Mustafa İğrek

Mustafa İğrek

Göz Kapağı Ameliyatları (Blefaroplasti)

Yaşlanmaya bağlı olarak dokulardaki gevşeme ve sarkmalar göz kapaklarında da görülür. Ayrıca genetik faktörlere bağlı olarak, pek çok genç insanda da, gözaltlarında torbalanmalar  olur.

Gözaltı morlukları burada torbalanmaya neden olan yağları besleyen damarların sıkışması sonucu kan göllenmesi sonucu oluşur. Ameliyatla bu yağların yerleri düzelirse bu morluklar da ortadan kalkar.

Göz kapaklarının derisi vücudun en ince derisidir ve çok hareketli kaslara yapışıktır. Dolayısı ile her göz hareketinde göz derisi biraz daha kırışıyor ve sarkıyor. Göz kenarlarında “kazayağı” denilen yan kırışıklıklar ve iki kaş arasındaki derin oyuk biçimindeki kırışıklıklar vardır. Bunlar botox enjeksiyonu veya dolgu maddeleriyle kapatılabilir.

Blefaroplasti de denilen göz kapağı cerrahisi ile alt ve üst kapağındaki fazla deri ve yağlar, gözaltındaki torbalanmalar gibi bozukluluklar giderilir.

Bu ameliyat kadınlar kadar erkekler tarafından oldukça sık talep edilmektedir.

Uygun adaylar kimlerdir?

Aşağıdaki özelliklere sahip olmanız ameliyat için uygun bir aday olduğunuzu gösterir.
•    Üst gözkapaklarının doğal çizgisini örten deri fazlalığı
•    Üst gözkapağı derisinin, görmeye bile engel olacak derecede sarkması
•    Alt gözkapağında torbalanma ve kırışık
•    Gözaltında, halka ve morluklar
Gençlerde bu ameliyat genellikle sadece göz kapağının altındaki yağ dokusunu almak amacıyla uygulanır. Daha ileri yaşlarda ise deri sıklılığını kaybetmiş olduğundan fazla deri  ve fazla yağ dokusu alınabilir.

Üst kapak : Sarkık deri üst kapakta daha fazladır. Bu fazla deri ağırlığı nedeniyle kirpik çizgisinin aşağıda durmasına neden olarak hastanın görüş kalitesini bozar.Gözlerini açmak için istemsiz olarak kaşlarını kaldırmak zorunda kalır. "Kaş kaldırma ve alın germe" yöntemi ile  düşük  ve aşağıda duran kaşların düzeltilmesi de ihtiyaca göre yapılabilir.

Alt kapak :Göz çukurundan öne doğru çıkmış  yağ torbalanmaya neden olur. Bu yüze yorgun ve yaşlı bir ifade verir. Gençlerde olursa genetik, yaşlılarda olursa yaşlanmanın bir parçasıdır. Bu yağ dokusunun çıkarılması veya yerine itilmesiyle kişinin yorgun ve yaşlı görünümü düzelir, dinamik ve genç bir görünüm kazanır.

GÖZALTI TORBALARI VE KAPAĞI CERRAHİSİ

Ameliyat Süreci

Üst ve alt kapaklar beraber bazen de hastanın ihtiyacına göre ayrı ayrı da yapılabilir. İki problem vardır, torbaya neden olan sarkık yağlar ile sarkık cilt ve dokular.

Genel ya da lokal anestezi altında yapılan gözkapağı ameliyatların da, fazla deri sarkmalarını ve gözaltlarındaki torbaları almanın yanı sıra, sarkmış kaslarda düzeltilebilir.
Lokal anestezi ile yapılabilen bu ameliyat, kapsamına bağlı olarak yarım - 1 saat bazen daha uzun sürer

Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrası soğuk kompres tatbik edilir. Ameliyattan sonra bir miktar hassasiyet ve rahatsızlık olabiliyor. Hafif bir ağrı hissedilirse ameliyat sonrası birkaç gün ağrı kesici alınabiliyor. Gözkapağı derisi ince olduğundan ameliyat sonrası hızla şişip morarabiliyor.

Şişme ve morarmayı önlemek amacıyla yüksek yastıkta yatmanız ve gözlerinize soğuk kompres yapmanız öneriliyor. Şişme ve morarma ilk hafta geriliyor. Ameliyattan sonra kısa bir süre gözyaşı salgısı artabiliyor ve parlak ışığa karşı hassasiyet olabiliyor. Ameliyatın ertesi günü ayağa kalkabiliyorsunuz ancak işinize ne zaman döneceğiniz iyileşme hızınıza baplı olarak değişmektedir. Kısa sürede iyileşebilmek için 2-3 hafta aşırı hareket etmekten, öne eğilmekten kaçınmanız gerekiyor. Bu süre içinde renkli camlı gözlüklerle gözlerinizi rüzgar ve güneşten korumanızda yarar var. Yara izi ise 6-8 ay içerisinde zor fark edilir hale gelir.   

Cildiniz en değerli giysinizdir……..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN