Çiftlik Bank Nedir, Neler Oldu | Mağdurlar Parasının Nasıl Alacak

Günlerdir konuşulan Çiftlik Bank olayında yeni gelişmeler yaşanıyor. Çiftlik Bank'ın sahibinin aldığı paraları ne yaptığı belli oldu. Gündemdeki Çiftlik Bank olayına ilişkin detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Çiftlik Bank Nedir, Neler Oldu | Mağdurlar Parasının Nasıl Alacak

Söz konusu oyun esasında internet üzerinden oynanan sanal bir oyun. Benzer diğer oyunlarda olduğu gibi kişiler siteye üye oluyor ve ardından sanal tarım yatırımları gerçekleştiriyorlar.

Yatırılan paraya göreyse tavuk, arı veya keçi gibi hayvanlar satın alıyorlar. İddia edilenlere göreyse yatırılan miktardan yüzde 40’a yakın kazanç elde ediyorlar. Gerçekten oldukça uzak olan bu oran ve kullanıcıların şikayetleri neticesinde bakanlık söz konusu oyun için inceleme başlattı.

Şirket ise bu kazancın kaynağını “Üyeler adına gerçek hayatta hayvan satın alıp, buradaki kazancımızı paylaşıyoruz” sözleriyle açıklıyor. Ancak benzer bütün sistemlerde olduğu gibi bu oyunda da asıl gelir üyelik sisteminden elde ediliyor.

Oyun hakkındaki gerçekse bakanlığın incelemesi sonrasında açığa çıkacak.

Çiftlik Bank isimli oyunla internet üzerinden yüksek getiri vaat ederek halktan para toplayan Mehmet Aydın, Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) yakalandı. Çiftlik Bank platformunda vaat edilen yüksek oranlı getirinin kaynağı olarak hayvancılık sektöründe yapılan reel yatırımları gösteren Mehmet Aydın'ın şirketlerinin zararda olduğu ortaya çıktı. SPK, şirketin sahibi Mehmet Aydın'ın Çiftlik Bank oyununda toplanan paranın büyük bölümünü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) kurulan Fame Game şirketine oradan da kendisinin ve karısının şahsi hesaplarına aktardığını tespit etti.

Çiftlik Bank Nedir | Neden Soruşturma Başlatıldı

511 MİLYON TOPLADILAR

SPK, sanal oyun olan Çiftlik Bank'ın www.ciftlikbank.com ve www.ciftlikbank.web.tr adresli internet siteleri ve Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık, Fame Game Hayvancılık Sanayi, Çanakkale Dora Gıda ve Fame Game Software şirketinin faaliyetlerini inceleyerek rapor hazırladı. Rapor, Bilim Sanayi ve Teknoloji ile Gümrük ve Ticaret Bakanlıkları'nın inceleme başlattığı Çiftlik Bank'la ilgili çarpıcı bilgiler içeriyor. SPK raporuna göre, Çiftlik Bank ödeme sistemi Papara kanalıyla 2016-2017 arasında 77 bin 843 kişiden toplam 511.7 milyon TL topladı. 62 bin 877 kişiye 398.3 milyon TL ödeme yaptı. Kalan 113.4 milyon TL Kuzey Kıbrıs'a aktarıldı. Papara dışında G-pay ve Epin gibi ödeme sistemlerinden de Kıbrıs'a yaklaşık 120 milyon TL gönderildiği tespit edildi.

Çiftlik Bank Nedir | Neden Soruşturma Başlatıldı

KARISININ HESABINA AKTARDI

Papara hesaplarını inceleyen SPK, piyasadan toplanan paranın 86.6 milyon TL'sinin Famegame'in KKTC'deki hesabına aktarıldığını daha sonra bu paranın 42.3 milyon TL'sinin Çiftlik Bank'ın sahibi Mehmet Aydın'ın şahsi hesaplarına transfer edildiğini saptadı. Şahsi hesap hareketlerini de inceleyen SPK, paranın 1.7 milyon lirasının Mehmet Aydın'ın eşi Sıla Aydın'ın hesabına aktarıldığını, 6 milyon TL'nin de şirketle ilişkisi tespit edilemeyen bir şahsa verildiğini tespit etti. SPK'nın raporunda, "Mehmet Aydın'ın kişisel hesaplarında 22.6 milyon TL var. Toplanan tutarların tamamı ticari faaliyetlere aktarılmadı. Bir kısmı kişisel amaçlar için kullanılmış" denildi.

% 307 KAZANÇ SÜRDÜRÜLEMEZ

SPK raporunda Ponzi sistemiyle toplanan paralarla oyuna üye olanlara yüzde 160 ila 307 oranları arasında kazanç vaat edildiği belirtildi. Raporda, Çiftlik Bank'ın "reel üretim yapacağım" diyerek halktan topladığı paralarla kurduğunu iddia ettiği şirketlerin zararda olduğu bu nedenle de sistemin önümüzdeki süreçte tıkanabileceğine vurgu yapıldı.

SPK: SİSTEM BİR NOKTADA TIKANIR

Raporda, Çiftlik Bank'taki getirilerin kaynağı olarak gösterilen Fame Game, Çiftlik Bilgi İşlem ve Dora Gıda adlı üç şirketin de 2017'de toplam 9.1 milyon TL zarar ettiği vurgulandı. SPK, "Mevcut üyelere oyun içinde yüksek oranda yapılan kâr payı ödemelerinin sistem içinde yer alan şirketlerin kârları kullanılarak yapılması mümkün değil. Mevcut durumda para girişleri para çıkışlarından fazla. Üyeler yatırdıkları paraları yalnızca uzun vadede (1 yıl içinde) oyunda kazandıkları sanal altın ve gümüşleri paraya çevirerek çekebildiklerinden şimdiye kadar sistemde herhangi bir geri ödeme sıkıntısı yaşanmadı. Ancak oyun platformuna ait hayvancılıkla uğraşan şirketlerin zarar ettikleri dikkate alındığında, yeni para girişleri azaldığında sistem bir noktada tıkanacak. Yüksek getiri beklentisiyle sisteme para yatıranlar tasarruflarını kaybedecek" denildi.

NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK

SPK, Çiftlik Bank'ın yüksek getiri vaadiyle para toplamasının Tüketici Kanunu'nca yasaklanan piramit satış sisteminin özelliklerini bünyesinde barındırdığını, sisteme para aktaranların ileride mağdur olabileceğini dikkate alarak Türk Ceza Kanunu'nun nitelikli dolandırıcılık maddesi kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç ihbarında bulunulmasına karar vermişti.

"BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN"

Yüksek kar ortaklığı vaat ederek para toplayan Çiftlik Bank’ın genel müdürü Niyazi Karakoç’un bayilerle bir toplantı yaparak “Ben de kandırıldım. Mehmet Aydın’a (CEO) ulaşamıyorum. Başınızın çaresine bakın” dediği öğrenildi.

Sanal bir oyun üzerinden organize edilen ve yüksek gelir vaat eden Çiftlik Bank organizasyonunun piyasadan yarım milyar lira topladığı ortaya çıkmıştı. SPK sistemin ‘bank’ ibaresini kullanması nedeniyle reklam faaliyetlerini geçici olarak durdurmuş, dolandırıcılık iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.

Çiftlik Bank organizasyonu için ‘nitelikli dolandırıcılık’ tespitini yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı suç duyurusunda bulunmuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Çiftlik Bank’a ‘tavsiye vermişti’: “Suç duyurusunda bulunabilir, ilgili davalarını açabilirler.”

Hürriyet’ten Dinçer Gökçe ve Kazım Ataer’in haberine göre, Türkiye genelinde 500 bine yakın kişinin üye olduğu Çiftlik Bank’ta bir süredir üyelere ödeme yapılmıyordu. Bugün paralarını alabilmek için şirketin Ümraniye’deki binasına çok sayıda kişi gitti.

Ancak üyeler, plazada bulunan iş yerinin boşaltıldığı bilgisini aldı. Şirket yetkililerinin faaliyet gösterdikleri plazayı hafta sonu boşalttığı öğrenildi.

Öte yandan, dün Beykoz’ta gerçekleştirilen ve sadece Çiftlik Bank bayilerinin katıldığı toplantıya katılan bir bayii yetkilisi, genel müdür Niyazi Karakoç’un sözlerini aktardı: “Ben de kandırıldım. İşler iyi gitmiyor. Mehmet beye (Mehmet Aydın) ulaşamıyorum, dönüş alamıyorum. Başınızın çaresine bakın.”

ÇOK SAYIDA İNSAN MAĞDUR

Uzun zamandır gündemde olan ve merkez binasını boşaltan Çiftlik Bank'ın alacaklıları Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan tesislerini kamyonlarla bastı. Alacaklılar, dolandırıldıklarını ifade ederek tesiste bulunan hayvanları kamyonlarına yüklemek istedi

Aylardır gündemde olan, haklarında bir dizi suç duyurusu bulunan Çiftlik Bank ile ilgili en kritik gelişme bu sabah yaşandı. Türkiye genelinde 500 bine yakın kişinin üye olduğu Çiftlik Bank'ta bir süredir üyelere ödeme yapılmıyordu. Bugün paralarını alabilmek için şirketin Ümraniye'deki binasına çok sayıda kişi geldi.

Çiftlik Bank Nedir, Neler Oldu | Mağdurlar Parasının Nasıl Alacak

HAYVANLARINI GERİ ALMAK İSTEDİLER

İHA'nın haberine göre; şirket binasına giden vatandaşlar karşısında sadece boş bina gördü. Bunun üzerine Bursa'nın İnegöl ilçesinde Çiftlik Bank'a yatırım amaçlı hayvan satan yaklaşık 200 çiftçi, alacaklarını alamayınca tesisi kamyonlarla basarak hayvanlarını geri almak istedi.

ÖZEL HAREKAT TEDBİR ALDI

Kalabalığın giderek artması üzerine Bursa İl Jandarma Komutanlığı'ndan Jandarma Özel Harekat (JÖH) ekibi takviye olarak tesise gönderildi. Tesisin çevresinde önlem alan JÖH kalabalığı buradan uzaklaştırmaya çalıştı.

Olay yerine kısa sürede çok sayıda Jandarma ekibi gönderildi. Tesise saldırmaya çalışanlarla Jandarma arasında zaman zaman arbede çıktı. Jandarma ve İnegöl İlçe Tarım Müdürlüğü ise öfkeli vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. Tesislerin önünde bir süre bekleyen vatandaşları ikna eden jandarma ekipleri, kalabalığı dağıttı.

Çiftlik Bank Nedir, Neler Oldu | Mağdurlar Parasının Nasıl Alacak

ÇİFTLİK BANK'IN SAKARYA'DAKİ TESİSLERİNDE ARAMA YAPILDI

Öte yandan DHA'nın haberine göre; Sakarya'nın Taraklı ilçesindeki, Çiftlik Bank Mavi Yumurta Damızlık Tesisi'nde, Geyve Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı ile arama yapılarak, evraklara el konuldu.

Taraklı'da bulunan Çiftlik Bank Mavi Yumurta Damızlık Tesisi ile ilgili Taraklı Kaymakamlığı'nın 'Usulsüz faaliyet yürütüldüğünü' bildirmesi üzerine tesisle ilgili soruşturma başlatan Geyve Cumhuriyet Başsavcılığı tesise ait binalarda arama yapılması kararı verdi. Kararın ardından tesise giden Taraklı İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, tesiste arama yaparak bazı evraklara tedbir amaçlı el koydu. Sakarya Tarım İl Müdürlüğü görevlileri de 20 bini aşkın tavuğun bulunduğu tesiste inceleme yaptı.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Türkiye’ye dış kaynak gelmiyor mu? Bakan Şimşek, söylentilere karşılık verdi…
Türkiye’ye dış kaynak gelmiyor mu? Bakan Şimşek, söylentilere karşılık verdi…
Süper kredi fırsatı! 100 bin TL için acele edin
Süper kredi fırsatı! 100 bin TL için acele edin
MEB, müfredat üzerinden bir değişkilik daha yaptı: Taslak metin paylaşıldı…
MEB, müfredat üzerinden bir değişkilik daha yaptı: Taslak metin paylaşıldı…
Zengin Baba Yolsul Baba yazarı Kiyosaki uyardı: ABD ekonomisi “buhran” geçirebilir!!!
Zengin Baba Yolsul Baba yazarı Kiyosaki uyardı: ABD ekonomisi “buhran” geçirebilir!!!
Çok Okunanlar
Bugün Burç yorumları nelerdir, sizleri neler bekliyor? 28 Nisan Pazar günü tüm Burç yorumları, ilişkiler, kariyer, maddi durum...
Bugün Burç yorumları nelerdir, sizleri neler bekliyor? 28 Nisan Pazar günü tüm Burç yorumları, ilişkiler, kariyer, maddi durum...
Metin Külünk'ten AK Parti'de yeri yerinden oynatacak açıklama! ''Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sahte anketler sunuldu''
Metin Külünk'ten AK Parti'de yeri yerinden oynatacak açıklama! ''Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sahte anketler sunuldu''
Aman dikkat! Meteoroloji o illeri uyardı! Bugün hava durumu nasıl olacak, sıcaklıklar ne kadar olacak, yağmur yağacak mı?
Aman dikkat! Meteoroloji o illeri uyardı! Bugün hava durumu nasıl olacak, sıcaklıklar ne kadar olacak, yağmur yağacak mı?
İYİ Parti'de Meral Akşener'in koltuğuna oturan yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
İYİ Parti'de Meral Akşener'in koltuğuna oturan yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
Yorumlananlar
Bakan Şimşek, açıklama yaparak KDV tartışmalarına son noktayı koydu! ''KDV artışı yapılmadı''
Bakan Şimşek, açıklama yaparak KDV tartışmalarına son noktayı koydu! ''KDV artışı yapılmadı''
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor