Umut Akyürek'in Hastalığı Nedir? Trigeminal Nevralaji Nedir? Umut Akyürek Kimdir?

Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan Umut Akyürek'in ‘delirten hastalık’ veya ‘intihar hastalığı’ olarak da bilinen hastalığı ''trigeminal nevralaji'' (ani yüz ağrısı) teşhisi konulmuştu. Yüz yıkama, yüze dokunma, yemek yeme gibi etkenlerle başlayıp şiddetle

Umut Akyürek'in Hastalığı Nedir? Trigeminal Nevralaji Nedir? Umut Akyürek Kimdir?

Geçtiğimiz günlerde herkesi endişelendiren olay Umut Akyürek'in hastalığı trigeminal nevralji delirten hastalık nedir, belirtileri nelerdir sorusu herkesi düşündürmeye başladı. Umut Akyürek kimdir, kaç yaşında? Türk Sanat Müziği sanatçısı Umut Akyürek Ankara’da dünyaya gelmiştir. Oyuncu Fulden Akyürek ile kardeştir. İlköğretim ve Ortaokul eğitimini Sakarya’da tamamlamıştır. 1989 senesinde Erol Sayan yönetiminde sürdürülen İzmit Musiki Derneği’ne başlamış 1990 senesinde TRT amatör ses yarışmasına katılmış ve yarışmada 3. olmuştur. Sonraki sene ise İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Ses Bölümü’ne girmiştir. Yaşantısını İstanbul’da sürdüren Umut Akyürek aslen Sakarya’lıdır. Yaklaşık 5 aydır yüz bölgesinde dayanılmaz ağrılar çeken ve kullandığı ilaçlardan fayda göremeyen Türk Sanat Müziği sanatçısı Umut Akyürek'e, ‘delirten hastalık’ veya ‘intihar hastalığı’ olarak da bilinen 'trigeminal nevralji' (ani yüz ağrısı) teşhisi konuldu. Trigeminal nevralji, yüz bölgesini tutan bir nöropatik ağrı türüdür ve “tic douloureux” diye de adlandırılır. Trigeminal nevralji, trigeminal sinirin bir ya da daha fazla dalının kapsadığı alanda gelişen, ani, genellikle tek taraflı, şiddetli, kısa süreli, şimşek gibi saplanan bir ağrıdır. Yüz yıkama, yüze dokunma, yemek yeme gibi etkenlerle başlayıp şiddetlenebilir.
 

Umut Akyürek'in Hastalığı Nedir? Trigeminal Nevralaji Nedir? Umut Akyürek Kimdir?

UMUT AKYÜREK’İN ANİDEN ORTAYA ÇIKAN HASTALIĞI NE?

Yaklaşık 5 aydır yüz bölgesinde dayanılmaz ağrılar çeken ve kullandığı ilaçlardan fayda göremeyen Türk Sanat Müziği sanatçısı Umut Akyürek'e, ‘delirten hastalık’ veya ‘intihar hastalığı’ olarak da bilinen 'trigeminal nevralji' (ani yüz ağrısı) teşhisi konuldu.

TRİGEMİNAL NEVRALJİ NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Nöropatik ağrı türlerinden biri olan trigeminal nevralji, ani ve şiddetli yüz ağrıları olarak tanımlanmaktadır. Yüzün tek bir tarafını tutan ve “bıçak saplanması” veya “elektrik çarpması” şeklinde ifade edilen bir ağrıdır. Kısa süren bu şiddetli ağrılar tekrarlayıcı özellikte olup, çiğneme, konuşma, traş olma, soğuk ve sıcak yiyecekler gibi faktörlerin tetiklediği bir rahatsızlıktır.

Çeşitli faktörler nedeniyle tetik noktasının uyarılması sonucunda veya kendiliğinden meydana gelen ağrı, genellikle yüzün tek bir tarafında meydana gelir. Ancak hastaların %3-6’sında iki taraflı trigeminal nevraljiye rastlanılır. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanılan trigeminal nevralji, genellikle 50 yaş sonrasında görülür. Toplumda trigeminal nevraljinin görülme oranı 100.000’de 5 ile 25 arasında olduğu belirtilmektedir.

Umut Akyürek'in Hastalığı Nedir? Trigeminal Nevralaji Nedir? Umut Akyürek Kimdir?

Trigeminal sinir, 5. beyin siniridir. Beyinden direkt olarak çıkan 12 çift sinirden yalnızca bir tanesidir. 3 dalı bulunan trigeminal sinir; göz çevresi, üst çene – yanak ve alt çene olmak üzere 3 bölümün duyusunu beyne aktaran sinirdir. Trigeminal nevraljide nadiren de olsa 3 dalın birden tutulduğu görülürken genellikle ikinci ve üçüncü dal tutulur.

Nevraljinin oluşum nedeni; çeşitli nedenlerden dolayı sinirin hasar görmesi ve zedelenmesi durumunda beyne yanlış bilgi iletmeye başlamasıdır. Hasar gören veya zedelenen sinirler beyne yanlış bilgi iletmesi sonucunda sürekli tekrarlayan şiddetli ağrılar meydana gelir. Hastalar bu ağrıyı; “yanma, batma, uyuşma, karıncalaşma, donma, elektrik çarpması ve bıçak saplanması” gibi ifadelerle anlatırlar.

TRİGEMİNAL NEVRALJİ NEDEN OLUR?

Az önce bahsettiğimiz üzere nevralji, sinirlerin herhangi bir nedenden dolayı hasar görmesi veya zedelenmesinden dolayı oluşur. Bu nedenle hasar gören veya zedelenen sinirler beyne yanlış bilgi aktarımda bulunurlar ve bu nedenle ağrı oluşur.

Zarar gören sinirlerin yanı sıra bu sinirlere komşuluk yapan damarsal oluşumlardaki yapısal bozukluk ve farklılıklar trigeminal nevraljinin diğer nedenlerindendir. Aynı zamanda kemik yapısındaki farklılıklar da bu nedenlerden bir diğeridir. Kafa içindeki iyi veya kötü huylu tümörlerin trigeminal nevralji nedenlerinden olabileceği düşünülmektedir.

Yapısal bozukluklar ve farklılıkların yanı sıra trigeminal nevraljiye neden olan birçok çevresel faktör bulunmaktadır. Unutmayınız ki sinir sistemini olumsuz yönde etkileyen her durum nöropatik ağrı nedenleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle sinir yaralanması, beyin damarı yaralanması, omurilik tarvması, MS, zona, diyabet ve tümörler trigeminal nevralji nedenleri arasında sıralanabilirler.

Nevralji olarak tanımlanan sinir ağrısı yalnızca yüzde meydana gelmemektedir. Sinir sisteminde etkilediği alana göre zona sonrasında vücudun herhangi bir bölümünde veya kaburgalarda meydana gelebilir. Trigeminal nevralji nedenlerinden olan zonanın hangi yaşta geçirildiği de oldukça önemlidir. Özellikle ileri yaşlarda meydana gelmiş zona, daha sonraları devamlı trigeminal nevralji ağrılarına neden olabilir.

UMUT AKYÜREK KİMDİR?

Türk Sanat Müziği sanatçısı Umut Akyürek Ankara’da dünyaya gelmiştir. Oyuncu Fulden Akyürek ile kardeştir. İlköğretim ve Ortaokul eğitimini Sakarya’da tamamlamıştır. 1989 senesinde Erol Sayan yönetiminde sürdürülen İzmit Musiki Derneği’ne başlamış 1990 senesinde TRT amatör ses yarışmasına katılmış ve yarışmada 3. olmuştur. Sonraki sene ise İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Ses Bölümü’ne girmiştir. Yaşantısını İstanbul’da sürdüren Umut Akyürek aslen Sakarya’lıdır.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡