DPB Görüşü | Memur Halk Eğitim Merkezinde kurs için ders verebilir mi?

Devlet memurunun Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen LYS-LGS hafta sonu kursunda ders verip veremeyeceği hk. (26/01/2016-496)

DPB Görüşü | Memur Halk Eğitim Merkezinde kurs için ders verebilir mi?

ÖZET: Devlet memurunun Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen LYS-LGS hafta sonu kursunda ders verip veremeyeceği hk. (26/01/2016-496)

Rize L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda infaz ve koruma memuru olarak görev yapan personelin, Rize Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen LYS-LGS hafta sonu kursu için fizik öğretmeni ihtiyacı olması sebebiyle pazar günleri fizik öğretmeni olarak görevlendirilmesinin Rize Valiliği tarafından onaylandığından bahisle, ilgiliye aldığı lisans eğitimi doğrultusunda mesai saatleri haricinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Halk Eğitim Merkezinde öğretmen olarak ders görevi verilip verilemeyeceği hususunda görüş talep eden ilgi yazı ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı" başlıklı 28 inci maddesinde, "Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.

Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır." hükmüne yer verilmek suretiyle, memurların tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek herhangi bir faaliyette bulunamayacakları, ticaret ve sanayi şirketlerinde görev alamayacakları, mesleki faaliyette bulunmak üzere gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamayacakları belirtilmiştir.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun "Ders görevi" başlıklı 89 uncu maddesinde, ”Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir.

Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile tespit olunur. "hükmü bulunmaktadır.

Ayrıca, söz konusu Kanunun 90 ıncı maddesinde, " Devlet memurlarına, vekalet görevi, ikinci görev veya ders görevlerinden ancak birisi verilebilir. Öğretmenlerin idari görevi bu hükmün dışındadır. Bir memurun üstünde birden çok ücretli vekalet görevi veya ikinci görev bulunamaz." hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, 21.05.2010 tarihli ve 27587 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği ile Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı yaygın eğitim kurumlarının kuruluş, görev, yönetim, eğitim, öğretim ve işleyişi hakkındaki yöntem ve ilkeler ile halk eğitimi merkezlerinin iş birliğinde diğer resmî ve özel kurum ve kuruluşlar, belediyeler, meslek kuruluşları, dernekler, vakıflar ve gönüllü kuruluşlarca özel öğretim kurumları mevzuatı dışında açılacak kurslarda yönetim, eğitim, öğretim, üretim, rehberlik, gözetim ve denetime ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Söz konusu Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde kurs, "Halk eğitim merkezleri tarafından doğrudan veya diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenen genel, mesleki ve teknik kursları,” şeklinde, (h) bendinde merkez, "Halk eğitim merkezlerini," şeklinde tanımlanmış, Yönetmeliğin 7 nci maddesinde ise merkezlerde yaygın eğitimin amaç ve ilkeleri doğrultusunda yürütülecek olan görevler düzenlenmiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; Rize L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda infaz ve koruma memuru olarak görev yapan personele, aldığı lisans eğitimi doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Rize Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen LYS-LGS hafta sonu kursunda, 657 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi kapsamında ders görevi verilebileceği mütalaa edilmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡