Bakan Koca'dan flaş açıklama: Vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 90'ı...

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Okul ve üniversitelerin açılmasından önce yapılacak olan toplantıya Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da katıldı. Toplantı sonrası konuşan Bakan Koca, aşı olmayanlara ilişkin oranları tek tek açıkladı.

Bakan Koca'dan flaş açıklama: Vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 90'ı...

Türkiye'de koronavirüs salgınında vaka sayıları ve vefat sayıları artmaya devam ederken son durum Bilim Kurulu toplantısında masaya yatırıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında saat 16.30'da başlayan toplantıya bu kez Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da katıldı. 

Toplantıda koronavirüs salgında artış gösteren vaka ve vefat sayıları masaya yatırıldı. Öte yandan 6 Eylül'de açılacak olan okullarda yüz yüze eğitime ilişkin kararlar ve alınması gereken tedbirler değerlendirildi. Ayrıca aşılama ve faz 3 aşamasında bulunan yerli aşı TURKOVAC'ın son durumu konuşuldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Kurumlarımız arasındaki tam 2021-2022 yılına başlamadan son toplantımızda, eğitime başlanılması ve tedbirlerin son bir değerlendirmesini yapmaktı. 2020 yılı başlarından itibaren sağlık yönünden en çok büyüklerimizi, eğitim öğretim açısından gençlerimizi etkiledi.

2021 yılı ile birlikte gerek hastalığın tıbben daha anlaşılması, gerekse aşının devreye girmesiyle önümüzü görebileceğimiz günlere geçtik.

Sizlere aşı programımız başlarken "tünelin ucundaki ışık göründü" demiştim. "Bugün tünelin çıkışı görünüyor" diyebilirim. Son 4 haftada vaka sayılarındaki artışın özellikle aşı olmamış kişilerden kaynaklandığını ifade etmiştim. 

"VEFAT EDEN VATANDAŞLARIMIZIN YÜZDE 90'I AŞI OLMAYANLAR"

Bugün itibariyle aktif vakalarımızın %81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Yani 500 bine yakın olan vakamızın %81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Hastanede yatan hastaların %90'ını da aşı olmayanlardır. Vefat eden vatandaşlarımızın %90'ı ya hiç aşı olmamış ya da aşıları eksik kişilerdir.

Önümüzdeki hafta başından çocuklarımız gençlerimiz okullarına kavuşacak. Tüm gayretimiz onlara yüz yüze eğitim vermek ve bunun sürekliliğini sağlamaktır. Gençlerin eğitimin eksik kalması bugün ve geleceğimiz için çok üzücüdür.

Okullar da kalabalık ortam oluşmaması için tedbirleri ve rehberleri uygulayacağız. Bunun için endişelenen velilerimiz olabilir. Önce veliler olarak tedbirlere uymalıyız. Bu dönemde öğretmenleri, öğrencileri örnek alacağız. Kendi çocuklarımızı korumak ve onlar için tedbirli olmak çocuklarımızın sınıf arkadaşlarını da korumak anlamına geliyor.

Hep birlikte çaba gösterirsek zil sesinden sonra alarm sesi gelenleri haksız çıkarırız. Öğretmenlerimizin motivasyonu hepimizden büyük olacak. Kendi sağlıkları kadar öğrencilere sevgileri söz konusu."

Koronavirüs Bilim Kurulu en kritik toplantısını gerçekleştirecek! YÖK Başkanı Özvar ve Milli Eğitim Bakanı Özer'de toplantıya katılacak

OKULLARA YENİ TEDBİRLER GELECEK Mİ?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yeni eğitim öğretim dönemine ilişkin konuştu.

Bakan Özer'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Okullarımızı 5 gün yüz yüze eğitime açmada bize yardımcı olan Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kuruluna teşekkür ederim. Bildiğiniz gibi kovid salgını tüm alanları olumsuz etkiledi. Bizler de öğrencilerimizin öğretmenlerimizin ve eğitim çalışanlarımızın en az etkilenmesi için tedbirlerimizi aldık. Eğitimin yüz yüze devam etmesi hayati önem taşıyor. Uzaktan eğitim yüz yüze eğitimin yerine geçemez. Çocuklarımızın arkadaşları ve öğretmenleri ile eğitim görmesi elzemdir.

Covid 19 salgınında okullarda alınması gereken tedbirleri 81 ilimize gönderdik. Okullarımızda ihtiyaç duyulan malzemeleri gönderdik. Bazı bilgileri vermek istiyorum. Kamuoyunda sanki hazırlık yapılmadığı yönünde bilgiler dönüyor. Okullarımızın sürece hazırlanması için 650 milyon TL'yi tüm okullarımıza göndermiş bulunuyoruz. Tüm okullarımıza 223 milyon TL'lik bir ödenek gönderilmiştir. Maskeden dezenfektana kadar hijyen ortamının sağlanması için her türlü hazırlık yapıldı. 113 bin temizlik personeli görevlendirdik. Salgın sürecinde okullarımızın hijyen ihtiyaçlarını karşılayacak güce sahibiz.

Bildiğiniz gibi eğitim ve öğretim 6 Eylülde başlıyor ama okul öncesi için başladı. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencilerimiz okula başladı. Okullarda ders verilmeye başlandı. Şunu ifade etmek istiyorum 2 günlük süreç olumlu bir şekilde tamamlandı. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin buluşma hazzı her şeye değerdi. Şırnak'ta eğitim uyum haftasına başlangıç yaptık. Orada tüm öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz büyük mutluluk duyduklarını söylediler.

6 Eylül itibariyle haftada 5 gün yüz yüze eğitim başlıyor. Eğitimin kesintiye uğramaması için tüm sorumluluk bize düşmüyor, tüm paydaşlarımıza düşüyor. Okullarımızın bir daha kapanmaması için tüm velilerimiz ve öğretmenlerimize çağrı yapmak isterim. Lütfen kurallara uyalım, bu kurallara uyalım ki bir daha okullarımız kapanma sorunu ile yüz yüze kalmasın. Birlikte hareket ettiğimiz zaman bir daha kapanma ile yüz yüze kalmadan eğitim öğretim dönemini tamamlayacağız. Bu süreçte İçişleri Bakanlığından destek gördük. İçişleri Bakanımıza da teşekkür etmek istiyorum. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kuruluna en içten şükranlarımı sunuyorum. Okullarımız ilk açıklan ve son kapanan yerler olmalıdır.

"BİLİM KURULU OKULLARIN KAPANMASINI GÜNDEME ALMAK İSTEMİYOR"

Sağlık Bakanı Fahretin Koca da Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in açıklaması üzerine "Bilim Kurulu hiçbir şekilde okulların kapanmasını gündeme almak istemiyor. Elimizde artık aşı var. Vatandaşların tedbirlere uymalarını ve aşı olmalarını önemsiyoruz. Herkes lütfen bize destek olsun." ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİM NASIL OLACAK?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar üniversitelerde hibrit eğitime geçileceğini derslerin yüzde 50'sini çevrimiçi yapılabileceğini söyledi.

1
1
1
1
1
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡