Dünya Günü ne zaman 2021? Dünya Günü sözleri, mesajları resimli

Dünya Günü'nde dünyada oluşan çevresel sorunlara karşı insanların dikkatini çekmek için çeşitli aktiviteler yapılır. Her yıl belirli tarihe kutlanan Dünya Günü 2021 yılında hangi tarihte, ne zaman kutlanır? sorusu araştırılmakta. Peki Dünya Günü ne zaman 2021? Dünya Günü ne zaman kutlanır? Dünya Günü'nün amacı nedir? Çevresel sorunlar nelerdir? İşte Dünya Günü sözleri, mesajları resimli Tüm cevaplar haberimizde...

Dünya Günü ne zaman 2021? Dünya Günü sözleri, mesajları resimli

Dünya Günü , Unesco tarafından 1969'da dünyada yaşamın çevresel tehditler sebebiyle risk altında olduğuna dikkat çekmek için ilan edilmiştir. İşte Dünya Günü ne zaman 2021? sorusuna yanıt ve Dünya Günü sözleri, mesajları resimli ...

DÜNYA GÜNÜ NEDİR?

22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.

John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart'ı önermiştir. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir. Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştır.

Dünya Günü ne zaman 2021? Dünya Günü sözleri, mesajları resimli

DÜNYA GÜNÜ NE ZAMAN 2021?

2021 yılında Dünya Günü 22 Nisan Perşembe günü kutlanmaktadır. 

Dünya Günü her yıl 22 Nisan'da çevre koruması desteğini dikkat çekmek için çeşitli etkinliklerle kutlanan uluslararası bir gündür. İlk olarak 1970 yılında kutlanan Dünya Günü günümüzde 193 ülkede kutlanmaktadır ve tüm ülkeler Dünya Günü Ağı ile beraber ortak kutlamalar düzenlemektedir.

2016 yılındaki Dünya Günü'nde ABD, Çin, Türkiye ve diğer 120 ülke Paris İklim Anlaşması'nı imzaladı. Bu anlaşmanın imzalanmasına, 2015 yılında Paris'te düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na katılan 195 üye ülkenin iklim koruma konulu anlaşması ön ayak olmuştur.

Dünya Günü ne zaman 2021? Dünya Günü sözleri, mesajları resimli

DÜNYA GÜNÜ'NÜN AMACI NEDİR?

Bugün 22 Nisan Dünya Günü. 192 ülkede kutlanan günün amacı dünyadaki çevresel sorunlara dikkat çekmek.

Dünya Günü ne zaman 2021? Dünya Günü sözleri, mesajları resimli

ÇEVRE SORUNLARI NELERDİR?

KİRLİLİK: İnsan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan kirlilik artık yalnızca su, toprak, hava ve gürültü kirliliğini değil; ışığı, noktasal ve dağınık kaynakları da kapsıyor. Bu da doğal kaynakların tükenmesine veya kullanılmaz hale gelmesine neden olarak canlı hayatının devamlılığını tehlikeye atıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: Yaşamaya başladığımız iklim değişikliği doğal bir süreçte gerçekleşmiyor. Küresel ısınmayı, sera etkisini ve kentsel ısınmayı tetikleyen insan eylemlerinin zararlı etkilerden dolayı hızla meydana geliyor. İklim değişikliği yalnızca hava koşullarının değişmesinde değil; kutup bölgelerinin erimesi, yeni hastalıkların ortaya çıkması ve bitkilerin büyümesinde kalıcı zarara sebep oluyor.

Dünya Günü ne zaman 2021? Dünya Günü sözleri, mesajları resimli

KÜRESEL ISINMA: Küresel ısınma, kısaca; karbondioksit, metan ve su buharı gibi sera gazlarının etkisiyle yeryüzünün sıcaklığındaki artış olarak açıklanabilir. Bu gazlar, sera etkisi yaratarak dünyanın sıcak kalmasını ve dolayısıyla insan yaşamının sürmesini sağlıyor. Ancak sera gazlarının birikiminin hızla artması ve fazla ısının atmosferde sıkışması yeryüzünün gerektiğinden fazla ısınmasına sebep oluyor.

Çevre Koruma Dairesi (EPA) raporlarına göre, geçen yüzyılda dünya sıcaklığı 0,8 derece artmıştır. Küresel ısınma dünyadaki canlı sağlığını ciddi derecede tehdit etmesinin yanı sıra buzulların erimesine, iklim değişikliğine, kuraklıklara, hastalıklara ve kasırga sıklığındaki artışa neden olabilecek uzun süreli etkilere sahip.

ORMANSIZLAŞMA: İnsan nüfus artmasına bağlı olarak yiyecek, barınak ve giyinme talebi de giderek artıyor. Artan talebi karşılamak içinse ‘ormansızlaşma’ olarak tanımlanan doğrudan bir hareket ortaya çıkıyor. Ormansızlaşma; tarım, endüstriyel veya kentsel kullanımlar için ormanların veya yeşil alanların temizlenmesi anlamına geliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) raporuna göre her yıl yaklaşık 18 milyon dönüm orman kaybediliyor. Ormansızlaşmanın uzun vadedeki etkileri sel, toprak erozyonu, küresel ısınmada artış, iklim dengesizliği ve vahşi hayatın yok olması.

AŞIRI NÜFUS: Su kirliliği, kaynak krizi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kirlilik, toprak kirliliği, kentsel yayılma, ormansızlaşma ve aşırı üretim, aşırı nüfus artışının doğrudan neden olduğu tehlikeli etkilerin örnekleri arasında sayılabilir.

Dünya Günü ne zaman 2021? Dünya Günü sözleri, mesajları resimli

SANAYİ VE EV ATIKLARI: Aşırı nüfus artışı ve gelişen teknoloji, insan ihtiyaçlarını artırarak ve çeşitlendirerek daha fazla üretime ve tüketime sebep oluyor. Bu durum da atılması gereken daha fazla ürün yaratıyor. Çoğu atık, düzenli depolama sahalarında yeraltına gömülüyor ve bu büyük depolama alanlarının varlığı canlı sağlığını olumsuz etkileyen; toprak kalitesinin düşmesi, vahşi yaşamın bozulması, hava kirliliği ve iklim değişikliği gibi ciddi çevresel sorunlar ortaya çıkartıyor.

ASİT YAĞMURU: Atmosferdeki belirli kirleticilerin (endüstriyel süreçler, otomobiller, vb.) varlığına bağlı olarak oluşan asidik yağmurlar; yağmur, kar, sis ve yeryüzüne yerleşen kuru maddeler şeklinde ortaya çıkabiliyor. Asit yağmurları canlı yaşamında yıkıcı etkilere sebep olabileceği gibi yaşam alanlarımızı oluşturan yapılar üzerinde de olumsuz sonuçlar doğurabiliyorlar.

OZON TABAKASININ AZALMASI: Yeryüzü yüzeyinin 25-30 km üzerindeki bir gaz katmanı olan ozon tabakası, stratosferde bulunuyor ve dünyaya gelen zararlı UV ışınını önlüyor. Ozon tabakası, güneş tarafından yayılan zararlı ultraviyole radyasyonların etkisini de %97-99 oranında düşürebiliyor. Ozon tabakasındaki tükenmenin başlıca nedenleri arasında kloroflorokarbonlar (CFCler) gibi insan yapımı bileşikler, aşırı klor ve klor salıverilmesi, halonlar, CH3CCl3 (metil kloroform), CCl4 (karbon tetraklorür), HCFC’ler (hidro-kloroflorokarbonlar), hidrobromofluorokarbonlar ve metil bromür sayılabilir.

GENETİK MÜHENDİSLİĞİ: Günümüzde gıda, insan ve hayvan organlarının genetik modifikasyonu, bilim ve teknolojinin gemisi gibi görünüyor. Biyoteknoloji ne kadar etkileyici olsa da bu konuda belirli sınırlamaların getirilmesi gerekiyor. Çünkü yarattığı olumsuz etkilerle genetik mühendisliği hala tartışmalı bir konu. Genetik kirlilik ve gıda değişikliği, yalnızca insanlar üzerinde zararlı etkilere sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda genetik değişikliğe de sebep oluyor.

KENTSEL YAYILMA: Hindistan ve Çin, nüfusun, kentsel genişlemenin ve toprak parçalanmasının tek örnekleri değil. Günümüzde neredeyse tüm ülkelerde talebin giderek artması, sorumsuzca arazi kullanımına sebep oluyor.

Sanayi alanlarının genişlemesi sadece toprak bozulmasına ve toprak kirliliğine sebep olmuyor, doğal yaşam alanlarını da yok ediyor. Flora ve fauna’dan oluşan doğal çevre, ayrım yapılmaksızın yok ediliyor veya tamamen dönüştürülüyor. Bu, uzun vadede insan sağlığı için zararlı bir etkiye sahip olmasının yanı sıra ciddi çevresel sorunların da kaynağı.

Dünya Günü ne zaman 2021? Dünya Günü sözleri, mesajları resimli

DÜNYA GÜNÜ'NÜN GEÇMİŞİ NASILDIR?

22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.

John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart'ı önermiştir.

Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir.

Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştır.

Gezegenimizin bize sundukları ve bizim tükettiklerimiz arasında koca bir uçurum var; sanki yedekte bir dünyamız daha varmış gibi yaşıyoruz.

Dünya Günü ne zaman 2021? Dünya Günü sözleri, mesajları resimli

DÜNYA GÜNÜ SÖZLERİ, MESAJLARI RESİMLİ

Dünyanın kendisi daha temiz ve çok daha güzel görünüyor. Belki de Tanrı'nın istediği şekilde, herkese uzaydan yeni bir bakış açısı vererek bunu yapabiliriz. - Roger B. Chaffee

Dünyayı kurtarın, o bizim tek çikolata kaynağımız! - Anonim   

"İnsanlar doğaya karşı sorumluluk duymuyorlar. Doğayı korurlarsa, cezadan korktukları ya da menfaatleri gerektirdiği için koruyorlar."

"Bir nokta açıktır: Dünyamız emin ellerde değildir " Yeni dünya düzeni" yeryüzünü ölüme mahkum etmiştir" (Peter F Drucker)

 Aynı zamanda gençleri daha iyi hizmetkârlar olarak yetiştirmeseydik, kendimi ve diğer korumacıları hayvanları ve yaşam alanlarını korumaya çalışırken tüketmemin çok az anlamı olacaktı. - Jane Goodall

Kişi doğadaki tek bir şeyi çektiğinde, onu dünyanın geri kalanına bağlı bulur. - John Muir

"Doğaya hoyratça davranan toplumlara da insanlar arasındaki ilişkiler de hoyratça oluyorlar." (John Bennet)

"Yeryüzü basitçe insanoğlu için bir erzak deposu ve çöp kutusu değildir. Yeryüzünün felaketimiz pahasına gözardi ettiğimiz kendi gereksinimleri ve dinamiği vardır."(Mary Mellor)

Dünya Günü, gezegenimizi daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir yer haline getirmek için neler yaptığımızı düşünmeye bizi teşvik etmelidir. - Scott Peters

Tamamen el değmemiş bölgelerin olmadığı bir dünya bir kafes olurdu; aslanlar, kaplanlar, akbabalar, yılanlar, geyik ve bizonların olmadığı bir dünya "bir insan hayvanat bahçesi" olacaktır. Yüksek teknolojili bir gecekondu. - Edward Manastırı

Ulusun zenginliği havası, suyu, toprağı, ormanları, mineralleri, nehirleri, gölleri, okyanusları, doğal güzelliği, vahşi yaşam alanları ve biyolojik çeşitliliğidir - hepsi bu. Bütün ekonomi bu. İşte tüm ekonomik faaliyet ve işler buradan geliyor. Bu biyolojik sistemler, dünyanın devam eden zenginliğidir. - Gaylord Nelson

Tanrı'ya bu muhteşem gün için, ağaçların sıçrayan yeşil ruhları için, gökyüzünün mavi rüyası için ve doğal olan, sonsuz olan evet olan her şey için teşekkür ederim. - EE Cummings

İyi insan, tüm canlıların dostudur. - Mahatma Gandi

Topraklarını yok eden bir millet kendini yok eder. Ormanlar toprağımızın ciğerleridir, havayı temizler ve insanımıza taze güç verir. - Franklin D. Roosevelt

Ancak son ağaç öldüğünde ve son nehir zehirlendiğinde ve son balık yakalandığında para yiyemeyeceğimizi anlayacağız. - Cree Hint Atasözü

Her gün Dünya Günü ve ben oyluyorum ki şu anda güvenli bir iklim geleceğine yatırım yapmaya başlıyoruz. - Jackie Speier

Dünya, insan ırkının tüm yumurtalarını içeride tutamayacağı kadar küçük ve kırılgan bir sepettir. - Robert A. Heinlein

İnsan hala bu dünyadaki en büyük mucize ve en büyük problemdir. - David Sarnoff

Küçük dünyamızın bu uzak görüntüsünden daha iyi bir insan kibirlerinin çılgınlığının bir göstergesi olamaz. - Carl Sagan

Dünya Günü ne zaman 2021? Dünya Günü sözleri, mesajları resimli

Vahşi doğada dünyanın korunmasıdır. - Henry David Thoreau

Havada o kadar çok kirlilik var ki ciğerlerimiz olmasaydı hepsini koyacak yer kalmazdı. - Robert Orben

Dünyayı atalarımızdan miras almıyoruz, çocuklarımızdan ödünç alıyoruz. - Kızılderili Atasözü

Düşünceli bir şekilde adanmış küçük bir vatandaş grubunun dünyayı değiştirebileceğinden asla şüphe duymayın. Gerçekten de, sahip olduğu tek şey budur. - Margaret Mead

İklim değişikliğini durduracak ve toprak, su ve diğer kaynakları koruyacaksak, hayvanların acısını azaltmaktan bahsetmiyorum bile, her öğünde Dünya Günü'nü kutlamalıyız. - Ingrid

Yaşanabilir bir dünyada nice yaşlara güzel ve yaşlı dünya!

-Gidecek başka yerimiz yok. Evimizi koruyalım.

-Gezegenimizi daha mutlu bir yer haline getirelim.

-Bugün Dünya Günü. Yaşlı ve yorgun dünyamızın doğum günü. Bir anne şefkati ile bizi bağrında koruyan mavi yuvamızın daha nice seneler doğum gününü kutlama istiyorsak O’nu koruyalım. Doğal dengesini hırslarımızla bozmayalım.

-Dünyanın doğum gününde; bu karamsar tablonun dışında ve bu tabloyu değiştirmek için, dünyanın dört bir yanındaki “ötekilerle” birlikte dünyamıza, ülkemize, yaşama ve geleceğimize sahip çıkmak için mücadele etmeye devam edeceğiz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Nedim Şener'den DEM Parti ile ilgili bomba iddia! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Nedim Şener'den DEM Parti ile ilgili bomba iddia! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
TOKİ, aralarında İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da olduğu 33 ilde uygun fiyata arsa satışa sundu! İşte satış şartları ve gerekli evraklar
TOKİ, aralarında İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da olduğu 33 ilde uygun fiyata arsa satışa sundu! İşte satış şartları ve gerekli evraklar
Uzmanlardan kritik açıklama! Toz taşınımında 2,5 mikronun altındaki partiküller kana karışıp çeşitli sağlık risklerine neden oluyor
Uzmanlardan kritik açıklama! Toz taşınımında 2,5 mikronun altındaki partiküller kana karışıp çeşitli sağlık risklerine neden oluyor
Maliye peşlerine düştü! Devleti KDV oyunuyla milyarlarca lira dolandırdılar!
Maliye peşlerine düştü! Devleti KDV oyunuyla milyarlarca lira dolandırdılar!
Çok Okunanlar
26 Nisan 2024 Cuma günlük burç yorumları! Bugün sizi neler bekliyor? O burç sahipleri aşk hayatınıza dikkat!
26 Nisan 2024 Cuma günlük burç yorumları! Bugün sizi neler bekliyor? O burç sahipleri aşk hayatınıza dikkat!
Meteorolojiden toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 26 Nisan Cuma günü tüm ülke geneli hava durumu ve sıcaklıkları
Meteorolojiden toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 26 Nisan Cuma günü tüm ülke geneli hava durumu ve sıcaklıkları
TOKİ, aralarında İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da olduğu 33 ilde uygun fiyata arsa satışa sundu! İşte satış şartları ve gerekli evraklar
TOKİ, aralarında İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da olduğu 33 ilde uygun fiyata arsa satışa sundu! İşte satış şartları ve gerekli evraklar
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
Yorumlananlar