Favipiravir nedir? | Favipiravir ne için kullanılır? | Yan etkileri nelerdir?

Favipiravir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamanın ardından merak konusu oldu. Peki Favipiravir nedir? | Favipiravir ne için kullanılır? | Yan etkileri nelerdir? İşte detaylar...

Favipiravir nedir? | Favipiravir ne için kullanılır? | Yan etkileri nelerdir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında Bilim Kurulu toplantısında salgındaki son durum, 5-11 yaş arası çocukların aşılanması, yerli aşıya ilişkin çalışmalar ve koronavirüse karşı geliştirilen ilaçlar masaya yatırıldı. Bakan Koca toplantı sonrası yazılı açıklamada bulundu. Bakan Koca'nın yazılı açıklaması sonrası Favipiravir, merak konusu oldu. Peki Favipiravir nedir? | Favipiravir ne için kullanılır? | Yan etkileri nelerdir? İşte ayrıntılar...

FAVİPİRAVİR NEDİR?

T-705, Avigan veya favilavir olarak da bilinen Favipiravir, Japonya'nın Toyama Chemical tarafından birçok RNA virüsüne karşı aktivite ile geliştirilen bir antiviral ilaçtır. Şubat 2020'de Favipiravir Çin'de ortaya çıkan COVID-19 hastalığının deneysel tedavisi için inceleniyordu.

Favipiravir nedir? | Favipiravir ne için kullanılır? | Yan etkileri nelerdir?

FAVİPİRAVİR NE İÇİN KULLANILIR?

Grip için geliştirilen Favipiravir adlı ilacın koronavirüs tedavisinde de kullanılmaktadır.

Favipiravir nedir? | Favipiravir ne için kullanılır? | Yan etkileri nelerdir?

FAVİPİRAVİR YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Bakanlığın yayımladığı ilaç kılavuzunda yer alan yan etkiler şöyle:

• En sık gözlenen yan etkiler: diyare, serum ürik asit düzeyinde artış, serum transaminaz (ALT, AST, ALP) ve total bilirubin düzeylerinde artış ve
nötrofil düzeyinde azalmadır. Sindirim sistemi yan etkileri (bulantı, gaz artışı) ve psikiyatrik semptomlarda görülebilir.

• Gebelikte kullanılmamalıdır; teratojeniktir. Süte geçer.

• Esas olarak böbreklerden atılır, ancak üretici tarafından herhangi bir doz ayarlaması önerilmemektedir. Doz azaltması yapılacaksa yükleme dozu aynı şekilde uygulanır, ancak idame doz azaltılabilir.

Favipiravir nedir? | Favipiravir ne için kullanılır? | Yan etkileri nelerdir?

FAVİPİRAVİR KULLANIM ŞEKLİ

Bir miktar su ile yutularak kullanılır. Favipiravir 200 mg Tablet, aç karnına alınır. Favipiravirin oral biyoyararlanımı %95’tir. Yapılan çalışmalarda favipiravirin aç karna, yemekle veya yemekten 30 dakika sonra uygulanması konusunda anlamlı bir farklılık olmadığı ifade edilmekte olup, prospektüse göre uygulama yapılması önerilmektedir.

Favipiravir nedir? | Favipiravir ne için kullanılır? | Yan etkileri nelerdir?

BAKAN KOCA'NIN BİLİM KURULU TOPLANTISI SONRASI YAPTIĞI YAZILI AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yazılı açıklama yaptı. 

Bakan Koca sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda 'Salgın kontrolünde artık yeni tedaviler de devreye alınacak' başlıklı basın açıklaması görseline yer verdi.

İşte Bilim Kurulu toplantısı sonrası yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

Koronavirüs Bilim Kurulumuz, tedavi rehberindeki güncellemeler, cezaevlerinin durumları, aşı programı ve salgının seyri gündemi ile bir araya geldi. Toplantımızda ele alınan sonuçları sıralamak gerekirse;

"1. Sağlık çalışanlarından 2 doz inaktif aşı olmuş ve hatırlatma dozunu mRNA veya inaktif aşı olanlar bir hatırlatma dozu aşısı daha isteğe bağlı olarak olabileceklerdir.

2. Günlük vaka sayılarındaki durağan hal devam ediyor. Tedbirlerde hassasiyet gösterilmesi ile vaka sayılarında düşüş sağlayabileceğimiz belirginleşmiştir. Bu düşüşü kalıcı hale getirecek olan yüksek oranda aşılanmadır. Vakti gelen tüm vatandaşlarımızın aşılarını tamamlamaları tavsiye edilmektedir.

3. Salgın yönetiminde kullanılan tedaviler yeniden değerlendirilmiştir. Favipiravir isimli ilacın kullanımına yönelik tartışmalar ele alındı. Bakanlığımızın kendi topladığı veriler bilim kurulumuzda görüşülmüş, söz konusu ilacın öncelikle önemli bir yan etkisinin olmadığı açıkça ortaya konmuştur. Ayrıca, kendi verilerilerimizde hafif ve orta vakalarda semptomların süresini kısalttığı görülmüştür.

4. Favipiravir, çeşitli çalışmalarda virüse karşı etkin olduğu düşünülerek farklı ülkelerde özellikle ayaktan hastalarda ve belli hasta gruplarında kullanılmıştır. Kullanılan hasta gruplarındaki gerçek yaşam verileri değerlendirildiğinde etkinliği ile ilgili çıkan sonuçlara göre, daha önce belirtilen kullanımın da kaldırılarak bundan sonraki süreçte kullanım endikasyonuna kişinin hekimi hastanın klinik durumuna göre karar verebilecektir.

5. Salgın kontrolünde yeni devreye giren ilaçların kullanımı için de değerlendirmeler yapılmıştır. Bilim kurulumuz daha önceki toplantılarında “Molnupiravir” etken maddeli ilacın kullanıma alınabileceğini değerlendirmişti. İlaca erişim için gerekli girişimler yapılmıştır. Ülkemizde ilacın üretilmesi için gerekli tedbirler alınmıştır. Molnupiravir ilacının tedavi rehberine eklenmesine karar verilmiştir. Uygun olan hasta grupları için ilacın tedariki sağlanır sağlanmaz kullanıma alınmasına karar verilmiştir.

6. Favipiravir ve Molnupiravir’in kullanımı ile ilgili yeni düzenleme tedavi rehberine eklenecektir.

7. Adalet Bakanlığımıza iletilmek üzere cezaevlerinde salgın sebebiyle uygulanacak yeni kurallar tanımlanmıştır."

k-001.jpg

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN