İlknur Havva Hayal kimdir? İlknur Havva Hayal'in kızının hastalığı ne?

İlknur Havva Hayal sosyal medyadan kızının hastalığı için çağrıda bulundu. Bu durum üzerine birçok kişi internette İlknur Havva Hayal'i araştırmaya başladı. Peki İlknur Havva Hayal kimdir? İlknur Havva Hayal'in kızının hastalığı ne? Detaylar haberimizde.

İlknur Havva Hayal kimdir? İlknur Havva Hayal'in kızının hastalığı ne?

İlknur Havva Hayal, kızı Havva Ünser'in rahatsızlığı için sosyal medyadan çağrı yaptı. İlknur Havva Hayal'in paylaşımından sonra birçok kişi internette İlknur Havva Hayal'i aratıyor. Peki İlknur Havva Hayal kimdir? İlknur Havva Hayal'in kızının hastalığı ne? Ayrıntılar haberimizde.

İLKNUR HAVVA HAYAL KİMDİR?

İlknur Havva Hayal, kalın bağırsak kanseri ile mücadele eden 8 yaşındaki kızı Havva Ünser için sosyal medya hesabı üzerinden yardım çağrısında bulunan bir anne.

İlknur Havva Hayal kimdir? İlknur Havva Hayal'in kızının hastalığı ne?

İLKNUR HAVVA HAYAL'İN KIZININ HASTALIĞI NE?

Kalın bağırsak kanseri ile mücadele eden kızı için devlet büyüklerinden yardım isteyen İlknur Havva Hayal'in Facebook hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Sabahlara kadar oturuyorum. Kızım daha 8 yaşında onun bu küçük bedenine ağır geliyor bu hastalık. Kalın bağırsağı komple alındı. Kalın bağırsak kanseri. Yara oldu ince bağırsağın etrafı.Işıklar tutuyorum kremler zeytinyağlar sürüyorum nafile. 20 gün hastanede yattık doktorlar bile saramadı yaralarımızı. İmkanımız iyi olsa da en iyi doktorlara götürsem. Yok işte gözü kör olsun bu yokluğun. Ben Evladımın iyi olmasını istiyorum tedavisinin olmasını istiyorum. Buradan sesleniyorum İş Adamları Milletvekilleri Zenginler Devlet Büyükleri sesime kulak verin Yardım edin Evladımı kurtarın. Telefon numarası: 0555 752 33 29" ifadelerini kullandı.

İlknur Havva Hayal kimdir? İlknur Havva Hayal'in kızının hastalığı ne?

KALIN BAĞIRSAK KANSERİ NEDİR?

Kalın bağırsak, sindirim sistemimizin anüsle sonlanan son 1, 5-2 metrelik bölümünün genel adıdır. Son 15 cm.lik bölümüne rektum, geride kalan kısmına ise kolon adı verilir.

Geçtiğimiz on yıl içinde kalın bağırsak kanserlerinin tanı ve tedavisinde birçok ilerleme sağlanmıştır. Buna rağmen kalın bağırsak kanserleri halen tüm dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri olup her yıl milyonlarca insanın hayatını tehdit etmeye devam etmektedir.

Kalın Bağırsak Kanseri Risk Faktörleri
Hastanın yaşadığı yer: Kalın bağırsak kanserinin görülme sıklığı ülkeye ve yaşanan bölgeye göre değişir.

Yaşam Şekli

Kalın bağırsak kanserleri sigara ve alkol kullananlarda, az lifli gıda (sebze, meyve) alanlarda, diyabet, obezite sorunu olanlarda ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip kişilerde daha sıktır.

Yaş

Çok genç yaşlarda da görülmekle birlikte hastalığın sıklığı yaşla birlikte artar.

Polipler

En önemli risk faktörüdür. Çoğu kanser polip zemininde başlar.

Ailede kalın bağırsak kanseri varlığı: Anne, baba veya kardeşlerde kalın bağırsak kanseri olan kişilerde kanser gelişme riski artar.

Özellikle kanserli kişiler 50 yaşın altında ise risk daha da artmıştır. Benzer şekilde FAP, HNPCC gibi bir takım hastalıklarda kalın bağırsak kanserine genetik eğilim vardır.

Ülseratif kolit ve Crohn gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları.
Rahim ve yumurtalık kanseri olan kadınlar.
Başka nedenlerle radyasyon tedavisi görenler.
Ancak, kalın bağırsağında kanser gelişen insanların %75’inde bu risk faktörlerinin hiçbiri yoktur.

Tanı Yöntemleri

Kalın bağırsak kanseri tanısı için muayenenin yanı sıra kolonoskopi ve biyopsi yeterlidir. Ancak tedavi şekline karar verebilmek için hastalığın yayılım derecesinin belirlenmesi gerekir. Bu amaçla tomografi, ultrason, endo ultrason, MR ve PET gibi tetkiklere başvurulabilir.

Tedavi Yöntemleri

Kalın bağırsak kanserinin ana tedavi yöntemi cerrahidir. Ancak bazı hastalarda ameliyat öncesi veya sonrası kemoterapi ve/veya radyoterapi uygulanabilir.

KALIN BAĞIRSAK KANSERİ HASTALARINDA TEDAVİNİN AMACI

Hastalığın tamamen tedavi edilmesi veya bu mümkün olamıyor ise yaşam süresinin uzatılmasıdır. Özellikle son 10 yılda tanı ve tedavide sağlanan ilerlemeler sayesinde kalın bağırsak kanseri olan hastalara uzun ve kaliteli yaşam yolu açılmıştır.

Hastanın yakınmalarının giderilerek yaşam kalitesinin artırılması diğer amaçtır. Bu amaçla kullanılan yöntemlerden bazıları şunlardır:

Minimal Invaziv Cerrahi

Kalın bağırsak kanseri tedavisinde geçmişte ameliyatın tek yolu hastanın karnına yapılan ve uzunlukları 40-50 cm'ye kadar ulaşabilen kesilerdi. Bugün laparoskopik cerrahi, tek port cerrahi ve robotik cerrahi gibi yöntemler kalın bağırsak kanserlerinin tedavisinde kullanılmaktadır.

Daha Az Ostomi (Karından Dışkılama – Torbaya Dışkılama)

Kalın bağırsağın rektum adı verilen son bölümünün son 3-4 cm'lik kısmı dışında ameliyat sırasında bağırsağın belli bir bölümü çıkarıldıktan sonra her iki uç tekrar birbiri ile birleştirilir. Bu hastaların bir kısmında birleştirilen yer iyice iyileşene kadar geçici bir süre (6-8 hafta ) ince bağırsak dışarı alınabilir. Bu hastalar büyük abdestlerini normal yolla yaparlar.

Anüse çok yakın kanserlerde ise anüs iptal edilerek, bağırsak karın duvarına ağızlaştırılır. Bu şekilde hastanın karın duvarına yapıştırılan bir torbaya dışkılaması (kolostomi) sağlanır. Bugün bu ameliyat geçmişe oranla çok daha az hastada ( tüm kalın bağırsak kanseri hastalarının %5 'inde) gerekmekte, hastaların büyük bölümü büyük abdestlerini normal yoldan yapmaktadırlar.

Kalın bağırsak kanseri ameliyatında sadece kalın bağırsaktaki tümörün çıkarılması yeterli değildir. Kanserin yayılma olasılığı olan lenf bezlerinin ve varsa; başka organları tutmuş kanserli dokuların da tamamen çıkarılması gerekir (küratif rezeksiyon). Ameliyat alanında çok az da olsa kanserli doku kalırsa (palyatif rezeksiyon), hastaların çoğunda hastalık bir süre sonra tekrarlar (lokal nüks ). Bu nedenle hastaya küratif bir rezeksiyonun yapılmış olması son derece önemlidir.

Kalın Bağırsak Kanserinde Hastalığın Seyrini Neler Belirler?
Kalın bağırsak kanserinde hastalığın seyrini belirleyen üç ana faktör vardır:

Kanserle İlişkili Faktörler
Kanserin Cinsi

Kanser genel bir kavramdır. Ama her bir kanserin farklı farklı makroskopik ve mikroskopik özelliklerine göre değişen saldırganlık derecesi vardır.

Kanserin Yerleştiği Bölge
Kalın bağırsak kanserlerinin tümü göz önüne alındığında, kalın bağırsağın rektum adı verilen son 12-15 cm'lik bölümünün tedavisi kolon adı verilen diğer bölümlerine göre biraz daha zordur.

Evresi
Kanserin duvarı içindeki yayılma derecesi, çevresindeki organları tutup tutmadığı, lenf bezleri veya uzak organ metastazı gibi faktörler hastalığın evresini belirler. Kalın bağırsak kanseri erken dönemde yakalanmış ise tamamen tedavi edilebilir.

Tedavi İle İlgili Faktörler
Tedavi şekli: Kalın bağırsak kanserlerinde tedavi yöntemlerinin sıralaması ve uygulanma şekli son derece önemlidir.

Yapılan ameliyatın onkolojik radikalitesi

Hasta İle İlişkili Faktörler
Hastanın yaşı, eşlik eden hastalıklar, bağışıklık sistemi, genetik faktörler ...gibi.

Karaciğer veya Akciğere Sıçramış Hastalık Tedavi Edilebilir Mi?

Kalın bağırsak kanserleri damarlar yoluyla akciğer veya karaciğere sıçrayabilir (metastaz). Metastazların çok sayıda ve yaygın olduğu hastalara kemoterapi yapılır.

Yaygın olmayan metastazlar ise ameliyat ile çıkarılır. Bu hastalara ameliyat öncesi veya sonrası kemoterapi yapılabilir. Yine uygun olan hastalarda RF, TAKE, Cyberknife gibi yöntemler kullanılabilir.

Karın İçine Yayılmış Kalın Bağırsak Kanseri Tedavi Edilebilir Mi?

Karın zarına yayılma çok yaygın değil ise bu hastalar ameliyat ve aynı esnada yapılan kemoterapi ile tedavi edilebilirler (Sitoredüktif cerrahi + Isıtılmış kemoterapi - HIPEC).

Kalın Bağırsağı Tıkamış Kanserlerde Tedavi
Bazı kalın bağırsak kanserleri bağırsak tıkanıklığına yol açtıktan sonra tespit edilirler. Bu hastalar ya acil olarak ameliyat edilir ya da tıkanan bölgeye bir stent yerleştirilerek tıkanıklık giderilir. Stent sonrası gerekiyorsa tümöre yönelik ön tedaviler de (kemoradyoterapi gibi) tamamlandıktan sonra ameliyat daha uygun koşullarda yapılabilir.

Kalın Bağırsak Kanseri Gelişimi Önlenebilir Mi?

Kalın bağırsak kanseri erken evrede yakalandığında tedavisi mümkün olan hastalıklardan biridir. Bunun için kanser erken evrede ya da daha iyisi hiç oluşmadan (prekanseröz aşamada) tespit edilmelidir.

Şikâyeti olan hastaların hemen doktora başvurması tabi ki çok önemlidir ama şikâyet oluşturmuş kalın bağırsak kanserlerinin çoğu maalesef erken evreyi geçmiş olur.

Bu nedenle hiçbir şikâyeti olmasa da 50 yaşından itibaren sağlıklı insanların belli aralıklarla tarama testlerine girmesi gereklidir. Bu amaçla dışkıda kan testi, sigmoidoskopi, kolonoskopi ve kalın bağırsak filmi gibi tetkikler kullanılır.

Kalın Bağırsak Kanseri Hastaları Tedavi Sonrası Nasıl Takip Edilirler?
Kalın bağırsak kanseri hastaları tedavi bitiminden itibaren ilk 2 yıl 3 ayda bir, ikinci yıl ile beşinci yıl arasında 6 aylık aralıklarla kontrol edilirler. Bu kontrol sırasında hastalığın evresine bağlı olarak CEA testi, bilgisayarlı tomografi, kolonoskopi gibi tetkiklerle takip edilirler.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Son dakika! Kpss Lisans başvuruları başladı! İşte ayrıntılar...
Son dakika! Kpss Lisans başvuruları başladı! İşte ayrıntılar...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan kredi açıklaması!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan kredi açıklaması!
Son dakika! Cuma namazı çıkışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama!
Son dakika! Cuma namazı çıkışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama!
Polis aracına arkadan çarptı! Bakın aracın içinden çıkan o ünlü kimmiş?
Polis aracına arkadan çarptı! Bakın aracın içinden çıkan o ünlü kimmiş?
Çok Okunanlar
Güzel oyuncu Alina Boz’un ricası şaşırttı! ‘Benim kocam var’
Güzel oyuncu Alina Boz’un ricası şaşırttı! ‘Benim kocam var’
Memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklisinin 4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklisinin 4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Emekliye 3 bin liralık müjde! Kurban bayramı ikramiyesi ne zaman yatacak?
Emekliye 3 bin liralık müjde! Kurban bayramı ikramiyesi ne zaman yatacak?
Güncel altın fiyatları ne kadar, Bugün altın kaç TL? 3 Mayıs güncel gram çeyrek altın fiyatları
Güncel altın fiyatları ne kadar, Bugün altın kaç TL? 3 Mayıs güncel gram çeyrek altın fiyatları
Yorumlananlar
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne?  Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne? Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fatih Erbakan'a çok sert Gazze tepkisi: ''Hesabını ebedi alemde vereceksiniz''
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fatih Erbakan'a çok sert Gazze tepkisi: ''Hesabını ebedi alemde vereceksiniz''
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor