Trafik cezasına itiraz dilekçesi nasıl yazılır 2023? Trafik cezası itiraz dilekçesi nereye verilir? İşte dilekçe örneği...

Trafik cezasına itiraz dilekçesi nasıl yazılır 2023? Trafik cezası olan vatandaşlar kesilen cezanın haksız olduğunu düşünerek itiraz etmek istiyor. Peki dilekçe yazıldıktan sonra trafik cezası itiraz dilekçesi nereye verilir?

Ülkemizde her gün binlerce vatandaşa trafikte yaptığı hatalar nedeniyle ceza kesilmektedir. Özellikle havadan ve karadan yapılan denetimlerde Jandarma ve trafik polisleri kuralları ihlal eden sürücülere cezalarını tutanakla verir. Sürücülerin bu cezalara itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Ancak bu cezaya itiraz için süre sınırı vardır. Peki bu süre zarfında trafik cezalarına itiraz etmek isteyenler ne yapmalıdır? Trafik cezasına itiraz dilekçesi nasıl yazılır 2023? Trafik cezası itiraz dilekçesi nereye verilir?

Trafik cezasına itiraz dilekçesi nasıl yazılır 2022? Trafik cezası itiraz dilekçesi nereye verilir?

TRAFİK CEZASI İTİRAZ DİLEKÇESİ NEREYE VERİLİR?

Trafik cezasına itiraz edecek olan vatandaşlar itiraz dilekçesindeki ilgili alanları doldurarak dilekçeyi Sulh Ceza Hâkimliğine teslim etmelidir. Dilekçe cezanın kesildiği yerin mahkemesine verilmelidir.

TRAFİK CEZASINA İTİRAZ DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR 2023? TRAFİK CEZALARINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Trafik cezası sorgulama işlemlerinizin ardından size yönelik uygulanmış bir trafik cezasına itiraz hakkınız ise cezanın uygulanış şekline göre farklılık göstermektedir. Eğer ki isminize kesilmiş olan trafik cezası size 10 iş günü içerisinde tebliği edilmemişse, bu durumda Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz edebilme hakkınız bulunmaktadır.

Cezanın yüze karşı veya plakaya yönelik uygulanması halinde ise farklı bir yol izlenmektedir. Trafik cezasının yüze uygulandığı durumlarda, kesilen cezaya itiraz etme hakkı 15 iş günüdür. Cezanın plakaya uygulandığı durumlarda ise itiraz etme hakkı, cezanın size tebliğ edildiği günden itibaren başlamaktadır.

Plakaya kesilen trafik cezalarında, ceza bilgilendirme tutanağının teslim edilmesi sırasında eğer araç sahibi evde değilse, kurye kapıya bir not bırakarak, belgeyi muhtarlığa teslim eder ve tebliğ de bu tarihten itibaren başlamış olur. Araç sahibinin farklı bir adreste oturması halinde ise, ikametgah adresini güncellememesi nedeniyle suçlu araç sahibi olur. Trafik cezası sorgulama işlemini düzenli olarak yaparak, bilginiz dahilinde bir cezanızın olup olmadığını mutlaka düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

Trafik cezasına itiraz dilekçesi nasıl yazılır 2022? Trafik cezası itiraz dilekçesi nereye verilir?

Ülkemizde trafik cezalarına itiraz kaynaklı davalarda normal şartlarda trafik mahkemeleri ilgilenmektedir. Ancak her yerde trafik mahkemelerinin olmaması nedeniyle, Sulh Ceza Mahkemeleri de bu davalara bakabilmektedir. Araç cezası sorgulama ile öğrenilen veya yüze karşı uygulanan trafik cezalarına itiraz için, cezanın tebliğ belgesi ve ceza tutanağının fotokopisi, dava için yazılmış olan dilekçe, ceza uygulanan araca ait ruhsat ve araç sahibinin kimlik, ehliyet fotokopileri gibi belgeler gerekmektedir.

Trafik cezalarına itiraz işlemleri trafik mahkemelerince yapılmaktadır. Ancak neredeyse çoğu ilimizde trafik mahkemeleri bulunmaz. Bu sebepten dolayı cezalara itiraz Sulh Ceza Mahkemesine yapılmaktadır. Aşağıda saymış olduğumuz evraklar ile Sulh Ceza Mahkemesine başvuruda bulunarak yemiş olduğunuz cezanın haksız olduğunu bildirebilir ve duruma itiraz edebilirsiniz.

  • Dava dilekçesi
  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının Fotokopisi
  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının Fotokopisi
  • Ruhsat Fotokopisi
  • Kimlik ve Ehliyet Fotokopisi

2021 Trafik Cezasına nasıl itiraz edilir? Trafik cezası itiraz dilekçesi nasıl yazılır örnek

Yukarıda vermiş olduğumuz belgeleri, Sulh Ceza Mahkemesinin kalemine, trafik cezasının ve tebligat kağıdının aslının sizde kalacak şekilde teslim etmelisiniz. Daha sonra herhangi bir duruşmaya gerek duyulmadan, dilekçede yazmış olduklarınıza istinaden karar verilmektedir. Mahkeme sonucu tebligat ile adresinize gönderilecektir. Mahkemenin davayı karara bağlama süresi, mahkemenin yoğunluk durumuna göre değişmektedir. Bu süre 2 ile 3 aya kadar uzayabilmektedir. İtiraz hakkınızı sadece haklı olduğunuzu düşündüğünüz cezalar için kullanmanız, mahkemelerin iş yükünü hafifletecektir. Anlayışınız için şimdiden teşekkür eder, tüm sürücülere kazasız yolculuklar dileriz.

Trafik Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği İndirmek İçin TIKLAYIN

Trafik cezasına itiraz dilekçesi nasıl yazılır 2022? Trafik cezası itiraz dilekçesi nereye verilir?

Trafik Cezası Türü2022 Ücret2023 Ücret
Kırmızı ışıkta geçmek427 TL951 TL
Hız sınırını %10 - %30'a kadar aşmak427 TL951 TL
Hız sınırını %30 - %50'ye kadar aşmak888 TL1979 TL
Hız Sınırını %50'den fazla aşmak1823 TL4064 TL
Alkollu araç kullanmak (İlk yakalanma)1823 TL4064 TL
Alkollu araç kullanmak (İkinci yakalanma)2286 TL5096 TL
Engelliler için ayrılan yere park etmek392 TL873 TL
Emniyet kemeri kullanmamak196 TL436 TL
Seyir halinde cep telefonu kullanmak427 TL951 TL
Alkol testine itiraz etmek3836 TL8551 TL
Muayenesiz araçla trafiğe çıkmak427 TL951 TL
Yasak olan yerde sollama yapmak427 TL951 TL
Şerit izleme ve şerit değiştirme kurallarına uymamak288 TL642 TL
Çakar veya siren kullanmak1823 TL4064 TL
Ehliyetsiz araç kullanmak3674 TL8190 TL
Drift atmak9125 TL20342 TL
Uyuşturucu ve uyarıcı madde alarak araç kullanmak9410 TL20977 TL
Yönetmeliğe aykırı niteliklerde plaka takmak750 TL1671 TL
Aracı plakasız kullanmak2312 TL5154 TL
Araca sahte plaka takmak9107 TL20302 TL
Emniyet şeridini ihlal etmek1823 TL4064 TL
Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmak196 TL436 TL
Takip mesafesine uymamak196 TL436 TL
Plakanın okunur olmasını engelleyecek değişiklikler750 TL1671 TL

PLAKAYA TRAFİK CEZASI KESME DÖNEMİ BİTTİ Mİ?

2019 yılının ortalarında Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu bir karar, birçok basın yayın kuruluşunda “ plakaya kesilen trafik cezası dönemi bitiyor mu?” şeklinde duyurulmuştu hatırlanacağı gibi. Olayın gelişimi ise şöyle yaşandı. Hatay’da yaşayan bir vatandaş araç plakasına kesilen 407 TL’lik cezaya, cezanın yazıldığı tarihte aracı kullanmadığını, aracı kullananın bir başkası olduğunu gerekçe göstererek, kesilen cezaya itirazda bulundu. Anayasa Mahkemesi de vatandaşı itirazsında haklı bulunca, araç sahibi ceza ödemekten kurtuldu. Ancak bu durum plakaya ceza döneminin bittiği anlamına kesinlikle gelmiyor. Araç sahiplerinin benzer bir durumla karşılaşması halinde ceza ödememeleri için mutlaka itirazda bulunmaları gerekiyor.

Geçtiğimiz haftalarda ise basın kuruluşlarına yansıyan bir haberde, hayatı boyunca İstanbul’a gitmemiş bir vatandaşın traktörüne köprüden geçiş ücreti vermeden geçtiği gerekçesiyle trafik cezası geldiği haberleri gündeme gelmişti. Olayın basına yansımasının ardından ortaya çıkan gerçekte ise, asıl trafik ihlali yapan aracın plakası üzerinde bulunan bir vida nedeniyle, araç plakasının yanlış okunduğu ve bu nedenle trafik cezasının da yanlış kişiye tebliğ edildiği ortaya çıkmıştı. Bu durum olası benzer olaylarla karşılaşmamak adına trafik cezası sorgulama işleminin ne derecede önem taşıdığını gözler önüne seriyor.

Trafik cezasına itiraz dilekçesi nasıl yazılır 2022? Trafik cezası itiraz dilekçesi nereye verilir?

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR VE ÖDENİR?

Trafik cezası kesilen kişiler, erken ödemeleri halinde yüzde 25 indirimli ödeme hakkına sahip olurlar. Bu indirim hakkından yararlanılabilmesi için, cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi gerekir. On beş gün içinde ödeme yapmayanlar bu indirimden yararlanamaz. Trafik cezasının ödenebilmesi için ceza, sürücüye tebliğ edilmiş olmalıdır. Ceza ödeme işlemini geciktirenlere de yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.

Sürücüler trafik cezalarını, anlaşmalı bankalar üzerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden de ödeyebilirler. Bu ödeme seçenekleri dışında PTT şubelerinden nakit olarak da trafik cezası ödeme işlemi gerçekleştirilebilir .

Plakadan Trafik Cezası Sorgulama İşlemi için TIKLAYINIZ

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesinden trafik ve otopark cezası sorgulamak için TIKLAYINIZ!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden trafik cezası sorgulamak için TIKLAYINIZ

E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Ödeme için TIKLAYINIZ

GİB Üzerinden Trafik Cezası Ödeme için TIKLAYINIZ

TRAFİK CEZALARI NEREYE ÖDENİR?

Trafik cezalarını banka şubelerinde, PTT şubelerinde ve vergi dairelerinde ödeyebilirsiniz. İşlemleriniz için şubeye gitmek zorunda değilsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde yer alan bilgilere trafik cezası ödenen bankalar ve bu anlaşmalı bankalara ait kredi kartları şu şekildedir:

  • HALKBANK: Paraf, VISA ve MasterCard
  • İŞ BANKASI: Maximum, Maximiles, VISA ve MasterCard
  • YAPI KREDİ: VISA ve Mastercard
  • AKTİF BANK: Tüm Aktif Bank kredi kartları
  • VAKIFBANK: VISA ve MasterCard
  • ZİRAAT BANKASI: VISA ve MasterCard
  • ODEABANK: Odeabank Bank’O Card, Odeabank Bank’O Atlas , Odeabank Private Card ve Odeabank Ticari kredi kartları
  • Albaraka: Worldcard
  • Anadolubank: Worldcard
  • TEB: tüm TEB Bonus ve TEB World Kredi Kartları (VISA ve MASTERCARD)
  • DENİZBANK: Tüm Denizbank VISA ve MasterCard
  • AKBANK: Axess, Wings, Free, Axess Business, Wings Business, Bank’O Card Axess kredi kartları ve Neo banka kartı
  • GARANTİ Bankası: Bonus, Miles and Smiles, Flexi American Express, VISA ve MasterCard, Alternatifbank BONUS, ING BONUS, Şekerbank BONUS, Tekstilbank BONUS, Burgan BONUS
  • HSBC: Advantage, VISA ve MasterCard
  • FİNANSBANK: Card Finans, VISA ve MasterCard
  • TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI: Tüm Türkiye Finans Katılım Bankası kredi kartları

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN
25 Yorum
Son Haberler
Emekliye ilaç gibi ödeme! 12 bin TL hemen hesaba yatacak
Emekliye ilaç gibi ödeme! 12 bin TL hemen hesaba yatacak
O banka promosyonu iyice abarttı! En az 15 bin TL hesaba yatacak
O banka promosyonu iyice abarttı! En az 15 bin TL hesaba yatacak
Nedim Şener'den DEM Parti ile ilgili bomba iddia! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Nedim Şener'den DEM Parti ile ilgili bomba iddia! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
TOKİ, aralarında İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da olduğu 33 ilde uygun fiyata arsa satışa sundu! İşte satış şartları ve gerekli evraklar
TOKİ, aralarında İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da olduğu 33 ilde uygun fiyata arsa satışa sundu! İşte satış şartları ve gerekli evraklar
Çok Okunanlar
26 Nisan 2024 Cuma günlük burç yorumları! Bugün sizi neler bekliyor? O burç sahipleri aşk hayatınıza dikkat!
26 Nisan 2024 Cuma günlük burç yorumları! Bugün sizi neler bekliyor? O burç sahipleri aşk hayatınıza dikkat!
Meteorolojiden toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 26 Nisan Cuma günü tüm ülke geneli hava durumu ve sıcaklıkları
Meteorolojiden toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 26 Nisan Cuma günü tüm ülke geneli hava durumu ve sıcaklıkları
TOKİ, aralarında İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da olduğu 33 ilde uygun fiyata arsa satışa sundu! İşte satış şartları ve gerekli evraklar
TOKİ, aralarında İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da olduğu 33 ilde uygun fiyata arsa satışa sundu! İşte satış şartları ve gerekli evraklar
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
Yorumlananlar