Ekonomide yeni dönem: Berat Albayrak

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yeni ekonomi ekonomi yönetimi belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak geçerek ekonominin dümenine geçti. Ticaret Bakanlığı’na iş insanı Ruhsar Pekcan gelirken, Emlak Kon

Ekonomide yeni dönem: Berat Albayrak

Merakla beklenen yeni kabinedeki ekonomiyle ilgili bakanlıklara, bürokrasi, iş dünyası ve siyasetten isimler getirildi. Piyasalar uzun süredir, birleştirilen Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başına gelecek ismi merak ediyordu. Açıklanan kabine ile bu koltuğa Berat Albayrak getirilirken, uzun süredir ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten Mehmet Şimşek ise kabine dışı kaldı. Milletvekili adayı gösterilmeyen Maliye Bakanı Naci Ağbal da kabinede yer almadı. Ağbal’ın Cumhurbaşkanlığı’nda Bütçe Dairesi Başkanı olacağı belirtiliyor. 24 Haziran seçimlerinde aday gösterilmeyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü de kabinede yer almayan isimler oldu. Kabinenin açıklanmasıyla uluslararası piyasalarda düşük hacimli işlemlerde dolar 4.60 lira seviyesinden 4.7486 liraya kadar yükseldi.

İŞ DÜNYASINDAN TRANSFER

Hürriyet'te yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlarından olan Mustafa Varank birleştirilen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’nın başına geldi. Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev yapacak. Kabinenin iş dünyasından transfer isimlerinden biri ise Ruhsar Pekcan oldu. Karon Mühendislik Sanayi ve Ticaret Ltd Şirketi’nde CEO olarak görev yapan Pekcan, TOBB ve DEİK yönetiminde de görev aldı.

Daha önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) üyeliği de yapan Fatih Dönmez, 2015’te Enerji Bakanlığı Müsteşarı olmuştu. Albayrak’la birlikte çalışan Dönmez, ardından bakanlık koltuğuna gelmiş oldu.

EMLAK KONUT’TAN ÇEVRE BAKANLIĞINA

Ekonomi yönetimine konut sektöründen de bir bakan geldi. Son dönemde konut piyasasındaki daralmaya karşı öncülük ettiği kampanyalar ile dikkat çeken Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu. Eski bakanlardan Ekrem Pakdemirli’nin oğlu olan ve halen özel sektörde görev yapan Bekir Pakdemirli de artık Tarım ve Orman Bakanı olarak görev yapacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da turizmin tanınan isimlerinden Mehmet Ersoy getirildi. Ersoy, ETS Tur’un yönetim kurulu başkanıydı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ise Karayolları Genel Müdürlüğü yapan Cahit Turan getirildi. Turan son olarak Kuzey Marmara otoyolu inşaatını üstlenen konsorsiyumun CEO’luğunu yapıyordu.

KAMU YENİDEN DÜZENLENDİ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin kurulmasına ilişkin en kapsamlı kararname yayınlandı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararnameyle, bazı bakanlıkların teşkilat yasaları yürürlükten kaldırılırken, üst kurullara Cumhurbaşkanı tarafından atama yapılması hükme bağlandı. MİT Müsteşarlığını ‘başkanlık’ yapan kararnameyle, üst düzey yöneticiler için sözleşmeli dönem başladı. Kararnameyle, Adalet Bakanlığı’yla ilgili 1984 tarihli Kanun, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teşkilat ve görevleriyle ilgili kanunlar yürürlükten kaldırıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla ilgili kanundaki ibareler, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı olarak değiştirildi. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu kaldırılırken, Toplu Konut İdaresi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlandı. Bazı bakanlıkların kuruluş kanunlarının isimleri değiştirildi. Milli Savunma Bakanlığı Görev ve Teşkilat Hakkındaki Kanunun adı da “askeri okullar, askeri öğrenciler, askeri fabrikalar ve bazı düzenlemeler hakkında kanun” olarak değiştirildi. Kanunlarda yer alan “hükümet programları” ibaresi, “cumhurbaşkanınca belirlenen politikalar” olarak değiştirildi. İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un adı da, “İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu ile İl Yatırım ve Hizmetlerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun” olarak değiştirildi. Kararnameye göre artık, bakanlıklar ve diğer kuruluşlar, illerde her türlü yatırım, yapım, bakım onarım ve yardım işlerini Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı aracılığıyla yapacak.

MERKEZ BANKASI TARTIŞMASI

- Karanamenin 151’nci maddesinde Merkez Bankası yasasıyla ilgili değişiklikler yer aldı ve başkanın 5 yıllığına Bakanlar Kurulu tarafından atanacağı ve bu sürenin sonunda tekrar atanabileceği hükmü ve Merkez Bankası başkan yardımcılarının seçiminde “ve meslekleri ile ilgili olarak en az 10 yıl çalışmış” ibaresi ile beş yıl süre şartı kaldırıldı. Bu durum piyasada başkanın görev süresi belirsiz yorumlarına neden oldu ve dolarda kısa süreli bir dalgalanma yaşandı. Devlet Memurları Kanunu değiştirildi ve bakan müşaviri kavramı getirildi. Bakan müşavirleri bakanın görev süresiyle sınırlı olarak görev yapacak.

KURUL ÜYELERİNİ CUMHURBAŞKANI BELİRLEYECEK

Kararnameye göre, SPK üyeleri, BDDK üyeleri, Rekabet Kurulu üyeleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu üyeleri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu üyeleri, Kamu İhale Kurulu üyelerini Cumhurbaşkanı belirleyecek. Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun 12 temsilcisini de Cumhurbaşkanı seçecek. RTÜK dışındaki kurullarda 4 yılı dolduran kurul üyelerinin görevleri bugün itibariyle sona erecek. Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı başkanlık olurken, MİT Müsteşarı da Teşkilat Başkanı olarak değiştirildi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı olarak değiştirildi. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kapatılırken, Diyanet İşleri Başkanlığı Cumhurbaşkanlığına bağlandı.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
ABD'ye kaçırılan 12 tarihi eser Türkiye'ye getirildi!
ABD'ye kaçırılan 12 tarihi eser Türkiye'ye getirildi!
40 milyar dolarlık kripto vurgunu yapan Do Kwon Karadağ'da yakalandı!
40 milyar dolarlık kripto vurgunu yapan Do Kwon Karadağ'da yakalandı!
Hong Kong'da büyük yangın çıktı! 3 bin 600 kişi tahliye edildi!
Hong Kong'da büyük yangın çıktı! 3 bin 600 kişi tahliye edildi!
Ev sahibi kiracının evden çıkmasını istedi! Kiracı ise silahla vurarak ev sahibini öldürdü!
Ev sahibi kiracının evden çıkmasını istedi! Kiracı ise silahla vurarak ev sahibini öldürdü!
Çok Okunanlar
Kılıçdaroğlu'na "HDP’ye de bakanlık verecek misiniz?” sorusu soruldu! Güvenlik güçleri müdahale etti!
Kılıçdaroğlu'na "HDP’ye de bakanlık verecek misiniz?” sorusu soruldu! Güvenlik güçleri müdahale etti!
Kız arkadaşını öldürüp parçalara ayırdı! Savunması ise pes dedirtti!
Kız arkadaşını öldürüp parçalara ayırdı! Savunması ise pes dedirtti!
Emekli maaşlarına Cumhurbaşkanı jesti! O tarihte zamlı maaşlar yatacak: Milyonlar maaş hesabına bakınca çıldıracak!
Emekli maaşlarına Cumhurbaşkanı jesti! O tarihte zamlı maaşlar yatacak: Milyonlar maaş hesabına bakınca çıldıracak!
Gazeteci Hulki Cevizoğlu AK Parti'den Milletvekili aday adayı oldu!
Gazeteci Hulki Cevizoğlu AK Parti'den Milletvekili aday adayı oldu!
Yorumlananlar
Sadece en düşük emekli maaşlar mı arttırıldı? Diğer emeklilerin maaşlarında artış olacak mı?
Sadece en düşük emekli maaşlar mı arttırıldı? Diğer emeklilerin maaşlarında artış olacak mı?
CHP - HDP pazarlığı ortaya çıktı! 6 aydır arka kapıdan görüşüyorlarmış
CHP - HDP pazarlığı ortaya çıktı! 6 aydır arka kapıdan görüşüyorlarmış
Yavuz Ağıralioğlu'ndan zehir zemberek açıklama! "Kurduğumuz masada bize pusu kuruldu, terörün gölgesinde olamayız" dedi!
Yavuz Ağıralioğlu'ndan zehir zemberek açıklama! "Kurduğumuz masada bize pusu kuruldu, terörün gölgesinde olamayız" dedi!
Ezan okunmadan önce orucunu açmıştı! Kılıçdaroğlu’na tavsiye verilen video kahkaha attırdı: “Ezandan önce kesinlikle bir şey yemiyoruz, içmiyoruz”
Ezan okunmadan önce orucunu açmıştı! Kılıçdaroğlu’na tavsiye verilen video kahkaha attırdı: “Ezandan önce kesinlikle bir şey yemiyoruz, içmiyoruz”