Arefe günü kaç saat çalışılır? Arefe günü tatil mi 2021? Yarım gün tatil mi? Tam gün tatil olacak mı?

Arefe gününde çalışacak olanlar o gün kaç saat çalışacağını kaç saat izinli olacağını merak etmeye başladı. Peki Arefe gününde kaç saat çalışılır? Arefe günü tatil mi 2021? Resmi tatillerde mesai ücreti ne kadar? Mesai ücreti nasıl hesaplanır? Tüm cevaplar haberimizde.

Arefe günü kaç saat çalışılır? Arefe günü tatil mi 2021? Yarım gün tatil mi? Tam gün tatil olacak mı?

Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla tatile çıkacak olanlar ve ve ailesinin yanına gidecek olanlarda tatlı bir heyecan başlarken çalışan kesim Arefe gününde kaç saat çalışılacağını merak etmeye başladı. Peki Arefe gününde kaç saat çalışılır? Resmi tatillerde mesai ücreti ne kadar? Mesai ücreti nasıl hesaplanır? Arefe günü tatil mi 2021? Yarım gün tatil mi? Tam gün tatil olacak mı?İşte cevapları.

AREFE GÜNÜ KAÇ SAAT ÇALIŞILIR?

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinin süreleri, kanunla düzenlenmektedir. Arefe günüde yarım gün çalışılmakta öğleden sonrası mesaiye girmektedir.

Bu kapsamda; ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayan işçiye bu günlerin ücretleri herhangi bir çalışma karşılığı olmaksızın işveren tarafından ödenmektedir. Söz konusu günlerde çalışan işçi, bu çalışması karşılığında fazla çalışma ücretine hak kazanmaktadır. Ramazan ve Kurban bayramı tatilleri, kanunla düzenlendiği üzere,13:00’de başlar. Bu nedenle, Arefe günü 13:00 sonrası yapılan çalışmalar tatil günü çalışması kapsamında değerlendirilir, fazla çalışma ücreti ödenir.

"Arife günü çalışılması gereken yarım güne karşılık işverenin yıllık izin kullandırıp kullandıramayacağı, işçinin bu yarım gün için yıllık izin talep edip edemeyeceği tartışmalı konular arasındadır.

İş Kanunu'nun 56. maddesine göre; "Yıllık ücretli izin süreleri tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir."

Fakat mevzuat yarım günlük yıllık ücretli izin kullanılabileceğine dair bir hüküm içermiyor. Konu farklı şekilde yorumlanabiliyor."

Arefe günü kaç saat çalışılır? Arefe günü tatil mi? Arefe günü 2019

RESMİ TATİLLERDE MESAİ ÜCRETİ NE KADAR?

Resmi tatillerde mesai ücretleri çalışanın günlük maaşına göre değişiklik gösterir. Mesai ücreti ile ilgili örnek verecek olursak, pazar günü haftalık iznini kullanan bir işçi, bayramın ilk gününde çalışıyorsa ve bayramın ilk günü pazar gününe denk geliyorsa, çalışanın 2,5 günlük ücret alması gerekiyor. 2 nci veya 3. günlerinde çalışan işçiler ise gün başına çarpı 2 ücret alır. Bayramda tatil yapıp çalışmayan işçiler ise günlük ücretlerini kesintisiz şekilde alacaklardır. Aynı işçi ulusal bayramlardan birinde çalışması halinde resmi tatilde çalışmış olacağından yine 2 günlük ücrete hak kazanacaktır.

Arefe günü kaç saat çalışılır? Arefe günü tatil mi? Arefe günü 2019

MESAİ ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 44. maddesine göre "Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir." İşçinin onayı, iş sözleşmesi kurulurken alınabileceği gibi daha sonrada alınabilir. Bu onay resmi tatil günlerinde çalışılabileceğine yönelik olmalı ve işçinin kanunla tanınan haklarına aykırı hüküm içermemelidir.

İşçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Yüzde usulünün uygulandığı iş yerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir. Böylece resmi tatillerde çalışan işçiler 2 günlük ücrete hak kazanırlar.

Resmi tatil ile hafta tatili aynı güne denk gelmesi halinde çalışılmazsa işçiye yine bir günlük ücreti ödenmelidir. Çalışılması halinde hafta tatilinde ki çalışması fazla çalışma sayılacağından, ve bunun karşılığı ücretin resmi tatillerde çalışılma karşılığı hak edilen ücretten fazla olduğundan, işçi lehine olan uygulanmalı ve aynı güne denk gelen resmi tatil ve hafta tatilinde çalışan işçiye 2,5 günlük ücret ödenmelidir. Resmi tatillerde günlük çalışma süresi aşılırsa aşan kısım fazla çalışma sayılacağından bu kısmın ücreti % 50 zamlı ödenir. Günlük çalışma süresini aşmayan kısımlar ise fazla çalışma sayılmaz.

Arefe günü kaç saat çalışılır? Arefe günü tatil mi? Arefe günü 2019

AREFE GÜNÜ NEDİR?

Arefe Günü’nün İslam ’daki karşılığı kurban bayramından önceki gün olarak tanımlanıyor. Türkçede ise Arefe Günü, “herhangi bir dini bayramdan öncesi” olarak biliniyor. Genellikle bayrama hazırlık günü olarak geçirilen Arefe Günü, İslam dinine göre bayramı müjdeleyen gün olarak tanımlanıyor. İlahiyatçılar bu önemli günün dua ve ibadet ile geçirilmesini öneriyor. Peki, bu özel günde yapılması gereken ibadetler nelerdir?

Müslümanlar Ramazan Bayramı’nın öncesinde geçirilen Arefe Günü’nde oruç tutmaya devam ederler. Hz.Muhammed bugün için “En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır” şeklinde bir Hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.

Diyanet İşleri’nde yer alan bilgiye göre Arefe Günü için Hz.Muhammed şu duayı uygun görmüştür:

“Allah’tan başka ilah yoktur, o tektir, onun ortağı yoktur. Mülk sadece onun, hamd da yalnız onadır. O her şeye kadirdir.”

İhlas Suresi’nin Arapça okunuşu:

“Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.”

AREFE GÜNÜ TATİL Mİ 2021? YARIM GÜN TATİL Mİ?

Arefe günü resmi tatil olmasına rağmen kamu, kurum ve kuruluşları ile bankalar yarım gün hizmet verecek, yani öğle saatlerine kadar. Günün geri kalanı ise  yarım gün tatil olacak.

 

0
0
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡