Çin'in Vuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı sarsan yeni tip koronavirüs salgınında, en olumsuz etkiyi yaşayanlardan bir tanesi de hiç şüphesiz ki küçük esnaf oldu. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, küçük esnafı koruma amaçlı yeni adımlar atılacağı öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi: Küçük esnafı korumak için hükümetten yeni hamle! Zincir marketlerde 200 metre detayı!


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın başkanlığında, önümüzdeki hafta içi, bakanlık temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve ilgili milletvekillerinin katılımı ile bir toplantı gerçekleştirilecek. Küçük esnaf için iyileştirilmeleri gidilmesi beklenen toplantıda çıkan düzenlemenin, bu toplantının ardından meclis gündemine taşınması ve AK Parti grubunda ele alınıp yasalaştırılması bekleniyor.

Sabah'tan Zübeyda Yalçın'ın haberine göre, hazırlanan ve toplantıda üstünden geçilecek taslakta bulunan bazı düzenlemeler şöyle:

MARKETLER PAZAR GÜNÜ AÇIK MI? SAAT SINIRI VAR MI?
Küçük esnafın ve çalışanların korunması açısından zincir marketler pazar günleri saat 11'den önce açılamayacak.

Pazar günleri zincir marketlerin tamamen kapalı olması formülü de gündemde. Haftanın bir günü AVM'lerin kapalı olması formülünün pandemide yaşanan sıkıntılar nedeniyle bir süre ertelenebileceği üzerinde duruluyor.

200 METRE VE 2 KİLOMETRE KURALLARI
Teklifte, mahalle bakkalları ve küçük esnafın korunması için bazı düzenlemeler yer alacak. Bunlardan biri mahalle bakkallarının 200 metre yakınında zincir market açılamaması olacak.

Aynı sokakta aynı zincirin birden fazla şubesi olamayacak. Market bulvar üzerinde ise iki yer arasında 2 kilometre mesafe kuralı uygulanacak.

ZİNCİR MARKETLERE NÜFUS DÜZENLEMESİ
Nüfusu 2 binin altında olan yerlerde zincir market açılamayacak. Böylece köy bakkallarının kapanmasının önüne geçilecek.

Nüfus kriterine göre zincir marketlerin açılmasının sınırlandırılması da tartışılıyor. Örneğin, bir zincirin her 5 bin nüfusta bir market açabilmesi gibi.

Böylece bazı yerlerde 100 metre ara ile aynı zincirin marketlerinin açılması önlenecek.

BİN 500 METREKARE ALTINA SİGARA YASAĞI
Zincir marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışı yapılamayacak.

Ancak alanı bin 500 metre karenin üstünde ise bunların satışına izin verilebilecek.

AVMLERE 5 KİLOMETRE KURALI
Yeni açılacak AVM'ler arasında 5 kilometre mesafe konulacak.