Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir? Ayakkabı Kokusu Neden Olur, Nasıl Önlenebilir?

Nemden dolayı ayakların terlemesi ayaklarda ve ayakkabılarda kokuya sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra bazı hastalıklardan kaynaklı da ayak kokusu oluşabilir. Ayakkabı kokusu nasıl giderilir? Ayakkabı kokusu neden olur, nasıl önlenebilir?

Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir? Ayakkabı Kokusu Neden Olur, Nasıl Önlenebilir?

Sıcak havaların gelmesiyle beraber nemden kaynaklı olarak insanlarda terleme sıklıkla görülmeye başladı. Vücudun her bir parçası gibi ayaklar da ayakkabının içinde terlemektedir. Ayak ve ayakkabı kokusu terden kaynaklı olacağı gibi ayakta oluşan bakteri, mantar ya da enfeksiyondan da kaynaklı olabilmektedir. Peki ayakkabı kokusu neden olur? Ayakkabı kokusu nasıl giderilir? Doğal yöntemlerle ayakkabı kokusu nasıl giderilir? İşte ayak ve ayakkabı kokusuyla ilgili tüm merak edilen detaylar.

ayakkabi-kokusu.jpg

Ayakkabı Kokusu Neden Olur, Nasıl Önlenebilir?

Yaklaşık 240.000 ter bezi bulunduran ayaklarda gün içerisinde yapılan hareket ve yürümeden kaynaklı terleme oluşması kaçınılmazdır. Ayakların uzun süre boyunca ayakkabı içerisinde olmasından kaynaklı ayakkabılarda da zamanla koku görülmeye başlamaktadır. Ayaklardaki koku ayakta bulunan mantar veya bakteriden kaynaklandığı gibi ayakkabının malzemesi ve kalitesinden de kaynaklanabilmektedir.
Ayakta oluşan koku sağlıkla alakalı bir durumdan kaynaklı değilse bazı geçici çözümlerle giderilebilir:

  • Ayaktaki kokuyu gidermek amacıyla ayağa sıkılan ya da sürülen deodorant veya ter önleyici gibi kimyasal ürünler kullanmak

  • Ayakkabıdaki kokuyu gidermek için ilaçlı olarak üretilen ayakkabı tabanları kullanmak

  • Ter emen ayak pudraları kullanmak

  • Sürekli terleyen ayaklar için özel olarak üretilen çoraplar giymek

  • Plastik ayakkabılar yerine ayakların havalanmasına yardımcı olan kanvas veya deri ayakkabıları tercih etmek

  • Kapalı olan ayakkabıları daima çorapla beraber giymek

  • Her gün aynı ayakkabıyı kullanmamak

  • Gün içerisinde ayakkabıları farklı farklı giymek

  • Çorapları gün içinde 2-3 kere değiştirmek

  • Ayakkabının iç tabanından kaynaklı bir koku varsa iç tabanı değiştirmek

  • Kaliteli derilerle ayakkabı üreten ve güvenilir markaların ayakkabılarını giymek

  • Kurutulmuş ya da taze meyve kabukları ayakkabının içerisine yerleştirip bekletmek

  • Ayakkabıları her hafta en az bir kere yıkamak

  • Uzun süre kumaşlarda kokusu kalan lavanta yağını ayakkabıya damlatmak

  • Islanan ayakkabıları kesinlikle kurutmak

  • Ayakkabı içerisine koku giderici toplar yerleştirmek

  • Haftanın her günü kapalı ayakkabı giymemeye özen göstermek

ayakkabi-kokusu4.jpg

Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Ayakkabılardaki hoş olmayan kokudan kurtulmanın birçok kolay yolu olabilir. Bu nedenle alınan ve koku nedeniyle giyilemeyen ayakkabıları atmadan önce aşağıdaki koku giderme yolları denenebilir.

  • Kokunun nedeni bulunmalı: Kokuyu gidermeye çalışmadan önce ayakkabılar incelenmeli. Tabanlıklar zarar gördüyse ya çıkarılmalı, değiştirilmeli ya da kurutulmalıdır. Eski tabanlıkları yeni bir çiftle değiştirmek en iyi yoldur.
  • Ayakkabılardaki nemi yok etmek: Nem kokuya neden olur. Bunun için ayakkabıyı bir ısıtıcının yanına veya güneşli bir yere koyarak kurutmak gerekir. Ayakkabı kuru tutularak kokuya neden olan bakteri üremeleri önlenebilir.
  • Ayakkabılarını dondurmak: Kokan ayakkabılar plastik bir torbaya koyularak ve bir gece boyunca dondurucuya konabilir. Buradaki fikir, ayakkabıları dondurmanın koku üreten bakterileri öldürmesidir.
  • Rahatsız edici kokuya karşı doğal yöntemler ya da kimyasallar: Koku üretmiş olan ayakkabılara kabartma tozu koyulabilir. Ayakkabının içine kabartma tozu koyulur ve tozun gece boyunca kokuyu emmesi beklenir. Ayakkabıların içine taze portakal, greyfurt, limon veya misket limonu kabuğu da koyulabilir. Taze narenciye kabuğu, içerdiği uçucu yağlar nedeniyle güzel bir kokuya sahiptir. Taze narenciye kabuğu gece boyunca ayakkabıda bırakılır ve kullanmadan önce çıkarılır.

Ayakkabı Kokusunu Gidermek İçin Kullanılması Gereken Ürünler Nelerdir?

Doğal ya da kimyasal olmak üzere ayakkabı kokusunu giderecek birçok ürün mevcuttur.

Pudralar: Ayaklara veya çoraplara biraz bebek pudrası serpilmesi ayakkabıda koku oluşumunu en başından engelleyebilir. Ayaklar gün içinde terlemeye başlarsa, ayakları kuru tutmak için tekrar bebek pudrası sürülmeli. Bebek pudrası ayakları ve ayakkabıları kuru tutarak ayaklarda ve ayakkabılarda bakteri üreme riskini azaltır. Bebek pudrası kokuları nötralize etmeye ve ayakkabılarınızın kokusunu gidermeye yardımcı olabilir.

Poşet çaylar: Çay poşetleri kötü kokuyla savaşabilir. Siyah çay, ayakkabıların içinde bulunan bakterileri öldürmede başarılıdır. Bir bardak kaynar suya birkaç çay poşeti koyulu ve birkaç dakika demlenmesine izin verilir. Torbalar çıkarılır ve yaklaşık 5 dakika soğumaya bırakılır. Soğuyan çay poşetleri ayakkabıların üzerine koyulur ve yaklaşık bir saat kadar bekletilir. Çay poşetleri çıkarılır ve fazla sıvı silinir.

Çay ağacı yağı: Ayakkabı kokusunu azaltmak için faydalı bir üründür. Ayakkabının içine birkaç damla çay ağacı yağı serpiştirmek kokuyu azaltabilir ve önleyebilir.

Özel formüle edilmiş bir koku giderici sprey: Ayakkabılardaki kokulardan kurtulmanın hızlı ve etkili bir yolu direkt spreyleri kullanmak olabilir. Bunun gibi çoğu sprey, kötü kokuya neden olan bakterileri öldüren ve hızlı bir düzeltme sağlayan enzimler içerirler.

ayakkabi-kokusu3.jpg

Karbonat Ayakkabı Kokusunu Giderir mi?

Ayakkabı kokusunu önlemede etkili ve doğal olan maddelerden biri kabartma tozudur. Bu doğal koku giderici, kötü kokuları emmeye ve ayakkabıları çok daha taze bırakmaya yardımcı olabilir. Ayakkabıların içine az miktarda kabartma tozu serpilir ve bir gece bekletilir. Ayakkabılar tekrar giyilmeden önce kabartma tozu silinir. Bir çift pamuklu çorabın içine kabartma tozu ve mısır nişastası karışımı koyularak gece boyunca ayakkabıların içinde bekletilmesi de bir alternatiftir.

Sirke Ayakkabı Kokusunu Giderir mi?

Beyaz sirke, kokuları nötralize etmek ve ayakkabılarda bulunan bakterileri yok etmek için kullanılabilir. Ayakkabıdaki kokuyla savaşmak için sirke ve su solüsyonu kullanılabilir. Bir sprey şişesinde bir bardak sirke ve bir bardak su karıştırılır. Çözelti ayakkabının içine püskürtülür ve kuruması beklenir. Sirke kokuyu giderecek ve ayakkabıların saatlerce temiz kokmasını sağlayacaktır.

ayakkabi-kokusu2.jpg

Ayakkabı Kokusu İçin Sprey Seçenekleri Nelerdir?

Ayaklar terlemeye başladığında, bu nem çoraplara hapsolur ve daha sonra ayakkabının içine sıkışıp bakteri barındırır. Öncelikle ayakkabılar ıslaksa kurutulur; kokuya neden olan bakteriler nemde gelişir. Tabanlıklar çıkarılır, ayakkabıların içi biraz gazete ile doldurulur ve gece boyunca iyi havalandırılan bir alanda bekletilir. Ardından, koku azaltıcı ve mikrop öldürücü spreyler düzenli olarak kullanılabilir.
Koku giderici spreyler hızlı ve basit uygulamaya sahiptirler. Ancak bu spreyleri ayakkabı henüz nemliyken kullanmamak gerekir. Bu spreyler sadece temiz koku ya da temizleyici köpük şeklinde satılabilmektedir.

Ayakkabı Kokusu İçin Sprey Nasıl Kullanılır?

Koku giderici spreyler amaçlarına göre farklı şekillerde kullanılabilirler. Eğer amaç sadece koku gidermekse ayakkabıyı kullanmadığınız ve ayakkabının içinin nemsiz olduğunu bildiğiniz zamanlarda sprey kullanabilirsiniz. Ancak koku giderme spreyleri ya da koku giderme köpükleri aynı zamanda iç tabanları temizlemek için de kullanılabiliyor. Bazı spreyler uzun süreli kokuları giderme de daha başarılı iken bazıları sadece yeni oluşmuş kokuları daha uzun süre uzak tutmaya yardımcı olabilir. Bazı spreylerse küf ve bakterileri yok etmek için özel formüller geliştirebilir. Amacı ne olursa olsun sprey hafifçe sallanır ve ayakkabının içine sıkılır. Ayakkabı bir gün boyunca giyilmeden bekletilir. Sprey kullanılmadan önce de ayakkabının giyilmeden bir gece bekletilmesi idealdir. Spreylerin gereğinden fazla kullanılması ya da sürekli olarak kullanılması ayakkabının iç astarına zarar verebilir.

Vestiyerde Beklemiş Olan Ayakkabının Kokusu Nasıl Giderilir?

Vestiyerde ya da kapalı dolaplarda beklemiş ayakkabılarda zamanla koku oluştuğu görülür. Bunun başlıca nedeni ayakkabı çıkarılır çıkarılmaz havalandırmadan ve bir gece açık havada bekletilmeden kapalı bir alana konulmasıdır. Ayakkabıdaki nemin yok edilmeden havasız bir ortama konulması doğru bir uygulama değildir.

Bu durumda olan ayakkabılar kapalı dolaplardan çıkarılmalı en az 24 saat nemsiz ve açık havada bekletilmelidir. Sonrasında kokunun derecesine göre doğal yöntemler veya koku giderici spreyler kullanılarak koku giderilebilir.





0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN
Son Haberler
Zengin Baba Yolsul Baba yazarı Riyosaki uyardı: ABD ekonomisi “buhran” geçirebilir!!!
Zengin Baba Yolsul Baba yazarı Riyosaki uyardı: ABD ekonomisi “buhran” geçirebilir!!!
Cevizi yanlış tüketiyor olabilirsiniz! Günde ne kadar ceviz tüketilmeli?
Cevizi yanlış tüketiyor olabilirsiniz! Günde ne kadar ceviz tüketilmeli?
Eski Survivor yarışmacısı şoku yaşadı! Sevgilisini başka kadınla yakaladı
Eski Survivor yarışmacısı şoku yaşadı! Sevgilisini başka kadınla yakaladı
Banka müşterisi olmanıza gerek yok! Maaşın 14 katı kredi verilecek
Banka müşterisi olmanıza gerek yok! Maaşın 14 katı kredi verilecek
Çok Okunanlar
Bugün Burç yorumları nelerdir, sizleri neler bekliyor? 28 Nisan Pazar günü tüm Burç yorumları, ilişkiler, kariyer, maddi durum...
Bugün Burç yorumları nelerdir, sizleri neler bekliyor? 28 Nisan Pazar günü tüm Burç yorumları, ilişkiler, kariyer, maddi durum...
Metin Külünk'ten AK Parti'de yeri yerinden oynatacak açıklama! ''Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sahte anketler sunuldu''
Metin Külünk'ten AK Parti'de yeri yerinden oynatacak açıklama! ''Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sahte anketler sunuldu''
Aman dikkat! Meteoroloji o illeri uyardı! Bugün hava durumu nasıl olacak, sıcaklıklar ne kadar olacak, yağmur yağacak mı?
Aman dikkat! Meteoroloji o illeri uyardı! Bugün hava durumu nasıl olacak, sıcaklıklar ne kadar olacak, yağmur yağacak mı?
İYİ Parti'de Meral Akşener'in koltuğuna oturan yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
İYİ Parti'de Meral Akşener'in koltuğuna oturan yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
Yorumlananlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fatih Erbakan'a çok sert Gazze tepkisi: ''Hesabını ebedi alemde vereceksiniz''
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fatih Erbakan'a çok sert Gazze tepkisi: ''Hesabını ebedi alemde vereceksiniz''
Bakan Şimşek, açıklama yaparak KDV tartışmalarına son noktayı koydu! ''KDV artışı yapılmadı''
Bakan Şimşek, açıklama yaparak KDV tartışmalarına son noktayı koydu! ''KDV artışı yapılmadı''
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor