Başladığı günden bu yana dünyayı esir eden, 174 milyondan fazla insana bulaşan ve yaklaşık 4 milyon kişinin de ölümüne sebep olan yeni tip koronavirüs sürecinde, insanların salgınla mücadelesi devam ederken virüs de insanlarla savaşıyor. Son zamanlarda 'koronavirüsün yeni merkezi' olarak adlandırılan Hindistan'da doktorlar, Kovid-19'un yeni ve daha önce görülmemiş belirtilerle ortaya çıktığını duyurdu.
Yüzlerce hastada görüldü! Koronavirüste yeni belirtiler: İşitme kaybı, kangren, mide rahatsızlıkları...


DELTA MUTASYONUNDA YENİ BELİRTİLER
Her gün hakkında yeni bir bilgi edindiğimiz yeni tip koronavirüs ile ilgili son dönemde yapılan keşif, bu kez Hindistanlı doktorlardan geldi.

Ülkede görevli sağlık emekçileri, ilkbahar aylarından itibaren yeni bir varyantla gündeme gelerek Hindistan halkını kırıp geçiren virüsün yeni semptomlarının belirlendiğini duyurdu.

B1617.2 veya 'Delta' olarak adlandırılan, dünya genelinde 'Hint mutasyonu' olarak bilinen bu yeni varyant sebebiyle ülkedeki sağlık sistemi çökme noktasına gelirken; Kovid sebebiyle ölen hastaların nehirlere atılması, cesetlerin hayvanlara yem olması, ülkede ölülerin yakılacağı yerlerin tükenmesi, hastanelerde koronavirüs hastalarının aynı yataklarda yatırılması gibi tüm dünyayı yasa boğan görüntüler geldi.

Bugüne dek görülen en bulaşıcı varyant olduğu tespit edilen Delta üzerinde araştırma yapan doktorlar da varyantta, tipik Kovid-19 semptomlarının dışında yeni belirtiler keşfetti.

Bloomberg'in haberine göre, doktorlar tipik Kovid-19 semptomlarının yanı sıra sağırlık veya kan pıhtılarının neden olduğu kangren ile gelen hastalarda bir artış gördüklerini söylüyor.

Doktorlar kangren, işitme kaybı ve şiddetli mide rahatsızlıklarının ilk kez Hindistan'da tanımlanan Kovid-19 varyantından kaynaklanabileceğini düşünüyor.

Öte yandan viral enfeksiyonlar, yetişkin sağırlığının yaygın bir nedeni olarak uzun yıllardır kabul görüyor. Bilim insanları bunun kimi durumlarda geçici kimi durumlarda ise kalıcı olduğunun altını çiziyor.

"HENÜZ YETERLİ KANIT YOK"
Sağlık görevlileri, yeni varyantın yeni semptomlara neden olduğuna dair henüz yeterli kanıt olmadığını söyledi. Uzmanlar bu alanda daha fazla veri topladıktan sonra bu şüphenin netlik kazanabileceğinin altını çizdi.

Chennai'deki Apollo Hastanesi'nde bulaşıcı hastalıklar doktoru olan Abdul Ghafur, yeni varyantlar ortaya çıktıkça virüsün daha "öngörülemez" hale geldiğini söyledi ve pandeminin ilk dalgasına kıyasla şimdi daha fazla ishalli hasta gördüğünü de sözlerine ekledi.

Hürriyet'in İngiliz Mirror gazetesine dayandırdığı habere göre ise, ülkede Kovid-19 hastalarını tedavi eden önde gelen altı doktor, mide ağrısı, mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, işitme kaybı ve eklem ağrısı gibi ortak saptadı.

Koronavirüsün pençesindeki Hindistan'da, Kovid-19'un yanı sıra bir de 'kara mantar' salgını hüküm sürüyor.

Göz hastalığı olarak bilinen "mukormikoz" vakalarının, hastalığın ilerlememesi sebebiyle gözlerinin alındığı biliniyor.

Uzmanlar söz konusu salgın nedeniyle hastaların yaklaşık yüzde 60'ının gözlerinden biri veya her ikisini kaybettiğini duyurdu.

Uzmanlar ölümcül olabilen mantar hastalığının yayılmasını önleyebilmek için yayılmanın olduğu tek gözünü ameliyatla alınması gerektiğinin altını çiziyor.

KARA MANTAR HASTALIĞI (MUKORMİZ) NEDİR?
Kara mantar (Mukormikoz) çok nadir görülen bir enfeksiyondur. Genellikle toprakta, bitkilerde, gübrede ve çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mucor küfüne maruz kalmaktan kaynaklanır. Beyni, sinüsleri ve akciğerleri etkileyen kara mantar, kanser hastaları veya HIV/AIDS’li kişiler gibi diyabetik veya bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde tehlikeli olabilir.

Doktorlar, salgının şiddetli Kovid-19 tedavisinde kullanılan steroidlerden kaynaklandığına inanıyor çünkü ilaçlar bağışıklığı azaltıyor ve kandaki şeker seviyelerini yükseltiyor.

"Kara mantar" olarak da bilinen nadir ve ölümcül durum olan mukromikoz, zayıf bir bağışıklık sistemine sahip insanları öldürebilen, mukromisetler olarak bilinen ve doğal olarak mevcut küflerden kaynaklanıyor. Hastalığın belirtileri arasında göz kararması veya renk değişikliği, bulanık veya çift görme, göğüs ağrısı, nefes almada güçlükler ve kanlı öksürük yer alıyor.

KARA MANTAR BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yüzde şişlik ve siyah lezyonlar hastalığın başlıca belirtileri arasında yer alıyor. Bazı kaynaklarda ise göz kararması veya renk değişikliği, bulanık veya çift görme, göğüs ağrısının da belirti olabileceği söyleniyor. Bu durumda belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

- Göz kararması
- Renkleri değişik görme
- Bulanık veya çift görme
- Göğüs ağrısı
- Nefes almada güçlük
- Kanlı öksürük

KARA MANTAR BULAŞICI MI?
Haydarabad merkezli Yashoda Hastanelerinde bulaşıcı hastalıklar doktoru olan Monalisa Sahu'ya göre , bu hastalığa özellikle duyarlı olan bir grup insan var. Bu kişiler:

- Kovid-19 hastaları
- Kontrolsüz diyabet ve diyabetik ketoasidoz (vücudun keton adı verilen zararlı asitler ürettiği bir diyabet komplikasyonu),
- Uzun süre yüksek dozda intravenöz veya oral steroid almış olanlar,
- İmmünomodülatörler almış olanlar (kanser gibi hastalıklarda bağışıklık sisteminin tepkisini değiştirmek için kullanılan ilaçlar).

Kara mantarın bulaşıcı olduğu düşünülmektedir fakat şu an için ne şekilde bulaştığı bilinmemektedir.
KARA MANTAR NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hızla yayılan ölümcül bir mantar hastalığı olan kara mantar enfeksiyonu, öncelikli olarak şüpheler doğrultusunda hastanede kontrol altına alınması gerekir.

Tanı konduktan hemen sonra tedaviye başlanmalıdır. Erken teşhis oldukça önemlidir. Öncelikle altta yatan hastalığın kontrol altına alınması önemlidir. Cerrahi operasyonla hastalıktan kurtulma ihtimali yüksektir.