Irma Kasırgası Nedir, Kıyametin Gelişi Irma Kasırgası Görüntüleri

Irma kasırgası hakkında merak ettiğiniz ne var buradan bulabilirsiniz. Irma kasırgası Türkiye'de olur mu. Irma Kasırgası nerelerde olur.

Irma Kasırgası Nedir, Kıyametin Gelişi Irma Kasırgası Görüntüleri

Saatte 300 kilometre hızla Karayipler'e çarpan kasırga, Barbuda ve St. Martin adalarını neredeyse haritadan sildi, binaların yüzde 95'i enkaz halinde. Irma'nın haritadan sildiği yerler arasında bölgenin üçüncü büyük havalimanı da var. Barbuda Başbakanı Browne, havadan gördüğü manzarayı toplu katliam olarak tanımladı.

St. Martin adasında sekiz can kaybı var, Barbuda'da iki yaşında bir bebek yaşamını yitirdi. Toplam ölü sayısı 10'a çıktı ancak can kaybının artmasından ciddi endişe duyuluyor. Birleşmiş Milletler, Irma'nın 37 milyon insanı etkileyebileceğini duyurdu.

Kasırga şu an Porto Riko'yu dövüyor, karanlığa gömülen adayla iletişim tamamen kopmak üzere. Adanın 1928 yılından bu yana Irma büyüklüğünde bir kasırga görmediği açıklandı.

Irma'dan sonra ortaya çıkan Jose de kasırgaya dönüştü ve ikili aynı güzergahta ilerliyor. Meksika Körfezi'nde ise Katia kasırgası var. Atlas Okyanusu'nda yıllar sonra aynı anda üç kasırga aynı anda görülüyor.

Karayipler'de birçoğu tatil cenneti adaları yıkıp geçen Irma Kasırgası, Porto Riko'ya ulaştı. Fransa'ya ait St. Martin adasında en az sekiz can kaybı var, halihazırda ölü sayısı toplamda 10 oldu. İlerleyen saatlerde artması bekleniyor.

Irma, diğer adalara olduğu gibi Porto Riko'ya da fırtına ve şiddetli yağışla geldi. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, saatte 300 kilometre hıza ulaşan 5'inci kategori kasırganın adayı karanlığa gömdüğünü bildiriyor.

Elektriklerin kesildiği adayla tüm iletişim kopmak üzere, yetkililer ada sakinlerinden evlerinden dışarı çıkmamasını istiyor. Irma enerji altyapısını harabeye çevirdi, adanın bazı noktalarındaki elektrik kesintisinin altı ay kadar sürebileceği açıklandı.

ABD Ulusal Hava Dairesi, 1928 yılında Guadeloupe, Porto Riko ve Florida'da 2 bin 748 kişinin ölümüne yol açan San Felipe kasırgasından bu yana Porto Riko'nun Irma büyüklüğünde bir kasırga görmediğini duyurdu.

BU KASIRGA KIYAMETİN BAŞI OLABİLİR

Karayipler’in doğusunda bulunan Barbuda Adası’nın Başbakanı Gaston Browne, en tehlikeli sınıflandırma olan 5 kategorisinde yer alan Irma Kasırgası’nın ‘adanın yüzde 95’ine zarar verdiğini’ söyledi.
Saatte 300 kilometreye ulaşan bir hızla Karayipler’e varan Irma Kasırgası’nın yarattığı etkiyle ilgili konuşan Browne, “Gözlemlerimden ve havadan yaptığımız araştırmaya göre Ada’daki evlerin ve binaların yüzde 95’i bir şekilde zarara uğratmış vaziyette. En azından çatılarının bir kısmını kaybetmişler. Gerçekten bu durumu görmek çok üzücü. Ada’da yaşanması zor gözüküyor” dedi.

Bir kişinin hayatını kaybettiği Barbuda adasında 1.800 kişi yaşıyor. Fransa’ya bağlı olan St. Barts ve St. Martin adalarında ise en az altı kişinin, Barbados adasında da bir kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.
Öte yandan sık sık ilginç videolarla gündeme gelen ve plaja yakın olmasıyla bilinen St. Martin’in dünyaca ünlü havalimanı Prenses Juliana Uluslararası Havaalanı’nın yeni fotoğrafları yayınlandı.
İngiliz Daily Mirror’ın Twitter’dan aldığı fotoğraflarda havaalanının farklı yerlerinin çökmüş ve ciddi hasar almış olduğu kaydedildi. Irma Kasırgası ilk önce Antigua ve Barbuda ile St. Barts ve St. Martin adalarına geldi.

St. Martin adasında yer alan Karayipler’in en büyük üçüncü havalimanının ise yok olduğu kaydedildi. Karayipler’de kasırganın etkili olacağı düşünülen yerlerde binlerce kişi tahliye edildi. Son 10 yılın Atlantik Okyanusu’nu etkisi altına alan en güçlü kasırgası olan Irma’nın ulaştığı Porto Riko’da herkese evlerinde kalması tembih edildi. Irma Kasırgası’nın yaklaştığı Porto Riko’da şimdiden sağanak yağışlar ve güçlü rüzgarlar görülüyor. Şu an Virgin Adaları’nın kuzeyinde yer alan Irma’nın Porto Riko’dan sonra Dominik Cumhuriyeti’ne gelmesi bekleniyor.
Kasırganın etkili olduğu birçok yer ile iletişim kurulamaması ise yardım çalışmalarının sekteye uğramasına yol açıyor. ABD’nin Florida eyaletinde acil durum önlemleri kapsamında benzinin bittiği belirtilirken insanlar evlerine yiyecek, içecek ve kum torbası depoladı.

Öte yandan ünlü iş adamı Richard Branson’ın bölgede sahibi olduğu Necker Adası da fırtınadan nasibini aldı. Fırtınaya adada yakalanan Branson, çalışanlarıyla şarap mahzeninde saklanarak fırtınanın dinmesini bekledi.

SON DURUM IRMA KASIRGASI

Amerika Irma kasırgası son dakika haberleri yakından takip ediliyor. Florida Amerika kasırga canlı izleme linki haberimiz içerisinde yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde ABD Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA), Florida eyaleti sahillerine yaklaşan Irma Kasırgası'nın büyük yıkıma yol açacağı uyarısında bulunmuştu. Yetkililer, büyük yıkıma yol açacağını düşündükleri kasırganın etkileyeceği bölgelerde yaşayan vatandaşların yer değiştirmeleri gerektiğini söylemişlerdi. Şu ana kadar 6 milyon 300 bin kişinin bölgeyi terk ettiği açıklandı. Bazı kişilerin kasırgaya ateş etmesinin ardından polis uyarıda bulundu: Irma'ya ateş etmeyin yan etkisi var. Kasırga 215 km hızla 4. kategoride ABD'ye girdi. Karada bir süre ilerleyen kasırga daha sonra 193 kilometre hıza inerek 3. kategoriye düştü. Hardee County bölgesinde iki kişi öldü. Eyalette 1.7 milyon kişi elektriksiz kaldı. İlerleyen saatlerde Irma Kasırgası'nın seviyesi ikinci kategoriye düşse de milyonlarca insan fırtınayı bekliyor. Hırsızlığı önlemek için sokağa çıkma yasağı işe yaramadı, polis sayıları bir düzineyi bulan yağmacıları Miami'de gözaltına aldı. ABD Ulusal Kasırga Merkezinden yapılan açıklamada, kasırganın şiddetinin azaldığı ancak hala tehlikeli bulunan Irma'nın saatte 160 kilometre hızla Florida'nın kuzey batısında yer alan 3 milyon nüfuslu Tampa'ya doğru ilerlediği belirtildi. 

Irma'dan önce Harvey Kasırgası'nın vurduğu ABD'de, iki fırtınanın verdiği zararın boyutu 290 milyar dolar olarak açıklandı.
Kasırgadan canlı yayın yapan televizyon muhabirleri ise, çok zor anlar yaşadı. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, CNN, MNSBC ve ABC gibi haber kanallarının canlı yayınlarından fotoğrafları dünyaya servis etti. MNSBC'den Kerry Sanders'ın bir duvarın arkasına gizlenerek güçlükle konuştuğu görülüyor.
Evlerin çatılarını uçuran, ağaçları ve vinçleri deviren kasırga, hava trafiğini de durdurdu. Florida'da hafta sonu yaklaşık 9 bin uçuş iptal edildi. Halihazırda Miami'nin bir kısmı sular altında, kentteki uluslararası havalimanı da kapalı.
Eyaletten ayrılmak isteyenler için hava ulaşımı da cuma gecesi itibariyle seçenek olmaktan çıktı. Miami Uluslararası Havalimanı ve Fort Lauderdale-Hollywood uluslararası havalimanlarında uçuş hizmeti verilmezken, Fort Lauderdale-Hollywood havalimanı tamamen kapatıldı. ABD Hava Kuvvetleri bölgedeki tahliye işlemleri için 'Fırtına Avcısı' olarak bilinen WC-130J 'Super Hercules' askeri tahliye uçaklarını gönderdi. 

Irma kasırgası, 30 Ağustos'ta Afrika'nın batısındaki Cape Verde (Yeşil Burun) Adaları civarında, Afrika'dan esen tropik rüzgarların meydana getirdiği bir anaforun büyümesiyle oluşmuş, Atlantik Okyanusu üzerinde şiddetini artırarak 5'inci kategoride bir kasırgaya dönüşmüştü.

POLİSTEN UYARI!

ABD tarihinin en büyük tahliyelerine neden olan Irma Kasırgası, Florida eyaletini vurdu. Bazı kişilerin kasırgaya ateş etmesinin ardından polis uyarıda bulundu: Irma'ya ateş etmeyin yan etkisi var.

Irma Kasırgası, ABD'nin Florida eyaletine ulaştı. Ölüm haberleri gelmeye başladı. Kentler su altında.

1.7 MİLYON KİŞİ ELEKTİRİKSİZ KALDI

ABD tarihinin en büyük tahliyelerine neden olan Irma Kasırgası, Florida eyaletini vurdu. Kasırga 215 km hızla 4. kategoride ABD'ye girdi. Karada bir süre ilerleyen kasırga daha sonra 193 kilometre hıza inerek 3. kategoriye düştü. Hardee County bölgesinde iki kişi öldü. Eyalette 1.7 milyon kişi elektriksiz kaldı.

 "IRMA'YA ATEŞ ETMEYİN"

'Irma kasırgasına ateş edin' başlıklı bir Facebook sayfası açılıp 80 bin kişi bunu takibe alınca Pasco County'de polis "Irma'ya ateş etmeyin. Onu geri çeviremezsiniz ve çok tehlikeli yan etkilere neden olursunuz" uyarısı yaptı.

ABD KASIRGA İLE KARŞI KARŞIYA

Irma Kasırgası Florida'ya ulaştı. İlk olarak eyaletin Florida Keys adı verilen grup adalarından giriş yapan Irma Kasırgası artık karada etkisini gösteriyor.

Kasırganın başlamasından kısa bir süre sonra ilk can kaybı haberi geldi. Reuters haber ajansı bir adamın fırtına sebebiyle meydana gelen bir kamyonet kazasında hayatını keybettiğin açıkladı. Polis söz konusu olayın kasırgada kayda geçen ilk can kaybı olduğunu söyledi.

Günlerdir kasırgaya karşı önlem alan ABD kıyılarında su seviyesi gittikçe artıyor. Florida'da dalga boyu 4,5 metreye ulaştı. Sosyal medyada hortum görüntüleri paylaşılıyor.

TRUMP’TAN ŞOK UYARI!

ABD Başkanı Donald Trump Florida kıyılarına ulaşan Irma Kasırgası ile ilgili Amerikalıları bu sözlerle uyardı.

'Burayı terk edin, hayatta kalamazsınız'

Dün 5 milyon 600 bin kişinin tahliye edilme kararının ardından rakam daha da yükseldi. Yetkililer şu ana kadar 6 milyon 300 bin kişinin bölgeyi terk ettiğini açıkladı. Florida valisi dün yaptığı açıklamada 'Burayı hemen terke edin. Hayatta kalamazsınız' uyarısını yapmıştı.

ABD Hava Kuvvetleri bölgedeki tahliye işlemleri için 'Fırtına Avcısı' olarak bilinen WC-130J 'Super Hercules' askeri tahliye uçaklarını gönderdi.

Kasırganın şiddeti kategori dörde yükseltildi. Dün gece 200 binden fazla eve elektrik verilemedi.

Miami'de uyarıları ciddiye almayanlar var

Florida eyaletinin Miami kentinde yapılan tüm uyarıları ciddiye almayarak, bölgeyi terk etmeyenler de var.  Haber ajanslarıan yansıyan karelerde insanlar şiddetli yağmura rağmen sokaklara çıkıp eğleniyor.

Kasırga hafta içinde Karayipler'de 26 can kaybına neden olmuştu. Karayipler'in ardından Küba sahillerini vuran Irma Kasırgası Küba'da büyük hasar yarattı. Küba'nın kuzey sahilerindeki oteller bomboş kaldı.

 

YAKLAŞIK 7 MİLYON KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Florida'ya pazar sabah ulaşması beklenen kasırga için 700 bin kişinin daha tahliyesine kararı verildi. Son rakamla birlikte, eyaletten tahliye edilmesine karar verilenlerin sayısı 7 milyona yaklaştı.

Daha önceki tahminlerin aksine kasırganın merkezinin Miami'den geçmeyeceği kaydedilirken, eyaletin güney ucundaki Key West'ten kategori 4 şiddetinde girecek Irma'nın kuzey batıya doğru ilerleyip 3 milyon nüfuslu Tampa Bay bölgesine ulaşması bekleniyor.

Florida Valisi Rick Scott, tahliye kararı verilenlerin derhal evlerinden ayrılması gerektiğini belirterek, "Bu, eyaletin daha önce hiç görmediği derecede yıkıcı bir fırtına." ifadelerini kullandı.

Zamanın hızla daraldığını dile getiren Scott, halen eyalette etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle 25 bin aboneye elektrik verilemediğini bildirdi.

Öte yandan kasırganın güzergahından ayrılmaya çalışan onbinlerce kişi ATM'lerde ve akaryakıt istasyonlarında uzun kuyruklar oluşturdu. Acil nakit ihtiyacı için ATM'lere olan yoğun talep nedeniyle de bir çok makinede para kalmadığı belirtildi.

Eyaletten ayrılmak isteyenler için hava ulaşımı da cuma gecesi itibariyle seçenek olmaktan çıktı. Miami Uluslararası Havalimanı ve Fort Lauderdale-Hollywood uluslararası havalimanlarında uçuş hizmeti verilmezken, Fort Lauderdale-Hollywood havalimanı tamamen kapatıldı.

ABD Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA), Florida'daki barınakların 1 milyon kişiyi alabileceğini duyurmuştu.

Irma kasırgası, 30 Ağustos'ta Afrika'nın batısındaki Cape Verde (Yeşil Burun) Adaları civarında, Afrika'dan esen tropik rüzgarların meydana getirdiği bir anaforun büyümesiyle oluşmuş, Atlantik Okyanusu üzerinde şiddetini artırarak 5'inci kategoride bir kasırgaya dönüşmüştü.

Karayiplerde binlerce evi tahrip ederek 20'den fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Irma kasırgası tüm hızıyla kuzey batıya doğru ilerlerlerken, ABD'de ilk vuracağı Florida eyaletine ulaşmasına ise 350 kilometre kaldığı ifade ediliyor.

 

VATANDAŞLAR ÖNLEM ALIYOR

ABD Kasırga Merkezi’ne göre, Irma kasırgasının tahmini güzergahında Turkey Point’te iki nükleer reaktörlü santralin bulunması, Japonya’daki Fukuşima nükleer felaketinde yaşananlarının benzerinin burada görülmesi korkusuna neden oldu. Santrallerin operatörü Florida Power & Light (FPL), Turkey Point’te nükleer santrali kasırganın şiddetli rüzgâra yol açmasından çok önce kapatacağını açıkladı. Reaktörler Florida’nın Miami’nin 42 kilometre güneyinde yer alıyor.

Florida’nın Orlando kentindeki Disney World, Disney Springs ve spor kompleksi dahil tüm tema ve su parklarını cumartesi sabahı itibarıyla kapatacağını açıkladı. Bölgedeki otellerin ise açık kalacağı bilgisi paylaşıldı.

Bölgede geçen perşembe günü önünde uzun kuyrukların olduğu birçok benzin istasyonunda cuma günü yakıt bitmesi ve bazılarının kapatılması sonucu sıralar da kendiliğinden yok oldu. Florida Valisi Scott, tahliye bölgelerindeki akaryakıt istasyonu sahiplerine yaptığı çağrıda mümkün olduğu sürece istasyonlarını açık tutmalarını istedi.

Miami’de yaklaşık bin 100 evsiz, polis ve sosyal hizmet uzmanlarının iş birliğiyle zorunlu olarak tahliye edildi. Polis ve sosyal hizmet uzmanları, hayati tehlike nedeniyle verilen zorunlu tahliye kararını uygulamak için sokak sokak

ABD'liler bir yandan da evlerini tahtalar çakarak güçlendirmeye çalışıyor.

ABD’yi vurması beklenmeyen Jose Kasırgası dışında Meksika Körfezi’ni etkisi altına almaya başlayan Katia Kasırgası da güçlenmeye devam ediyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡