Çin aşısı tek doz mu, çift doz mu? Çin aşısı Türkiye’ye geldi mi?

Bir yılı aşkındır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının Türkiye'ye ulaşmasının ardından da neredeyse bir yıl geçti. Son günlerde aşı çalışmalarının belirgin bir yola girmesiyle merak edilenlerde arttı. Bu konu hakkında araştırma yapan kişiler, 'Çin aşısı tek doz mu, çift doz mu? Çin aşısı Türkiye’ye geldi mi?' sorularını soruyor. Detaylar haberimizde...

Çin aşısı tek doz mu, çift doz mu? Çin aşısı Türkiye’ye geldi mi?

Koronavirüs salgınının ülkemizde boy göstermeye başladığı Mart ayından itibaren, salgının en zorlu, en fazla ölüm ve vakaya ulaştığımız günleri yaşıyoruz. Kış aylarıyla birlikte çok daha yorucu ve salgının artık insanların arasında kol gezdiği bir sürece girilmiş bulunuyor. Salgının dünya üzerinde etkisini göstermesinin ardından bir yıllık süreyi geride bıraktık. Bu süreçte koronavirüs aşısı konusunda bir takım olumlu gelişmelerde oluşmaya başladı.

Farklı ülkelerin farklı aşılarının yüzde 90'ların üzerinde koruma sağladığı haberleri bir bir ortaya çıkarken, dünya üzerinde kullanıma en yakın olan üç farklı ülkenin üç farklı aşısı bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Türkiye'de bir süredir gönüllüler üzerinde test edilen ve yakın zamanda alımı yapılarak vatandaşlar üzerinde aşılamaya geçilmesi beklenen Çin aşısı. Çin aşısı olarak bildiğimiz, 'CoronaVac' Sağlık Bakanlığı'nın da dile getirmesiyle birlikte herkesin radarına girdi ve birçok soruyu beraberinde getirdi. Bizde bu konu hakkında en çok sorulan sorulara bu haberimizde yanıt aradık. Bu konu hakkında araştırma yapan kişiler, 'Çin aşısı tek doz mu, çift doz mu? Çin aşısı Türkiye’ye geldi mi?' sorularını soruyor. Detaylar haberimizde...

Çin aşısı tek doz mu, çift doz mu? Çin aşısı Türkiye’ye geldi mi?

ÇİN AŞISI TÜRKİYE'YE GELDİ Mİ?

Çin aşısı adıyla bilinen 'CoronaVac', Türkiye'de uzun bir test aşamasına girildi. Belirli aralıkları belirli gönüllü kişilere yapılan testlerin ardından Çin'de üretilen CoronaVac, Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, Türkiye'de herkese ücretsiz şekilde uygulanacak. Aşının henüz Faz-3 çalışmaları devam ederken, Türkiye ve Çin arasında Fahrettin Koca'nın paylaştığı bilgiye göre, 50 milyon dozluk bir anlaşma sağlandı. Bu anlaşmanın ardından Aralık ayı içerisinde en az 10 milyon dozluk bir aşı alımı hedefleniyor. CoronaVac, Türkiye'ye ulaştığında iki haftalık inceleme sürecinden geçtikten sonra vatandaşlara uygulanmaya başlanacak.

Çin aşısı tek doz mu, çift doz mu? Çin aşısı Türkiye’ye geldi mi?

ÇİN AŞISI TEK DOZ MU, ÇİFT DOZ MU?

Çin aşısının Türkiye'de uygulanmaya başlayacağı tarihten itibaren vatandaşların en çok merak ettiği soru ise aşı tek doz mu yoksa çift doz mu uygulanacak. Bu konu hakkında, Tıp dergisi Lancet'te yayınlanan bir makaleye göre, aşının güvenli olduğu kaydedilirken iki CoronaVac dozunun 18-59 yaş aralığındaki yetişkinlerde iyi tolere edildiği ve orta derecede bağışıklık oluşturduğu ifadelerine yer verildi. 

Dolayısıyla bu sorunun kısa cevabını şöyle ifade edebiliriz: CoronaVac aşısının çift doz olarak uygulanması, daha etkin ve olumlu sonuçlara yol açıyor. 

ÇİN AŞISININ YAN ETKİLERİ VAR MI?

Brezilya'da aşı çalışmalarında gönüllü olan bir kişinin ölümü nedeniyle aşı çalışmaları askıya alınmıştı. Akıllara aşının yan etkilerinin olup olmadığı sorusu gelmişti. Ancak daha sonra ölüm nedeninin aşı olmadığı açıklanmış ve aşı çalışmaları tekrar devam etmişti. Aşı çalışmalarının o süreçte Türkiye'de de durdurulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşının yan etkileriyle ilgili “Çinlilerin yan etki konusunda faz-1 ve faz-2 çalışmalarına ait verileri var. Ancak genel anlamda inaktif aşılara baktığımızda, aktif aşılara göre yan etkilerinin daha az olduğunu görürüz.

Çünkü inaktif aşılarda vatandaşlara ölü virüs verilir. Diğer yandan inaktif aşılarda oluşan bağışıklık aktif aşılara göre daha kısa sürelidir. İnaktif aşılar en eski aşı geliştirme tekniklerinden biridir, çünkü kolay yapılır. Virüsü bir yerde çoğaltıp kimyasal bir madde ya da ısı ile öldürürsünüz sonra insanlara enjekte edersiniz” açıklamasında bulundu.

Alman aşısı Türkiye'ye ne zaman gelecek? Alman aşısı ne zaman Türkiye'ye gelir?

DÜNYA GENELİNDE KORONAVİRÜS'TE KULLANILACAK AŞILAR 

1) Biontech / Phizer Aşısı - Almanya / ABD
2) Sputnik V Aşısı - Rusya
3) Moderna Aşısı - ABD
4) Oxford / Astra Zeneca Aşısı - İngiltere / İsveç
5) Sinovac Aşısı - Çin

AŞI ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

1) Biontech / Phizer Aşısı - RNA Tabanlı
2) Sputnik V Aşısı - Viral Vektör
3) Moderna Aşısı - RNA Tabanlı
4) Oxford / Astra Zeneca Aşısı - Viral Vektör
5) Sinovac Aşısı - Geleneksel

RNA TABANLI AŞI NEDİR?

RNA tabanlı aşılarda ise virüsün tamamı yerine, genetik bilgisini taşıyan RNA zincirinden kritik bir kısım vücuda enjekte ediliyor.

AÇIKLANAN BAĞIŞIKLAMA ORANLARI

1) Biontech / Phizer Aşısı - %95
2) Sputnik V Aşısı - %92
3) Moderna Aşısı - %95
4) Oxford / Astra Zeneca Aşısı - %70
5) Sinovac Aşısı - %90

AÇIKLANAN BAĞIŞIKLAMA ORANLARI

1) Biontech / Phizer Aşısı - %95
2) Sputnik V Aşısı - %92
3) Moderna Aşısı - %95
4) Oxford / Astra Zeneca Aşısı - %70
5) Sinovac Aşısı - %90

SAKLAMA KOŞULLARI

1) Biontech / Phizer Aşısı:  -70° (6 ay) / 4° (1 hafta)
2) Sputnik V Aşısı:  4° (6 ay)
3) Moderna Aşısı:  -20° (6 ay) / 4° (30 gün)
4) Oxford / Astra Zeneca Aşısı: 4° (6 ay)
5) Sinovac Aşısı: 2-8° arası (3 yıl)

DOZ BAŞINA MALİYET

1) Biontech / Phizer Aşısı: 19,5 $
2) Sputnik V Aşısı: 10 $
3) Moderna Aşısı: 25-37 $
4) Oxford / Astra Zeneca Aşısı: 3 $
5) Sinovac Aşısı: 29 $ (Çin'de şuanki fiyatı) Yurtdışı fiyatının 13-15 $ olması bekleniyor

UYGULAMA ŞEKLİ

1) Biontech / Phizer Aşısı: 28 gün ara ile 2 doz
2) Sputnik V Aşısı: 21 gün ara ile 2 doz
3) Moderna Aşısı: 28 gün ara ile 2 doz
4) Oxford / Astra Zeneca Aşısı: 28 gün ara ile 2 doz
5) Sinovac Aşısı: 14 gün ara ile 2 doz

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡