Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir? Yüze Sürülür Mü?

Eski zamanlardan günümüze kadar birçok durumda kullanılmış çeşitli bitkisel yağlar bulunmaktadır. Kullanılan bitkisel yağlar daha çok cilt bakımı için tercih edilmektedir. Hindistan cevizi yağı da cilt üzerinde etkisi büyük olan bitkisel yağlardan biridir. Hindistan cevizi yağı faydaları nelerdir? Yüze sürülür mü?

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir? Yüze Sürülür Mü?

İnsanlar hangi bitkisel yağların cilde iyi geldiği konusunda pek çok araştırma yapmaktadır. Sık sık araştırılan bitkisel yağlardan biri de Hindistan cevizi yağıdır. Cilde faydası olup olmaması konusunda Hindistan cevizi yağı hakkında birçok araştırma yapılmaktadır. Bunun yanı sıra faydası olup olmaması dışında doğru kullanımı hakkında da merak edilen pek çok şey vardır. Peki Hindistan cevizi yağı ne işe yaramaktadır? Hindistan cevizi yağı faydaları nelerdir? Hindistan cevizi yağı yüze sürülür mü? Hindistan cevizi yağı cilde iyi gelir mi? Hindistan cevizi yağı yüze nasıl sürülür? İşte Hindistan cevizi yağı ile alakalı merak edilen tüm detaylar.


hindistan-cevizi-yagi2.jpeg

Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yaramaktadır?

Hindistan cevizi Türk mutfağında genellikle toz halinde tatlıların üzerinde süsleme amaçlı kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra Hindistan cevizi besleyicilik açısından yüksek içeriğe sahip bir meyvedir. Doymuş yağ oranı yüksek olan Hindistan cevizi yağı ise Hindistan cevizinin etli kısmından elde edilen bir bitkisel yağ çeşididir. Hindistan cevizi yağı, doymuş yağ oranı yüksek olduğundan bazı uzmanlar tarafından sağlıklı yağ olarak kabul edilmemektedir. Bunun yanı sıra bazı uzmanlar ise Hindistan cevizi yağının pek çok faydası olduğunu söylemektedir.

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağı cilt ve saç bakımına, kalp sağlığına, bağışıklık sistemine, metabolizmaya, keton üretimine ve mide sağlığına faydalı bir içeriğe sahiptir. Ayrıca antioksidan içeriği yüksek bir meyve olduğu da bilinmektedir. Hindistan cevizi yağının bazı faydaları aşağıda verilmiştir:

  • Hindistan cevizi yağı cildi nemlendirir ve bunun yanında saç dökülmesine karşı bir etkiye sahiptir.

  • Aynı zamanda Hindistan cevizi yağı saçı besler ve bu sayede saçın sağlıklı uzamasına ve görünmesine yardımcı olur.

  • İçeriğinde bulunan doymuş yağlar kısa zincirli yağ asitlerinden oluşmaktadır. Bu yüzden kalp sağlığı için pozitif bir etkiye sahip olabilir.

  • Laurik asit açısından zengin olan Hindistan cevizi yağı bağışıklık sistemi üzerinde olumlu bir etki yaratır.

  • Bazı uzmanların araştırmalarına dayanarak söylemek gerekirse Hindistan cevizi yağının metabolizma hızlandırıcı bir etkiye sahip olduğunu öne sürebiliriz. Bu sayede Hindistan cevizi yağı kilo kaybına yardımcı olmaktadır.

  • Keton üretimi üzerinde arttırıcı bir etkiye sahip olduğundan epilepsi gibi bazı nörolojik hastalıklara yardımcı olmaktadır.

  • İçeriğinde bulunan antioksidanlar sebebiyle hücrelere karşı hasarı önlemede yardımcı olur.

  • Vücutta bulunan bakteri ve zararlı organizmaları öldürmede etkili olduğu için mide sağlığını olumlu etkilemektedir.

hindistan-cevizi-yagi4.jpeg

Hindistan Cevizi Yağının Cilde Faydaları

  • İltihap önleyici olarak Hindistan cevizinin cilde faydaları dikkat çeker. Bu sebeple de kozmetik ürünlerinde sıklıkla kullanılır.

  • Topikal olarak uygulandığında cildi nemlendirir. Özellikle kuruluğu azaltmaya ve cildin nemini muhafaza etmesini sağlamada destekçidir.

  • Çatlayan dudaklar için özellikle kış aylarında doğal bir dudak balsamı görevi görebilir.

  • Bir bariyer görevi görüp cildi çevresel toksinlerden ve kirden korur.

  • Hasarlanan dokuların iyileştirilmesi için faydalı olabilir. Nemlendirici özelliği ile yumuşatarak pürüzsüz bir his verir.

  • Geçici kızarıklıkları azaltmaya yardımcı olurken yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği ile dikkat çeker.

  • Güneş ışınlarına karşı koruyucu olabilir ama güneş koruyu kremlerin yerine kullanılmamalıdır.

  • Atopik dermatit (egzama) semptomlarını hafifletmede yardımcı olabilir.

  • Yanıkların iyileşmesinde de fayda sağlayabilir.

  • Tırnak kırılmalarına ve kütiküllerine (tırnak eti) karşı besleyicidir.

Hindistan Cevizi Yağının Yüze Faydaları

Hindistan cevizi yağının farklı ürünlerle karıştırılıp peeling gibi yüze sürülmesi nemlendirme etkisi yaratır. Ancak yağlı ciltler için aşırı yağlanma yaratabileceğinden ötürü sorun yaratabilir. Yaşlanma çizgilerinin belirginleşmesine karşı önleyici bir rolü olduğu iddia edilir. Antioksidan içerikli Hindistan cevizi yağı, çevresel stres faktörlerine karşı savaşmayı kolaylaştırır. Gece nemlendirici olarak krem gibi yüze sürülmesi tercih edilebilir. Göz altı kuruluğuna da nemlendirici olarak etki edebilir.

hindistan-cevizi-yagi3.jpeg

Hindistan Cevizi Yağının Saça Faydaları

Hindistan cevizi yağının saç sağlığına faydalarını da sıklıkla duyarsınız. Saç kremleri de Hindistan cevizi yağı içerebilir. Çünkü bu yağ saçlara kolayca nüfuz ederek protein kaybını önlemeye yardımcı olabilir. Doymuş yağ, demir ve K vitamini içeren bu yağ, saçların daha hızlı uzamasına yardımcı olan E vitamini barındırır. Saç derisini nemlendirdiği, saçları beslediği, kepek ve mantar gibi bakterileri öldürdüğü ve kan dolaşımını hızlandırdığı iddia edilir. Kepek ile ilişkili iltihaplanma, pullanma ve kaşıntıya neden olan saç mantarlarını azaltmaya yardımcı olduğu belirtilir. Hindistan cevizi yağının saç dökülmesini yavaşlattığı da söylenir. Ancak antibakteriyel özelliğiyle ilgili daha çok kanıta ihtiyaç vardır. Saçlara parlaklık ve hacim vererek elektriklenmeyi önleyebilir. Hindistan cevizi yağının saça faydaları sadece kozmetik açıdan doğru kabul edilebilir.

Hindistan Cevizi Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

  • Hindistan cevizi yağının saçınıza uygulamak istediğinizde 1 tatlı kaşığı kadar kullanmanız yeterli olacaktır. 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ekleyip yağın erimesini sağlayın ve daha sonra saçınıza uygulayın. Fazla kullanmanız saçınızın yağlı görünmesine de neden olabilir.

  • Yine saçlarınıza saç kremi yerine 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı sürüp öyle yatabilirsiniz. Ancak yastığınızın üzerine bir havlu koyun ya da duş bonesi takıp uyuyun. Sabahları ise hafif bir şampuanla yıkayıp durulayabilirsiniz.

  • 20 damla biberiye yağı ile 3-5 yemek kaşığı sıvı haldeki Hindistan cevizi yağını karıştırın ve saçlarınıza masaj yaparak uygulayın. Bir bone takın ve 30-60 dakika bekletip şampuanla yıkayın.

  • Yine saçlarınızın elektriklenmesini önlemek için az miktarda Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz.

hindistan-cevizi-yagi1.jpeg

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

  • Yüzünüze peeling olarak uygulamak isterseniz deniz tuzu veya esmer şekerle karıştırın ve yüzünüze sürün. Daha sonra ılık ve ıslak bir bez ile silin.

  • Yüzünüze nemlendirici krem gibi sürdüğünüz ve beklettiğiniz Hindistan cevizi yağını daha sonra bir yüz yıkama jeli ile nazikçe yıkayın.

  • Hindistan cevizi yağı makyaj temizleyici olarak kullanılabilir. Su geçirmez maskaraları da temizlediği söylenir. Bir pamuğa az miktarda Hindistan cevizi yağı koyun ve nazikçe göz makyajınızı temizleyin. Makyajınızı çıkardıktan sonra yüzünüzü yıkamayı unutmayın.

  • Esmer şeker ve bal ile Hindistan cevizi yağını karıştırarak dudak şurubu yapabilirsiniz. Akşamları bu karışımı dudaklarına uyguladığınızda sabah durulayabilirsiniz. Yine Hindistan cevizi yağı, kakao yağı ve balmumunu karıştırıp bir dudak balsamı yaratabilirsiniz.

  • Hindistan cevizi yağının diş macunu yerine kullanılması önerilmez.

  • Özellikle sporcular terleyen ayaklarının mantar enfeksiyonuna açık hale gelmesine karşı Hindistan cevizi yağı kullanabilir. Pullanan cildi yatıştırmaya yardımcı olabilen bu yağı, ayak bakımı yapıldıktan sonra uygulayabilirsiniz. Daha sonra pamuklu çorap giyip yatın. Çatlamış topuklar için faydalı olabilir.

  • Mobilyaları parlatmak için de Hindistan cevizi yağı kullanılır. Ancak tüm mobilyaya uygulamadan önce küçük bir bölgede deneye yapılmalıdır.

Hindistan Cevizinin Yağının Zararları

Hindistan cevizinin içeriğindeki doymuş yağ oranı kalp damar hastalığı olanlar için risklidir. Her ne kadar bu yağın iyi kolesterolü (HDL) yükseltip kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğü iddia edilse de bu kanıtlanmaya ihtiyaç duyulan bir bilgidir. Aksini iddia eden bir görüş de vardır. Bu görüş, LDL kolesterolü yükseltip kalp krizini tetiklediğini savunur. Çok fazla doymuş yağ tüketmek kalp krizi ve felç riskini yükseltir. Beslenmenizde tüketmeniz gereken her yağı Hindistan cevizi yağı olarak almayın. Bitkisel olmasına rağmen doymuş yağ zengini Hindistan cevizi yağını ölçülü tüketmeye özen gösterin.


1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN
Son Haberler
Kadıköy’de derbinin kazananı Fenerbahçe: 2-1
Kadıköy’de derbinin kazananı Fenerbahçe: 2-1
Sıcak Gelişme: İYİ Parti Yeni Genel Başkanı belli oldu
Sıcak Gelişme: İYİ Parti Yeni Genel Başkanı belli oldu
Eski Federal Rezerv danışmanı, Trump’ın Fed planını açıkladı
Eski Federal Rezerv danışmanı, Trump’ın Fed planını açıkladı
Rasim Karadan olay açıklamalar! ''Şerefli ikincilikler böyle oluyor''
Rasim Karadan olay açıklamalar! ''Şerefli ikincilikler böyle oluyor''
Çok Okunanlar
Tarım Kredi Market, 27 Nisan-3 Mayıs tarihleri arası geçerli olacak özel indirimli ürün listesini yayınladı!
Tarım Kredi Market, 27 Nisan-3 Mayıs tarihleri arası geçerli olacak özel indirimli ürün listesini yayınladı!
27 Nisan 2024 Cumartesi günlük burç yorumları | Sosyalleşmek size iyi gelecektir
27 Nisan 2024 Cumartesi günlük burç yorumları | Sosyalleşmek size iyi gelecektir
Tarihçi İlber Ortaylı'dan Ayasofya Camii için skandal sözler! ''Namaz kılmak için gudubet bina''
Tarihçi İlber Ortaylı'dan Ayasofya Camii için skandal sözler! ''Namaz kılmak için gudubet bina''
Başkan Erdoğan'a sevgi seli! Benzin istasyonuna girdi vatandaşlarla sohbet etti resim çektirdi
Başkan Erdoğan'a sevgi seli! Benzin istasyonuna girdi vatandaşlarla sohbet etti resim çektirdi
Yorumlananlar
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor