Dolar kuru ne kadar oldu? (17 Temmuz 2020 dolar - euro fiyatları )

İç piyasalarda yoğun veri akışının takip edileceği güne dolar kuru 6,8580 liradan, avro 7,8050 liradan başladı. Küresel piyasalar, ABD - Çin gerilimini ve koronavirüs salgını verilerini izliyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle serbest piyasalarda dolar ve avro kurunun yükselişi son günlerde aynı seviyelerde kaldı. İç piyasalar yoğun veri gündemi ve koronavirüs salgını istatistiklerine odaklanırken küresel piyasalarda negatif seyrin ardından kararsız bir görünüm öne çıktı.

Dünya çapında Kovid-19 vaka sayısı 13,8 milyona ulaşırken, ABD'nin bazı eyaletlerinde hastalığa yakalanan kişi sayısının artmaya devam etmesi nedeniyle ülkenin Kanada ve Meksika ile kara sınırlarındaki aciliyeti olmayan seyahatler için uygulanan geçiş yasağı uzatıldı.

Bu durum salgında ikinci dalga endişelerinin yanı sıra ekonomik görünüm üzerindeki belirsizliklerin artmasına neden olurken, jeopolitik tarafta ABD-Çin gerilimi önemli risk unsuru olarak fiyatlanmaya devam ediyor.

ABD VE ÇİN ARASINDA HUAWEİ GERİLİMİ YAŞANIYOR

ABD'nin Çinli teknoloji firması Huawei'nin bazı çalışanlarına vize kısıtlaması getirmesi kararının ardından Başkan Donald Trump yönetiminin Çin Komünist Partisi'nin tüm üyelerinin ve onların ailelerinin ABD'ye seyahat etmelerini yasaklamayı değerlendirdiği haberleri basına yansıdı.

Makro ekonomik veriler tarafında dün ABD’de perakende satışlar, haziranda aylık yüzde 7,5 artarak piyasa beklentilerini aşarken, işsizlik maaşına başvuranların sayısı da 10 bin azalarak 1,3 milyon oldu. Bilanço sezonu kapsamında ikinci çeyrekte Morgan Stanley'nin işlem geliri 3,03 milyar dolarla beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, bu dönemde karı yüzde 52 azalan Bank of America (BofA), kredi kayıpları için 5,1 milyar dolarla 2010'dan bu yana en fazla karşılığı ayırdı. JPMorgan, Wells Fargo ve Citigroup da kredi kayıpları için ikinci çeyrekte yaklaşık 28 milyar dolar karşılık ayırdı.

FED BAŞKANI FAİZ ARTIRIMINI DÜŞÜNMENİN ZAMANINI OLMADIĞINI SÖYLEDİ

New York Fed Başkanı John Williams da ABD ekonomisinin koronavirüs salgınının yol açtığı zarardan kurtulmasının birkaç yıl sürebileceğini ve henüz faiz artırımını düşünmenin tam zamanı olmadığını söyledi.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,50, S&P 500 endeksi yüzde 0,34 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,73 geriledi.Dolar endeksi 96,2 seviyelerinde yatay hareket ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri dün yüzde 0,60 sınırına kadar gerilemesinin ardından bugün yüzde 0,615 seviyelerinde hareket ediyor. ABD endeks vadelilerinde bugün ise toparlanma isteğinin öne çıktığı görülüyor.

Avrupa tarafında, dün ECB beklentiler doğrultusunda faizler ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi. Karar sonrası açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Christine Lagarde, koronavirüs nedeniyle ekonomide yüksek belirsizlik ve atıl kapasite problemlerinin oluştuğunu belirterek, büyüme ve enflasyonu desteklemek için ne gerekiyorsa yapılacağını, Pandemi Acil Alım Programı'nın tamamen kullanılacağını söyledi. Ekonomik verilerin dikkatlice izleneceğini aktararak, "bekle-gör" politikasına geçiş yapıldığı sinyalini veren Lagarde, böylece bankanın gelecek toplantıda da para politikasında değişikliğe gitmeyeceği beklentilerini güçlendirdi.

Avro Bölgesi'nde dün dış ticaret verileri de beklentilerin üzerinde gelirken, küresel ekonomiye yönelik yüksek belirsizlikler nedeniyle pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,46, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,43 ve Fransa'da CAC 40 endeksinde yüzde 0,46 değer kaybetti. Dün güne 1,14'ün üzerinde başlayan ve kapanışta 1,1384'e gerileyen avro/dolar paritesi, bugün de 1,1390 seviyelerinde hareket ediyor.

Asya tarafında pay piyasalarında haftanın son işlem gününde karışık bir seyrin hakim olduğu görülürken, kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 geriledi, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 yükseldi.

Yurt içinde dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 0,91 değer kazanarak günü 118.807,53 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün 6,84-6,87 bandındaki hareketine devam etmesinin ardından bugün 6,8580 seviyelerinde bulunuyor.

Analistler, Kovid-19 salgınının seyrinin küresel ekonomik toparlanmaya ilişkin belirsizliklerin sürmesine neden olduğunu, ABD-Çin geriliminin de risk iştahını azalttığını belirterek, pozitif gelen verilerin pay piyasalarını destekleme gücünün de azaldığına dikkati çekti.

 

YURT İÇİNDE YOĞUN VERİ AKIŞI TAKİP EDİLECEK

Piyasalar açısından en önemli destekleyici unsurun Kovid-19 tedavisine ilişkin olumlu haber akışı olduğunu aktaran analistler, bugün yurt içinde konut fiyat endeksi ve haftalık para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise ECB'nin açıklayacağı Profesyonel Tahminciler Anketi, Avro Bölgesi'nde enflasyon, ABD'de konut başlangıçları, inşaat izinleri ve Michigan Üniversitesi güven endeksi başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini söyledi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksi için 117.000 puanın destek, 120.000 puanın ise direnç konumunda bulunduğunu ifade ederek, dolar/TL'de ise 6,84-6,87 bandının kırılma yönüne göre yeni trendin belirlenebileceğini bildirdi.

BANKALARDAKİ DÖVİZ FİYATLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

17 Temmuz tarihinde bankalarda dolar/ TL alış ve satış fiyatları şu şekilde:

Dolar kuru ne kadar oldu? (17 Temmuz 2020 dolar - euro fiyatları )

17 Temmuz tarihinde bankalarda avro alış ve satış fiyatları şu şekilde:

Dolar kuru ne kadar oldu? (17 Temmuz 2020 dolar - euro fiyatları )

17 TEMMUZ 2020 DOLAR KURU NE KADAR OLDU?

Serbest piyasada 6,8570 liradan alınan dolar, 6,8580 liradan satılıyor. 

Dolar kuru ne kadar oldu? (11 Haziran 2020 dolar - euro fiyatları )

17 TEMMUZ 2020 2020 EURO NE KADAR?

7,8040 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 7,8050 lira olarak belirlendi.

Dolar ve euro ne kadar?

DOLAR NEDİR?

Dollar, Dünya’da 20’den fazla ülkenin ya para biriminin ismi ya da para biriminin bir parçasıdır. Amerika Birleşik Devletleri Kanada, Avustralya, Tayvan Hong Kong, Singapur, Yeni Zelanda, Liberya, Jamaika ve Namibya ülkelerinin para biriminin adı “Dollar” kelimesini barındırmaktadır (Avustralya Doları gibi). Doğu Timor, Ekvador, El Salvador, Mikronezya Federal Devletleri, Marshall Adaları, Palau, Karayip Hollandası ve Panama’da (banknotlarda) ABD doları resmi para birimidir. Genellikle 1 dolar 100 centtir.

Dolar kuru ne kadar oldu? Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

DOLARIN TARİHİ

15 Ocak 2520’de Bohemya Çek Krallığı Joachimsthal’dn çıkartılan gümüşlerden para basmaya başladı. Bu paralara Joachimsthaler adı verildi ki bunlara kısaca thaler ya da taler deniliyordu. Bu isimlendirme diğer dillere de taller, talar, dare, dollar gibi farklı şekillerde geçti. Bugün yaygın kullanılan “dollar” biçimi İngilizce’ye Felemenkçeden geçmiştir.

DOLAR İŞARETİNİN KÖKENİ

$ işareti ilk olarak 1870’lerde İspanyol Amerikan Peso’sunun (İspanyol Doları) kısaltması olarak “p” üzeri küçük “s” olarak oluşturulmuştur. Daha sonra yavaş yavaş biçim değiştirerek $ halini almış ve bu işaret Amerikan dolarının da simgesi olmuştur.
Günümüzde dolar dendiğinde akla ilk Amerikan doları gelmektedir ki dolar dünya ekonomisinin, borsaların önemli bir parçasıdır.

EURO NEDİR?

Simgesi € ve kodu EUR olan Euro Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan’dan oluşan Euro bölgesinin resmi para birimidir. Euro bu ülkelerin dışında Avrupa Birliği’nde olmayan Androrra, Monako, San Marino ve Vatikan’da da dolaşımdadır. Euro para birimi 2013 verilerine göre 334 milyon Avrupalı tarafından kullanılmaktadır.

Dolar kuru ne kadar oldu? Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

Avrupa birliğinin ortak parasının adı olan Euro resmen 18 Aralık 1995’te belirlendi. Euro madeni para ve banknotları da 1 Ocak 2002’de dolaşıma girdi.
Euro, dünyanın en büyük ikinci rezerv parası ve en çok kullanılan ikinci para birimidir. Bu iki kategoride de ilk sırada dolar yer alıyor.  Değer açısından bakıldığında ise 2013 verilerine göre euro toplam değeri en yüksek olan para birimidir. Nitekim IMF’nin 2008 GSYİH ve satın alma günü paritesi verilerine göre Euro bölgesi dünyanın ikinci büyük ekonomisi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Ne oldum değil, ne olacağım denmeli! Ünlü sanatçı Serdar Ortaç'dan iç burkan itiraflar! ''Param biteceğine inanmazdım''
Ne oldum değil, ne olacağım denmeli! Ünlü sanatçı Serdar Ortaç'dan iç burkan itiraflar! ''Param biteceğine inanmazdım''
FBI, vatandaşlarını lisans olamayan finansal sistemler konusunda uyardı…
FBI, vatandaşlarını lisans olamayan finansal sistemler konusunda uyardı…
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fatih Erbakan'a çok sert Gazze tepkisi: ''Hesabını ebedi alemde vereceksiniz''
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fatih Erbakan'a çok sert Gazze tepkisi: ''Hesabını ebedi alemde vereceksiniz''
Nedim Şener'den DEM Parti ile ilgili bomba iddia! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Nedim Şener'den DEM Parti ile ilgili bomba iddia! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Çok Okunanlar
26 Nisan 2024 Cuma günlük burç yorumları! Bugün sizi neler bekliyor? O burç sahipleri aşk hayatınıza dikkat!
26 Nisan 2024 Cuma günlük burç yorumları! Bugün sizi neler bekliyor? O burç sahipleri aşk hayatınıza dikkat!
Meteorolojiden toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 26 Nisan Cuma günü tüm ülke geneli hava durumu ve sıcaklıkları
Meteorolojiden toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 26 Nisan Cuma günü tüm ülke geneli hava durumu ve sıcaklıkları
TOKİ, aralarında İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da olduğu 33 ilde uygun fiyata arsa satışa sundu! İşte satış şartları ve gerekli evraklar
TOKİ, aralarında İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da olduğu 33 ilde uygun fiyata arsa satışa sundu! İşte satış şartları ve gerekli evraklar
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
Yorumlananlar