ALES saat kaçta? ALES sınav süresi ne kadar? ALES kaç dakika?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Türkiye'de lisansüstü öğrenci alımları ile öğretim görevlisi, uzman, okutman, araştırma görevlisi olmak isteyenlerin girdikleri bir sınavdır. Peki, ALES saat kaçta? ALES sınav süresi ne kadar? ALES kaç dakika? İşte detaylar...

ALES saat kaçta? ALES sınav süresi ne kadar? ALES kaç dakika?

ALES'e (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) girmek isteyen adaylar sınav hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar. 'ALES saat kaçta? ALES sınav süresi ne kadar? ALES kaç dakika?' başlıkları aratılıyor. İşte detaylar...

ALES SAAT KAÇTA?

ALES sınavına girecek olan adayların sınav saatine dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü özellikle son zamanlarda yapılan sınavlarda özellikle 15 dakika kuralına uymadıkları için çoğu aday sınava giremedi. Bu duruma uğramamak için verilen saatten önce orada olmak gerekiyor.

ÖSYM tarafından verilen ALES giriş belgelerinde yer alam bilgilerin adayların kafasının karıştırmaması için dikkat etmesi gereken bir nokta var. ALES giriş belgelerinde sınav saati olarak 10:15 yazıyor ama bu sınava giriş saati değil. Sınav giriş saati giriş belgesinde alttaki kutucukta yazıyor.

ALES saat kaçta? ALES sınav süresi ne kadar? ALES kaç dakika?

Yani kısaca;

Sınav için en geç saat 10:00'da sınav binasında olunmalı. Çünkü saat 10:00'dan sonra kimse alınmayacak.

Sınav ise saat 10:15'te başlayacak. 10:00 ve 10:15 arasında optikler doldurulacak.

Kimlik  ve  güvenlik  kontrolleri  ile  salona  giriş  işlemlerinin  zamanında  yapılabilmesi  için  adayların, sınav saatinden en az 1 saat önce girecekleri binanın önünde hazır bulunmaları gerekmektedir. Adaylar, saat  10.00’dan  sonra  sınav  binalarına sınavın  cevaplama  süresi  başladıktan  sonra  sınav salonlarına alınmayacaklardır.

Sınav  evrakı  dağıtıldıktan  sonra  adayların, sınav  süresinin ilk  110  dakikası tamamlanmadan  ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete  gitmek  dâhil)  sınav  salonundan  çıkmaları  yasaktır.  Bu  süreler  tamamlanmadan  sınav salonundan çıkmak isteyen adaylara kesinlikle izin verilmeyecektir. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 110 dakikası tamamlanana kadar  sınav  binasında bekletilecektir. Yukarıda  belirtilen  süreler  tamamlanmadan  sınav  binasından ayrılan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

ALES SINAV GİRİŞ BELGESİ

Ales'e girmeden önce yanında getirilmesi gereken ALES sınav giriş yerleri sınav tarihinden bir hafta önce ÖSYM AİS üzerinden sorgulanabilecek.

ALES SINAV GİRİŞ BELGERİNİ BU ADRESTEN ALABİLİRSİNİZ

ALES saat kaçta? ALES sınav süresi ne kadar? ALES kaç dakika?

ALES'E GİRERKEN GETİRİLMESİ GEREKEN BELGELER NELERDİR?

1) 2019-ALES SINAVA GİRİŞ BELGESİ

Sınava  Giriş  Belgesi  adayların  adreslerine  gönderilmeyecektir.  Adayların  bu   belgeyi,   T.C.Kimlik/Y.U.Numaraları ve  şifreleriile  ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet  adresinden,sınav tarihinin yaklaşık10 gün öncesinden başlamak üzere edinmeleri  gerekmektedir.

2) NÜFUS  CÜZDANI  VEYA T.C. KİMLİK  KARTI VEYA GEÇERLİLİK  SÜRESİ DOLMAMIŞ PASAPORT

Adayın, sınava girebilmesi için Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya T.C.  Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportunun aslını yanında bulundurması zorunludur.

ALES'TE SINAV BİNASINA ALINMAYACAK OLAN NESNELER NELERDİR?

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınavbinalarına;

- Çanta,  cüzdan,  cep  telefonu,  saat  (kol  saati  ve  her  türlü  saat),  kablosuz  iletişim  sağlayan bluetooth  vb.  cihazlarla;  kulaklık,  kolye,  küpe,  yüzük  (alyans  hariç), bilezik,  broş  ve  diğer takılarla; anahtarlık, her türlü araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalarla (başörtü için kullanılan  boncuklu/boncuksuz  toplu  iğne,  metal  para,  anahtarlıksız  basit  ev  anahtarı, ulaşım  kartı,  basit  tokalı  kemer,  basit  tel  tokave  basit  piercing  hariç),  her  türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı vb. kartlarla,

- Cep bilgisayarı,saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,

- Her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,

- Kalem, silgi, kalemtıraş, her türlü müsvedde kâğıdı, defter, kitap, dersnotu, sözlük,  dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla,

- Şeffaf  pet  şişe  içerisinde  bandajı  çıkarılmış  su  hariç  içecek,  yiyecek  vb.  gıda/tüketim maddeleriyle,

- İlaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarlagelmeleri  kesinlikle  yasaktır.(Engelli/sağlık  sorunu  olan  adaylardan  sınava  engeli/sağlık  sorunu nedeniyle bir araç gereç vb. ile girmesi gerekenlerin, kılavuzun “ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE  SAĞLIK  DURUMU/ENGEL  BİLGİ  FORMUNUN DOLDURULMASI”  maddesini dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.)

Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üzeriemniyet görevlileri tarafından elle  ve/veya  dedektörle  aranacak,yukarıda  belirtilen  araç  gereç  vb.  eşyalarlasınava  gelen  adaylar kesinlikle sınav binalarına alınmayacaklardır.Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında veya sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.ÖSYM  gerekli  gördüğü  takdirde  sınav  günü  sınav  binalarında  sinyal  kesici  kullanabilecektir.  Sınav binaları/salonları  ÖSYM  tarafından  kurulacak  güvenlik  kameraları  ile  izlenebilecektir.  Görevlilerin tutanakları yanı sıra kamera kayıtları da gerektiğinde delil olarak kullanılacaktır

ALES saat kaçta? ALES sınav süresi ne kadar? ALES kaç dakika?

ALES'TE KAÇ SORU VAR?

Sınavda adaylara 50 sayısal 50 sözel olmak üzere toplam 100 sorunun sorulacak. Adaylara soruları cevaplamaları için 150 dakika süre verilecek.

ALES SINAV TARİHLERİ NE ZAMAN?

ALES/1 21 Şubat – 3 Mart 2022 (Ücret ödeme için son gün, 4 Mart 2022)

ALES/2 24 Haziran – 4 Temmuz 2022 (Ücret ödeme için son gün, 5 Temmuz 2022)

ALES/3 30 Eylül – 10 Ekim 2022 (Ücret ödeme için son gün, 11 Ekim 2022)

SINAV SAATİ VE SÜRESİ : 10.15, 150 dakika

SINAV ÜCRETİ : 185,00 TL

ALES/1 GEÇ BAŞVURU GÜNÜ : 15 Mart 2022

ALES/2 GEÇ BAŞVURU GÜNÜ : 19 Temmuz 2022

ALES/3 GEÇ BAŞVURU GÜNÜ : 18 Ekim 2022 GEÇ

BAŞVURU GÜNÜ SINAV ÜCRETİ : Geç Başvuru Gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, aynı gün %50 artırımlı olarak ödenir.

ALES KONU DAĞILIMI NASIL?

ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altıda yer alan soru alanlarından oluşacaktır. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanmıştır.

ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecektir. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır.

SORU SAYISI AZALTILDI: 2018 yılında değiştirilen sisten ile yeni ALES’te (a) soru sayısı azaltılmış, (b) soru başına düşen süre artırılmış, (c) bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltılmıştır. Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken yeni düzenleme ile 50’şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecektir. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi, 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlenmiştir. Bu düzenlemenin sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı beklenmektedir.

Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, artık eşit ağırlıklı hale getirilmiştir. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte, ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin %50, Sözel Testinin de %50 etkili olmasına karar verilmiştir.

ALES saat kaçta? ALES sınav süresi ne kadar? ALES kaç dakika?

ALES'TE HANGİ KONULARDAN SORULAR ÇIKAR?

Sınavlarda adaylara sözel ve sayısal bölümlerden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav Türkçe olacaktır. Her iki bölüm tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını, her sorunun bitiminde yer alan cevap alanlarına işaretleyeceklerdir. Sınavda uygulanacak testin sözel bölümünde 50’şer sorudan oluşan bir test yer alacaktır; sayısal bölümünde ise 50’şer sorudan oluşan bir test yer alacaktır. Bütün adaylar, iki testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 100 soru cevaplandırmış olacaklardır.

Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar isterlerse bütün testleri cevaplandırabileceklerdir. Sayısal test adayların temel matematiksel işlemler matematiksel ilişkilerden yararlanma, tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerileri ölçülecek.

Sözel testlerde sözcükte, cümlede ve parçada anlam, cümle ve metni tamamlama, kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında yer alan sorulardan oluşacak. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

ALES saat kaçta? ALES sınav süresi ne kadar? ALES kaç dakika?

ALES ÇIKMIŞ SORULAR NELERDİR?

2018 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2017 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2017 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2016 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2016 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2015 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2015 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2014 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2014 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2013 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2013 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2012 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2012 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2011 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2011 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2010 ALES İLKBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

2010 ALES SONBAHAR ÇIKMIŞ SORULAR

 

ALES NERELERDE KULLANILIR?

 -Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,
 -Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
 -Yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,

ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

Sınavda alınan puanlar, adaylara Sınav Sonuç Belgesiyle duyurulacak ve istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.

ALES NEDİR?

Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren ve tam adı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş sınavı olan ALES,  ilkbahar döneminde 1 ve sonbahar döneminde 2 olmak üzere yıl içerisinden toplamda 3 kez yapılır.

ALES'İN ÖNEMİ NEDİR?

Eskiden tezsiz yüksek lisans programlarının başvurularında istenen ALES artık sadece tezli yüksek lisans için istenmektedir. Tezli yüksek lisans başvuruları için oldukça önemli bir kriterdir.

Üniversiteler tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucuna çok önem vermekteler.  Eğer iyi bir ALES puanına sahipseniz yüksek lisans başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar.  Üniversiteler yüksek lisans başvurusu yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları, mülakat sonuçları ve bazen bilim sınavı sonuçlarını da dahil ederek bir puanlama oluştururlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir.  Genelde ALES sonucu %50’lik bir paya sahiptir.   Bu oran bazen %50’den fazla olmakla birlikte Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre daha az olamaz.  YÖK Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde şöyle der:

“ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir.”

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de ALES sonuçları kullanılmaktadır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girmelerine gerek yoktur. Çünkü sonucu sadece Türkiye’de kabul edilen bir sınavdır.

Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken ALES sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.

ALES'E KİMLER BAŞVURABİLİR?

ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir. Yüksek lisans programına geçiş olarak değerlendirildiğinde sınava lisans programından mezun olmuş, lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar ile yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi olanlar başvuru yapabilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
İYİ Parti'de Meral Akşener'in koltuğuna oturan yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
İYİ Parti'de Meral Akşener'in koltuğuna oturan yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
Bugün Burç yorumları nelerdir, sizleri neler bekliyor? 28 Nisan Pazar günü tüm Burç yorumları, ilişkiler, kariyer, maddi durum...
Bugün Burç yorumları nelerdir, sizleri neler bekliyor? 28 Nisan Pazar günü tüm Burç yorumları, ilişkiler, kariyer, maddi durum...
İnternet bankacılığından o özelliği aktif edin! 400 TL para hemen yatacak
İnternet bankacılığından o özelliği aktif edin! 400 TL para hemen yatacak
Kadıköy’de derbinin kazananı Fenerbahçe: 2-1, Beşiktaş uzun süre 10 kişi oynadı
Kadıköy’de derbinin kazananı Fenerbahçe: 2-1, Beşiktaş uzun süre 10 kişi oynadı
Çok Okunanlar
Bugün Burç yorumları nelerdir, sizleri neler bekliyor? 28 Nisan Pazar günü tüm Burç yorumları, ilişkiler, kariyer, maddi durum...
Bugün Burç yorumları nelerdir, sizleri neler bekliyor? 28 Nisan Pazar günü tüm Burç yorumları, ilişkiler, kariyer, maddi durum...
Aman dikkat! Meteoroloji o illeri uyardı! Bugün hava durumu nasıl olacak, sıcaklıklar ne kadar olacak, yağmur yağacak mı?
Aman dikkat! Meteoroloji o illeri uyardı! Bugün hava durumu nasıl olacak, sıcaklıklar ne kadar olacak, yağmur yağacak mı?
İYİ Parti'de Meral Akşener'in koltuğuna oturan yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
İYİ Parti'de Meral Akşener'in koltuğuna oturan yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
Kadıköy’de derbinin kazananı Fenerbahçe: 2-1, Beşiktaş uzun süre 10 kişi oynadı
Kadıköy’de derbinin kazananı Fenerbahçe: 2-1, Beşiktaş uzun süre 10 kişi oynadı
Yorumlananlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fatih Erbakan'a çok sert Gazze tepkisi: ''Hesabını ebedi alemde vereceksiniz''
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fatih Erbakan'a çok sert Gazze tepkisi: ''Hesabını ebedi alemde vereceksiniz''
Bakan Şimşek, açıklama yaparak KDV tartışmalarına son noktayı koydu! ''KDV artışı yapılmadı''
Bakan Şimşek, açıklama yaparak KDV tartışmalarına son noktayı koydu! ''KDV artışı yapılmadı''
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor