDA...

Sınavlardaki yalınlaştırma ve sadeleştirmenin bu yılki üniversite sınavlarında uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin soruya karşılık Saraç, "Bu sistem, bizim planladığımız şekilde gerçekleşirse bu değişiklik mevcut giriş sisteminin daha yalın hale getirilmesi olduğundan dolayı en yakın zamanda da uygulamaya konulabilir." ifadelerini kullandı.

Toplum için doğru olanı tespit etmenin gerekliliğine işaret eden Saraç, "Daha yalın, karmaşık olmayan ve daha kolay yönetilebilir bir model getireceğiz." dedi.

Yekta Saraç, gelecek hafta bu konuya ilişkin genel çerçeveyi kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.

YÜKSEK OKULLARA SINAVSIZ GİRİŞ

Buna göre, üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek.

DAHA AZ ÖĞRENCİ İLE REKABET

Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

LİSEDEN SONRA 3 KEZ SINAV: LYS

yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

A-B-C SINIFI ÜNİVERSİTE

 Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek. (Sabah)

LYS YGS OLMAYACAK MI?

YGS LYS üniversite sınavı seneye olacak mı merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEOG kaldırılmasından sonra tüm dikkatlerin üniversite giriş sınavı olan YGS ve LYS'ye çevirdiklerini ve gerektiği takdirde burada da değişiklik yapılarak kaldırılmasının bile gündeme gelebileceğini söyledi. Erdoğan sürpriz bir açıklama yaparak TEOG'un hemen ardından üniversite giriş sistemiyle ilgili olarak yeni değişikliklerin gündemde olduğunu söyledi.

ÖSYM Son Dakika haberleri burada. Üniversiteye sınavsız giriş mi geliyor. 2018'de ygs olacak mı. Üniversite giriş sınavı ne zaman kalkıyor. Tüm detaylar burada.  

TEOG'un kaldırılmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan üniversite sınavları olan LYS ve YGS sınavları için bir son dakika açıklaması geldi. 2018 YGS ve LYS sınavı kalkıyor mu? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEOG kaldırılmasından sonra tüm dikkatlerin üniversite giriş sınavı olan YGS ve LYS'ye çevirdiklerini ve gerektiği takdirde burada da değişiklik yapılarak kaldırılmasının bile gündeme gelebileceğini söyledi. BM 72. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri kapsamında ABD'nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak TEOG sınavının kaldırılmasını istemiş ve dün MEB Başkanı İsmet Yılmaz, TEOG'un kaldırıldığını ve bu yıl sınavın uygulanmayacağını söylemişti. Erdoğan sürpriz bir açıklama yaparak TEOG'un hemen ardından üniversite giriş sistemiyle ilgili olarak yeni değişikliklerin gündemde olduğunu söyledi. 

2018 LYS YGS Üniversiteye Giriş Sınavı Ne Zaman Kalkıyor, ÖSYM Son Dakika

2018 LGS LYS SINAVI KALKACAK MI?

TEOG'un kaldırılmasının ardından üniversite giriş sınavları olan YGS ve LYS sınavlarının da yakın bir zamanda kaldırılması bekleniyor.

"ARTIK AİLELER, ÇOCUKLAR RAHAT ETSİN"

Erdoğan, TEOG sisteminin kaldırıldığını söyledi. Gazetecilerin yerine nasıl bir sistemin geleceğini sorması üzerine ise, "Bu konuyla ilgili olarak bir defa çocuklarımızı bindirilmiş kıtalar olarak görmek istemiyoruz. Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar. Ona yoğunlaşarak üniversiteye de gidecekler."

"ÜNİVERSİTELER İÇİN DE ÇALIŞILIYOR"

Üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı da sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O da olacak, o konuda da çalışılıyor." değerlendirmesini yaptı.

LYS NEDİR?

LYS yani Lisans Yerleştirme Sınavı üniversite hayali için ter döken adayların YGS’de 180 barajını geçmeleri halinde girebilecekleri ve 4 yıllık lisans programlarına yerleşebilecekleri genel sınavın adıdır.

LYS’de NE SORULUYOR?

LYS’de puan türleri 4’e ayrılır, bunlar TM (Türkçe-Matematik), MF (Matematik-Fen), TS (Türkçe-Sosyal) ve DİL (Yabancı Dil)’dir. Bu 4 puan türü de kendi içlerinde tekrar puan türlerine ayrılır. Bu puan türlerine yazımızın devamında bahsedeceğiz.

LYS’de adaylar YGS’de ki gibi bütün derslerden değil sadece kendi alanları olan derslerden sınava girecekler. Bu yüzden LYS’de adayların işi YGS’de olduğundan daha kolay. -Üniversiteye yerleşen adayların çoğunluğu LYS puanı ile yerleştiklerinden dolayı bu sınav için “sizi üniversiteye yerleştirecek sınav”da diyebiliriz.- Daha çok bilgiyi ölçen bu sınavda ÖSYM soruların bir kısmını yoruma dayalı olarak hazırlıyor. Yoruma dayalı sorular genelde adayların çoğu tarafından doğru yapıldığından dolayı asıl yarış bilgi soruları üzerinde yapılıyor. Çoğu aday için bu bilgi sorularının anahtarı sadece “ezber yapmaktan” ibaretken kalan  adaylar sistemli bir çalışma ile bilgi sorularının üstesinden geliyor.

YGS NEDİR?

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) tarafından yapılan, üniversiteye giriş sınavının 1. aşamasıdır ve bu sınava bütün adaylar girer. YGS sonuçları açıklandıktan sonra YGS baraj puanını geçebilen adaylar Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girebilme şansı elde ederler.

Kendisinin düşüncesini açıkladığını, Başbakan Binali Yıldırım ile de bu konuyu konuştuğunu anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:"Bu konuyla ilgili olarak bir defa çocuklarımızı bindirilmiş kıtalar olarak görmek istemiyoruz. Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar. Ona yoğunlaşarak üniversiteye de gidecekler."Üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı da sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O da olacak, o konuda da çalışılıyor." değerlendirmesini yaptı.NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile dün yaptığı görüşme hatırlatılan Erdoğan, "NATO Genel Sekreteri ile yaptığımız görüşme, Sayın Stoltenberg'in daha önce yaptığı açıklamanın aynısıdır. Her ülke kendi iç düzenlemelerinde serbesttir, bu noktadaki kararını serbestçe verir. Bu şekilde de bu görüşmemizi yaptık. Bunun dışında da ayrıca herhangi bir bilgi alışverişiyle alakalı da Genelkurmay, Brüksel'e ayrıca bir ekip gönderip onları ayrıca bilgilendirecekler." yanıtını verdi.Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, BM 72. Genel Kurulunda, heyet başkanları onuruna verilen yemekte ABD Başkanı Donald Trump ile bir süre sohbet ettiği anımsatılarak, ABD Kongresinin korumalara silah satışı yapılmasıyla ilgili yasayı geri çekme kararı konusunun görüşülüp görüşülmediği soruldu. Bunun üzerine Erdoğan, "Yemek masasında o kadar etraflı bir görüşme imkanımız yok. Sadece perşembe günü kendisiyle ikili belki kısmen de heyetler arası ama ağırlıklı ikili olur, bir görüşmemiz olacak. O görüşmeden sonra karşılıklı olarak açıklamamızı yaparız." ifadelerini kullandı.BM'de Myanmar konusunda bir farkındalık görüp görmediğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Erdoğan, genel görüşmelere yoğun katılım olduğunu dile getirdi.Başta kendisi olmak üzere sunumlarını yaptıklarını aktaran Erdoğan, sonunda da bir deklarasyonun yayımlandığını ve bunun hayata geçirilmesi temennisinde bulundu."MGK OLARAK HÜKÜMETE, BİZ KARARIMIZI TEKLİF EDECEĞİZ"Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilerleyen günlerde toplanacak Milli Güvenlik Kurulunda (MGK), Kuzey Irak yönetimine yönelik yaptırımlar olup olmayacağı yönündeki soruya ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:"Bunları MGK toplantısından önce açıklama durumuna girersek bu ciddi bir yanlış olur çünkü MGK toplantısında malum gerek hükümetin gerek silahlı kuvvetlerimizin temsilcileri var. Hepsi orada bu konuyla ilgili düşüncelerini açıklayacaklar. Bunun neticesinde de MGK olarak hükümete, biz kararımızı teklif edeceğiz. Daha sonra da Bakanlar Kurulunda bu görüşmeler yapılmak suretiyle, Bakanlar Kurulu da şüphesiz ki hem bunu değerlendirecek hem de kendi kanaatleriyle ne gibi yaptırımlar yapabiliriz veya yaparız ama bunlar tabii sıradan olmayacak. Biz bu kararlılığımızı ortaya koyacağız çünkü biz Kuzey Irak yerel yönetimini bugüne kadar hiç yalnız bırakmadık. Her zaman yanında olduk, her türlü desteği verdik. Bu kadar desteği veren, kendilerini sıradan değil candan sayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni adeta yok farz etmek olarak görüyoruz bu yaklaşımı. Bundan dolayı da biz son, nihai bu konudaki düşüncelerimizi Bakanlar Kurulu kararıyla, Milli Güvenlik Kurulu kararıyla açıklayacağız. Bunu görmelerinde fayda var diye düşünüyorum."Kaynak: Cumhurbaşkanı Açıkladı: " Üniversiteye giriş sistemi değişecek" 

YGS NEDİR?

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) tarafından yapılan, üniversiteye giriş sınavının 1. aşamasıdır ve bu sınava bütün adaylar girer. YGS sonuçları açıklandıktan sonraYGS baraj puanını geçebilen adaylar Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girebilme şansı elde ederler.

LYS NEDİR?

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), ÖSYM'nin üniversiteye girmek isteyen adaylar için hazırladığı sınav sisteminin ikinci aşamasıdır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡