EYT'de ince hesaplar! Devlete maliyete belli oldu: Rakam dudak uçuklattı

Milyonlarca vatandaşın çıkmasını merakla beklediği EYT düzenlemesinin hazineye maliyeti belli oldu.

EYT'de ince hesaplar! Devlete maliyete belli oldu: Rakam dudak uçuklattı

Türkiye'de sayıları 4.5 milyonu bulan Emeklilikte Yaşa Takılanlar hakkında hazırlanan düzenlemeye ilişkin çalışmalar devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, teknik sorunlar olduğunu ifade ederek, "Kayıtlarla ilgili sorunlar var. Sorunların çözüldüğünü söylüyoruz, altyapıyı oluşturuyoruz. Yani istifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz" demişti.

EYT'de ince hesaplar! Devlete maliyete belli oldu: Rakam dudak uçuklattı

YAŞ ŞARTI NEDEN GÜNDEME GELDİ?

Milyonlar çıkacak düzenlemeyi beklerken düzenlemenin Ocak ayına sarkma nedeni de ortaya çıktı. Alınan bilgilere göre Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan EYT toplantısında prim gün sayısı ve yıl şartının yanı sıra kadınlarda 48, erkeklerde 50 ya da kadınlarda 50 erkeklerde 52 yaş sınırı getirilmesi konuşuldu. Özellikle düzenlemenin sınırlama getirilmeden yapılması durumunda yaklaşık 2 milyon kişinin emeklilik hakkında erişeceği tahmin edilerek devlete oluşturacağı için bütçe yükü hesaplanmaya başlandı.

EYT'NİN DEVLETE YÜKÜ BELLİ OLDU

Düzenleme ile 1 milyon 700 bin ila 2 milyon çalışanın bir anda emekli olmasının üretime zarar vereceği ve bunun mal ve hizmet fiyatlarına olumsuz yansıyacağı ifade ediliyor. Ayrıca düzenlemenin emekliliğin işvereni kıdem tazminatı yükümlülüğü ile karşı karşıya bırakacağı, devlete de yıllık 300 milyar TL’lik mali yük getireceği belirtiliyor.

EYT'de ince hesaplar! Devlete maliyete belli oldu: Rakam dudak uçuklattı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili son günlerde bir tartışma var. Bir yaş şartı getirilecek mi? Emeklilikte yaşa takılanlar ikinci kez yaşa takılacak mı? Bu konuyla ilgili nihai alınan bir karar var mı? Kapsamı, çerçevesi ne olacak?" sorusuna, "Öncelikle tabii EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. Şu anda ilgili bakan arkadaşlarım çalışmaları sürdürüyorlar ve inşallah ay sonuna kadar da bunu karara bağlayacağız ve 2023'e masamızdan bunu kaldırarak inşallah girmiş olacağız" cevabını verdi.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN