İşte Doğru Tercihin Sırları

Tercih dönemi başlıyor, tercih yaparken nelere dikkat etmeli, LYS tercihleri neye göre yapılmalı? Puan ve yüzdelik dilimler içinden hangisine dikkat edilmeli?

İşte Doğru Tercihin Sırları

Tercih dönemi başlıyor, tercih yaparken nelere dikkat etmeli, LYS tercihleri neye göre yapılmalı? Puan ve yüzdelik dilimler içinden hangisine dikkat edilmeli?
Tercih dönemi başlıyor, tercihlerini yapacak öğrenciler heyecan içinde üniversiteye yerleşmeyi bekliyor. Peki tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, LYS sonuçlarının açıklanmasına sayılı günler kala, üniversite tercihi yapacak öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu…
1- Öğrenciler, Tercih Listelerini oluştururken, öncelikle Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu’nu dikkatle okumalı ve incelemeli. Unutulmamalı ki, bu süreçte sorumluluk tamamen adayın kendisine ait; tüm sorularının cevabı belirtilen kılavuzda yer alıyor.
2- Aldığınız puan, seçeceğiniz üniversite ve meslek ne olursa olsun, asıl olan üniversite eğitiminde ve sonrasında mutlu ve keyifli bir hayat sürebilmek, yapılan işten memnun olmak.
3- Seçmeyi düşündüğünüz mesleğin sizin ilgi ve yeteneklerinizle ne denli örtüşeceği sizin mesleki ve kişisel gelişiminize ne kadar katkı sağlayacağı önemlidir.
4- Üniversite seçiminizde de dikkat edilmesi gereken hususlar öncelik sırasına göre; bünyesinde bulunan akademik kadronun yetkinliği, alanında uzmanlığı, mesleğine yaptığı katkıları ve ulaşılabilirliği, mezun öğrencilerinin başarıları, üniversitenin sağladığı imkanlar (burslar, yurtdışı bağlantıları, sportif, kültürel, sosyal faaliyet ve kulüp çalışmaları) üniversitenin öğrenci gelişimine sağlayacağı katkılar (çalıştaylar, staj, seminerler, konferans, sektörel bağlantılar vb.), üniversitenin lokasyonu (şehir merkezine, akademik, mesleki, sosyal ve kültürel hayata ulaşılabilirliği), üniversitenin yabancı dil eğitim öğretim imkanı, ikinci bir yabancı dil öğrenme imkanı vb.
5- Tercih listenizi hazırlarken öncelikle ve en çok dikkat etmeniz gereken husus; puanınıza göre değil, başarı sıranıza göre tercih yapmanızdır. Zira ÖSYM adayları başarı sıralarına göre yerleştiriyor.
6- Tercihlerinizi büyükten küçüğe sıralamanız şart değil. Asıl olan istek sıranızdır. Bu yüzden en çok istediğiniz tercihler, başarı sıranız ne olursa olsun en yukarıda olmalı.
7- Öğrencilerin bu süreçte yaşadıkları en büyük ikilem (puanları yüksek olduğunda) ve yaptıkları hata; puanları ziyan olmasın diye, aslında çok da istemedikleri bölümleri üst sıralara yazmaları. Halbuki öğrenciler için esas önemli olan ne okumak istedikleri. O nedenle “istek sırası” göz önünde bulundurularak yapılan tercih öğrencileri bu durumdan koruyacaktır.
8- Yeni açılan, puan türü değişen ve taban puanı belli olmayan bölümlerin başarı sıraları kılavuzda yer almıyor. Bu bölümlerin olası sıralamaları için yakın puanlı bir başka bölüm ile ve benzer düzeydeki bir üniversite ile kıyas edilerek tahminde bulunulabilir ve yine istek sırası göz önünde bulundurularak tercih listesine eklenebilir.
9- Bilindiği üzere ÖSYM son iki yıldır belli bazı bölümler için baraj başarı sırası uygulaması başlattı (Tıp: MF3 40.000, Hukuk: TM3: 150.000, vb.). Tercih sıralamasında bu husus da göz önüne alınarak kılavuz doğru takip edilmeli.
10- Sonuç olarak unutulmamalıdır ki; seçeceğiniz mesleği ömür boyu siz yapacaksınız. Sevmediğiniz ve istemediğiniz bir bölümü tercih etmek yerine sevdiğiniz ve size en uygun olan alanı tercih edip yaşamınızı mutlu, sağlıklı ve başarılı bir birey olarak sürdürmeniz dileğiyle…

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡