Bakanlar Soylu, Kurum,Koca ve Gül deprem bölgesindeki son durumu anlattı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,"Evi tamamen yıkılan vatandaşlarımız, Elazığ'da ve Malatya'da 300'ün üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Eşya yardımı olarak 30 bin lira, acil kira ödeneği olarak 11 bin lira vereceğiz. " dedi.

Bakanlar Soylu, Kurum,Koca ve Gül deprem bölgesindeki son durumu anlattı

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak Cuma günü meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Valilikteki koordinasyon merkezinde açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

45 vatandaşımızı enkazdan çıkardık. 39 vatandaşımız hayatını kaybetti.2 vatandaşımızın kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiğini bir kez daha belirtmek istiyorum.

948 ARTÇI MEYDANA GELDİ

35 vatandaşımız Elazığ ve ilçelerinde 4 vatandaşımız da Malatya'da hayatını kaybetti. Şu ana kadar 948 artçı deprem meydana geldi. TSK'nın kargo uçaklarıyla birlikte istediğimiz araçlar malzemeler ve arama kurtarma ekipleri buraya geldi.Huzurunuzda arama kurtarmacılarımıza çok teşekkür etmek istiyorum. 1000'e yakın burada bulunan STK'lara çok teşekkür etmek istiyorum.

45 BARINMA ALANI BELİRLEDİK

24 saat esas itibarıyla hem arama kurtarma yapan çadır kuran bu STK'ların tamamına teşekkür ediyoruz.Depremin hemen akabinde Milli Eğitim Bakanlığımız tüm öğretmenleri çocukların psikolojisi için görevlendirmiştir. Şu ana kadar 45 barınma alanı belirledik.24 bin 402 çadır sevk edildi şu ana kadar bölgeye. 400 kadar da genel amaçlı çadır sevk edildi. Günlük olarak 50 bin kumanya dağıtılacak Elazığ ve Malatya'da.Bugün itibarıyla hem Malatya'da hem de Elazığ'da kamu kurumları çalışmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hasar tespit çalışmalarını gerçekleştiriyor.

4 BİN 800 PERSONEL HİZMET VERİYOR

Adalet Bakanımız burada. Hem Malatya hem de Elazığ'da kamu kurumları çalışmaya başladı. Üç yurt var burada bunlarda herhangi birinde hasar mevcut değil.4800 personel hizmet vermektedir. Bu personel teknik profesyonel personeldir.Bizim vatandaşlardan talebimiz şu, 34 okulumuz açık… Spor salonlarımız açık. Gençlik merkezlerimiz açık. Bir şey daha yaptık. Özellikle lavabo ve tuvalet ihtiyaçları için 50'ye yakın kıraathanenin açık kalmasını temin ettik.

DEPREMZEDELERE YAPILACAK YARDIMLAR

Evi tamamen yıkılan vatandaşlarımız, Elazığ'da ve Malatya'da 300'ün üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Eşya yardımı olarak 30 bin lira, acil kira ödeneği olarak 11 bin lira vereceğiz. Ağır hasarlı olan ama eşyası alabilecek durumda olanlar için de 11 bin lira kira yardımı gerçekleştireceğiz, orta hasarlı evlere de 5 bin lira acil yardım ödeneği ve 27 bin lira faizsiz güçlendirme kredisi vereceğiz. Köyde yıkılan evlerin tamamına 11 bin lira acil yardım, 5 bin lira da eşya yardımı desteği ortaya koyacağız. Tespitler bitince hesaplarına nakitleri geçireceğiz..

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Elazığ’da 35 Malatya’da 4 vatandaşımız hayatını kaybetti, şu an hastanelerimizde tedavileri devam eden 86 yaralımız var bu 86 yaralımızdan 18 yaralımız yoğun bakım şartlarında tedavileri devam etmekte. Durumu kritik veya ciddi olan herhangi bir hastamızın olmadığını söyleyebilirim.

Bütün ilçelerde mobil sağlık ekipleri hizmet vermeye devam ediyor, il merkezlerinde acil ikinci basamak sahra hastaneleri hizmet veriyor. Buralar 24 saat açık.Taburcu ettiğimiz hastalara evde bakım hizmetine başladık, çadır ve toplu alanlarda kontrollere başladık.

Bakanlar Soylu, Kurum,Koca ve Gül deprem bölgesindeki son durumu anlattı

AZİZE ÇELİK'İN SAĞLIK DURUMU

Aziz Çelik’in genel durumu iyi bilinci açık tedbir amaçlı yoğun bakımda, eşi ve 2 çocuğuna gerekli müdahaleler yapıldı.

2.5 yaşındaki Yüsra Yıldız ve annesi Ayşe Yıldız’ın tedavileri devam ediyor, Yüsra’nın bacaklarında hafif ezikleri vardı, annesi Ayşe Yıldız’ın bugün diyalize alınması planlanıyor.

Şu an sahada 2 bin 620 kişinin UMRE, 112 Acil dahil olmak üzere hizmet verdiklerini söylemek istiyorum.Özellikle yaralılarımızın başta şehir ve üniversite hastanelerimizde tedavi edildiğini söylemek istiyorum.Dünya Sağlık Örgütü’nün yoğun desteklerini gördük, kendilerine de hassasiyetlerinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat  Kurum'un açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Hasar tespit çalışmalarını önümüzdeki en geç 10 gün içerisinde tamamlamış olacağız, ertaplar halinde mahalle mahalle tespit çalışmalarını sürdürmektedirler.

Bugün itibari ile Elazığ’da 50 yıkık binamız mevcut 308 ağır hasarlı, 150’de orta hasarlı binamız mevcut. Bu binalarımızdan 22 tanesi acil yıkılacak binalardan oluşuyor içine girmeye izin vermeyeceğimiz girdiği takdirde can güvenliğinin olmadığı binaların yıkımını gerçekleştiriyor olacağız.

MUSTAFA PAŞA VE SÜRSÜRÜ'DE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILACAK

Malatya’da 155 yıkık binamız mevcut, Diyarbakır Çermik’te 8 yıkık binamız mevcut. Aralıksız hasar tespit çalışmaları devam etmektedir.Mustafa Paşa ve Sürsürü’de zemin + dört beş katı geçmeyecek kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz, Dilek Sitesi yanında bulunan hasarlı binaların tespitlerini de yapmaya başladık.

9 AĞIR HASARLI BİNA TESPİTİ YAPTIK

Dilek Sitesi’nin etrafında 9 ağır hasarlı binaların tespitini yaptık, bu binaların da yıkılması gerektiğini belirledik.Bugün itibari ile Sürsürü Mahallesi’ndeki vatandaşlarımızla görüşmelerimiz başladı, yıl sonuna kadar vatandaşlarımıza konutlarını teslim etmek istiyoruz.

RİSKLİ BİNALAR YIKILACAK

Mustafa Paşa Mahallesi’nde de risk teşkil eden bir binamız vardı yıkımını dün gerçekleştirdik, çevredeki 73 binada da hasar tespit çalışmalarını yapıyoruz. 650 binadan numune alınarak binaların hasar tespiti risk taşıyıp taşımadığı 3 gün içerisinde tamamlanacak. Oradaki riskli binaların da yıkımına gireceğiz, orada da vatandaşlarımızla görüşmelerimiz başladı.

Sürsürü ve Mustafa Paşa’da binaları yıkılan vatandaşlarımıza teklif edeceğimiz 400 konutumuz var, kendilerinin de uygun bulması halinde bu hazır konutlara vatandaşlarımızı yerleştireceğiz.

"ELAZIĞ'DA 2 BİN ADET KONUT ÇALIŞMASINI BAŞLATIYORUZ"

Tüm Elazığ’da 2 bin adet konut çalışmasına başlıyoruz, etüt çalışmaları bugün itibariyle başladı. Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek şekilde yapacağız.Amacımız hızlı bir şekilde vatandaşlarımıza sağlam ve güvenli konut inşaatına başlamaktır, bir kez daha hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum

GÜL: YARALARI SARMAYA DEVAM DEVAM EDİYORUZ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Bakanlarımızla çalışmaları yerinde takip ediyoruz. Devletimiz milletimizin yanındadır. Bütün imkanlar seferber kılınmıştır. Yaraları sarmaya devam ediyoruz. Depremden etkilenen bölgelerde adli hizmetler devam etmektedir. İki cezaevi nakledilmiştir. Kimlik tespitleri, otopsi işlemleri yerine getirilmiştir. Suç teşkil eden tüm hususlarla ilgili savcılıklar titizlikle çalışmalarını sürdürmektedir.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları;

Öncelikle olay anından itibaren hemen olaya müdahale eden başta Süleyman Soylu Bey’e, Murat Kurum Bey'e, Fahrettin Koca Bey’e, AFAD’a, Kızılay’a, Jandarmamıza, yek vücut olarak milletin derdine derman olmak için insan üstü gayret sarf eden bütün kurumlarımıza yürekten teşekkür ediyorum hepsinden Allah razı olsun.

"DEPREMDEN ETKİLENENLERİN AÇIKTA KALMAMASI İÇİN GAYRET SARF EDİLECEKTİR"

İlk andaki müdahalenin ardından yaraların hızla sarılması geliyor, inşallah bu depremden etkilenen hiç kimsenin açıkta kalmaması için gayret sarf edilecektir.

Bir başka teşekkür de milletimizin tamamına yapılmalıdır diye düşünüyorum, deprem anından itibaren aynı acıyı paylaşarak acıyı hafifletmek için bu olayın üstüne gitmiştir. Ayrıca Türkiye’nin her yerinden belediyeler vasıtası ile buralara yardım malzemeleri gönderilmiştir. Birçok mobilize ekip seferber olmuştur, bütün bu kuruluşlara ve zor anda bir araya gelme becerisini gösteren 81 milyon vatandaşımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Arda Güler, Real Madrid'de ilk kez ilk 11'de oynadığı Real Sociedad maçında gol attı
Arda Güler, Real Madrid'de ilk kez ilk 11'de oynadığı Real Sociedad maçında gol attı
Ne oldum değil, ne olacağım denmeli! Ünlü sanatçı Serdar Ortaç'dan iç burkan itiraflar! ''Param biteceğine inanmazdım''
Ne oldum değil, ne olacağım denmeli! Ünlü sanatçı Serdar Ortaç'dan iç burkan itiraflar! ''Param biteceğine inanmazdım''
TÜİK paylaştı: Trafiğe kaydedilen taşıt sayısında artış var…
TÜİK paylaştı: Trafiğe kaydedilen taşıt sayısında artış var…
FBI, vatandaşlarını lisans olamayan finansal sistemler konusunda uyardı…
FBI, vatandaşlarını lisans olamayan finansal sistemler konusunda uyardı…
Çok Okunanlar
27 Nisan 2024 Cumartesi günlük burç yorumları | Sosyalleşmek size iyi gelecektir
27 Nisan 2024 Cumartesi günlük burç yorumları | Sosyalleşmek size iyi gelecektir
Arda Güler, Real Madrid'de ilk kez ilk 11'de oynadığı Real Sociedad maçında gol attı
Arda Güler, Real Madrid'de ilk kez ilk 11'de oynadığı Real Sociedad maçında gol attı
26 Nisan 2024 Cuma günlük burç yorumları! Bugün sizi neler bekliyor? O burç sahipleri aşk hayatınıza dikkat!
26 Nisan 2024 Cuma günlük burç yorumları! Bugün sizi neler bekliyor? O burç sahipleri aşk hayatınıza dikkat!
Meteorolojiden toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 26 Nisan Cuma günü tüm ülke geneli hava durumu ve sıcaklıkları
Meteorolojiden toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 26 Nisan Cuma günü tüm ülke geneli hava durumu ve sıcaklıkları
Yorumlananlar