Dolar düşer mi, yükselir mi? Neden yükselir? Dolar 18 TL olur mu, 20 TL olur mu? Tekrar yükselecek mi?

Döviz kurunda yaşanan inişli çıkışlı grafiğin ardından vatandaşların kurdaki durumun nasıl seyredeceğini merak ediyor. Peki  Dolar düşer mi, yükselir mi? Neden yükselir? Dolar 18 TL olur mu, 20 TL olur mu? İşte detaylar...

Dolar düşer mi, yükselir mi? Neden yükselir? Dolar 18 TL olur mu, 20 TL olur mu? Tekrar yükselecek mi?

Merkez Bankasının yaptığı faiz indirimleri sonrası döviz kurlarında yükseliş yaşandı. Dolar kuru 17 TL'ye kadar çıktıktan bir süre sonra yükselmeye devam etti. Birçok ekonomist dolar kurunun faiz kararı sonrası yükseleceğini ifade ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz konusunda yaptığı açıklamalar sonrası da piyasalar hareketlendi. 20 Aralık 2021 Pazartesi günü kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni açıklamalar yaparak ekonomiye ilişkin yeni mesajlar verdi. Bu kapsamda son durumu merak edenler Dolar düşer mi, yükselir mi? Neden yükselir? Dolar 18TL olur mu, 20 TL olur mu? sorularına yanıt arıyorlar. İşte detaylar... 

Dolar düşer mi, yükselir mi? Dolar 15 TL olur mu?

DOLAR DÜŞER Mİ, YÜKSELİR Mİ? DOLAR NEDEN YÜKSELİR?

Dolar kurunun yakın vadede düşmesi beklenmiyor. Enflasyonda yaşanan artışın yanı sıra faiz indirimlerinin getirdiği yüksek kur seviyesinin düşmesi için öncü göstergeler bulunmuyor.  Öte yandan Merkez Bankasının Aralık ayında da faiz indirim yapması sonrası dolar kurunda artışı beraberinde getirdi.  görünüyor. Döviz kurunun uzun vadede düşmesi için gerçekçi ekonomi politikalarına ihtiyaç olduğu görülmektedir. 

Öte yandan Merkez Bankası'ndan döviz kurlarına müdahale edildiğine yönelik açıklama sonrası dolar ve euro kurunda yaşanan anlık düşüşler sonrası kur yeniden yükseliş ivmesine giriyor. 

Dolar kuru 20 Aralık 2021 Pazartesi gününde büyük bir yükseliş ivmesine girerek öğle saatlerinden sonra 18 TL'ye kadar yükseldi. Ardındansa düşüşe geçti:

"Kurdaki dalgalanmaları durdurmak için serbest piyasa ekonomisi içinde yeni araçları devreye alıyoruz. Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Bu yeni araç şöyle işleyecektir; İnsanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak.

Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını TL'den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.

Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek.

Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı yüzde 10'a indiriyoruz."

Dolar düşer mi, yükselir mi? Dolar 15 TL olur mu?

DOLAR 18 TL OLUR MU? DOLAR 20 TL OLUR MU?

Dolar kurunda yaşanan artışın Aralık ayında sürmesi durumunda kurunun 15 TL'yi aşacağını ifade eden ekonomistlerin tahmini tuttu. Dolar kuru 20 Aralık 2021 Pazartesi gününde 17 TL'yi aşarak 17,22 TL'ye kadar yükseldi. Kurdaki yükseliş ivmesinin artacağı tahmin ediliyor.

Dolar kuruna ilişkin tahminleriyle adından söz ettiren ekonomist Selçuk Geçer, Merkez Bankasının faiz düşürmesi durumunda kurun 16 TL'yi göreceğini ifade etmişti. Kurun 16 TL'yi aşmasının ardından Geçer, sosyal medya paylaşımında, " DOLAR 20 hayırlı olsun" ifadesini kullandı. 

 

 

Geçer dolar kurunun 15 TL sınırını kırmasının ardından," Uyarıyorum  #Dolar15TL bugün kırılırsa ŞAŞIRMAM. KIRDIKTAN SONRA İSE DOLAR önce 17 sonra 24..." ifadelerini kullandı. 

 Dolar düşer mi, yükselir mi? Neden yükselir? Dolar 17 TL olur mu, 20 TL olur mu?

Dolar düşer mi, yükselir mi? Dolar 15 TL olur mu?

133
138
128
129
128
809
696
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN