Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi sonrası konuştu! "Bu muhtıra diplomatik bir zaferdir"

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nin sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında İsveç - Türkiye - Finlandiya arasında imzalanan muhtıraya ilişkin olarak," Bu muhtıra diplomatik bir zaferdir. " dedi. Erdoğan, İsveç'in 73 teröristin Türkiye'ye iadesi konusunda söz verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi sonrası konuştu! "Bu muhtıra diplomatik bir zaferdir"

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya'nın Madrid şehrinde düzenlenen ve 2 gün süren NATO Liderler Zirvesi'nin sona ermesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında Türkiye - İsveç - Finlandiya arasında imzalanan muhtıra, Rusya - Ukrayna savaşı, Ukrayna'daki tahılın ihracı ve terörle mücadele konularına değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

NATO Madrid Zirvesi'ni tamamladık. NATO'nun tarihindeki en önemli zirvelerden birini başarıyla neticelendirdik. Zirve, müttefiklerin mevcut meydana okumalar karşısında birlik ve dayanışma anlayışının teyit edilmesine vesile oldu. Tüm İspanyol makamlarına, Sayın Stoltenberg ve ekibine de teşekkür ediyorum. Liderler düzeyinde bu yıl 3. kez bir araya geldik. Madrid Zirvesi, gelecek vizyonu için önemli fırsat oluşturdu. İttifakımızın Ukrayna'ya desteği tamdır fakat bunu barış için ortaya koymalıyız. Kalıcı ateşkese dönük diplomatik girişimlerimizi yoğunlaştırmalıyız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi sonrası konuştu! Bu muhtıra diplomatik bir zaferdir

Sayın Zelenski ile diyaloğumu sürdürüyorum. Sayın Putin ile de temas halindeyim. Çatışmalar uzadıkça maalesef can kayıpları ve yıkım da artmaktadır. Savaşın enflasyon başta olmak üzere küresel ekonomideki olumsuz yansımalarını hepimiz hissediyoruz. Türkiye olarak adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Türkiye'nin tüm taraflarla konuşabilen müttefik olarak oynadığı rolün NATO içinde de takdirle karşılandığını memnuniyetle gördük.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi sonrası konuştu! Bu muhtıra diplomatik bir zaferdir

UKRAYNA'DAKİ TAHILIN TAHLİYESİ

Ukrayna tahılının ihracına yönelik BM'nin planına ilişkin katkılarımızı paylaştım. BM'nin ve tarafların katılacakları 4'lü toplantıyı İstanbul'da en kısa zamanda düzenlemeye matuf çabalarımızdan bahsettim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi sonrası konuştu! Bu muhtıra diplomatik bir zaferdir

TERÖRLE MÜCADELE TEPKİSİ

Zirvede en çok ilgi çeken belgelerden biri dün kabul ettiğimiz yeni stratejik konsept oldu. Bu yeni belge, NATO'nun temelini oluşturan birlik ve dayanışmanın bir kez daha önemini teyit etmiştir. Terörizmin en ciddi asimetrik tehdit olarak tanınması ve NATO'nun terörizmin tüm biçimleriyle mücadelede kararlılığının ortaya konulması elbette önemlidir ancak bu kararlılık kağıt üzerinde kalmamalıdır. Fiiliyatta mücadelenin tam dayanışma ile sürdürülmesi zaruridir. Bu konunun Türkiye için ne denli önem arz ettiğini vurguladım. Bunun NATO'nun da meselesi olduğuna işaret ettim. Bugün bize kullanılan silahların, yarın başka müttefiklere karşı kullanılmayacağının garantisi yoktur.

PKK ve uzantılarının sergiledikleri pervasızlıklar bunun açık örneğidir. Habis ur gibi günden güne büyüyen bu beladan kurtulmamız gerektiğini dile getirdim. Müttefiklerimizden sözde değil, eylemlerde de hakiki dayanışma mesajını vurguladım. Şayet NATO'nun inandırıcılığını korumak istiyorsak, terörün tüm tezahürleri ile mücadelede tutarlı, samimi adımalar atmamız şarttır. Terörün finansmanının engellenmesi mücadelenin ayrılmaz parçasıdır.

Terörizm konusunda samimi adımlar atılması şarttır. Oyalamalara tahammülümüz kalmadı.

"ÜÇLÜ MUHTIRA DİPLOMATİK BİR ZAFERDİR"

İsveç ve Finlandiya'nın üyelik bağlamında yaşananlar Türkiye'nin kırmızı çizgilerini ortaya koymuştur. İlk günden itibaren yapıcı ama kararlı tutum sergiledik. Salı günü İsveç ve Finlandiya liderleriyle dörtlü zirve gerçekleştirdik. Mutabakat muhtırasını hassasiyetlerin anlaşıldığının işareti görüyoruz. Elbette bu bir davettir, asıl olan verilen sözlerin hayata geçirilmesidir. Bundan sonraki süreçte hususların uygulamasını titizlikle takip edecek, adımlarımızı buna göre atacağız. Bu muhtıra diplomatik bir zaferdir. Türkiye, PKK ile uzantıları ile mücadelede tam işbirliği, PYD, YPG ve FETÖ'ye destek sağlamama taahhüdü, savunma sanayii alanında ambargo ve kısıtlamalara gidilmemesi ile işbirliğinin artırılması, İsveç ve Finlandiya'nın ulusal mevzuatlarını tadil etme sözü, terör suçluların iadesinde somut adımlar atılması ve ikili hukuki düzenlemeler yapılması... İsveç'in verilmiş sözü şudur, 73 teröristin Türkiye'ye iadesi.

SORU - CEVAP KISIMI

(Tahıl koridoru) Gerek sayın Putin'le, gerek sayın Zelenski ile bu hafta sonu ya da önümüzdeki hafta başında telefon diplomasimizi sürdürmeye gayret edeceğiz. Görüşecek, bir an önce bu koridoru işletmeye çalışacağız.

(Biden'in F-16 açıklaması) Parlamentolar sıkıntılı süreçlerin yaşandığı yerlerdir. Sayın Başkan elinden gelen adımları atacağını söyledi. Biden'la yaptığımız görüşmeden sonra heyetlerimizi göndereceğiz. Cumhuriyetçilerin de desteğini almak gerekiyor. ABD'ye yakın zamanda bir heyet göndereceğiz.

Önce İsveç ve Finlandiya üzerlerine düşen görevlerini yerine getirmeleri lazım.

(İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği) Önce İsveç ve Finlandiya üzerlerine düşen görevlerini yerine getirmeleri lazım. Üzerlerine düşenleri yapmazlarsa mutabakat Meclis'e gitmez. Oluşan bir hukuk var Rusya'yla ikili ilişkilerimiz var. Ukrayna'yla da ikili ilişkilerimiz var.

Her yiğidin yoğurt yiyişi faklıdır. Sizde de böyle bir söz var mı? Boris benim çok sevdiğim bir arkadaşımdır. Onun bakışı öyledir benim bakış açım da böyledir. Denge politikasının daha faydalı olacağına inanıyorum. Win-win... Görüşmelerime devam ediyorum ve bunlardan netice alacağımıza inanıyorum.

(Yunanistan ile yaşanan kriz) Yunanistan'ın malum son dönemlerdeki tutumu bizim siyaset anlayışımıza asla uymuyor. Kendisine İstanbul'da verdiğim yemekten sonra bir teklifte bulundum. Üçüncü kişileri araya sokmayalım dedim. Ama 2-3 hafta sonra ABD'de yaptığı konuşmayla durumu tersine çevirdi. Davos'ta da aynısını yaptı. Bununla da kalmadı Adaları silahlandırma girişimine gitti. Adaları silahlandıramazsınız. ABD'nin kurduğu üsler için de Rusya'ya karşı dendi. Biz barışın egemen olduğu bir dünya tesis edeceksek bunlar neden yapılıyor.

Muhalefet hiçbir zaman olması gerekeni söylemez. Türkiye muhalefeti böyledir. İsveç'te terör yanlıları ciddi manada muhalefete dönünce anlatırız.

Bu görüşmelerde KATSA görüşmeleri gündeme gelmedi. Ama olumlu gelişmeler var.

(73 teröristin Türkiye'ye iadesi ) Ben bana verilen söze bakıyorum. Verilen sözler yerine gelecek, şahsiyetli politika budur. İsveç de Finlandiya'da verilen sözü tutacak.

Freedom House'ın önce kendisini sorgulaması lazım. Diyarbakır anneleri 110 gündür HDP'nin kapısında evlatlarını bekliyor. Nerede bu Freedom House. Gitsin Diyarbakır annelerini görsünler. Bir defa özgürlüğün tanımını iyi bileceğiz. Özgürlük alanım sizin özgürlük alanınıza kadardır. Türkiye'de bir Kandil gerçeği var. 13-14-15 yaşındaki çocuklar kaçırılıyor. Acaba Freedom House bunları ne kadar takip etti. Benim şu anda ülkemde cezai bir durum olmadıktan sonra gazeteci, fikir bunlardan cezaevinde olan yok. Bunlar dezenformasyon.

(Suriye'nin kuzeyine yapılacak olası operasyon) Uluslararası camianın anlamayacağı operasyonu yapmayız.

(İspanya ile ilişkiler) İspanya bizim her şeyden önce çok samimi bir dostumuz en hassas dönemde patriotları yerleştirdi. Hala onların bataryası Türkiye'de duruyor. İspanya'yla birlikte uçak gemisini yaptık. SİHA'ların inip kalktığı bir uçak gemisi. 15 milyar doları aşkın bir ticaret hacmine sahibiz. Hedefimiz bunu 20 milyara çıkarmak. Kral Felipe'ye de şükranlarımı belirtiyorum.

( ABD Başkanı Biden ile arasındaki ilişki ) Siyasette dün dündür bugün bugün. Siyasette 24 saatte her şey değişir. Ben Başbakan olmadan önce Sayın Bush'la bir süreç başlattık. Öyle ya da böyle ABD'yle ilişkiler devam etti.

3
1
1
0
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN