Erdoğan-Trump görüşmesinde neler konuşuldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın New York'taki görüşmesi sona erdi. Peki Erdoğan-Trump görüşmesinde hangi konular konuşuldu

Erdoğan-Trump görüşmesinde neler konuşuldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19-25 Eylül tarihlerinde BM 72. Genel Kurulu'na katılmak üzere geldiği New York'ta ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi. Yaklaşık 50 dakika süren görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç, BM Daimi Büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşme sona erdi. Kritik görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü. Erdoğan, daha sonra yaptığı açıklamada 'görüşmenin iyi geçtiğini' söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile yaklaşık 1 saat süren görüşmesi TSİ 23.15'te sona erdi.

Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmelerini sürdürüyor.

Erdoğan, bu kapsamda Lotte New York Palace Otel'de, ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Erdoğan, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada "Görüşme iyi geçti" dedi.

146150.jpg

Görüşmede, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, ikili ve heyetlerarası görüşme öncesi Türk ve yabancı gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.

ERDOĞAN: BÖLGESEL GELİŞMELERİ ELE ALMA FIRSATI BULACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinin basına açık bölümünde yaptığı açıklamasına, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle bulunduğumuz Amerika'da değerli dostum Donald ile bugün heyetlerarası ve ikili görüşmeyi gerçekleştireceğiz" sözleriyle başladı.

"İnanıyorum ki gerek Amerika-Türkiye ilişkileri gerekse bölgesel gelişmeler, dünyadaki diğer konuları ele alma fırsatını bulacağız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben de bu fırsatı yakaladığımız için kendilerine özellikle çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

TRUMP: HARİKA BİR DOSTLUĞUMUZ VAR, ERDOĞAN ARKADAŞIM OLDU

Görüşme öncesi gazetecilere açıklamada bulunan Trump ise, "İki ülke ilişkileri, sanırım şu an hiç olmadığı kadar yakın" dedi ve bunda Erdoğan'la kişisel ilişkilerinin önemli rol oynadığını belirtti. Trump, Erdoğan'ın 'dünyanın çok zor bir bölümünde' liderlik yaptığını kaydetti. "Harika bir dostluğumuz var" diyen ABD Başkanı, "Erdoğan arkadaşım oldu" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İdlib'e asker göndereceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters haber ajansına verdiği röportajda, Suriye'deki çatışmasızlık bölgeleri kapsamında, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib eyaletine asker gönderileceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Kurulu toplantısı kapsamında New York'ta bulunan Erdoğan röportajda "Çatışmasızlık bölgeleri anlaşması umut vaadeden bir fikirdi… Rusya İdlib'in dışında, Türkiye de İdlib'in içinde güvenliği koruyacak" dedi.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gelecek hafta Ankara'ya gerçekleştireceği ziyaret sırasında konunun gündeme geleceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı "Görev kolay değil… Barışı sağlamak için teröristlerin kökünü kesin olarak kurutma konusunda ne gibi ek tedbirler alınması gerektiğini Putin ile görüşeceğiz" diye konuştu.

Suriye'deki çatışmasızlık bölgeleri anlaşması Türkiye, Rusya ve İran'ın girişimleriyle kabul edilmişti.

Erdoğan: IKBY'ye yaptırımlar gündemde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Pazartesi günü gerçekleştireceği referandum nedeniyle, IKBY'ye yaptırımlar uygulamak da dahil olmak üzere karşı tedbirler almanın gözden geçirildiğini de söyledi.

IKYB, referandumun yerini tutacak bir alternatif sunulmadığı takdirde referandumu yapmakta kararlı olduğunu söylüyor.

Türkiye, İran ve Irak ise bağımsızlık referandumunun Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadeleyi zayıflatabileceği ve bölgede yeni çatışmalar çıkarabileceğini savunuyor.

ABD de IKBY'ye referandumu erteleme çağrısı yapmıştı.

Türk Silahlı Kuvetleri'nin (TSK) Irak sınırında tatbikatı sürerken, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun Irak ve Suriye tezkeresi için Cumartesi günü saat 16.00'da olağanüstü toplanacağı açıklandı.

Süresi 30 Ekim'de dolan tezkerenin görüşülmesinin öne çekilmesi, IKBY'ye bir mesaj olarak yorumlanıyor.

Cuma günü ise Milli Güvenlik Kurulu Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak. Ardından Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirilecek.

Erdoğan röportajda "Ne tür yaptırımların uygulanması ve ne zaman uygulanması gerektiğini gecikmeden ele alacağız" dedi. Yaptırımların içeriği konusunda detay vermedi.

BM Genel Kurulu toplantısı dolayısıyla New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Perşembe günü gerçekleştirdikleri üçlü görüşmenin ardından yayımladıkları bildiride, karşı-önlemleri eşgüdüm içinde almayı gözden geçirme konusunda mutabakata vardıklarını açıklamışlardı.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡