Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz Kürtlere düşman değiliz, Onlar bizim kardeşlerimiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir televizyon kanalının canlı yayınında soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz Kürtlere düşman değiliz, Onlar bizim kardeşlerimiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'nın nasıl başladığını, dünya kamuoyunun baskılarına verdikleri tepkiyi, ABD ve Rusya ile yapılan mutabakata dair merak edilenleri anlattı...

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

- Barış Pınarı Harekatı başlamadan önce dünyada ABD, Rusya, Batı, İran, İslam dünyası ile diyaloglarımız oldu. Tüm dünyaya ulaşmak mümkün değil tabi ama NATO Genel Sekreteri ile burada görüştük. Bütün olan bitenleri o da dünyaya anlattı. 

- 10 bin kilometre mesafeden Amerika'nın burada ne işi var? İngiltere, Fransa bunların burada ne işi var? Türkiye'nin 911 km sınırı var ve sürekli taciz ediliyoruz. İnsanlarımız şehit oluyor, yaralanıyor. 8 buçuk yıldır yaşıyoruz.

- 98'de bir Adana Mutabakatımız var. Bütün bunlarla beraber uluslararası camianın terörle mücadele gibi bir sorunu yok mu? Burada işe bir kılıf giydirildi. Kılıf şu: DEAŞ. Avrupa Birliği'nin terör örgütü olarak kabul ettiği PKK ve onun kolları var. 

- ABD'den 30 bini aşkın TIR, Irak üzerinden Suriye'ye girdi. Bütün bunlar kime teslim edildi? Bu terör örgütlerine teslim edildi. Sayın Başkan'a kendim anlattım. İlk kez Hamburg'daki zirvede anlattım. Dar kapsamlı bir toplantı yaptık. Bir ortağımızın böyle bir şey yapması ve bizim bunlarla karşı karşıya kalmamız bizi üzüyor. NATO sözleşmesi 5. maddede bizim birbirimizi koruma görevimiz var.

- Terör örgütünün başındakilerle Almanya, Fransa, ABD görüşme yapıyor. Biz diyoruz ki; bu ne haldir?

-  Ama bizim Bay Kemal, kendine göre meydan okuyor. Biz bunları Trump'ın kendisine anlattık. Biz şu anda size kırgınız dedik.

- Mazlum denilen kod adlı, kırmızı bültenle aranan bir terörist. Bizim aramızda suçluların iadesi ile ilgili anlaşma var. ABD'nin bize bu adamı teslim etmesi lazım. Adalet Bakanı'na ilettim yazışmaları yapıp, isteyecekler.

- Kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz. 

-  Biz terör koridorunu Barış Pınarı Harekatını olduğu yere çevirdik. Pınarlar oralarda bol olduğu için, biz barışı başına getirelim ve Barış Pınarı Harekatı olsun dedik. Barış Pınarı Harekatı da böylece başlamış oldu.

- Biz bu bölgeyi kontrol altına aldık.

- Diyorlar ya Kürtler aşağı, Kürtler yukarı. Biz Kürtlere düşman değiliz. Onlar bizim kardeşlerimiz. Bizim onlarla bir derdimiz yok,  bizim derdimiz teröristlerle.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

SOÇİ'DE GERÇEKLEŞTİRİLEN GÜVENLİ BÖLGE MUTABAKATI 

- Biz şu anda 150 saati bekliyoruz, sonra müşterek devriyelerimiz başlayacak.

- ABD'nin 'Münbiç'i 90 günde boşaltacağız' demesinin üstünden 1,5 yıl geçti.

- Münbiç'te gözetleme kulesi imkanı elde ettik.

- Bakanlar çalışıyor. Sayın Putin ile ikili görüşmemi, gülerek gazetelerde yayınlanan poz var ya, Putin'in özel görüşmelerini yaptığı bir terasta yaptık. Samimi bir şekilde görüşmemizi gerçekleştirdik.

ERDOĞAN 13 KASIM'DA ABD'YE GİDİYOR

- Sayın Trump, benimle olan münasebetlerinde samimi ve dürüst davrandı. Anlaşamadığım noktalar yok mu, var. O teröristin gönderdiği mektubu bana göndermesi. Bu tavrı kınıyorum.

- Ayın (Kasım) 13'ünde tabii ki bu davete icabet edeceğiz. Bir heyet olarak gideceğiz ve görüşmelerimizi yapacağız. Mektubu da yanımız da götürüp göstereceğiz.

- Türkiye, bir terör örgütü ile masaya oturacak kadar zillete düşmemiştir, alçalmamıştır.

- Tarafımıza yazılı metin gönderildi. Yaptırımların kalktığını Sayın Trump açıkladı, ilan etti. 13'ünde oraya gitmemize bir mani
kalmadı. Suriye'deki ağır silahların, silahların süratle temizlenmesi veya bunların Türkiye'ye terki. NATO'da beraberiz ya. Silahları bize versinler.

- (Ayn-El Arab) Amerikalılar 'Oraya girme', Ruslar da 'Gir.' diyor. Bizim böyle de bir durumumuz var, gelişmelere göre kararımızı vereceğiz.

- Ayn el Arab'a ve Münbiç'e de biz Türkiye olarak, Türk orduları olarak şu anda oralarda da bir gözetim veya kontrol durumumuz olacak. Ama en önemlisi de Tel Abyad'dan Cerablus'a doğru oradaki bütün bizim sınırla Suriye tarafında 10 kilometre derinliğinde yine bir barış koridorunu biz şu anda açmış olduk.

- Güvenli bölgenin yeni bir devlet ile ne alakası var? Cerablus'u aldık, orada oranın halkı var. Belediyelerimizi görevlendirdik. Orada alt yapıyı, okulları, hastanelerin inşasını yaparak oranın halkına teslim ettiler. Biz inşa ve ihya ediyoruz. 

- (Türkiye-Rusya-İran) Üçlü dayanışmamız olmamış olsaydı, İdlib adeta kan gölüne dönerdi.

- Suriye, Suriyelilerindir. Biz çözüm için elimizden geleni yapıyoruz. 

- Tel Abyad ve Resulayn, bizim kontrolümüzde olacak.  Bir de tabi Kamışlı var. Burada hesaplar farklı. Bizim için önemli olan teröristlerle
bize zarar verme noktasına gelmeleri halinde biz bunların kafasını ezeriz, ne gerekiyorsa onu yaparız. Onlara ulaşmamız artık zor değil.

- Bana DEAŞ ile mücadele konusu geldiğinde,  "Ben arkadaşlarıma talimat vereyim, siz de verin. Birlikte bu çalışmayı yapalım." dedim. DEAŞ'ın birçok saldırısına maruz kalan ülke biziz. En ağır faturayı ödeyen biziz, yine faturayı bize kesmeye çalıştılar. YPG bunları salıverdi. Çok ciddi ve kararlı attığımız adımlarla ülkemize giremediler. Kendi ülkelerine geri gönderdik. Sayın Trump, hassasiyetimizi görerek, bizden yana tavır koydu diyebilirim. Ama müşterek hareketi sürdürmek konusunda bir adım attık.

- Terörü kaynağında kurutma kararlılığımız var. Terörü beslersen bir gün de gelir senin gözünü oyar. Gün ola harman ola, yarın bu terör senin de canını yakar. Biz istiyoruz ki kimsenin başına böyle bir bela gelmesin.

- Arap Birliği, İslam dünyasının hiçbir meselesine cevap üretememiştir.

- Tüm İslam dünyasına sesleniyorum; Tayyip Erdoğan ve bizim siyasi hareketimiz ne bölgesel milliyetçilik ne kavmiyetçilik yapar.

- Bizim terörden temizleyeceğimiz bölgede imar çalışmalarına hala bekliyoruz destek verecekler mi? 'Tamam biz veriyoruz' diyeni daha görmedik.

- (Türkiye'deki Suriyeliler) Avrupa'nın kapılarını açarsak çok ciddi bir oranda gidiş olur diye düşünüyorum.
 
- Merkez Bankası bağımsızdır derken, milletime hesabı Merkez Bankası mı ödeyecek, sandığa Merkez Bankası'nın başkanı mı gidiyor? Hesabı biz veriyoruz.

- Tek haneliye (faiz) geçtiğimiz anda çok daha seri olarak enflasyonda da ciddi manada düşüşü hep beraber göreceğiz.

-  Özellikle insansız hava araçlarımız, silahlı insansız hava araçlarımız, bunların yerli ve milli olması bizi ciddi manada rahatlattı.

- Bu millet her şeyden önce aziz bir millettir, bu birlik sayesinde bu iki mutabakatı yaptık, terör koridoruna da bu sayede balyozu indirdik.

- TSK'nın 7 şehidi var, 95 askerimiz yaralı. Suriye Milli Ordusu'nun 96 şehidi, 374 yaralısı var. 20 sivil şehidimiz, 187 sivil yaralımız var.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡