4A, 4B, 4C Statüsü Nedir | Taşerondan Kadroya Geçiş Nasıl Olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taşerondan Kadroya geçiş için talimatı verdi. Taşerondan kadroya geçenler için statü farkı olacak bunlar 4A, 4B, 4C Statüsüne göre geçiş olacak. Peki 4A, 4B, 4C Statüsü nedir sorusunun cevabını buradan öğrenebilirsiniz.

4A, 4B, 4C Statüsü Nedir | Taşerondan Kadroya Geçiş Nasıl Olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taşerondan Kadroya geçiş için talimatı verdi. Taşerondan kadroya geçenler için statü farkı olacak bunlar 4A, 4B, 4C Statüsüne göre geçiş olacak. Peki 4A, 4B, 4C Statüsü nedir sorusunun cevabını buradan öğrenebilirsiniz.

4B kadrosuna alınıyor.'' dedi. Taşeron işçiler ile ilgili açıklamaların ardından ise 4A, 4B VE 4C statüsü merak konusu oldu. Peki 4/A, 4/B VE 4/C nedir ve kimleri kapsar? İşte detaylar...

4B NEDİR KİMLERİ KAPSIYOR?

4B statüsünde olan işçiler yine 657'ye bağlı ve sözleşmeli personel olarak çalışıyorlar. Aynı zamanda 4B statüsünde olanlar da yakın zamanda kadroya geçmeyi bekliyor.

4A, 4B, 4C Statüsü Nedir | Taşerondan Kadroya Geçiş Nasıl Olacak

4C NEDİR KİMLERİ KAPSIYOR?

4C Eski sistemde Emekli Sandığı'na bağlı, devlet memurlarıdır. Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdi

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN SON DAKİKA TAŞERON MÜJDESİ

850 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler.

ÇALIŞMA SÜRESİ UZUYOR

23 bin mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 8 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek.

4C'LİLER 4B'Lİ OLUYOR

Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor.

MESELEYİ KÖKTEN ÇÖZMÜŞ OLUYORUZ

Böylece kamuoyumuzda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz.

KOMİSYONLAR, TAŞERONLAR ORTADAN KALKIYOR

Bu arada komisyonlar, taşeronlar ortadan kalkıyor. Belediyelerde de iktisadi teşekküllerinin görevlisi olarak devam ediyor.

4A, 4B, 4C Statüsü Nedir | Taşerondan Kadroya Geçiş Nasıl Olacak

TARİH BELLİ OLDU

Taşeron düzenlemesine ilişkin bir açıklamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'dan geldi. Sarıeroğlu, "Taşeron düzenlemesi ile ilgili bir toplantı yapıp detayları açıklayacağız. Meclis'e en kısa sürede gelecek. Bütçe görüşmelerinden sonra genel kurulda görüşülecek. 3 ay içerisinde geçişler tamamlanacak" dedi.

Taşeron işçisi; kamu kurumlarınca yapılan hizmet alım ihalesini kazanan özel sektör firması bünyesinde istihdam edilen, ancak fiilen kamu kurumu işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yürüten işçidir.

Kadrolu işçiden en önemli farkı, kadrolu işçinin işvereninin kamu kurumu olması, fakat taşeron işçisinin işvereninin özel sektör şirketi olmasıdır.

Taşeron veya tali işveren; alt ısmarlanan, alt işveren, alt işletici gibi isimlerle de anılan, birçok durumda bir işi veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülükleri yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir. Taşeronluk sistemi, uzmanlık gerektirmeyen işlerin yapımının başka bir firma tarafından üstlenmesini de ifade eder.

Kamu kurumları, yapmakla yükümlü oldukları hizmetlerini yerine getirmek için insan gücünden faydalanırlar. Taşeron firma sisteminde bir işveren, mal veya hizmetlerini başka bir firmaya yaptırır. Böylelikle işletmeler, kendilerinin yapacağı iş ve hizmeti, aynı işi yapan başka işverenlere yaptırır. Bu hizmeti yürüten firmalara da taşeron firma adı verilir.

İşveren giderlerinin daha az maliyetli olması için genelde işler taşeron firmalara verilir. Asıl işverenler, kıdem tazminatı gibi işçi haklarından muaf olmak için de taşeronlarla çalışmayı tercih eder.

Taşeronluk en fazla inşaat sektöründe yaygındır; inşaatçılar genellikle sıhhi tesisat, elektrik işleri, boyama ve diğer görevleri taşeronlara devreder. Kurumlar asıl işlerini yürütürken, taşeronlara devredilen yemek hizmetleri, makam şoförlüğü, güvenlik faaliyetleri ve genel temizlik faaliyetleri gibi yardımcı işler de asıl işin yapılması / üretilmesi için önemli rol oynar.

Son zamanlarda taşeron terimi daha genel bir anlamda sözleşmeli yapılan her türlü işe atıfta bulunmak için kullanılmaya başlanmıştır.

Bir taşeronun yaptığı iş için en yaygın kullanım alanı yapı işleri ve genellikle inşaat mühendisliği iken, günümüzde taşeronlar için iş fırsatları çok daha geniş bir alana yayılmıştır. Bilişim teknolojileri ve diğer bilişim sektörleri buna örnektir.
 

Neden Taşeron Kullanılır?

Sözleşme ve taşeronluk, işbölümünün veya uzmanlaşmanın kurumsal ifadeleridir. Bu tür formlar, hizmeti kendi bünyesinde sunmaktan daha az maliyetli olan taşeron sistemini kullanılmaktadır. Bazı iş türleri, bir şirkette günlük olarak gerekli olmayan, uzmanlaşmış ve çoğu zaman pahalı olan beceriler gerektirir; bu gibi hizmetleri şirket bünyelerinde sağlamak ucuz değildir.

Taşeron kullanmanın başlıca dezavantajları, işlev üzerinde kontrolün azalması ve gelecekteki maliyetleri tahmin etme kabiliyetinin az olmasıdır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡